Przepis dodaję w ekspresowym tempie, więc wybaczcie literówki i tym podobne., dziś cały dzień na mieście ,zabiegana! jutro wyjazd na koncert, ulalala :D Sernik pyszny, bez ściemy! dawno takiego nie jadłam, a wiedziałam że muszę go zrobić jak tylko w moje ręce trafiła odżywka białkowa ze strony Kulturysta.com , napiszę o niej większą recenzję, jak tylko wrócę, jedno powiem(...)blendera wrzucamy banana, serek i miksujemy na względnie jednolitą masę (nic się nie stanie jak pozostaną niewielkie grudki serka) dodajemy pozostałe składniki, miksujemy przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 min. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmarmolady Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać kółka. 5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie, miejsca połączeń posmarować białkiem. Wzdłuż(...)marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przełożyć na blachę i rozchylić płatki.Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniestopni i kontrolujemy czas pieczenia –ciastka powinny się leciutko przyciemnić na krawędziach. Gotowe, wykrojone, surowe ciastka dobrze jest włożyć na blaszce do lodówki przed pieczeniem. To dotyczy szczególnie tych o skomplikowanych drobnych wzorach i grubszych niż 8mm– daje gwarancję, że się nie rozpłyną. PAPIER DO PIECZENIA Używajcie mocnego, grubego papieru do pieczenia. Z woskowanego pergaminu(...)Papier do pieczenia lub woskowany pergamin – to jest to. W wersji budżetowej. Jeśli pieczecie bardzo dużo – przyda się specjalna mata silikonowa do pieczenia, odporna na wysokie temperatury, polecam francuską Silpat, cena od 85 do 130zł, lub znacznie tańsze włoskie Silikomart Classic albo Silikomart Wondermat – cena około 45-60zł. Przez papier do pieczenia (lub grubą
Karo in the KitchenPrzepis ten czekał już baardzo długo na opublikowanie, ale w końcu nadszedł jego dzień. Jest to jedno z tych mięsnych dań, które lubię najbardziej. Nie jest
Be Fit Be StrongBrownie bananowe jest miękkie, maziste i rozpływające się w ustach. Różni się od ciężkiego w konsystencji brownie chałwowego , ale jest równie pyszne i czekoladowe w smaku
Smakołyki BerenikiSernik tradycyjny czy może innowacyjny: czekoladowy, cytrynowy lub toffi. Okazuje się, że jednak dla większości z was jeżeli ma być sernik to raczej tradycyjny (oczywiście z
Relaxtimeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto to zagościło u mnie po raz pierwszy. Szukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach(...)jajek -4 łyżki mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki kartoflanej -6 łyżek cukru pudru lub kryształu -1 łyżeczka proszku do pieczenia -torebka cukru waniliowego Żółtka oddzielamy od białek. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Białka ubijamy mikserem lub ręczną trzepaczką, dodając stopniowo cukier, ale dopiero gdy białka zaczną
Kulinarne przemysleniapodbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć(...)świeżych fig 50 g cukru 2 łyżki wody 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce 15 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, cukier, kardamon, jajka i śmietanę zmiksować tylko do połączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTiramisu paleo: Pewnie już wiecie, że pieczenie ciast, przygotowanie tortów i słodkości to moja pięta achillesowa, ale ciągle się uczę, ćwiczę i próbuję (jak np. te orzechowe ferrero rocher ). Więc jeśli przepis udał się mnie to wyjdzie każdemu. Ostatnio miałem okazję, aby przygotować słodki urodzinowy tort, postanowiłem, że się przełamię i przygotuję coś, co przed paleo uwielbiałem – Tiramisu(...)miny gości, jak dowiadują się z czego to ciasto zostało przygotowane :). Teraz już wiem, że nie ma chyba rzeczy, której nie da się przygotować lub zastąpić na diecie paleo. Samo przygotowanie jest szybkie. Wymaga głównie blendera i formy do ciasta (19 cm średnicy). Składniki: Spód ciasta: ¾ szklanki daktyli 1 szklanka orzechów laskowych 1 łyżeczka espresso ¼ szklanki oleju kokosowego ½ łyżeczki wanili
PaleoLifeSezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdroweFarinata to włoski placek z ciecierzycy, który znakomicie sprawdza się jako bezglutenowy zamiennik pieczywa, dodatek do sałatek, warzyw smażonych i pieczonych. Odrobina jogurtu z pastą tahini lub baba ghanoush i z Włoch przenosimy się do orientu. Cztery podstawowe składniki: mąka z ciecierzycy, woda, oliwa i sól... i wpadacie po uszy bo chrupiąca skórka z miękki środkiem po prostu uzależnia(...)rozmaryn, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Na środek formy do tarty wylej 2 łyżki oliwy i równomiernie rozprowadź, żeby pokryła całe dno. Na środek wylej ciasto, piecz 25-30 minut (grzanie góra dół), na złoty kolor aż brzegi będą chrupiące. Jeśli wierzch się nie zrumienił (co zależy od piekarnika) przełącz na górne grzanie (grill) na 5 minut
SzczyptaSmaQPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszegoOsobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta z jabłkami. Ciasta te zawsze są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu, a później bardzo szybko znikają z
Via Gusto