tortów. Dobry przepis na biszkopt to podstawa. Po wielu próbach, analizie popełnionych błędów znalazłam ten idealny. Muszę przyznać, że ogromną pomocą okazały się mojewypieki.com. Ciasto jest bez dodatku proszku do pieczenia, ale jeśli odpowiednio ubije się białka oraz delikatnie wymiesza mąkę ciasto samo urośnie “jak na drożdżach”. Polecam. Nowy post Biszkopt pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceZagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego
Kulinarny Pamiętnikłyżeczki cynamonu 10 dag biszkoptów 15 dag cukru Beza: 4 białka pół szklanki cukru. Sposób wykonania: Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i masło. Nożami szatkujemy masło z mąką do uzyskania drobnych kawałków. Dodajemy żółtka i ręcznie zagniatamy ciasto na gładką masę, a następnie wkładamy na pół godziny(...)masę jabłkową i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 190°C. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (nie będą wyczuwalne grudki). Bezę wykładamy na gorące ciasto i pieczemy około 30 - 40 minut zmniejszając temperaturę
Qchnia po prostuszczypta soli Ponadto: 20-30g płatków migdałowych Przygotować bezę. Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę. Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną. (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) Na papierze do pieczenie zaznaczyć wielkość blachy, w której będzie przygotowywane ciasto. Masę bezową(...)rozsmarować na papierze i posypać płatkami migdałowymi. Bezę piec około 60 minut w temperaturze 140-150 stopni. (Powinna być chrupka, wypieczona oraz lekko popękana.) Gotową bezę ostudzić - najlepiej zostawić na noc w piekarniku. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasto w formie wstawić do lodówki na około
Di gotujeKolejna fajna propozycja. Naprawdę idealne połączenie kremowego środka, maślanego spodu, gorzkiej czekolady, świeżych fig i pysznego sosu winnego. Smak nie do opisania, do spróbowania
Malinowe Pocałunkimusi być mielony, a nie śrutowany. CIASTO NA PIZZĘ To ciasto jest wynikową trzech przepisów podejrzanych u różnych piekarzy. Jeden pomijał oddychanie, inny zakładanie ciasta, różne były czasy i techniki mieszania, wyrastania i fermentacji. Wybrałam to, co było optymalne dla mnie – dla smaku i dla konsystencji ciasta jaką chciałam uzyskać. Ciasto na pizzę neapolitańską ma hydrację (stosunek mąki(...)przypadku pieczenia tego typu pizzy mija się z celem – pizza neapolitańska pieczona jest w piecach opalanych drewnem, temperatura podczas pieczenia oscyluje w granicach 500⁰C a sama pizza piecze się przez 30-50 sekund. Ciasto ma się spiec pod spodem i lekko przypiec na krawędziach – musi mieć wyczuwalną, chrupką skórkę i puszysty brzeg. Niższe nawodnienie ciasta w takich
Karo in the Kitchenstylu naleśnikowym, ale bez mleka. Z pieczonymi na ostro ziemniaczkami i mizerią smakuje świetnie :) 3 polędwice z dorsza (ok. 400 g) łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim jajko 2 łyżki mąki łyżka soku z cytryny Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wcześniej przygotowujemy sobie ziemniaczki, aby piekły się razem z dorszem. Rybę podałam z mizerią i pieczonymi ziemniaczkami z tego przepisu(...)KLIK Jajko roztrzepujemy z sokiem z cytryny i mąką. Rybę nacieramy przyprawą i obtaczamy w cieście. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut (tyle piekłam rybę na wpół zamrożoną, długość pieczenia musicie dostosować do stanu i wiekości ryby i do swojego piekarnika). Soczystą, upieczoną rybę podajemy z ziemniakami i mizerią lub inną surówką. Smacznego
Mienta blogBezglutenowa, niskowęglowodanowa tarta z owocami i masą jogurtową. Różowa, kobieca, niezwykle urocza i smaczna. Bez pieczenia, bez cukru i laktozy. Smaczna, lekka i zdrowa. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 2 łyżki(...)stewii w proszku 1 łyżka kakao Masa: 2 łyżeczki żelatyny 400g jogurtu bez lakozy 1/2 mieszanki kompotowej HORTEX 2 łyżki nasion chia 3 łyżki stewii Przygotowanie: Ciasto ugniatamy (możemy wymieszać w maszynie) wykładamy silikonową formę ciastem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 20min. Następnie pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Mieszankę kompotową blendujemy ze stewią
CzarnawisienkaSernik gotowany na herbatnikach, to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Ser gotowany, przełożony jest mocno czekoladowymi ciastkami, z dodatkiem czereśni i galaretki, idealny na letni
Kulinarne Fantazje MarioliBezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego. Ja lubię podawać polane od góry stopioną czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów-poezja! Ciasto wbrew pozorom nie jest takie trudne, jednak wymaga od nas poświęcenia mu trochę czasu (głównie zrobienie bezy, reszta to zaledwie kilka minut, zwłaszcza gdy mamy już wprawę:))-tym co jeszcze nie jedli ale nie tylko baaardzo mocno polecam(...)ubijać tak długo aż będą błyszczące. Na dwóch blaszkach wyłożyć papier (można obrysować sobie ołówkiem spód tortownicy) i wyłożyć ubite białka, dzieląc mniej więcej po połowie. Lekko wyrównać. Podczas pieczenia beza rozpłynie się troszkę na szerokość, dlatego żeby nie była zbyt płaska ja rozkładam na mniejszą powierzchnię. Jest wtedy super wysoka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika
Smaczne Zdrowepieczenia Ksylitol - cukier puder do posypania (Ksylitol dodany do słodkich wypieków np. w formie pudru na wierzch odkwasza organizm i dba o zęby!) Przygotowanie: 1/ Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem 2/ Miksujemy brzoskwinie z mlekiem blenderem a następnie dodajemy nasiona chia, cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Miksujemy na jednolite ciasto bez(...)grudek. 3/ Blaszkę do babeczek smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy po brzeg ciasto pieczemy w 180 stopniach na termoobiegu ok. 15 minut (do wyrośnięcia i zarumienienia) 4/ Wyjmujemy, lekko studzimy a następnie wykładamy na tacę i posypujemy ksylitolem pudrem. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaTakie aromatyczne pachnące orzechami ciasto można przygotować w chwilę. Jeśli nie macie wiele czasu to zapraszam do pieczenia, bez miksera, na szybko, mało składników. Szybie ciasto do kawy, do popołudniowej herbaty, bardzo smaczne i delikatne. Ciasto jest na jedną keksówkę. Możecie je polać lukrem, udekorować bakaliami, świetnie sprawdzi się także sam cukier puder lub polewa czekoladowa. U mnie(...)grudki nie przejmuję się. Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Piekę ciasto w keksówce w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj KuchniOstatnio piekłam ciasta z truskawkami: Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym Z tym przepisem na ciasto z truskawkami i płatkami owsianymi każdy sobie poradzi. Przygotowuje je się w misie robota mieszając najpierw sypkie składniki, potem dodając płynne, wymieszać. Ciasto jest gotowe. Ale dzisiaj Was zaskoczę, gdyż ciasto przygotowałam(...)młynku truskawki bezy kawowe Przygotowanie: Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier, 1 łyżkę karmelu z wanilią, proszek do pieczenia, sodę i płatki owsiane. Mieszamy wszystko hakiem robota. Wlewamy jogurt, olej, jajka, mieszamy szybko aż wszystkie składniki się połączą. Kwadratową blaszkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie blaszki układamy umyte, odszypułkowane truskawki. Ciasto delikatnie przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfolie spożywczą i wkładamy do lodówki na około1 ½ godziny białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy cukier, aż powstanie błyszcząca beza blaszkę +/-25x34cm wykładamy papierem do pieczenia zaczynamy od schłodzonego jasnego ciasta(...)kulka) i ścieramy go na tarce o grubych oczkach, wykładamy na nie jabłka, teraz ścieramy ciemne ciasto, na które wykładamy bezę i przykrywamy je jasnym ciastem również ścierając je na tarce o grubych oczkach ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowe ciasto studzimy i zimne polewamy przygotowaną polewą czekoladową tworząc z niej
Słodkie zapomnienieCiasto snickers wzorowane jest na znanym batoniku z dużą ilością masy krówkowej i orzechami. Lubię proste i pyszne ciasta, wiec ten deser szykuję bez pieczenia. Oparty jest na herbatnikach i na domowym kremie. Mam jeszcze kilka innych propozycji na ciasta inspirowane znanymi ciastkami, czy też batonami. Kokosowe ciasto rafaello oraz ciasto 3 Bit to jedne
AniaGotuje.plPyszne i bardzo bogate w smaku ciasto z musem truskawkowym, delikatną jogurtowo cytrynową oraz czekoladową warstwą. Efekt bąbelków na cieście uzyskałam za sprawą specjalnej silikonowej formy
Pani na deserSyn nie chciał tortu na swoje urodziny, ale zażyczył sobie sernik. Ale jak to? Zwykły sernik? Nie może być ;) {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name
KucharzycaDla tych dużych i tych małych mam dziś ciasto Kinder Country. Warte wypróbowania! Pyszne, słodkie i mega kaloryczne. Kinder Country Składniki: 250 g herbatników, 3
paapilotkaaDziś zapraszam Was na bardzo znane i lubiane ciasto 3 Bit. W moim domu gości bardzo często i zawsze znika z talerzy jako pierwsze. Ciasto
Passion of CookingNie lubię cytryny, nigdy jej nie lubiłam. To ciasto zmieniło moje nastawienie do tej żółtej bomby witaminowej. Jest pyszne! Robiłam w formie o wymiarach: 24 cm
PychotkaaaZauważyliście, że ostatnio w sieci panuje moda na ciasto miętowe? Wiele jest przepisów więc i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję. Troszkę miętowej pianki, posmak jabłuszka i
paapilotkaa3 BIT chyba każdy jadł to ciasto i każdy potwierdzi, że jego jedzenie uzależnia :) Mimo, że jest bardzo słodkie to trudno zatrzymać się na jednej
Słodka Kraina WypiekówTo pomysł na prosty i smaczny deser. Smak ciasta może się za każdym razem różnić, ponieważ zależy od słodkości malin. Jest to lekkie
Pan i Pani Smith w kuchniciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce i delikatnie wciskamy je w ciasto. Ciasto pieczemy około 35 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika ciasto
Kulinarne przygody Gatityciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało. Formę wykładamy papierem do pieczenia, owoce obtaczamy w mące. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce. Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatity