masło oraz drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest zbyt zwarte, należy dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 – 2 godziny. Następnie gdy ciasto urośnie, w misce ciasto uderzamy pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla. Ponownie miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy(...)następnie na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wykładamy ciasto z lodówki i powtarzamy czynność z nakładaniem masła oraz składaniem jak list. Ponownie wkładamy ciasto na 30 minut do zamrażalnika oraz na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie zabieramy się za wykrajanie rogalików. Ciasto musi być zimne. Ciasto musimy rozwałkować na placek o grubości 6 mm i wykrajamy
Ciastka i ciastaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafurorę na bożonarodzniowym stole! Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą, tworząc finezyjny wieniec pokryty cieniutką warstwą śnieżnego lukru. Przygotujcie koniecznie! To będzie hit podczas Waszej wigilijnej kolacji! * SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży(...)minut, aż drożdże się wzburzą. Ciasto Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy jajka i wlewamy zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką
Food Squareminut wyrabiałam ciasto ręką. Następnie dodawałam po kawałku miękkie masło cały czas wyrabiając ręką ciasto. Teraz pozostało wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie odchodziło od ręki i zrobi się elastyczne i błyszczące. Można użyć oczywiście miksera i wyrabiać ciasto używając haka. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Pięknie wyrosło. Zagniotłam ciasto i rękami(...)spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu. I tak kolejno formowałam pączki. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek. Ułożyłam je na blasze do pieczenia. Powinny postać około pół godziny do podrośnięcia. Wierzch pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawiłam je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
potrawyregionalneNAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale pysznym ciastem, które praktycznie "robi się samo", nikt nie pogardzi :) Jest to przepis Ewy Wachowicz, który zaczerpnęłam ze strony Napiecyku.pl Ciasto Drożdżowe z tego przepisu robiły moje dzieci, jest tak banalne :) Składniki(...)albo jeszcze lepiej - przyjemnościami :) Po tym czasie ciasto trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około 35-40 minutach mamy całą formę pysznego, mięciutkiego ciasta drożdżowego! Możecie je zrobić z dowolnym rodzajem owoców, ja użyłam słodkich czereśni. Takie ciasto warto zabrać ze sobą na piknik lub zapakować
Słodko-Słony Świat IlonySmażone pierożki w 4 smakachDanie główne :* Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach* Koronne potrawy kuchni polskiej: kotlet schabowy, bigos, żeberka, pieczone mięsa, kiełbasa , kaszanka , pieczone ziemniaki, domowe sałatyDeser :* szarlotka z bitą śmietaną* sernikNASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/Na stół kolejno wkraczały kolejne dania.Na początku chleb ze smalcem.Wielbicielką tego(...)chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe , świeżo robione , niesamowicie chrupiące , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami.Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam!Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku.Po
Ostra na SłodkoDawno nie jadłam tak równie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego
Kulinarne przygody Gatitywycieczkę za miasto. Sezon wakacyjny trwa, więc przydadzą się nie jednemu miłośnikowi wypraw i to bez względu, czy lubi ruch czy leżeć plackiem na plaży:) Do tego te ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko, co lubię - lekko słodkie ciasto i kwaśne owoce. Och, do takiego zestawu to długo nie trzeba mnie namawiać!Swoje paszteciki zrobiłam(...)mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkować, powycinać krążki szklanką lub kubkiem (mi wyszło 21 sztuk). Na każdy krążek nałóżyć łyżką masę morelową lub masę wiśniową. Złożyć ciasto na pół i skleić krawędzie, dociskając je widelcem. Ciasto można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać na wierzchu cukrem. Ciastka wyłożyć na wyścielaną papierem do pieczenia blachę. Piec około
Fabryka pomysłówBrownie z orzechami. Ciasto idealne. Idealne na pochmurny dzień, idealne do popołudniowej kawy i przedpołudniowego lunchu. Idealne na spotkanie z przyjaciółką, czy samotny wieczór. Brownie z
365 dni dookoła kuchniCzy jesteście już w świątecznym nastroju? Bo ja tak - mieszkanie wysprzątane na błysk, łącznie z najciemniejszymi i najtrudniej dostępnymi zakamarkami, choinka dumnie się pręży, ozdobiona mnóstwem
