bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1211/1508)

Sałatka z ryżem,szynką i ananasem. Co zjeść na drugie śniadanie? 296

pracy, to dochodzę do wniosku, że w dużej większości przypadków możemy sobie pozwolić na urozmaicone drugie śniadania, zamieniając kanapki a to na sałatkę, a to na kawałek pożywnego ciasta z orzechami i rodzynkami. Pudełka śniadaniowe (lunchboxy) dają nam wiele możliwości. Ja, jak wiecie nie wychodzę do pracy i drugie śniadanie jem w domu, razem z mężem, bo razem pracujemy. Przygotowuję(...)propozycji, które sprawdzają się u mnie (czyli praca w domu), ale myślę, że wiele pomysłów możecie wykorzystać również w korporacyjnym lunchboxie. drożdżówki z jabłkiem , ze śliwkami lub jagodzianki . Drożdżówki piekę w wolnej chwili i zamrażam, gdy są jeszcze letnie. Gdy planuję drożdżówki na drugie śniadanie, to tego dnia rano, od razu po wstaniu z łóżka, wyjmuję potrzebną ich ilość

Posadzone i zjedzone
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 151

Chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać. Ten jest zrobiony z dodatkiem ostrego, wyraźnego sera. Uniwersalny i pyszny – smakuje wybornie i z wędliną, i z dżemem. Cheddar to angielski twardy ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Jest to ser twardy i dojrzewający – do uzyskania pełni smaku potrzebuje odpowiedniej temperatury, wilgotności i czasu(...)całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muszą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera (w zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat

Karo in the Kitchen
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 186

pomarańczowej, przełamany słodyczą bezy. Całość bardzo fajnie się komponuje. Zachęcam do upieczenia. Fajnie się prezentują. Składniki na ok 10 szt. o średnicy 14 cm: Spody: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła lub oleju kokosowego 1 jajko rozmiar L 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1-2 łyżka zimnej wody (tylko w przypadku gdy ciasto nie chce się skleić(...)wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie się sklejać w większe grudki, wodę dodawać stopniowo, tylko w przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się kleić. Ciasto ma być na tyle mokre, żeby można było uformować je w kulę. Ciasto kruche można też wyrobić ręcznie. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 3 mm, z ciasta wycinać okręgi o średnicy

moj przepis na
Tort czekoladowy z żurawiną 221

Święta nie mogą obejść się bez pysznego, pięknego tortu. Dlatego puściłam wodze fantazji i stworzyłam nowy tort:). Dzisiaj przepis na smaczny, bardzo czekoladowy tort z żurawiną. Tort jest wilgotny, aromatyczny i lekko alkoholowy. Uważam, że połączenie smaków jest idealne. Gorzka czekolada i kwaskowata żurawina wspaniale do siebie pasują. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka(...)gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, zmielone orzechy i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC

Mała Cukierenka
Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 140

obyło się bez akcji typowych dla mnie, takich "Blondynkowych" (Blondynki, nie obrażać się tam, wiecie, że piszę z przymrużeniem oka). Jak w przepisie pisze blacha keksówka, to ma być keksówka. Chciałam zrobić w mniejszej chlebowej, mojej ulubionej Crusty Bake, ale ciasto rośnie jak szalone i musiałam grzecznie przełożyć do keksówki, bo normalnie by mi ciasto wykipiało :) A teraz poważnie(...)masłem. Ponownie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto ładnie wypełni formę po brzegi.  Po 30 minutach piekarnik już był nagrzany, wstawiłam do niego na sam dół prostokątną foremkę wypełnioną wodą. Formę z ciastem postawiłam na kratce na środkowym poziomie piekarnika i piekłam 10 minut w temperaturze 220 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę 190 stopni

Blondynka Gotuje
Tort truskawkowy z borówkami 217

Do poniedziałkowej kawusi proponuję pyszny tort truskawkowy z dodatkiem borówek. Tort jest lekki i orzeźwiający. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4

Tradycyjna kuchnia Kasi
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 227

   Po chlebie orkiszowym pełnoziarnistym, który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka

Smaczne Zdrowe
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANKOWY 123

Sernik, który podbija serca i żołądki wszystkim miłośnikom wypieków 🍰  Jest mega puszysty i delikatny, a w smaku - rewelacyjny! Wykonany jest na spodzie z kruszonych biszkoptów

Kuchnia MagdaLeny
Tort bezowy dacquoise 415

Już od dość dawna miałam na swojej liście do zrobienia ten tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas). Jak tylko pojawiła się okazja, to oczywiście szybciutko przygotowałam to

UgotujmyTo.pl
Yerba Mate - napój ,który warto spróbować 211

Yerba Mate to napój powszechnie znany w Ameryce Południowej ale co raz bardziej popularny staje się również w Polsce. Susz Yerba Mate wytwarza się z 

