bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:88/234)

Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 135

zachodziły). Ciasto bez jabłek zawinąć na jabłkowe płatki. Paski zwinąć w ruloniki i włożyć je do formy na muffinki (jeśli mamy formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię aluminiową (by jabłka się nie przypaliły). Piec ok. 45-50 minut w temp.  190 stopni. Pod koniec pieczenia

Mania Wypiekania
Drożdżówka z dżemem truskawkowym i kruszonką 188

małe przerwy, bułeczki „przytulą się” podczas pieczenia . B lachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie całość obsypać twardą i zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 30-35 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . A teraz warować z wałkiem

Grunt to przepis!
Czekoladowa pianka 142

Bakoma) 3 jajka 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao około 30 rozkruszonych tabletek (najlepiej spróbować) Sposób przygotowania: Jogurt, żółtka, budyń, kakao, stewie miksujemy białka ubijamy na sztywną pijane ze szczyptą soli delikatnie mieszając dodajemy białka do masy czekoladowej wylewamy ciasto do blaszki pokrytej papierem do pieczenia (chyba że mamy silikonową) pieczemy minimum

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Far breton, czyli ciasto bretońskie ze śliwkami 228

RUMU (LUB INNEGO ULUBIONEGO TRUNKU) 250g ŚLIWEK SUSZONYCH BEZ PESTEK 2 SZCZYPTY SOLI WYKONANIE Suszone śliwki moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni  45 minut. Znacie

Zofiana
PYCHOTKA 148

małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki.Składniki na krem: 3 opakowania budyniu śmietankowego 2 galaretki agrestowe 1 kostka margaryny (u mnie Kasia) Wykonanie:Budynie rozrabiamy w 1 szklance wody. Jeśli korzystamy z budyni bez cukru dodajemy cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli

Walijskie Pichcenie
Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 159

albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam zapachdrożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia mieszkanie.Kiedy, prosto z pieca wyjęte, krojone i pałaszowane bez wyrzutów sumieniai bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień,odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, wartoczasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie(...)Rękami obsypanymi mąką odrywałam kawałki ciasta i umieszczałam je w natłuszczonych i wysypanych mąką foremkach to tartaletek. Na wierzchu układałam po jednym jabłuszku. Ewentualnie można zrobić kruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa. szklanka cukru 1/3 kostki masła szklanka mąki  Wszystkie składniki zagnieść. Na chwilę włożyć do lodówki, po czym rozkruszyć na cieście. Drożdżóweczki piekłam 25-30 minut w 180 stopniach

W kuchni Karmel-itki
Pierniczki bez leżakowania 386

Wszyscy dookoła pieką te korzenne cuda, więc presji pierniczkowej uległam i ja. Pokażę Wam dzisiaj moje świąteczne pierniczki, które smakują wybornie nie tylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt).Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię(...)dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto- gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie)- po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło - rozwałkować na placek o grubości około 4-5mm i wykrawać pierniczki foremkami- wykrojone kształty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze

Smakołyki Bereniki
Bułki drożdżowe - króliczki 198

proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem. Składniki: ½  kg mąki pszennej 50 g drożdży 120 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko szczypta soli Wykonanie: Przygotować ciasto: Mleko podgrzać. Mąkę przesypać do miski, zrobić w niej dołek do którego(...)soli, masło i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy zaczyna odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym będzie lepsze. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Króliczki: Z ciasta uformować niewielkie kule a następnie zrobić z nich walce. Z mniejszej kulki ciasta zrobić króliczkowi ogon. Nożyczkami nacinamy uszy

Mama Gotuje
Dieta okruszkowa 165

dieta okruszkowa nie zastąpi zbilansowanej diety. JABŁKOWE MUFFINY Z SOLONYM KARMELEM 40g masła 300g mąki 150g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 150ml jabłkowego musu (z naszych jabłek!- Golden Delicious obrany, bez gniazd nasiennych, zmiksowany) 100ml śmietany 12% 1 jajko masa karmelowa (u nas z wedlowskiego słoiczka) gruba sól (polecam Sal de fleur(...)płynne, przestudzone masło. Łączymy suche i mokre składniki- grudki mile widziane.  Foremki wypełniamy ciastem do 1/3 wysokości, na cieście robimy ciapkę z 1/2 łyżeczki masy karmelowej. Solimy masę i przykrywamy ciastem (nie może być go zbyt dużo w poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy pieczeniu). Pieczemy 20-25 minut. Wychodzą z tego fajne, pachnące i delikatne babeczki, przełamane

