Dzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki są mięciutkie, pachnące bananami i najsmaczniejsze jeszcze gorące Składniki:Bułeczki:2 średnie banany2 i 1/2 szklanki mąki1 dżem z czarnych porzeczek „Łowicz”30 g świeżych drożdży1/3 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 jajka100
Oryginalny smaktego warzywa. Tym razem dodałam go do owsianki, jak widać na zdjęciu ładnie ją zabarwił. Śniadanko wyszło bardzo pyszne i słodziutkie (za sprawą bardzo dojrzałego banana) :D~ Jarmużowo-bananowa owsianka z serkiem twarogowym, kawą i cynamonem ~Składniki:40g płatków owsianych5g śierzo mielonego siemienia lnianegogarść jarmużu (~50g)dojrzały banan+ 100g serka twarogowegocynamonkawaPłatki zalewamy wrzątkiem i lekko solimy. Jarmuż myjemy, wykrawamy
Kuchenny Skrawek Niebadużej łyżki na sam dół dajemy 3 duże łyżki naszego musu jabłkowego (starajmy się nie ubrudzić naszych szklanek), następnie wykładamy warstwę dżemu malinowego. Na dżem malinowy nakładamy nasz mus bananowy, na niego trafia warstwa jogurtu naturalnego. Na samą górę wykładamy warstwę musu z kiwi. Nasze desery wkładamy na kilka godzin do lodówki i gotowe. Smacznego
Mentor Smakuranem i wstałam też bardzo wcześnie. Więc jestem trochę zmęczona, szczególnie, że mam zabiegany dzień. Dlatego śniadanie musiało być duże i sycące :)~ Kakaowa owsianka z musem bananowym, serkiem makowym, kalafiorem i cynamonem ~Składniki:40g płatków owsianychłyżeczka kakaosłodzidło+ 100g serka twarogowegołyżka masy makowejbanan~200g ugotowanego kalafioraPłatki zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzidło, kakao i gotujemy do zgęstnienia. Przekładamy do słoiczka, na owsiankę
Kuchenny Skrawek Niebaokazała się strzałem w dziesiątkę. Zajada bez marudzenia.A ja? Popijam od czasu do czasu napar imbirowy. Rozgrzewający. O tej porze roku najlepszy. A ponadto jelitka lepiej pracują.Lunch: Chlebek bananowy z herbatą imbirową1 cytryna1 litr wrzątku2 łyżki cukru trzcinowego0,5 łyżeczki imbiru2 łyżki zimnej wodyzielona herbataSok z cytryny wlałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem. Posłodziłam cukrem. Dodałam imbir
bastalenaduże łyżki naszego musu jabłkowego (starajmy się nie ubrudzić naszych szklanek), następnie przy pomocy dwóch dużych łyżek układamy warstwę jogurtu naturalnego. Na pierwszą warstwę jogurtu nakładamy nasz mus bananowy, na niego ponownie trafia warstwa jogurtu naturalnego. Na samą górę w środek dajemy 2 łyżeczki powideł śliwkowych, zaś dokoła nakładamy dużą łyżką przygotowany wcześniej mus pomarańczowy. Nasze desery wkładamy na kilka
Mentor Smakuzawsze równie smaczne) szlaczki. Oba "kolorki" zachwycają smakiem, aromatem i delikatną, wilgotną fakturą. Widoczne (szczególnie na jasnej części) "plamki" to morwa biała po upieczeniu. Idealnie wpasowuje się w nasz bananowy klimat. W smaku przypomina... rodzynki? Tak, to mogą być takie "inne rodzynki". Idealnie komponuje się z dżemem, konfiturą. Szczególnie dobry jest na drugi dzień. Oczywiście można również spożywać
Wypisz WymalujSzaro, ponuro, bez słońca... chcę kolorów, chcę życia! Dlatego dziś kolorowe, pyszne śniadanko z chlorofilem, bez dodatku cukru, ale mimo wszystko słodkie :) ~ Płatki owsiane z musem szpinakowo-bananowym, kiwi i serkiem twarogowym ~Składniki:30g płatków owsianychmocno dojrzały banan~100g szpinaku+ 100g serka twarogowego, kiwiPłatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Szpinak i banana miksujemy i przekładamy do słoiczka
