bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1207/1508)

Serniko- makowiec na spodzie piernikowym 122

wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie(...)ciasto, którym wylepiam spód formy. Spód podpiekam przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Na podpieczony spód wykładam przygotowaną masę makową a następnie wlewam masę serową. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę a następnie studzę do temperatury pokojowej a później przez 2-3 godziny w lodówce.  Czekoladę rozpuszczam z masłem i polewam

Mango Papaja
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 134

Następnie wyrabiamy gęste ciasto, jeśli używamy miksera z hakiem należy wyrabiać co najmniej 8 minut, jeśli ręcznie to co najmniej 15, ciasto na początku jest dość rzadkie, ale podczas wyrabiania i za sprawą uwolnienia glutenu nabierze odpowiedniej konsystencji, będzie gładkie i plastyczne (jeśli oczywiście ciasto nadal jest zbyt rzadkie podsypujemy odrobiną mąki). Gotowe, dokładnie wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem(...)godziny, w tym czasie ciasto powinno urosnąć.       Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę (blat), rozpłaszczamy, żeby usunąć pęcherzyki powietrza i składamy jak kopertę, a następnie formujemy kulę, przekładamy do kosza do wyrastania chleba (u mnie durszlak wyłożony ściereczką, porządnie oprószoną mąką) zlepieniem do góry, znowu zabezpieczamy ciasto folią spożywczą i pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia

Rozpustne gotowanie
Pizza ze szpinakiem i kurczakiem + przepis na ciasto idealne 145

postanowiłam, któregoś dnia zrobić samodzielnie pizzę, bez kupnego spodu. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto do pizzy, aż w końcu udało mi się znaleźć. Nie jest to ciasto dla smakoszy ekstra cienkiego spodu do pizzy, ale pozostałym powinno smakować. Nam smakowało i z chęcią do tego przepisu wracamy :) Pizza, z wykorzystaniem tego ciasta, pojawiła się u nas w weekend(...)letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, wodę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej oliwą miski. Odstawić na 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pierś pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia

CookYourself
Czym słodzić jeśli nie cukrem? 164

Stewia Roślina, a więc środek pochodzenia naturalnego. Ma niski indeks glikemiczny oraz 0 kalorii. Nadaje się do pieczenia w temperaturze do 200 stopni C, jednak może negatywnie wpłynąć na konsystencję ciasta. Nie łudźcie się też, że wyrośnie Wam na niej ciasto drożdżowe.   Na sklepowych półkach można ją znaleźć w tabletkach, płynie czy proszku. UWAGA - stewia sprzedawana w sklepach(...)jako słodzik idealny, ma jednak jedną zasadniczą wadę - w większych ilościach powoduje biegunki, wzdęcia, niestrawność. Po czasie organizm może, ale nie musi, się przyzwyczaić. Ksylitol nie nadaje się do ciast drożdżowych, ale można go spokojnie traktować wysoką temperaturą. Kosztuje od 20 złotych za kilogram, jest do dostania nawet w większych marketach.  Erytrytol (E 968) Należy do tej samej rodziny

Powiedz dietom nie
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 124

Próbuję je przekonywać, wyciągam argumenty o sezonowości, nieśmiało napomykam o dostępności (a raczej jej braku), na nic. Próba przekupstwa truskawkami też nie pomaga - zresztą nic dziwnego, bo są jeszcze bez smaku. Nie ma wyjścia, ruszam więc na borówki dziękując niebiosom za pewien dobrze zaopatrzony sklep jedyne 35 km dalej... Małe pudełko borówek przekłada się na naprawdę duuuużo szczęścia, zwłaszcza(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej (dodałam od siebie, aby masa owocowa nie była za bardzo lejąca) Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny.  Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim formę na tartę - u mnie starczyło na jedną dużą tartę i 3 małe tartaletki. Nakłuć

KUCHARNIA
Mandarynkowy tort na Walentynki 182

chęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej).Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy, pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony(...)karmelowejkrem:300 ml śmietany kremówki (38%)250 g serka mascarpone1 łyżka cukru waniliowego200 g mandarynek z puszkigalaretka:1/2 opakowania galaretki cytrynowej (37 g)200 ml wrzącej wodykrem maślany na bezie szwajcarskiej:250 g miękkiego masła3 białka205 g cukru100 g mandarynek z puszki1 łyżka soku z cytryny25 ml soku mandarynkowego z puszkidodatkowo:400 g curdu mandarynkowegoMąki przesiać, wymieszać.W dużej misce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące bezglutenowe gofry 120

W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni prawie codziennie na śniadanie jemy puszyste i chrupiące gofry

Book of spells
Dobra kawa i… coś słodkiego. 3 pyszne propozycje + przepis na syrop piernikowy. 253

Dobra kawa i… coś słodkiego. To początek nie jednego dnia, to obowiązkowy element każdego spotkania z przyjaciółmi. Dlatego dziś przychodzę do Was z tym wpisem

