Słońce się zmieniło, ma to ciepłe przygaszone światło jesieni. Nie wiem, czy Wy też to widzicie i czujecie, ale ja zawsze o tej porze
Quinoa Raz!Jest przepyszna mimo że nie ma sernika polecam składniki spód 120 dag mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 120 dag masła 1żóltko sok z 1 cytryny
Moje Wyrobywww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 6 sporych łyżek mąki pszennej – 110g (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 szklanka cukru Krem: 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku 1 galaretka malinowa w proszku 500ml gorącej wody 1200ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej(...)dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać na wierzch jajecznej masy, delikatnie wymieszać szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie galaretki wsypać
Mała Cukierenkajego przemycenie, gdy ktoś za nim nie przepada 😉 Pizza kalafiorowa jest pyszna, choć inna w smaku niż ta na tradycyjnym cieście...ale nie znaczy, że gorsza. A najważniejsze to, że jest zdrowa i można ją jeść bez wyrzutów sumienia! Składniki: Spód: 1 średni kalafior 2 jajka 125 g sera mozzarella 1 łyżka nasion chia 3-4 łyżki siemienia lnianego(...)dodajemy do zblendowanego kalafiora. Dodajemy resztę składników: jajka, nasiona chia, siemię lniane oraz sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie wyrabiamy masę dłońmi i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt koła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. W tym czasie, przygotowujemy dodatki: Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Kilka
Kuchnia MagdaLenymożna przygotować dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Nadzienie nabierze koloru od buraczków, a smaki się ze sobą dobrze zgrają. Jeżeli tak jak ja nie wyobrażacie sobie Wigilii bez dań rybnych to zapraszam po kilka inspiracji pod tym linkiem- potrawy rybne na Wigilię-klik Przepis bierze udział w akcji #jednazdwunastu zorganizowanej przez firmę SEKO Rolada buraczkowa ze śledziami(...)oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Dodać ubite białko i delikatnie połączyć z masą buraczkową. Jeżeli masa jest zbyt zbita dolejcie odrobinę mleka. Dno blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować równomiernie ciasto. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gorącą roladę buraczkową przełożyć (papierem do góry) na czystą ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papaier. Zwinąć
Pieguskowa Kuchniaposmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-) Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g 500 ml mleka 3 łyżki cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru) Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 niepełna szklanka gęstej śmietany 18% cukier puder do posypania(...)Podane składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na części, które rozwałkowujemy na koła, koła ja dzieliłam najpierw na cztery części, a potem każdą część jeszcze na trzy części. 3. Na każdy trójkąt nakładamy porcje budyniu i zawijamy formując rogalika. Tak postępujemy do wyczerpania składników. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy
kruche babeczkidżemu Łowicz z rokitnika pół słoiczka dżemu Łowicz z czarnego bzu mąka pszenna do posypania stolnicy 1 małe jajko kilka łyżek płatków owsianych błyskawicznych Wykonanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe ). Do mąki(...)rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko ( mleka dodajemy tak, żeby było mięciutkie ciasto, możemy nie zużyć całego mleka ). Ciasto wyrabiamy kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, każdą smarujemy z wierzchu
Izabelawkuchnisuszonych daktyli 100 g niesolonych pistacji (bez skorupek) 2 łyżki soku z cytryny do posmarowania: 25 g rozpuszczonego masła 1 łyzka cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Mleko umieszczamy w misce razem z drożdżami i cukrem, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy(...)masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami. Mieszamy składniki masy cynamonowej do smarowania. Ciasto wykładamy na blat obsypany mąką, odgazowujemy i rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy masa daktylowa a następnie zwijamy ciasno w roladę. Ciasto tniemy na grube plastry (ok 15 szt.), które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je ślimakiem do góry. Każdą bułeczkę smarujemy masa cynamonową. Bułeczki
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki 100gr. maki 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyzki miodu- 4 jesli ktos lubi slodsze 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego tutaj
w mojej kuchniNajszybsze i uwielbiane przez wszystkich muffinki z bananami – wystarczy jedynie wymieszać składniki i włożyć do piekarnika. Z bananami zawsze idealnie łączy się czekolada – stworzyłam
Via Gustoowocami, z dżemem, czy budyniem. Robię je bardzo często i ciągle z nimi eksperymentuję. Dziś na przykład mam dla Was szybkie w przygotowaniu, prawie bez cukru i bez wyrastania rogaliki krucho drożdżowe. Częstujcie się przepisem :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej 1 kostka zimnego masła 5 dkg świeżych drożdży 2 łyżki(...)jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się ładnie połączą. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na mniej więcej równe trójkąty. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy formując kształt rogalików. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Cynamonowe szczęścieherbacie, możesz też je podać z owocami albo domową konfiturą. Myślę, że dzieci jednak docenią je niezależnie od dodatków Jak zrobić kruche ciasteczka rodzynkowe z foremek – paleo, bez zbóż, cukru, nabiału ? mąka ziemniaczana – ¾ szklanki mąka kokosowa – ½ szklanki mąka migdałowa lub mąka kasztanowa – ¼ szklanki rodzynki – ⅔ szklanki jajka – 2 olej kokosowy – ¼ szklanki ekstrakt waniliowy(...)blenderem. Na samym końcu wlej ocet albo cytrynę i zmieszaj wszystko razem. Teraz przychodzi etap, w którym na pewno będą chciały pomóc dzieci . Rozwałkuj połowę ciasta na stolnicy albo arkuszu papieru do pieczenia na kuchennym blacie. Zależnie od wałka, może się okazać, że warto ciasto wałkować przez papier do pieczenia (od góry). Postaraj się uzyskać mniej więcej
PaleoSMAKKażdy zna to ciasto. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie bez niej polskiej jesieni :) Tak bardzo wtopiła się w rodzime menu, że właściwie można okrzyknąć ją równie polską specjalnością. W końcu nasze jabłka są najlepsze! Oprócz ogromu ich rodzajów i odmian oraz wachlarzu pysznych smaków, świadczy o tym również tytuł największego światowego eksportera jabłek(...)smaku słodkiego ciasta z jabłkami :) Zróbmy sobie coś na deser. Zróbmy sobie szarlotkę! Szarlotka na kruchym cieście z orzechową kruszonką Potrzebujesz: Jabłka: 2kg kwaskowatych jabłek 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru (można trochę mniej) 250 g miękkiego masła 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier
Kuchnia w Słońcu Skąpanabez przeciągów na całą noc. RANO Ciasto: Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, gładkie i nie klei się do rąk. Ciasto przełożyć(...)miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami, a następnie podzielić na 16 równych części, każda po ok. 60 g. Dobrze jest pomóc sobie wagą kuchenną. Każdą część rozwałkować na owalny placuszek, a następnie zwinąć
Nastoletnie WypiekanieJakże często mam teraz wrażenie, że i ja tak mam z wieloma sprawami. Remontu końca nie widać, a przecież nie zapowiadał się tak męcząco. Przynajmniej piec można prawie bez zakłóceń. Choć lepiej wybierać jakieś proste pomysły. Należy do nich prosty placek ze śliwkami, który zawsze się udaje i znika prawie zawsze tak szybko, że nie zdąży prawie(...)pieczenia 30g - ok. 15-20 szt. dużych śliwek - ew. 2-3 łyżki śmietany - cukier puder do posypania - masło do blaszki - bułka do wysypania blaszki Masło najlepiej wcześniej wyjąć, żeby szybko dało się rozetrzeć. Ucieram od razu żółtka, cukier i masło. Do ładnie połączonych dodaję mąkę przesianą z proszkiem. Ubijam na sztywno białka i dodaję do ciasta. Często, prawie zawsze
I tu będę miała takie teJest genialny! Delikatny, słodki choć bez cukru, z aromatem wanilii i limonki, z mnóstwem malin, migdałami i gorzką czekoladą. Nawet osoby na diecie mogą pozwolić sobie na kawałek takiego ciacha Polecam! SKŁADNIKI (tortownica 21 cm) 400g białego sera śmietankowego 180g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 łyżka + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ksylitolu (można więcej) 1 łyżka ekstraktu(...)miksujemy dalej. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy oraz sok i skórkę z limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Maliny mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie "wciskamy" w nie owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut. Pod sernik wstawiamy blachę wypełnioną gorącą wodą. Dzięki pieczeniu
DefinicjaSmaku10/10 - najlepsza beza na roladę nie musi być dobrze wysuszona wręcz tutaj może być wilgotna i miękka aby dobrze się zwijała, dlatego osobą, którym bezy się nie udawały tutaj wyjdzie wszystko idealnie. Składniki na ciasto bezowe: 6 białek 330 g cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub cytryny 3 łyżki cukru pudru(...)standardowej blachy w którą wyposażone są piekarniki.) Masę bezową rozłożyć równo na przygotowanej formie i piec 40 min. Wyjąć z piekarnika, górę posypać cukrem pudrem i nałożyć na nią kawałek papieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia. Składniki na krem
Kubki smakuprosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 op. budyniu waniliowego 350ml mleka 2 łyżki cukru kryształu owoce sezonowe lub konfitura cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy od tego ile ciasteczek chcemy. Każdy kwadrat nacinamy(...)300ml mleka gotujemy, w reszcie rozpuszczamy proszek budyniowy wraz z cukrem kryształem. Gotujemy gęsty budyń. Jeszcze ciepły nakładamy na środek przygotowanych kwadratów i układamy świeże owoce lub konfiturę. Pieczemy do zrumienienia (ok 15 minut) w temp. 200st C. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziemożemy pozwolić sobie na mały jedzeniowy grzeszek, bez wyrzutów sumienia. Skusicie się? Składniki: - 1 arkusz ciasta francuskiego - 1-2 tabliczki czekolady - jajko - posiekane orzeszki ziemne/posiekane migdały/krokant Przepis możemy wykonać tak, jak prezentują na filmiku poniżej (czekolada w poprzek, część ciasta francuskiego jest odcinana) lub by zużyć cały arkusz ciasta - przy użyciu dwóch tabliczek czekolady, ułożonych(...)noża do pizzy wykrawamy paski (tak jak na filmiku) i zawijamy w warkocz. Jajko roztrzepujemy w miseczce i przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzamy na wierzchu zawiniętego ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy jeszcze ciepłe! Smacznego
