bez pieczenia i na szybko - 7465 przepisów (strona:326/498)

Łatwa wołowina zapiekana z papryką / Easy beef and pepper bake 279

Dziś przedstawiam przepis na bardzo łatwą wołowinę zapiekaną z papryką w szybkim i aromatycznym sosie pomidorowym. Jest to doskonały pomysł obiad dla zabieganych, gdyż generalnie przygotowujemy ją w 10 minut, wrzucamy do piekarnika i dalej robi się samo:) Steki wychodzą mięciutkie, warzywa są w punkt a wszystko pływa w pysznym, pomidorowym sosiku. Sos wychodzi trochę rzadki i jeżeli takiego(...)Składniki: 6×150 g steków wołowych sól i pieprz 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 duża cebula, pokrojona w piórka po jednej zielonej, czerwonej i żółtej papryce, umyte, bez pestek i pokrojona w grube plasterki sok wyciśnięty z jednej cytryny Składniki na sos: 1 ½ szklanki ketchupu 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego ¾ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki

karmelowy
Bajgle z jajkiem, bekonem i cheddarem 257

Polskimi Żydami) w niż w Polsce. U nas króluje krakowski obwarzanek, wpisany na Listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego (obwarzanek to samo ciasto, ten sam sposób przyrządzenia – szybkie obgotowanie ciasta przed pieczeniem – stąd nazwa, bo ten proces to obwarzanie). Bajgiel jest mniejszy, wielkości dłoni. Jest też bardziej miękki od obwarzanka, stąd świetnie nadaje się do podsmażania czy nawet zapiekania(...)bekonu (jeśli było go mało – masło). Kładziemy przecięciem do dołu górne części bajgla i od razu w każdą z dziur wbijamy po 1 jajku. Smażymy na małym ogniu, bez przykrycia, do momentu aż zobaczymy że białko od spodu jest ścięte na wysokość 3-4mm. Przykrywamy pokrywką i dosmażamy, pilnując – białko powinno się prawie całkowicie ściąć a żółtko zostać

Karo in the Kitchen
Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką 187

Każdy zna to ciasto. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez niej polskiej jesieni :) Tak bardzo wtopiła się w rodzime menu, że właściwie można okrzyknąć ją równie polską specjalnością. W końcu nasze jabłka są najlepsze! Oprócz ogromu ich rodzajów i odmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek(...)łyżki cukru 1/2 szklanki wody Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru (można trochę mniej) 250 g miękkiego masła 4 żółtka  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Kruszonka: 30g orzechów laskowych 100g zimnego masła 100g cukru 170g mąki cynamon Przyrządzenie: Jabłka: 1. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój na kawałki. 2. Włóż

Kuchnia w Słońcu Skąpana
CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI PEKAN I CZEKOLADĄ 234

Wilgotne i mięsiste ciasto z tartą dynią, orzechami pekan (lub włoskimi) oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Łatwe i bezproblemowe w przygotowaniu. Długo zachowujące świeżość. W sam raz

cool and minty
Tarta z ricottą, białą czekoladą i malinami 288

minut do lodówki. Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut w 175 stopniach C. Po tym czasie wyjąc ciasto, ostrożnie usunąć papier z obciążeniem i ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Piec na złoty kolor ( około 10 minut ). Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Przygotować krem. Czekoladę połamać(...)Napęczniałą żelatynę, dodać do gorącej frużeliny. Zimną i lekko tężejącą frużelinę wylać na krem z ricotty. Tartę schłodzić w lodówce. Przed podaniem można udekorować świeżymi malinami i  kruszoną bezą.   Smacznego

kolorowotorcikowo
delikatna kacza pierś z jabłkami na szybko 246

którego przywykliśmy przy pieczeniu drobiu ( kurczaka czy indyka). Do przyrządzania kaczki musimy podejść z pewnym pietyzmem, inaczej bowiem drobiowe kawałki, zamiast rozkosznie pieścić nasze podniebienia, okażą się łykowate i mało zjadliwe. Generalnie w przyrządzaniu mięsa ciemnego drobiu (gęś, kaczka), obowiązują dwie fundamentalne zasady, mówiące( oczywiście w uproszczeniu), że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, lub bardzo długi(...)trzy minuty i przewracamy na drugą stronę. Mięso smażymy kolejne trzy minuty, a następnie zdejmujemy z patelni, przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy tłuszczem ze smażenia i wkładamy do piekarnika (bez przykrycia) na 12-15 minut. W tym czasie obieramy jabłka, dzielimy je na niewielkie cząstki i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kacze mięso. Do jabłek dodajemy masło

