bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2016/3453)

Miodownik 409

tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć, że to idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest kremem na bazie kaszki manny. Miodownik uwielbiam, ale jakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze go jadłam u mojej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawne kwiatki 191

razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm.Wycięte płatki ciasta  zawijać do środka.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut

Moje domowe kucharzenie
Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką 367

zdaniem dorównuje bez problemu temu tradycyjnemu. Możemy je urozmaicić dodając jakiś akcent owocowy. W moim przypadku mandarynki i galaretkę. Dietetyczne cytrynowe ciasto jogurtowe z owocami i galaretką   Składniki: 180 ml jogurtu naturalnego odtłuszczonego 3 jajka 4 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru brązowego lub 1/3 szklanki słodziku w proszku 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu

Mania Gotowania
Cebulowa focaccia 158

nieco pizzę bez sosu, a z suszonymi pomidorkami, prosciutto czy parmezanem. Jednak warto nie przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały smaku samego chlebka, który jest naprawdę wyjątkowy. Focaccia z cebulą Potrzebujemy: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczkę cukru 1 łyżeczkę soli 1/4 szklanki oliwy z oliwej + trochę do skropienia focacci przed pieczeniem

Ratunku obiad
Ciastka Pieguski z żurawiną 215

obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego nie lubi i ledwo dyszy przy końcu mieszania). Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może tu już nie dać rady). Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować

Grunt to przepis!
Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką 92

Wykonane w dużej formie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na większe imprezy. Z reguły takie ciasta zapewne robicie z budyniem śmietankowym, lecz ja oczywiście przełamałam stereotypy i dałam czekoladowy (bez dodatku cukru). Kolejnym krokiem, aby ciasto było nieco zdrowsze, dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. I na koniec zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam mąki gryczanej oraz owsianej(...)Składniki: ciasto: ▪ 150 g mąki gryczanej ▪ 200 g mąki owsianej ▪ 1 jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder na wierzch Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo

zdrowo i aktywnie
Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką 140

Wykonane w dużej formie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na większe imprezy. Z reguły takie ciasta zapewne robicie z budyniem śmietankowym, lecz ja oczywiście przełamałam stereotypy i dałam czekoladowy (bez dodatku cukru). Kolejnym krokiem, aby ciasto było nieco zdrowsze, dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. I na koniec zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam mąki gryczanej oraz owsianej(...)Składniki: ciasto: ▪ 150 g mąki gryczanej ▪ 200 g mąki owsianej ▪ 1 jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier puder na wierzch Przygotowanie: 1. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajo

Zdrowie i pysznie na talerzu
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 129

proszę bardzo - on pragnie moich bułeczek! Jakkolwiek by to nie brzmiało... W związku z tym, zaraz po jego wyjściu, radośnie zaczęłam przeglądać książki i gazety na temat . W gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2009 znalazłam bardzo ciekawy przepis na bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Spodobał mi się o tyle, że zdaję sobie sprawę z uwielbienia C. dla rzeczonych(...)niekoniecznie jest to wadą. Pestki dyni cudownie chrupią, a płatki nadają im niepowtarzalnego, innego smaku. Muszę też zauważyć, że są nieco zdrowsze niż pozostałe, znajdujące się na blogu. Bez jajek i mleka (ja moje posmarowałam mlekiem, ale można zastąpić je wodą). Smakowały nam bardzo mimo, że zbyt urodziwe to one nie są... Bułki owsiane z pestkami dyni Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Placuszki z marchewką 132

naturalnie słodkiej marchewce. Koniecznie polecam je na jesienno-zimowe śniadanie.  Składniki (1 porcja): 1 średnia marchewka 25 g mąki ryżowej 25 g mąki kasztanowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika  50 g pure z dyni 1 jajko 1 łyżka ksylitolu 1/2 łyżeczki wybranego oleju Przygotowanie: Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych(...)Smaż na średnim ogniu aż pojawią się pierwsze pęcherzyki. Kolejno przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 1,5 minuty.  Podałam z masłem orzechowym.  Wartości odżywcze (bez dodatków): energia: 338 kcal białko: 11 g tłuszcze: 10 g węglowodany: 62 g błonnik