Be Fit Be Strongpomidorowy . Niestety ja miewam okresy miłości i nienawiści pomidorowej (nie wiem czym spowodowane) i właśnie wtedy kiedy nie mam ochoty na pomidory w żadnej postaci robię tą pizzę bez sosu. Jest chrupiąca, serowa no i te oliwki… nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba ! SKŁADNIKI: * 250 g mąki pszennej * 150 ml ciepłej wody * 10 g drożdży * ½ łyżeczki cukru(...)można użyć maszyny z hakiem), przykrywamy i odstawiamy na około 1 ½ h. (Można też odstawić do lodówki na dłuższe wyrastanie). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i rękami rozciągamy na placki. Ciasto posypujemy solą, serem i oregano. Pieczemy około 12-13 minut w temperaturze 250 stopni (najlepiej na kamieniu ale nie jest to konieczne
Mohiellakruchym spodzie z orzechami i migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu 1 duże(...)zrównoważenia słodkiego kremu Dekoracja: 2 łyżki migdałów w płatkach 10 pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę. 2. Wyłóż ciastem formę na tartę, bardzo dokładnie ugnieć i wyrównaj. 3. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zarumienienia). 4. W tym czasie zrób krem. Kaszę wypłucz kilka razy
Powiedz dietom nieWykonanie: Składniki na masę naleśnikową zmiksować, ostawić na 10-20 minut do napęcznienia. Na rozgrzaną patelnię wlewać po trochu ciasta, smażyć naleśniki na złoto po obu stronach. Przygotować farsz. Mięso usmażyć z dodatkiem przyprawy. Warzywa umyć. Kapustę bez twardych części drobno pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić kostkę, podobnie pomidora. Kukurydzę odsączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić(...)serowego, ułożyć drugą warstwę ale odwrotnie niż poprzednią, tak by na długość mieścił się już tylko jeden naleśnik. Wylać resztę sosu. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 25 minut by wierzch sie zarumienił. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapiekanka świetnie się kroi, nie rozpada się. Do farszu można dodać także trochę żółtego sera, całość będzie
Poezja Smaków - blog kulinarnydodatku białego cukru, bez pszenicy. Ksylitol można zastąpić cukrem trzcinowym. Polecam bardzo gorąco :-) Przepis znaleziony tutaj , lekko zmodyfikowany. Składniki: - 250g płatków owsianych górskich - 250g masła - 3 jajka - 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół) - 100g mąki owsianej - 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam(...)misie miksera umieszczamy wszystkie suche składniki (mąki, orzechy, żurawinę, rodzynki, ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Można odstawić na ok.10 minut, do napęcznienia płatków. Z ciasta odrywamy kawałki (najlepiej w rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy na gr.ok
Smaczne ZdrowePrzepis dodaję w ekspresowym tempie, więc wybaczcie literówki i tym podobne., dziś cały dzień na mieście ,zabiegana! jutro wyjazd na koncert, ulalala :D Sernik pyszny, bez ściemy! dawno takiego nie jadłam, a wiedziałam że muszę go zrobić jak tylko w moje ręce trafiła odżywka białkowa ze strony Kulturysta.com , napiszę o niej większą recenzję, jak tylko wrócę, jedno powiem(...)blendera wrzucamy banana, serek i miksujemy na względnie jednolitą masę (nic się nie stanie jak pozostaną niewielkie grudki serka) dodajemy pozostałe składniki, miksujemy przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmarmolady Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka. 5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż(...)marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić płatki.Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniestopni i kontrolujemy czas pieczenia –ciastka powinny się leciutko przyciemnić na krawędziach. Gotowe, wykrojone, surowe ciastka dobrze jest włożyć na blaszce do lodówki przed pieczeniem. To dotyczy szczególnie tych o skomplikowanych drobnych wzorach i grubszych niż 8mm– daje gwarancję, że się nie rozpłyną. PAPIER DO PIECZENIA Używajcie mocnego, grubego papieru do pieczenia. Z woskowanego pergaminu(...)Papier do pieczenia lub woskowany pergamin – to jest to. W wersji budżetowej. Jeśli pieczecie bardzo dużo – przyda się specjalna mata silikonowa do pieczenia, odporna na wysokie temperatury, polecam francuską Silpat, cena od 85 do 130zł, lub znacznie tańsze włoskie Silikomart Classic albo Silikomart Wondermat – cena około 45-60zł. Przez papier do pieczenia (lub grubą
Karo in the KitchenPrzepis ten czekał już baardzo długo na opublikowanie, ale w końcu nadszedł jego dzień. Jest to jedno z tych mięsnych dań, które lubię najbardziej. Nie jest
Be Fit Be StrongBrownie bananowe jest miękkie, maziste i rozpływające się w ustach. Różni się od ciężkiego w konsystencji brownie chałwowego , ale jest równie pyszne i czekoladowe w smaku
Smakołyki BerenikiSernik tradycyjny czy może innowacyjny: czekoladowy, cytrynowy lub toffi. Okazuje się, że jednak dla większości z was jeżeli ma być sernik to raczej tradycyjny (oczywiście z
Relaxtimeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto to zagościło u mnie po raz pierwszy. Szukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach(...)jajek -4 łyżki mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki kartoflanej -6 łyżek cukru pudru lub kryształu -1 łyżeczka proszku do pieczenia -torebka cukru waniliowego Żółtka oddzielamy od białek. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Białka ubijamy mikserem lub ręczną trzepaczką, dodając stopniowo cukier, ale dopiero gdy białka zaczną