Pożeraczka, czyli raz adobrzepuchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się prezentuje i jest bardzo smaczny(...)syrop możesz zużyć np. do przygotowania kompotu wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształ prostokąta. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Pocięte paski rabarbaru rołożyć wzdłuż i zwinąć w rulon z dłuższej strony ciasta. Pociąć na 12 kawałków. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do powtórnego wyrośniecia wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chciałam podzielić si ę z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis, który jest przekazywany z pokolenia
La grande e la piccola cuocainnymi z szałwią, melisą cytrynową, miętą czekoladową, estragonem, rozmarynem i chilli oregano. Tak, tak - jest taka odmiana. Smakuje jak oregano z ostrą papryczką - rewelacja. C. zakochał się w nim bez pamięci. W koszyku wylądowała cała masa różności, również z innych działów. Zaopatrzyłam się więc w niezbędne do życia liofilizowane jagody, a także cukrową posypkę w kształcie dinozaurów, melasę(...)następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia lub suchą fasolą. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik na wysokim spodzie bez mąki. To jest ten malutki powód ,dla którego kawałek może być trochę większy. Sernik jest treściwy, banalnie prosty, pyszny... zamykasz
Z Kuchni Do KuchniWakacje mijają tak szybko.. stanowczo za szybko. Dziś już połowa sierpnia, a na palcach mogę zliczyć dni, w których pogoda w Trójmieście dopisała tak, by
Be Fit Be StrongSernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wypiekowi słodki smak i piękny, żółty kolor. Jest to sernik dość zwarty, raczej z tych cięższych w stylu
Poezja smakunawet i dłużej. Dodawała letnią wodę, zeskrobywała ze ścianek płaty ususzonego ciasta i najpierw przy pochylonej dzieży czekała aż wysuszone ciasto dobrze połączy się z wodą. Potem dodawała świeżą mąkę i w ten oto sposób robiła zaczyn na nowy chleb. Wszystko robiła na wyczucie. Z nowego ciasta na chleb ponownie zostawiała kawałek w dzieży przysypując mąką i ta czynność była(...)Czemu teraz trzymamy zakwas w lodówce? Piekąc chleb raz w tygodniu można przecież tak to robić. Nie przypominam sobie aby ciasto było odejmowane przed użyciem soli. Ten kawałek ciasta był zostawiany już po wyłożeniu ciasta do foremek, czyli ciasto było posolone. Reaktywacja suszonego zakwasu Proporcje przy ożywianiu suszonego zakwasu do przepisu poniżej. Zakwas dokarmiany, co około 12 godzin. Pierwszy
Leśny ZakątekIdealna propozycja dla niemających sił lub czasu na pieczenie pączków ani faworków, ale coś domowego i pysznego schrupaliby w ten Tłusty Czwartek. W tym roku nie ma opcji, bym zabrała się za domowe pączki, a marzą mi się od dawna... Cóż, ale sił nie mam na długie stanie przy kuchni. Gdy przypadkiem trafiłam wczoraj na przepis na churros(...)Znalazłam kilka różnych przepisów (m.in. Słodka Strona , Słodka magia od kuchni , 30 minut w kuchni ), ale w sumie i tak zrobiłam po swojemu. ;) Churros robi się z ciasta parzonego i jest to hiszpański przysmak, jednak przepisów na churros jest mnóstwo. Sprawdź różne i znajdź swój idealny. :) Ja mam póki co jeden, ale na pewno będę jeszcze testować inne
Anioszek w kuchniśrednica: 15 cm motyw kwiatu średnica 20 cm stokrotka średnica 25 cm serca średnica 28 cm Materiał: wytrzymałe tworzywo sztuczne/silikon. Moje zdanie... Dzięki szablonom każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu. Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami(...)dolna 5 cm, górna 8 cm. Moje zdanie... Papilotki naprawdę prezentują się bardzo ładnie i... elegancko. Na uznanie zasługuje też praktyczne pudełeczko, które od razu przykuło moją uwagę. Piekłam w nich muffinki, które idealnie odchodziły od papierka i absolutnie do niego nie przywierały. Jestem z nich całkowicie zadowolona. Przepis na babeczki znajdziecie tu - klik . 3. Zestaw wykrawaczy - liście
Di gotuje14.11 w zimny , choć słoneczny czwartek miałam niesamowitą przyjemność odwiedzić jedno z nowszych miejsc na krakowskiej kulinarnej mapie – a mianowicie Shake&Bake.Ul. Juliana Dunajewskiego 2
Ostra na Słodkosernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Na świątecznym stole pojawiał się zazwyczaj bogaty w rodzynki, ciężki i wilgotny sernik bez spodu oraz bohater tego posta - sernik z kakaową kruszonką, nazywany królewskim, który zawsze robiony był na płaskiej blasze i z wyglądu przypominał placek z kruszonką, a nie sernik.Postanowiłam zmierzyć się z przepisem, tych jest zresztą mnóstwo w internecie(...)dłonią w drobną kruszonkę i taką wykorzystać do sernika, ja zagniatam ciasto w całość (jest to dość trudne i wymaga czasu), schładzam je i dopiero wtedy kruszę na wypiek- tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach- składniki
Smakołyki Bereniki