les mirabelles
CYNAMONOWE PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 204

smak pączusi, dodałam do nich cynamonu i serek waniliowy zamieniłam na twaróg sernikowy. Wyszły cudnie aromatyczne, wilgotne, po prostu pyszne... :-) Taki pączusiowy przedsmak świąt. Polecam ! Ciasto na bazie mąk orkiszowych: białej z dodatkiem pełnoziarnistej, bez cukru, słodzone i posypywane ksylitolem, smażone na oleju kokosowym, taka w miarę zdrowa pychotka...:-) Z podanych składników wychodzi ok.40 sztuk.Składniki:- 400g twarogu sernikowego(...)jajka z ksylitolem, dodać partiami twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cynamon i spirytus lub rum. Wszystko dokładnie mieszamy.W garnku rozgrzewamy olej kokosowy lub oliwę do ok.175*C i smażymy partiami nasze pączusie. Ciasto zsuwamy do rozgrzanego oleju przy pomocy dwóch łyżeczek lub łyżek. Na jedną nabieramy ciasto a przy pomocy drugiej

Smaczne Zdrowe
Test produktów Emako. 173

doceni każda zmęczona pichceniem Pani Domu - MOŻNA JE MYĆ W ZMYWARCE!! Upieczone ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się(...)przypadku do kawy dla dwóch osób.  Wygląda pięknie, elegancko.... Wspaniale się prezentuje! Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 1200 ml Naczynie to znakomicie sprawdza się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, pieczeni,ciasta.... ma maleńką wadę. Mogłoby być delikatnie większe. Ale jak dla mojej rodzinki 2+2 jest wręcz idealne. Ale kolor jest boski.      No i moja perełka! Najbardziej

Malinowe Pocałunki
Makowiec z jabłkiem 147

Ciasto nietypowe, ale niektórym bardzo smakowało! W środku miękkie, wilgotne, z wierzchu przypieczone. I bez grama mąki! Składniki: 400 g maku 2 szklanki mleka 400 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych 6 jajek 200 g masła 5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku(...)pudrem i żółtkami na gładką, białą masę. Dodawać po kolei olejek waniliowy, proszek do pieczenia, kaszę mannę, migdały, jabłka, mak. Na samym końcu delikatnie wmieszać do wszystkiego pianę ubitą z białek. Przelać do blachy wyłożonej papierem bądź natartej masłem i wysypanej kaszą manną. Ciasta wychodzi sporo - ja wylałam nim blachę 28x18 cm i  keksówki 24x10 cm. Piec około

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 774

może nie. A dyskusja trwała i koniec końców był taki, że Panie stwierdziły, że z piekarnika to tylko najlepsze wychodzą ciasta :)  Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne(...)gotowanych z wody, gdzie wszystkie minerały i witaminy wylewamy do zlewu odcedzając ziemniaki. No i  na koniec... są po prostu dużo smaczniejsze :) Pieczone ziemniaki podaję zazwyczaj do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu ( Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze )  z dodatkiem ulubionej surówki. Jako samodzielne danie smakują wybornie popijane kefirem lub maślanką. A i podawane z ulubionym sosem czosnkowym

Kuchnia z widokiem na ogród
Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 201

sernik. Ach, jaki dobry! C. nawet stwierdził, że może śmiało konkurować o tytuł najlepszego ciasta, jakie mu zrobiłam. Od razu mi się humor poprawił.Odkąd zobaczyłam go w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2012 wiedziałam, że muszę go zrobić. Po pierwsze, samo zdjęcie mnie oczarowało - jagody delikatnie zatopione w masie serowej, całość przykryta kawałkami ciasteczek z czekoladą, podana(...)mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy, masa serowa jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki Dextera 174

mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany 36% 4 czubate łyżki serka mascarpone 4 płaskie łyżki(...)wody odrobina (2-3 krople) niebieskiego barwnika spożywczego Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę, barwnik i doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy bez przykrycia i bez mieszania przez ok 20 minut. Po tym czasie nabieramy odrobinę karmelu (powinien być lekko ciągnący się) na łyżkę i wlewamy do naczynia wypełnionego zimną wodą. Karmel jest gotowy

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania