ananas - 6417 przepisów (strona:186/428)

Kurczak słodko-kwaśny z kiełkami 71

porcje Do przygotowania kurczaka będziesz potrzebować: 300g filetów z kurczaka, por, marchewkę, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 2 łodygi selera naciowego, 4 plastry świeżego ananasa, 2 szalotki, 3 ząbki czosnku, 400ml passaty pomidorowej, łyżeczkę octu winnego, kiełki fasoli mung, łyżkę oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Czosnek, por, seler naciowy i szalotki posiekaj. Warto(...)kostkę, marchewkę w cienki słupki i dodaj na patelnię. 5. Zawartość patelni zalej passatą pomidorową i gotuj ok. 10 minut. 6. Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, przypraw solą, pieprzem i octem winnym, a następnie gotuj kolejne 10 minut. 7. Gotową potrawę wyłóż na talerz i dodaj kiełki fasoli mung.  Kurczak słodko-kwaśny z dodatkiem ryżu

Z notatnika dietetyka
Nieoczywiste produkty które można mrozić 95

możemy przygotować z niej np. pastę kanapkową Resztki surówek np. z marchewki – zamrażamy w małych pojemniczkach np. silikonowych – po zamrożeniu przekładamy do torebki foliowej – mogą wzbogacić gulasze, curry, bigos Ananas – nadmiar dojrzałego, świeżego ananasa mrozimy obierając go, krojąc w kawałki i układając je w zamrażarce w małych odstępach na tackach – po zamrożeniu ananasowe kostki wrzucamy zbiorczo do torebki foliowej – wykorzystujemy

Dorota Smakuje
Sos koperkowy (dip) 105

Może być podawany do dań smażonych, pieczonych lub grillowanych. Doskonale pasuje ryb, mięs oraz warzyw   Sosik polecam do… ** Domowych nuggetsów ** Mielonych pieczonych w boczku ** Szaszłyków drobiowych z ananasem ** Ziemniaków pieczonych w przyprawach   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12% 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku pęczek koperku sól i pieprz   Koperek(...)pół godziny.       (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sprawdź sałatki… Sałatka Caprese Sałatka na pomidorach Sałatka z paluszkami krabowymi Sałatka brokułowa z papryką Sałatka z szynką i ananasem

Kulinarne S.O.S.
Sos koperkowy (dip) 105

Może być podawany do dań smażonych, pieczonych lub grillowanych. Doskonale pasuje ryb, mięs oraz warzyw   Sosik polecam do… ** Domowych nuggetsów ** Mielonych pieczonych w boczku ** Szaszłyków drobiowych z ananasem ** Ziemniaków pieczonych w przyprawach   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12% 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku pęczek koperku sól i pieprz   Koperek(...)pół godziny.       (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sprawdź sałatki… Sałatka Caprese Sałatka na pomidorach Sałatka z paluszkami krabowymi Sałatka brokułowa z papryką Sałatka z szynką i ananasem

Kulinarny S.O.S.
Tołpyga w sosie kokosowym 69

ryżem to smaczny, kolorowy i sycący posiłek. Składniki na tołpygę w sosie kokosowym 1 / 2 kg płatu lub filetu ze świeżej tołpygi 1 puszka mleka kokosowego 1 / 4 świeżego ananasa (lub kilka plastrów z puszki) 1 cebula 1 czosnek 1 mały kawałek świeżego imbiru 2 łyżki rodzynek 1 łyżka sosu rybnego 4 łyżki curry 1 szczypta chili olej do smażenia(...)minut, dodać sos rybny, curry i szczyptę chili, wymieszać. Chwilę podsmażać. Wlać mleko kokosowe, wsypać rodzynki i gotować ok. 15 minut, aby sos się zredukował. Dodać pokrojony w kostkę ananas oraz rybę, trzymać na ogniu jeszcze 10 minut. Tołpygę w sosie kokosowym można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z indyjskim chlebkiem naan. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tołpyga

niecodziennikpary
Risotto z porem i ananasem 89

gawłowego dania jeszcze nie próbowałam, ale wierzę, że mojemu do ideału bardzo blisko :) 2-3 porcje: 200 g ryżu do risotto 100 g pora oliwa  100 g ananasa z puszki 150 ml białego wytrawnego wina 200 g wody z mleka kokosowego 3 łyżki stałej części mleka kokosowego Pora kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę (łyżkę lub dwie(...)szczyptą gałki muszkatołowej. Dodajemy por, zostawiając trochę do dekoracji potrawy. Partiami, po ok. 1/3 szklanki, dolewamy gorącą wodę. Dolewamy ok. 2 szklanek wody. Na koniec dodajemy mleko miodowe i ananasa. Mieszamy. Podajemy posypane smażonym porem