Kulinarne przemysleniapodbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć(...)świeżych fig 50 g cukru 2 łyżki wody 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce 15 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, cukier, kardamon, jajka i śmietanę zmiksować tylko do połączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTiramisu paleo: Pewnie już wiecie, że pieczenie ciast, przygotowanie tortów i słodkości to moja pięta achillesowa, ale ciągle się uczę, ćwiczę i próbuję (jak np. te orzechowe ferrero rocher ). Więc jeśli przepis udał się mnie to wyjdzie każdemu. Ostatnio miałem okazję, aby przygotować słodki urodzinowy tort, postanowiłem, że się przełamię i przygotuję coś, co przed paleo uwielbiałem – Tiramisu(...)miny gości, jak dowiadują się z czego to ciasto zostało przygotowane :). Teraz już wiem, że nie ma chyba rzeczy, której nie da się przygotować lub zastąpić na diecie paleo. Samo przygotowanie jest szybkie. Wymaga głównie blendera i formy do ciasta (19 cm średnicy). Składniki: Spód ciasta: ¾ szklanki daktyli 1 szklanka orzechów laskowych 1 łyżeczka espresso ¼ szklanki oleju kokosowego ½ łyżeczki wanili
PaleoLifeSezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdroweFarinata to włoski placek z ciecierzycy, który znakomicie sprawdza się jako bezglutenowy zamiennik pieczywa, dodatek do sałatek, warzyw smażonych i pieczonych. Odrobina jogurtu z pastą tahini lub baba ghanoush i z Włoch przenosimy się do orientu. Cztery podstawowe składniki: mąka z ciecierzycy, woda, oliwa i sól... i wpadacie po uszy bo chrupiąca skórka z miękki środkiem po prostu uzależnia(...)rozmaryn, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Na środek formy do tarty wylej 2 łyżki oliwy i równomiernie rozprowadź, żeby pokryła całe dno. Na środek wylej ciasto, piecz 25-30 minut (grzanie góra dół), na złoty kolor aż brzegi będą chrupiące. Jeśli wierzch się nie zrumienił (co zależy od piekarnika) przełącz na górne grzanie (grill) na 5 minut
SzczyptaSmaQPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszegoOsobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta z jabłkami. Ciasta te zawsze są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu, a później bardzo szybko znikają z
Via Gustomące pszennej. Ale ja nie byłabym sobą gdybym nie przerobiła jej na zdrowszą wersje - bez glutenu i cukru ;) Chętni na przepis? Zapraszam poniżej!:) Wartości odżywcze w 100 g: 217 kcal w tym: B: 5 g; W: 22 g; T: 12. Składniki Ciasto - 120 g mąki ryżowej -80 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 100 ml oleju kokosowego(...)Ciasto W rondelku powoli zagotowujemy wodę z olejem oraz solą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę oraz sodę. Mieszamy bardzo energicznie do uzyskania jednolitej masy. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie masę miksujemy z jajkami - dodając je po kolei i po każdym dokładnie miksując. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na formę i pieczemy
Health-Fit-LifeWsypujemy do miski mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy jajka olej/masło i mleko oraz przestygnięty szpinak. Całość miksujemy/mieszamy na gładką masę, do połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Farsz Na patelni(...)jeszcze przez jakieś 10 min. Gotowy farsz wykładamy na gofry. Dodajemy do tego pokrojonego pomidora. Polewamy wierzch śmietaną/jogurtem. i przykrywamy drugim gofrem. Posypujemy całość pietruszką. Jeśli robimy wersję bez przykrycia, musimy pamiętać o zwiększeniu ilości poszczególnych składników farszu, żeby wystarczyło go na 6 szt. gofrów
Pyszny DuetSzybkie puszyste babeczki idealne na Walentynki bez znaczenia jak chcecie je spędzić, czy zjadając romantyczną kolację, oglądając najstraszniejsze horrory, czy malując wspólnie łazienkę (o tak, to pewnie byłyby moje wymarzone Walentynki...) Wracając na ziemię... Babeczki przekroiłam, nasączyłam naparem z herbaty i przełożyłam pysznym kremem z mascarpone i białej czekolady. Zapraszam więc, was na cudowne malutkie torciki. BABECZKI(...)drugiej misce miksujemy cukier z jajkami na puszystą pianę, dodajemy olej i wanilię. Do miski na zmianę wsypujemy mąkę i maślankę ciągle miksując, na końcu dodajemy sodę. Ciasto przekładamy do papilotek. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut KREM: 500 ml. śmietanki kremówki 500 ml, serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 100g białej czekolady Roztapiamy czekoladę w kąpieli
Upiecz sobie babeczkępoczekamy ciut jeszcze :) Piszę w koło, ale bez konkretu. Dobra. Jak napiszę to pójdę jeszcze podziwiać widoki, ale najpierw przepis. Polecam go nawet tym, którzy nie mają "ręki" do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi :D Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła(...)waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w 160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej
Pieprzyć z Fantazjąpoczekamy ciut jeszcze :) Piszę w koło, ale bez konkretu. Dobra. Jak napiszę to pójdę jeszcze podziwiać widoki, ale najpierw przepis. Polecam go nawet tym, którzy nie mają "ręki" do wypieków. Cała tajemnica tkwi w tym, by cierpliwie postać z mikserem przy blacie kuchennym. Prawie samo się robi :D Składniki na ciasto cytrynowe: * 5 jajek * 20 dkg masła(...)waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Tyle :) Piekłam przez 20 minut w 160 stopniach a przez następne pół godzinki w 170. Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej