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CO ZROBIĆ, ŻEBY SERNIK NIE OPADŁ I NIE POPĘKAŁ? SERNIK IDEALNY! 277

lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem ( jajka, twaróg,masło. MIESZANIE Serniki nie lubią długiego, gwałtownego miksowania i napowietrzania. Zdecydowanie lepiej mieszać je np. drewnianą łyżką. TEMPERATURA PIECZENIA Maksymalna temperatura do pieczenia sernika powinna być niższa niż 180C. Zdecydowanie lepiej piec dłużej w niższej, niż krócej w wysokiej. PIECZENIE Z KĄPIELĄ WODNĄ a) Naczynie ( tortownicę(...)cieniutkim nożem odetnijcie sernik od brzegów tortownicy. TERMOOBIEG Sprawdźcie sami jak jest u Was. Ja przekonałam się, że dużo zależy od piekarnika. Jeśli piekę z kąpielą wodą – wtedy mam włączony termoobieg. Jeśli piekę bez – wtedy zdecydowanie wolę bez termoobiegu. PODSUMOWANIE: Stosując się do tych moich rad zwiększamy szansę ( no dobra, możemy być pewni! ), że sernik będzie

Ostra na Słodko
Walentynkowy sernik na zimno z malinami 116

białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj drugą warstwą papieru i obciąż suchą fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Następnie zdejmij obciążenie i warstwę(...)lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.  Po wyjęciu sernik najlepiej kroić mokrym i ciepłym nożem zanurzonym uprzednio we wrzątku. **Jeśli używasz okrągłej tortownicy, powinno udać się to bez problemu, po otwarciu rantu. W przypadku formy w kształcie serca trzeba ją delikatnie ogrzać. * *Przepis na glazurę na podstawie Moich Wypieków

Food Square
Sernik OREO na zimno [ENG] 160

cookies with cream) posypka: 15 g  zmiksowanych ciasteczek bez kremu (ok. 2 ciasteczka) |  sprinkles: 15 g of mixed cookies without cream (about 2 cookies) SPÓD: Zmieloną, ciemną część ciasteczek połącz z rozpuszczonym olejem kokosowym. Na spód foremki o średnicy ok. 22 cm połóż papier do pieczenia na który wyłóż masę ciasteczkową. Foremkę wstaw do lodówki(...)Sprinkle the top with the crashed cookies and place in the fridge for at least several hours. PODANIE: Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja udekorowałam nasionami granata i dodatkowymi ciasteczkami. SERVING: Before serving, immerse the knife in hot water and then gently

Better Life By Auntie Ju
Kokosowy sernik z ananasem na czekoladowym spodzie (wegański!) 130

Wielkanoc bez jajek, śmietany, sera... ? To w ogóle możliwe? Ano całkiem możliwe i uwierzcie że jest naprawdę pysznie! Co prawda nie jestem na diecie wegańskiej, ale wciąż próbuję tworzyć roślinne słodkości i muszę przyznać, że coraz bardziej mi się to podoba. Oczywiście nie zabraknie na moim stole prawdziwego sernika  ( tradycyjny, z rosą, mój ulubiony! ), ale takie ciasto może(...)Masa może się bardzo lepić. Wylepić ciastem natłuszczoną wcześniej i oprószoną płatkami owsianymi blaszkę. Należy to robić dłońmi zwilżonymi wcześniej zimną wodą, wtedy będzie o wiele łatwiej. Uformować również niewielkie boki. Ciasto wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewać do 200 stopni C. Po wyznaczonym czasie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, ponakłuwać spód widelcem i podpiekać przez

Kuchnia Ellie
Chleb na prawie-zakwasie. Oszukany zakwas z jogurtu 153

godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po fermentacji oprószcie mąką blat lub stolnicę( to konieczne nawet na silikonowej podkładce- ciasto przygotowane na jogurcie jest bardzo lepkie), delikatnie wyjmijcie ciasto tak, żeby nie porozrywać bąbelków powietrza wytworzonych pracowicie przez drożdże i jogurt. Moje ciasto po 17 godzinach mocno sfermentowało i wyglądało jak gąbka. Ciasto bardzo delikatnie uformujcie, dosłownie(...)czubkami palców. Zerknijcie na ten FILM - tylko zdecydowanie delikatniej i mniej dynamicznie obchodźcie się z naszym bochenkiem.   Przełóżcie ciasto na kawałek wysypanego mocno mąką papieru do pieczenia i przykryjcie garnkiem lub miską na kolejne 2 godziny, żeby odpoczęło po formowaniu i znowu widocznie podrosło. Po półtorej godzinie od uformowania chleba nastawcie piekarnik na 220⁰C. Blachę do pieczenia

Karo in the Kitchen
Babka z fasoli bez tłuszczu, mąki i cukru. 101

Wypieki z fasoli na słodko, są znane od dawna, tak samo jak te z dodatkiem ziemniaków. To wcale nie są wymysły naszych czasów, gdzie odchudzanie nie

Dieta moja pasja