Macie ochotę na babkę leciutką jak piórko, mięciutką jak puszek i nieziemsko delikatną, a przy tym wilgotną? To polecam tą właśnie budyniową, pyszna lekka po prostu ideał, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ja robiłam ją pierwszy raz ale podbiła serca moich domowników i zachwyciła wszystkich tak bardzo, że na pewno upiekę ją na święta. var widgetParams = "{ 'Id':'3f4a0f17(...)przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. var widgetParams = "{ 'Id':'44ebf7cb-d893-4423-ab9d-050156f54f2d','AffId
Cynamonowe szczęściepodkręca smak i dzięki niemu jest jeszcze bardziej cytrynowo :). Możecie upiec tę babkę w klasycznej foremce do babki, najlepiej takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka. A może pojawi się na Waszym świątecznym stole? Polecam :). Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 180 g masła 3 duże jajka
Opowieści z piekarnikaciasto i w tym roku zamiast pierniczków - ciasteczka migdałowe. Starałam się przed świętami zaprezentować Wam wigilijne i świąteczne potrawy - te tradycyjne i te z elementami mojej inwencji twórczej. Jedną z nich jest keks. Ciasto, które Wam dziś pokażę przygotowałam na bazie babki migdałowej z Asi z Kwestii smaku . Zrezygnowałam z dużej ilości cukru, dodałam mnóstwo suszonych owoców, a zamiast polewy
Czerwień i błękitChciałam zebrać w jednym miejscu przepisy na Wielkanoc, mam nadzieje, że skorzystanie z nich na swój świąteczny stół. Ja życzę was smacznego jajka i do zobaczenia po świętach, odpoczywajcie i bawcie się. Pozdrawiam Mazurek z masą kajmakową http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/mazurek-z-masa-kajmakowa.html Babka ajerkoniakowa w polewie z białek czekolady http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-ajerkoniakowa-w-biaej-czekoladzie.html Babka czekoladowo pomarańczowa http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.no/2013/03/babka-czekoladowo-pomaranczowa.html Babka cafe
ciastkarnia na kruchym spodzieWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. U nas dziś znów słodko
Symfonia Smakówwystarczy wymieszać i przelać do formy. Po około 50 minutach mamy gorącą, pachnąca, czekoladową babkę pełną ulubionych bakalii... 😋 To przepis z serii last minute: minimalny nakład pracy, bez użycia miksera i składniki, które z reguły każdy ma w domu. Dla wszystkich zapracowanych lub leniwych, którzy świąteczne wypieki zostawiają na ostatnią chwilę albo kiedy goście są w drodze(...)szklanki posiekanych bakalii (ulubione orzechy, żurawina, rodzynki, suszone morele) SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1 tabliczka czekolady (użyłam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka WYKONANIE: BABKA: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę do formy
Słodko-Słony Świat Ilonybliżej do świąt. Mam wrażenie, że dopiero piekłam makowce i pierniczki, a teraz już czas na jajka, babki i mazurki. Ale jak to mówią, podobno szczęśliwym tylko czas szybko mija. :). Chyba się do nich zaliczam hi hi :) Żurek zawsze gości na moim świątecznym stole. Można go podać w chlebowych miseczkach. Do tego tłuczone ziemniaki z okrasą. Pycha
O kuchni z uczuciemblogu pokarzę Wam, że te znakomite produkty można stosować nie tylko jako nadzienie do pączków. Mazurki, babki wielkanocne, a nawet serniki smakują doskonale z różą. Dziś zapraszam Was na pierwszy (mniejszy) wypiek - Marmurkowe babeczki z konfiturą z płatków róży. Idealne na świąteczny stół. Od firmy otrzymałam również wspaniały, czysty sok z owoców róży, bogaty w naturalną witaminę
Słodkie okruszkipodania Ciasta (tradycyjne i proste): Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty
Słodkie okruszkiCiastkowe lizaki kurczakiCiastkowe lizaki kurczaki to świąteczny wariant ciastkowych lizaków, które jakiś czas temu pojawiły się już na blogu. Na lizaki nadają się skrawki biszkoptu (np. z mazurka), kilka babeczek czy babka. Ja upiekłam proste babeczki czekoladowe. Do dekoracji można wykorzystać żółty lukier lub pofarbowane na żółto wiórki kokosoweBabeczki przygotowujemy według przepisu. Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki
CiastkozercyBabka drożdżowa Babka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Keks na białkach Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Marcepanowe ciasteczka Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Piernik z marchewką Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne
Aga w kuchniPonownie wyruszamy w „wypiekowy” świat A że do świąt coraz bliżej, udamy się po świąteczne wypieki. Tym razem kierujemy się do Rosji z jej bogatą historią
Słodki sentymentPonownie wyruszamy w „wypiekowy” świat A że do świąt coraz bliżej, udamy się po świąteczne wypieki. Tym razem kierujemy się do Rosji z jej bogatą historią
Słodki sentymentOdkąd sięgam pamięcią paszteciki z ciasta krucho - drożdżowego miały swoje stałe miejsce na naszym świątecznym, wigilijnym stole. Do dziś podajemy je do barszczu, zamiast uszek. W
babka w formieWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Lada dzień będziemy przygotowywać ulubione mazurki, babeczki i babki. Na liście przedświątecznych zakupów nie zabraknie z pewnością majonezu do przyrządzenia tradycyjnej
Mienta blog