Pieprzyć z FantazjąDziś sernik na herbatnikach, z kajmakiem Helio posypany płatkami migdałów. Puszysty, prosty w przygotowaniu, a ile radości. Mój sernik nie tylko od święta, jest delikatny i
Zasmakuj Kuchnimasła orzechowego. Albo spróbować opcji PB&J - nadziać je dodatkowo 1/2 łyżeczki dżemu... Przepis z bloga Piece of me . Składniki: (na 7-8 sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru (użyłam białego) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 średniej wielkości banan 1 duże jajko 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju masło orzechowe Rozgrzej(...)papilotkami. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozgnieć widelcem banana, dodaj jajko, mleko i olej- całość wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych i połącz mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek nakładaj na przemian: łyżkę ciasta, łyżeczkę masła orzechowego i kolejną łyżkę ciasta. Piecz przez około 20-25 minut. Zostaw
Lejdi of the housewyobrażam sobie Świąt bez pachnącego, aromatycznego piernika. Szczególnie upodobałam sobie ten przekładany powidłami i oblany czekoladą. Cudowny zapach korzennych przypraw, kwaskowate powidła i ciemna czekolada - dla mnie połączenie doskonałe. Tradycyjny piernik świąteczny przygotowuje się na długi czas przed świętami. Ja jednak mam dla Was przepis zdecydowanie szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu , co wcale nie umniejsza jego smakowi. Piernik(...)sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki Luksusowej Lubella 200 g miodu prawdziwego 100 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika Do przełożenia
kolorowotorcikowowiśnie i świeżą żurawinę - ciasto z pewnością by na tym zyskało. Do tego kandyzowane listki mięty, które pięknie się mienią w świetle choinkowych lampek - i do całkowitego błogostanu potrzeba już tylko mocnej, czarnej kawy... Jacyś chętni na taki zestaw...? Przepis znaleziony u Doroty . Bezowy wieniec z czerwonymi owocami Składniki: (na 1 duży wieniec) beza: 5 białek 250 g cukru(...)łyżki drobnego cukru Białka ubić, pod koniec partiami dodając najpierw cukier, a następnie cukier puder. Na końcu dodać ocet i mąkę kukurydzianą, połączyć. Na blasze ułożyć papier do pieczenia, odrysować na nim okrąg o średnicy 20 cm. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką, wyciskać duże bezy po okręgu, jedna obok drugiej. Piec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupkami) i zachowują swoje wartości odżywcze. Są doskonałym dodatkiem do koktajli, sałatek, ciast, ciasteczek lub do jedzenia prosto z torebki. Nam bardzo posmakowały ekspandowane jagły (proso), quinoa (komosa biała) i gryka. Soligrano ma w ofercie również ekspandowane zboża z dodatkami (miodem, owocami), bez cukru, bez soli, produkty bezglutenowe i z ekologicznych upraw. Bardzo przypadły nam do gustu ziarna(...)ziarnach. Jeśli jest go za mało, można nieco dolać. Konsystencja ciastek jest dość sypka, ale taka ma być. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Na dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia wykładać masę za pomocą łyżki i formować w kształt okrągłych ciasteczek. Piec ok 15 minut w 150 stopniach, wystudzić. Miód powinien stwardnieć i ciasteczka będą ładnie usztywnione i delikatnie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMuffinki to jak wiecie nasze ulubione ciasteczka - dziś przygotowałam wersję z jagodami. Sezonowe, letnie, na bazie mleczka kokosowego. Szybkie w przygotowaniu, świetne dla dzieci, podczas wizyty
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesłodkości jest już dużo bardziej realne. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na przepyszne ciasteczka, bez których w naszym domu nie ma świąt. Kurki, bo o nich mowa są łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze dobre dla osób nieunikających cukru, bo ciasto samo w sobie nie zawiera go ani grama. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pół kostki(...)drożdży 3 łyżki śmietany 18 % cukier puder marmolada - najlepiej twarda Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto i od razu wałkujemy na 3 mm placek. Radełkiem lub nożem do pizzy tniemy go w kwadraty o bokach 4-5 cm. Robimy to krojąc ciasto w paski. Najpierw wzdłuż, a następnie wszerz. Na każdy kwadracik wykładamy pół łyżeczki marmolady. Przeciwległe końce kwadracików
Kuchnia od dwojgałyżek dobrego oleju roślinnego) 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 1 łyżeczka sody oczyszczonej śliwki (po jednej na babeczkę) lub mrożone wiśnie. Przygotowanie: Około 1 kg dyni, kroimy na 4 części, układamy na blaszce miąższem do góry i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut. Następnie obieramy ze skórki i blendujemy. Odmierzamy(...)proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i skórkę z pomarańczy. W oddzielnym naczyniu mieszamy dyniowy mus z jajkami. Następnie dodajemy masło i mleko. Mieszamy. Do miski z sypkimi składnikami dodajemy mokre i delikatnie mieszamy (tylko do połączenia składników, nie za długo). Foremki na babeczki wykładamy papilotkami i do tak przygotowanych łyżką nakładamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone
Moja Mama GotujeDziś światowy dzień pizzy, więc nie mogło się obyć bez tego u mnie w domu. Polecam dziś wersję mini, ale wyszło równie smacznie. Wyszło mi 10 sztuk na grubym cieście, ale spokojnie można zrobić 12-14 sztuk, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto: 50 dag mąki 42 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Dodatki(...)wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie do pozostałej mąki dodać rozczyn, olej, sól i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi, kukurydzą