Kuchenny Skrawek Niebasześcianu nawet!Uzależniona. Nucę. Kochaj mnie czule. Kochaj mnie słodko! Bo wkrótce będę pulchną istotką ;)2 łyżki mieszanki musli (pełnoziarniste płatki owsiane, pszenne, żytnie, kukurydziane, suszone rodzynki, czipsy bananowe, nasiona słonecznika, siemienia lnianego) lub zwykłych płatków owsianychszklanka mleka (krowiego, owsianego...)zmacerowany dojrzały bananłyżka masła orzechowego (ja miałam czekoladową nutellę)szczypta soliMusli zalewam mlekiem. Solę. Dodaję banana. I zagotowuję
bastalenaprzypomniał mi się ten przysmak ryżowy. A, że nie jedliśmy go jak wspominałam bardzo dawno, smakował tym bardziej przepysznie mimo swojej prostoty...Składniki: ryż basmati (długoziarnisty)1 budyń bananowy z cukrem (waniliowy, śmietankowy wg uznania)0.5l mlekamus jabłkowy - ja uzyłam gotowy ze słoikacynamonodrobina soli do gotowania ryżuWykonanie: W zależności od tego jakim ryżem dysponujemy: luzem, w woreczkach
Walijskie Pichceniepomysłem i kreatywnością. A Wam gorąco polecam i proszę o zagłosowanie na mój przepis. Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej 1 szkl mocnego naparu herbaty lady gray 2 szalotki bananowe ocet balsamiczny sól, pieprz czarny, papryka słodka mielona, tłuszcz do smażenia mąka pszenna rukola Fit&Easy wrząca woda papryka marynowana do dekoracji, bądź pomidory koktajlowe. Wykonanie
Malinowe Pocałunkicynamonu *na krem jasny: 300 g śmietany 30% 200 g serka waniliowego cukier puder do smaku *na krem pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa 1 budyń śmietankowy pół litra soku marchewkowo-bananowego (np. Kubuś) * dekoracja: kilkanaście pasków marchewki (zrobionych przy pomocy obieraczki), sparzonych wrzątkiem Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę
Kulinarny Pamiętnikbył za serniczek słodziutki, sycący, a przede wszystkim BANANOWY :D Serniczek przed wymieszaniem: Serniczek po wymieszaniu: ~ Serniczek bananowo-owsiany ~ Składniki: 200g serka twarogowego 30g otrębów owsianych mały banan miód/cukier/stewia Otręby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do zgęstnienia (możemy pominąć ten etap), dodajemy je do serka wraz z rozgniecionym bananem i słodzidłem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, przekładamy
Kuchenny Skrawek NiebaDeser według pomysłu moich dzieci, które nie miogą już doczekać się wakacji :) Składniki:galaretka truskawkowa 1 sztwoda 1,5 szklankibudyń bananowy 1 sztmleko (krowie, sojowe lub ryżowe) 1,5 szklankiżelki i pianki do dekoracjiPrzygotowanie:Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklank gorącej wody, wlać na talerz lub płytką salaterkę. Ostudzić. Ugotować budyń z 1,5 szklanki mleka, jeszcze ciepły wlać
głodny alergikserkiem mascarpone zabraliśmy się za praktykę. Zostaliśmy podzieleni na grupy i dostaliśmy przepisy śniadaniowe do realizowania. Na przygotowanie czekały: sałatka owocowa z płatkami, sałatka warzywna z płatkami, omlety bananowe z płatkami oraz kanapki z rybną pastą i posypką z płatków kukurydzianych. Inspiracje bardzo fajne, przygotowanie łatwe, a płatki już nie będą tylko do mleka. Takie spotkania dają świadomość
Pasja Smaku