Kucharzyca
Sałatka z ogórków kiszonych, nektarynek i selera 60

grzechu namawiam też Was! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – ok 250 g ogórków kiszonych – 1 słodką nektarynkę lub brzoskwinię – 2 garście winogron bez pestek – 3 plastry ananasa – seler naciowy -2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczkę octu balsamicznego – 1 łyżeczkę musztardę z ziarnami gorczycy – 1 garść pistacji Przygotowanie sałatki zacznijcie od przygotowania sosu(...)czasie pokrójcie ogórki w równej wielkości plasterki. Nektarynkę przekrójcie na pół, usuńcie pestkę i pokrójcie owoc w kostkę. Umyte winogrona przekrójcie na połówki, a a obrany seler i plastry ananasa pokrójcie na drobne kawałki. Gdy sałatka będzie gotowa, polejcie ją dressingiem a wierzch posypcie pokruszonymi pistacjami. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Udka zapiekane w egzotycznym sosie 120

prowansalskich 3 łyżki oleju Sos egzotyczny: 500ml bulionu drobiowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 250g passaty pomidorowej 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 350g świeżego ananasa sok z 1 limonki 280g ryżu jaśminowego 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki olej Wykonanie: 1. Marynata Wszystkie składniki marynaty dokładnie(...)kilka godzin. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Sos egzotyczny: Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ananasa i jeszcze chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki, passatę pomidorową, kukurydzę i podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, dodać sok z limonki, curry, kurkumę, papryki i ryż. Całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z ananasem 95

smaku i zarazem delikatnie pikantną, sałatkę z makaronem i z kurczakiem, więc treściwą. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/3 świeżego ananasa 1/4 ugotowanego selera 0,5 jabłka 300g grubego makaronu np. świderki 0,5 cebuli sól, pieprz przyprawa do gyrosa ok. 4 łyżki majonezu 3-4 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wystudzenia. Kukurydzę przełożyłam na sito, aby odciekła z zalewy. Selera pokroiłam w kosteczkę. Jabłko obrałam, usunęłam nasiona i pokroiłam w podobną kostkę. Podobnie cebulę, obrałam i pokroiłam w kostkę. Ananasa obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę. Do miski wrzuciłam wszystkie składniki. Doprawiłam je solą i pieprzem i wymieszałam z majonezem. Sałatkę odstawiłam na kilka godzin do lodówki, aby się

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z selera konserwowanego 91

Idealne połączenie tuńczyka w sałatce Składniki: 3 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 1 puszka tuńczyka  1 mała puszka ananasa 1 biała część pora 100 g makaronu trybiki 100 g majonezu 50 g jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie: Selera, tuńczyka, ananasa i kukurydzę osączyłem z zalewy. Jajka ugotowane na twardo pokroiłem w kostkę. Białą część pora

R'n'G Kitchen
Ananasek z biszkoptami 127

pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa: mleko 500 ml, cukier 5 łyżek, budyń śmietankowy 1 szt, żółtka 3 szt, mąka pszenna 1 łyżka, masło 200 g, ananasy w puszce 1 szt, dodatkowo: biszkopty okrągłe 48 szt, marmolada wieloowocowa 0,5 małego słoika, galaretka wiśniowa 3 szt, woda gorąca 4 szklanki, Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno, stopniowo(...)powstały grudki. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, na koniec dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę ananasy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy.  Spód okrągłych biszkoptów smarujemy marmoladą i sklejamy z drugim, połączone biszkopty układamy na masie, lekko je dociskając.  Galaretki rozpuszczamy

kulinarne odsłony pati
Sałatka meksykańska 123

Składniki: – 200g sera gouda – biała i zielona część dużego pora -1 puszka kukurydzy -1 puszka czerwonej fasoli – 3 łyżki majonezu – 1 puszka ananasa – szczypiorek – sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ser kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z odcedzonym ananasem. Por sparzamy wrzątkiem i również drobno kroimy. Dodajemy kukurydzę oraz fasolkę. Następnie doprawiamy

I LOVE LIFE