Słodkie okruszki
Tarta z zielonymi szparagami 180

Tarta z zielonymi szparagami to nasza Kuroniowa obowiązkowa pozycja, podczas majowego wysypu tych wspaniałych warzyw.   Nie wiem jak Wy ale ja

kuron.com.pl
Babeczki śmietankowe z makiem 374

Babeczki śmietankowe z makiem to w tym roku pierwsza z propozycji na nadchodzące święta wielkanocne. W przygotowaniu przypominają muffiny, gdyż nie wymagają użycia miksera, zrezygnowałam jednak

Smakołyki Bereniki
Suszone ogórki kiszone 122

Suszone ogórki kiszone jako przyprawa Suszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polenta na słodko, czyli kukurydzianka z brzoskwiniami 154

fazę na jedzenie bez glutenu. Nie żebym miała nietolerancję, ot po prostu zauważyłam, że ograniczając pszenicę czuję się lżej, „schodzi” mi brzuch, więc czuję się lepiej nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Była już jaglanka w formie ciasta, a dziś czas na kukurydziankę. Potrawy z mąki kukurydzianą czy też bardzo drobnej kaszki nazywa się polentą(...)konsystencję. Gdy kaszka będzie gotowa dodaj do niej amarantus, wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem roślinnym i przełóż powstałą masę. Udekoruj plasterkami owoców, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz w temp. 160-170 C przez 25-30 minut. Po wystudzeniu „kukurydziankę” można kroić jak ciasto i tak zaczynać dzień. Nade mną sterczała Miśka, więc kroiłam jeszcze ciepłe

greenscarf
Chleb kanapkowy-tostowy 130

Ręcznie, na blacie, lub w misie robota planetarnego, hakiem do ciast drożdżowych, wyrabiamy ciasto przez „magiczne drożdżowe 8 minut”. Jeśli dalej mocno się lepi, możecie podsypać je jeszcze łyżką mąki. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wróci na miejsce, jest wstępnie wyrobione. Miskę lub misę miksera wyczyśćcie, posmarujcie odrobiną oleju, ciasto uformujcie w kulę, posmarujcie i ją olejem. Przykryjcie folią spożywczą(...)piekarnika. Dajcie ciastu rosnąć godzinę, aż podwoi objętość. Posypcie delikatnie mąką blat i wyłóżcie na niego powoli wyrośnięte ciasto. Podzielcie ciasto ostrym nożem na dwie równe części i dajcie mu odpocząć przez 10 minut.   W tym czasie naszykujcie sobie dwie foremki – keksówki. Wysmarujcie je dokładnie masłem i wysypcie mąką.   Porcję wyrośniętego ciasta delikatnie rozpłaszczcie w owal, po czym

Karo in the Kitchen
Makowe święta, czyli... 215

tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu(...)makiełek, a także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle na 1/2 kg masy makowej dodaje się pianę ubitą z 2-3 białek.Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni (nawet do tygodnia

Ratunku obiad
Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów 123

Chyba każdy z nas choć raz piekł biszkopt. Z efektem końcowym różnie bywa :) mi zazwyczaj nie wyrastały bądź opadały. Teraz jest inaczej. Dużo czytałam rad na

Kolorowy Przepisownik
Chałwa słonecznikowa z miodem w czekoladzie - bez cukru i kilka słów dlaczego nie jemy cukru 144

wyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju oraz kłopoty z koncentracją.   Rewolucyjna książka  Martiny Fontany "Bez cukru"   e-book do kupienia tutaj(...)szafki kuchenne oraz półki lodówki z wysoko przetworzonej i hojnie posłodzonej żywności. - Odpowie na pytanie, czy istnieje dobry zamiennik dla klasycznego cukru białego.    Słodkiego, miłego życia - ale "Bez cukru"! Wraz z odstawieniem cukru z swojej diety odstawiłam leki na nadciśnienie - lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można

Szkrab Je Sam
Sałatka z kukurydzą chilli i kurczakiem w domowej tortilli [ENG] 130

palcami razem z mąką. Po środku zrób wgłębienie i wlej wodę. Wymieszaj widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrób je ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel na 4 części, ulep kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić do lodówki na 15 -20 minut. Kurczaka pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj olej i drobno(...)jogurtu wyciśnij ząbek czosnku, dodaj pieprz i sól. Jeśli chcesz wzmocnić smak/zapach dodaj czosnku granulowanego. Wyjmij tortille z lodówki. Każdą kulkę rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu, potem zmniejsz na średni ogień. Wrzuć rozwałkowany placek na patelnie i smaż nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony, wtedy zachowają swoją miękkość. Usmaż pozostałe placki