Ewusiowe Smakistopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na 3 blaty. OWOCE W GALARETCE: 400 g kwaśnych owoców (u mnie(...)400g) 500 g serka mascarpone 3 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko skondensowane chwilę zmiksować, następnie dodać serek mascarpone, miksować aż masa stanie się gładka (bez grudek) Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i połączyć z całą masą. Uwaga , szybko tężeje wiec dobrze by galaretka była już gotowa (tężęjąca) PONCZ: pół szklanki
coolinarnydżemem. Postanowiłam wykorzystać te kwaśne łodygi i upiekłam szybką tartę. Kruche ciasto i rabarbarowe nadzienie. Tylko tyle. Bez kremu patissiere, choć taka wersja też mi bardzo smakuje, bez słodkiego waniliowego śmietankowego nadzienia, które w połączeniu z kwaśnym rabarbarem tworzy duet doskonały. Zatem hasło na dziś: prosto, szybko i pysznie:) Składniki: 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki krupczatki(...)zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Rabarbar wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż puści sok, ale się nie rozpadnie. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, posypać bułką tartą i wyłożyć rabarbar, zostawiając ok 4cm brzegi. Nadzienie wyrównać, a brzegi zawinąć na nadzienie. Ciasto na brzegach posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowygładka i sztywna. • Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. • Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym. • Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. • Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C(...)cukier puder. • Cały czas mieszać, aby wiórki nie przypaliły się tylko lekko zrumieniły. Składanie tortu • Każdy blat ciasta skropić wymieszanymi składnikami ponczu i przełożyć blaty masą budyniową z płatkami migdałowymi. • Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą bez płatków, po czym obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi dociskając je do masy. • Tort wstawić do lodówki
To co kochamkasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno. O tym, że jest zdrowa wiedzą pewnie wszyscy(...)delikatnie posolić i gotować 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia. • Ostudzić kaszę i zblendować na papkę. • Dodać po kolei wszystkie składniki i wymieszać mikserem. Na końcu wmieszać orzechy. • Blaszkę ok. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy. • Piec ok. 45 minut
To co kochamWitajcie:) zapraszam dzisiaj na przepyszny piernik dyniowy z orzechami, można go przełożyć powidłami lub kremem, ja zrobiłam bez niczego bo moje dzieci taki najbardziej lubią.Ciasto upiekłam w Foremkach Wesołych Świąt PapilArt. Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo mięciutki i delikatny :) Składniki: 2 pełne szklanki mąki tortowej Młynomag 1 szklanka oleju 1 łyżka cukru waniliowego(...)kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około 50 minut. Letnie ciasto polewamy lukrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliciasto z piernikami , z budyniową masą , w sam raz na przyszłe rodzinne spotkania. Biszkopt: ~~~~~~~~~~ 1 i 1/4 szkl.cukru 1 szkl.mąki tortowej 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubijając dodajemy po jednym żółtku,po trochu cukru,a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do formy i pieczemy(...)ostudzonym budyniem dodając go po łyżce. Polewa: ~~~~~~~~~~~~~~ 6 dag .margaryny 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao Ponadto: ~~~~~~~~~~~~ 290 g.dowolnego dżemu 40 dag.pierników bez polewy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wodę zagotowujemy z cukrem.Dodajemy margarynę i kakao.Mieszamy tak aby wszystko się połączyło. Biszkopt przekrawamy wzdłuż.Jedną część placka smarujemy dżemem np.porzeczkowym,układamy na nim pierniki a na pierniki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzedłużonym weekendzie??? Mój jakoś bez szału, sił jakoś nie miałam, taki jakiś leniwy był. Nie lubię tak, wolę mieć dużo energii i coś robić. Mojej młodej ząbki zaczęły jeszcze na dodatek wychodzić i biedna miejsca sobie znaleźć nie może, tylko ręce i ręce. Na weekendzie zamiast ciasta były babeczki , piszę były, bo może 2 dni je widziałam(...)pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (u mnie gęsty Bakoma) 1/2 szklanki mleka 80 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 nektarynki 100 g białej czekolady W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Nektarynki kroimy na drobną kosteczkę razem ze skórką. Białą czekoladę ścieramy na tarce
kruche babeczkiskładniki połączą się w jednolitą, gładką masę. Gdyby ciasto było kleiste, podsypujemy niewielką ilością mąki, tylko tyle, aby otrzymać delikatne, miękkie i elastczne ciasto. Możemy też ciasto włożyć na 15 minut do lodówki, aby zgęstniało. Im mniej mąki dosypiemy, tym pierniczki będą bardziej miękkie. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z ciasta kulę i wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na niezbyt(...)cienki placek, o grubości ok. 0,8-0,9 cm. Wycinamy kształty i układamy, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze. Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy. LUKIER : Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego
cool and mintyużycia jajek. Ciasto jest proste w przygotowaniu i z pewnością często wykorzystywane przez osoby, które nie mogą lub po prostu nie jedzą jajek. Zapraszam! Ciasto drożdżowe z owocami (bez jajek) Składniki: 1/3 kostki świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych 450g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 100g cukru 50ml oleju słonecznikowego 3/4 szklanki mleka owoce np brzoskwinie z puszki kruszonka(...)łyżką a potem wyrabiamy ciasto rękami. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Owoce kroimy na plasterki. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do zamrażarki. Ciasto drożdżowe podsypujemy mąką, wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, formujemy i wkładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykrywamy, odstawiamy
Tagebuch po polskuTaki tort sprezentowałam sobie na dzisiejsze urodziny. Całej rodzince bardzo smakował no i zrobił na wszystkich wrażenie :) Jest z nim trochę pracy, ale efekt wart jest
Na Ciasteczkowych Papierachmoże jeśli rodzina nie przebiera nogami na chwilę, kiedy będzie mogła zanurzyć zęby w tym cieście, to możecie pokusić się na posmarowanie truskawek galaretką np truskawkową. Dzięki niej, owoce będą pięknie błyszczeć. Drukuj Tarta z truskawkami i budyniem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej(...)dekoracji galaretka(opcjonalnie) 2 op. budyniu Wykonanie Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem. Tartę pieczemy ok 20-30 min z rozsypanym na pergaminie grochem lub fasolą ( zapobiegnie wybrzuszeniu). Ostatnie
Mieszam w GarnkuRurki...można nadziać czym się chce..u mnie masą budyniową tak jak u Asi , tylko bez likieru. Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany do posypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Masa budyniowa(...)tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze
Moje domowe kucharzenieCzasem, każdy z nas ma potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Zamiast iść do sklepu i kupować śmieciowe jedzenie, powinniśmy przyrządzać sobie domowe desery, czy robić babeczki lub
Be Fit Be Strongpokojowej inaczej grozi zakalcem. Skala smaku 10/10 po dodaniu jabłek i bakalii może się wydawać, że jest ich za dużo, gdyż masa jest bardzo gęsta, jednak tak powinno być bez obaw. Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego(...)mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam ciasto do całkowitego
Kubki smakuciasto to specjalność mojej siostry Agnieszki, a przepis - z Kuchni Lidla. Kiedy pierwszy raz je jadłam urzekło mnie konsystencją - puszyste i wilgotne jednocześnie, o pięknym słonecznym kolorze w środku, pachnące korzennymi przyprawami... pycha. Idealne rozwiązanie na pochmurny jesienny czy zimowy dzień! Składniki: 250 g mąki 150 g cukry trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (cynamon(...)Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Wymieszać i dodać dynię z marchewką. Wszystko dokładnie połączyć. Wstawić do średniej wielkości tortownicy i piec w temperaturze 185 stopni bez termoobiegu przez 35 minut. Po wystudzeniu można polać czekoladą rozpuszczoną z odrobiną masła lub śmietanki i udekorować posiekanymi orzechami lub migdałami
Kulinarne Inspiracjewyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pięknej, wysokiej i wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam(...)łyżki mleka 4 jajka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 2 białka szczypta soli 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 150 g bakalii (rodzynki, morele, suszone śliwki, żurawina) gotowa polewa czekoladowa Wykonanie: Szafran moczymy w letnim mleku. Jajka, żółtka i cukier ubijamy na puszystą, jasną masę
MyCookBook.plBez tego ciasta nie może się obyć żadna domowa impreza halloween’owa :) Wariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają(...)podwoić (co uwzględniłam już w poniższym przepisie), co pozwoliło, aby ciasto było bardziej wilgotne. Zrobienie ciasta jest dość czasochłonne, ale dla efektu końcowego warto :) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g kakao w proszku 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 125 g masła 300 g cukru 1 łyżka ekstraktu
MyCookBook.plPoniższą tartę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby kruche ciasto lekko namiękło. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z wykorzystaniem jabłek to zachęcam do przygotowania francuskich różyczek lub jabłecznika z bezą . Składniki na formę o średnicy 26 cm: spód 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 duże jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru nadzienie(...)ciasta, tzn. na czysty blat wsypać mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to za pomocą dłoni szybko zagnieść kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć
UgotowaćW Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz
Mała CukierenkaW Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz
Mała CukierenkaCiasto bezglutenowe, najlepsze jakie jadłam do tej pory .... no dobra bezy są the best! Ale to ciasto ma COŚ w sobie. Zainspirowała mnie Gabi z bloga Muffins&Cakes Ciasto bezglutenowe z jagodami Ja je trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się i jest wilgotne. Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka(...)masło ok 2 pełnych łyżek Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mielonym lnem. Na masę rozłożyłam mus jagodowym i posypałam kukurydzianą kruszonką. Piekłam 55 minut w 190 stopniach
AZgotuj!czasie mozemy przygotować budyń, rabarbar i kruszonkę. Składniki i sposób przygotowania poniżej. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy z nich kulki i układamy w dużych odstępach na 2 płaskich blachach (najlepiej tych z wyposażenia piekarnika) na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie(...)posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 20-25 minut, aż drożdżówki ładnie się przyrumienią. Jeśli kruszonka będzie się nadmiernie przypiekała-przykrywamy bułeczki papierem do pieczenia. Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Budyń waniliowy: 300 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru trzcinowego laska wanilii-same nasionka bez kory
Zawsze głodna!pory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam(...)pieczenia wstawiamy zaczyn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by powstała zawiesista masa. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na całą noc. Chleb: Zaczyn z poprzedniego dnia 200g mąki babuni (650) 150g mąki tortowej (400) 140ml ciepłej wody lekko czubata, herbaciana łyżeczka soli Następnego dnia rano mąki przesiewamy, mieszamy z solą i wodą, po czym dokładnie ugniatamy, dodając ewentualnie, jeśli ciasto jest
Kuchenna KontrrewolucyaTarta z okazji Dnia Mamy :) Przygotowałam ją w bardzo krótkim czasie jak na ciasto kruche. Spód jest idealnie chrupiący, nie za słodki. Nadzienie to delikatny krem budyniowy, bez masła i śmietany. Ilość cukru można oczywiście regulować według własnych upodobań. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami, ale znakomicie pasują tu również maliny. Nie mogą być to owoce mrożone. Zapraszam :) Zaskoczcie swoją(...)nożem. Wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto (obracamy po prostu folie, układamy ciasto i dociskamy do formy, dopiero teraz ściągamy folie). Brzegi zakładamy go środka i dociskamy. Ciasto w formie wkładamy
Chocolate Muffin Blogoryginalnego, a już tym bardziej pochodzącego z Islandii, to jak tu odmówić?:) Na zdjęciach czekoladowe kulki z nadzieniem z lukrecji oraz „uszczelki” i „blaszki” anyżowo-lukrecjowe. Pierwsze – mogłabym jeść bez opamiętania (do ich przyrządzenia nie użyto jajek maskonurów, mają natomiast ich kształt)). Drugie – smakują specyficznie, chyba dla prawdziwego konesera słodyczy (którym ja najwyraźniej nie jestem:/), najpierw słodkie, potem słone(...)przepisem, krok po kroku i wszystko się uda, a to dzięki świetnym przepisom Jadłonomii . Drugie ciasto, pinacolada, pachnie kokosem i ananasami, jest lekkie, biszkoptowe z delikatnym kremem budyniowym. Idealne do filiżanki małej czarnej. Poezja – spróbujcie sami:). Brownie idealne Składniki na małą blachę (piekłam w okrągłej o średnicy 28 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki
Qlinarnie i QlinarnieTłustym Czwartku pozostała mi duża ilość białek. Mogłam upiec bezy z frużeliną i bitą śmietaną, ale tym razem chciałam upiec coś innego z białek. Przeszukałam wzdłuż i wszerz internet i znalazłam przepis na zebrę z białek (link do przepisu tutaj ). Podwoiłam składniki, ponieważ miałam więcej białek niż było w przepisie. Co do samej zebry to ładnie wyrosła i jest bardzo(...)proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier nadal miksując. Mąkę przesiewany wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do białek mieszając delikatnie łyżką. Gdy mamy wymieszane białka z mąką wolnym strumieniem wlewamy ostudzone masło i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie
Amatorka kuchennaLekkie, pyszne, a przede wszystkim miękkie i sprężyste. Składniki około 35 sztuk małych : 1kg maki 100g drożdży 1 szkl cukru 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maślanki( może być bez) 5 jajek + 1 jajko do smarowania cukier wanilinowy 3/4 kostki masła szczypta soli + lukier - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był(...)mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie zarobić ciasto ręką - napowietrzając je, Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować spłaszczone kulki (zależy od wielkości jakie chcemy mieć drożdżówki) Łyżką uformować dziurkę w środku. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakładać powidła, posypać kruszonką. Piec około 15-20 minut w 180*C. Wystudzić, polukrować
Garnkowe fanaberietrochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;) Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2(...)rozgrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.Po wyjęciu
Ze smakiem i z pasjąłyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty(...)placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 35-45 minut. Smacznego
Niezły Młynekbez którego nie ma świąt, to mazurek kajmakowy. Inne mogą nie istnieć ! Swego czasu robiłam swój własny kajmak, odparowując prze kilka godzin mleko wymieszane z cukrem, ale kiedy odkryłam wersję dla leniuchów, czyli gotowanie skondensowanego mleka w puszce. Zdecydowanie jest to metoda mniej praco i czasochłonna. Mazurek kajmakowy Składniki Kruche ciasto(...)mąką, dodajemy cukry i żółtka. Zagniatamy w kulę, owijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut. Puszkę z mlekiem gotujemy przez 2 godziny w dużym
Kulinarne przygody GatityFasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową. Fasola w słodkim wypieku brzmi trochę dziwnie, w babeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię