oraz wiórek kokosowych, bez dodatku cukru. Wykonane zostały z mąki ryżowej, a słodyczy nadał im dodatek ksylitolu lub erytrolu oraz czekolady. Nie są to ciastka przesłodzone, więc z czystym sumieniem możemy podać je dzieciom. Są proste i dość szybkie w wykonaniu, jednak ciasto po zagnieceniu musi swoje odleżeć, co wydłuża czas ich przygotowania. Podczas pieczenia po całej kuchni
Kuchnia MagdaLenyproszek do pieczenia i cały olejek.Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki.Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem.Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę.Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis
mojej kuchniowocami lub bez… i nie tylko. Malinowe ptasie mleczko na cieście półkruchym z przepisu… z ubiegłego wieku. Skład niki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr
mojewypiekiinietylkoPrzepyszne, kruche ciasteczka o smaku chałwy i co najważniejsze, cudownie kruche :) Składniki na około 25-30 ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki 1/2 szkl tahini 120
Gotowanie...to proste !szybkie ciasto bez ubijania białek, do którego można wykorzystać każde owoce sezonowe. Wilgotne i mięciutkie ciasto to fajny sposób na wykorzystanie białek z innych wypieków. Składniki: (duża keksówka lub dwie małe) 5 białek 180 ml mleka 315 g mąki pszennej 250 g cukru 170 g masła 5 g soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
talerz przyjemnościposyp odrobiną sera. Piecz 20 minut. Formy niczym nie przykrywaj. Smacznego! A teraz chciałabym Wam napisać kilka słów o warsztatach. Kulinarnie Mocni to wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności i firmy McCormick, która jest właścicielem marki Kamis. Projekt ma zachęcać do gotowania smacznych i zdrowych potraw z prostych składników z wykorzystaniem ziół i przypraw. Bez względu na zasobność portfela
Moja pasja smakunabiału i bez pszenicy. Składniki na masę „sernikową” 200 g suchej kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki) szklanka wody szklanka mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego) 5 łyżek cukru lub syropu klonowego 150 g śmietany kokosowej (lub twarda część z puszki mleka kokosowego) Składniki na spód: 1 i 2/3 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki
Dieta bez mlekaciastem (nie bez trudu) wypełnić blachę. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jeszcze ok. 30 minut. 12. Mozarellę kroimy w kosteczkę. 13. Po upływie pół godziny ciasto smarujemy sosem, następnie układamy plastry salami i wszystko polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. 14. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na najniższe pięterko i pieczemy przez 12 minut z grzaniem
Kawa z mlekiemDziś będę namawiać Was do zrobienia rolady. Wiem, że niekiedy mamy opory przed wykonaniem takiej słodkości, ale ten przepis jest tak prosty, że każdy bez
Tylko pysznieciekawa odsłona makaronu bez kalorycznych sosów. Dla wielbicieli szparagów i łososia to strzał w dziesiątkę. Składniki na tagliatelle z łososiem i szparagami (3 porcje): makaron tagliatelle 200 g wiązanka zielonych szparagów łosoś 300 g kilka świeżych listków bazylii cebula ząbek czosnku sól pieprz łyżeczka soku z cytryny Łososia umyć i ułożyć na papierze do pieczenia. Polać sokiem
Karola gotujecałkowicie bez konserwantów czego dowodem jest fakt, iż data przydatności majonezu to tylko 3 miesiące. Babka majonezowa Drukuj przepis Ilość porcji: 8 Składniki -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1 łyżka cukru waniliowego -3/4 szklanki Majonez Kielecki -1 szklanka mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -ulubiony aromat
Marta GotujeSałatka z kabanosa to moja propozycja sałatki na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy
mecooksLubisz frytki? 😉 ja uwielbiam! Zresztą u nas wszyscy lubimy, ale ograniczam te smażone w tłuszczu na rzecz pieczonych w piekarniku –
Kolorowy PrzepisownikZdrowiej, szybciej i bez mycia tłustej patelni. Po prostu upiecz je prostu w gofrownicy! Nareszcie gofrownica posłuży nie tylko do produkcji kalorycznych słodkości. Smaczniejsze i bardziej chrupiące są małe placuszki jakie widzisz na zdjęciu, ale oczywiście możesz je upiec w przepisowej wielkości dużego gofra. Dobra wiadomość dla posiadaczy gofrownicy o słabej mocy. Placki dłużej pieczone są super, super chrupiące(...)sól, pieprz, makę pszenną i skrobię osiadłą na dnie miseczki po odlaniu zebranej wody. Dokładnie wymieszać. Masa powinna być nieco gęstsza niż do tradycyjnego smażenia na patelni przed pierwszym pieczeniem posmarować gofrownicę przy pomocy pędzla olejem. Nakładać po 2 łyżki na rozgrzaną gofrownicę i piec wg instrukcji gofrownicy podawać z jogurtem greckim i cukrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!