Better Life By Auntie Ju
Gofry z jagodami i jogurtem 137

bez powodu gofry na blogu pojawiają się właśnie latem, dla mnie to smak dzieciństwa, jadany zawsze, tylko i wyłącznie nad morzem spędzając tam beztroskie wakacje. Pamiętam dobrze maleńką budkę w Mielnie, na ulicy pełnej brzóz gdzie sprzedawali najlepsze gofry jakie jadłam, jeszcze ciepłe w papierowej serwetce smakowały mi najbardziej z cukrem pudrem i malinami, a Wy macie jakieś gofrowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 2 jaja 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła 1 i 1/3 szklanki mleka Do podania  300 g jagód  400 ml naturalnego jogurtu cukier puder listki mięty Przygotowanie: 1. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier 2. Mieszamy suche składniki następnie dodajemy

Słodki Kompromis
Domowe ferrero rocher (kule, które dodają energii) 153

wiele zdrowszy wybór niż kostka (na kostce się nigdy nie kończy!) czekolady czy ciasteczek.  Możesz je zrobić z dziećmi, bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu - bez pieczenia. Szalenie smaczne, naturalnie słodzone, krótko mówiąc - idealne. Potrzebujesz tylko kilku składników i 5 minut czasu, aby zrobić doskonałą przekąskę. (Jeśli będziesz robić kulki z dziećmi to 30 minut - dolicz(...)sztuki to wystarczająca ilość, żeby zasłodzić się na maxa. Porównanie składników Jeszcze na koniec zestawienie składników. Nie ma co się zastanawiać - trzeba zacząć kulać swoje domowe. Takie są najlepsze - bez zbędnych dodatków. Te domowe też idealnie sprawdzą się jako prezent. Myślę, że zapakowane w papilotki do muffinek w jakimś ozdobnym pudełeczku będą bardziej wartościowe od tych kupionych.   Inne

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Suszone pomidory. Z piekarnika 133

kolejkach wszelkiej maści. Najbardziej rozbawiła mnie dziewczynka, może sześcioletnia, która na zadane pytanie, czy mówię po niemiecku, otrzymała odpowiedź w postaci ostrożnego Nein , a i tak mówiła do nas bez przerwy przez całe pięć minut obracania się karuzeli. Ja natomiast wywołałam salwy śmiechu swoim ogromnym entuzjazmem dla kolejki, na której można było majtać nogami w wodzie. Przyznam się(...)wyściubiać nosa z domu. Szczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb 100% żytni na zakwasie 161

wyglądał on jak beton, smakował jak beton, a kosztował jak sztabka złota. Niby bez chleba można żyć, ale ja sobie nie wyobrażam mojego codziennego śniadanka o 5.30 rano, bez przyzwoitej kanapki. Zakasałam więc rękawy, nastawiłam zakwas, bo mój poprzedni, zaniedbany biedulek, dawno już umarł, i zaczęłam wypiekać swój własny 100% żytni chleb na zakwasie. Zakwas przygotowałam według tego(...)jadł w życiu! J Tak więc już od trzech miesięcy w ogóle nie kupuję pieczywa. Rodzina dwu, może trzykrotnie kupiła sobie kajzerki, ale niezjedzone sczerstwiały w chlebniku. Ten chlebek piekę co kilka dni i zajadamy go wszyscy, ale co jakiś czas, z lepszym lub gorszym skutkiem, eksperymentuję również z pieczywem całkowicie bezglutenowym. Bo kto to wie, może i pozostałe zboża

Kuchenne zapiski Edyty
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 681

mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo także(...)ciasto, wbij jajka razem z roztopionym masłem, jogurtem i octem jabłkowym. Mikserem ubijaj mokre składniki, aż się dobrze połączą. Możesz też najpierw chwilę ubijać same jajka, a pod koniec dodać inne mokre składniki, dzięki temu uzyskasz trochę bardziej puszyste ciasto. Dodaj suche składniki do mokrych i ręcznie dobrze wymieszaj ciasto. Nie używaj miksera i nie mieszaj zbyt długo, bo ciasto

PaleoSMAK
Tort z bananami 181

podzielić z wami przepisem na tort z bananami na puszystym biszkopcie rzucanym.  Tort wykonałam dla mojego męża na urodziny i był nim zachwycony :) Składniki Biszkopt 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka) 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła Krem(...)postaci wstążki Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech turach, mieszając delikatnie. Podczas ostatniego mieszania dodać roztopione i wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy jajecznej). Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt w formie wyjąć natychmiast z piekarnika i z 30 - 40 cm opuścić go na podłogę

W kuchennej krainie
Domowe bułki owsiane - yummy :) 103

tydzień zleciał :) Znowu możemy cieszyć się nadchodzącym weekendem, zająć się przyjemnościami, np. gotowaniem fajnych nowych rzeczy w Waszej kuchni :) Wczoraj natchnęło nas na przygotowanie własnych bułeczek, takich bez spulchniaczy i dziwnych dodatków jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki.  Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu Pan "S" hehehe. Oczywiście(...)wymieszanych mąk. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odklejać się od miski i dodajemy stopione masło. Jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu odrywamy od ciasta zwilżonymi dłońmi kawałki wielkości dużego pomidora i układamy na posmarowaną oliwą blachę. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, ponieważ wyrosną jeszcze w trakcie pieczenia. Posypujemy sezamem

vegetanie