Miód i pieprz
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 828

rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu, ale i solo nawet na zimno np. z rożnego rodzaju sosami jako przystawki. Polecam także z innymi farszami np. z mięsnym, mięsno(...)Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę gotowego ciasta rozwałkuj przez drugi arkusz papieru. Jeśli paszteciki mają być większe w formie strucli to należy rozwałkować całe ciasto. Na cieście rozłożyć farsz a następnie używając papieru zwinąć w struclę lub rulonik jeśli mają powstać małe paszteciki. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 ° C i piec przez 10-12 minut obserwując

Ola la LCHF
Śliwki i brzoskwinie pod owsianą kruszonką 249

Pomysł na zdrowy, lekki i letni wypiek - śliwki i brzoskwinie zapiekane pod owsianą kruszonką. Danie na słodko, które jest bardzo smaczne i szybkie do przygotowania 😋 Owoce

Ugotować
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 393

   To już moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze

Smaczne Zdrowe
Bezglutenowe batoniki jaglano-bakaliowe 164

Tzw. batony muesli próbowałam robić wielokrotnie ale zawsze wychodziły twarde jak skała... Batoniki jaglano-bakaliowe są miękkie, nawet pomimo dodatku słonecznika i orzechów. Smak też jest

Ze smakiem bez glutenu
Chleb pszenny bez wyrabiania 237

Nie jestem fanka chlebow pszennych,ale ten pieke od czasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Holenderskie ślimaki z gruszkami 295

Znowu robimy szybki deser. Uwielbiam ciasta i dania, które są smaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki(...)mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie 500 g gruszek obranych i bez gniazd 2 opakowania budyniu waniliowego 80 g cukru 200 ml soku z czarnej porzeczki Przygotowanie: Gruszki pokroić w małą kosteczkę i z 100 ml soku oraz cukrem gotować na małym ogniu. Gotujemy, aż gruszki się rozpadną i powstanie jednolita masa. Budyń połączyć z pozostałym sokiem

Niezły Młynek
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 298

Mój przepis na mazurka przechodzi z pokolenie na pokolenie. Spód zagniata się bardzo szybko, później jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość... Najpierw należy schłodzić ciasto co najmniej godzinę w lodówce, po czym rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Dodatkowo ważne jest, żeby zrobić dodatkowe wałeczki wokół rozwałkowanego placka zwłaszcza, jeśli myślimy o późniejszym ozdabianiu go płynną czekoladą, bądź kajmakiem. Mamy(...)nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy na rumiano. Uwaga! Spód bardzo się kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę.  Moje nadzienie do mazurka:  - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów- 2 duże suszone figi - dwie

Sajkofanka smaku
Muffiny owsiane z bananem ( bez jaj, mleka, pszenicy ) 462

   Dziś proponuję Wam zdrowszą wersję popularnych bananowych muffinek.A dlaczego zdrowszą ? A no dlatego, że do ich przygotowania użyłam mąki owsianej pełnoziarnistej, zamiast pszennej.Muffiny nie

kolorowotorcikowo
SERNIK CHAŁWOWY 223

wręcz aksamitna, bez grudek. Nie jest przesłodzony, jest stonowany. Czekolada idealnie współgra z masą chałwową. Nie wiem jak wy, ale ja z chałwą mam dobre wspomnienia z dzieciństwa. Najlepsze były te z puszek lub na wagę. Jest to także wspaniały dodatek do wypieków. Sernik może być podawany na różnych uroczystościach np. urodzinach, bo szybko zniknie z powodzeniem(...)skondensowane, jaja i pokruszony twaróg. Zmiksować na gładką masę. Dodać pokruszoną chałwę,mąkę, cukier i ekstrakt. Ponownie zmiksować. Wylać na biszkopty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 40 min, do suchego patyczka, w kąpieli wodnej tj. pod tortownicą umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Gdy sernik ostygnie wylać rozpuszczoną z olejem czekoladę. Wstawić do lodówki

Kuchnia Paulettes