Zdrowie na języku :P
Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem 92

votes ) Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem , to fajny przepis na piątkowy obiad dla tych co przestrzegają postu . Lub po prostu odmiana od dań mięsnych i ukłon w stronę kuchni wegetariańskiej Łatwy , przepis na pyszną rybę , nadają się do niego wszystkie rodzaje filetów Jak to stwierdził mój starszy syn , w tym daniu można przemycić(...)ohydny zdrowy szpinak smakuje dobrze I kto by pomyślał .. szpinak smakuje … Dzieciakom , cóż cuda czasem się zdarzają , nawet w domowej kuchni składniki na 2 osoby : 2 filety rybne , bez kości i skóry ( panga,mintaj ,dorsz ,cokolwiek uda Wam się złowić w sklepie Mrożone , trzeba wcześniej rozmrozić ) sok z cytryny 4 ziemniaki granulowany czosnek mielona gałka muszkatołowa sól , pieprz

Ogrodnik w podróży
Sernik na zimo z galaretką owocową, arbuzowo - truskawkową 328

wszystkim źródło energii, która jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania. Każdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia!  POCZYTAJ(...)spód kruchy: Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, sezam i całość miksujemy. Na koniec dokładamy płatki i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy zmiksowaną masę i wyrównujemy ją na całym dnie. Przekładamy do lodówki.     masa serowa: Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wody przegotowanej, gorącej

Moniki Smakołyki
Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce 216

świetnym i pożywnym daniem. Są też bardzo łatwe w przygotowaniu, więc mogą robić się same w piekarniku kiedy przygotowujesz danie główne. Zapraszam po przepis! Scroll down for English Pieczone letnie warzywa w pomidorach (4 porcje) Składniki: 3 łyżki oleju roslinnego 1 główka czosnku, przekrojona wszerz na pół 2 cukinie, pokrojone w plastry 1 duża czerwona cebula, pokrojona w piórka(...)następnie w plastry 2 duże pomidory, pokrojone w ćwiartki 5 pieczarek, pokrojone w ćwiartki 200 g młodych ziemniaków, obranych i pokrojonych na połówki lub ćwiartki 1 paprykę czerwoną, bez pestek i pokrojoną na kawałki 400 g puszka krojonych pomidorów posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200oC i przygotuj szerokie naczynie do zapiekania. Ułóż warzywa w naczyniu

karmelowy
Ryż (kuskus) z kalafiora albo brokuła 101

blendera. W blenderze rozdrabniaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Prawie gotowe! Co można zrobić z takim ryżem albo kuskusem? Jak go przyrządzić i z czym zjeść? na surowo – bez żadnego gotowania – do sałatek i surówek ugotuj w wodzie albo na parze – pamiętaj, żeby nie rozgotować, bo kalafior się rozpadnie i dostaniesz breję ugotuj w kuchence mikrofalowej(...)pieczenia i daj do pieca na 12 minut w 200 stopniach (alternatywą jest nieco dłuższe podpieczenie całego kalafiora, a potem blendowanie) Każda metoda da nam „ryż” o nieco innym smaku. Na surowo będzie nieco gorzkawy, ugotowany ma smak neutralny i dobrze nadaje się do niezbyt wyrazistych dań (np. łagodne curry), a prażony lub pieczony może mieć nieco

PaleoSMAK
Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną 146

Pomysł na szybki obiad? Wypróbujcie filet z indyka w aromatycznym sosie miodowym z dodatkiem chili i cytryny. Filet z indyka to dobra alternatywna do kurczaka – pierś z indyka (bez skóry) jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. W dietetycznym “rankingu” indyk zdecydowanie zwycięża z innymi rodzajami mięs(...)Pomysł na danie z miodem podrzucił mi mój znajomy – dzięki Paweł, Thousand Hi-Fives ! Polecam również: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Kurczak tikka masala – prosty przepis Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER   400 g piersi z indyka   3 łyżki miodu

A to pestka
Mazurek 80

owijam je w folię spożywczą. Odkładam na 30 minut do lodówki. W tym czasie szykuję formę o średnicy 20-22 cm. Smaruję ją masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przyklei i będzie trzymał). Możesz także przygotować prostokątną, niedużą foremkę. Formę wykładam ciastem. Rwę je na kawałki i wylepiam foremkę, delikatnie nakłuwam widelcem powierzchnię ciasta, a wokół ciasta(...)także widelcem). Ważne jest, by ciasto było równomiernej grubości, inaczej np. cieńsze brzegi przypalą się. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Wstawiam je na środkową półkę piekarnika i piękę 10 minut. Wyjmuję i studzę. Przygotowuję polewę. Do garnuszka wlewam śmietankę, mocno podgrzewam (prawie do wrzenia), dodaję połamaną na małe

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania