Można go kochać lub nienawidzić. Jednak co by nie mówić, sernik to jedno z ciast klasyków. Pojawia się na każdym świątecznym stole, czy też z okazji różnych uroczystości. Dziś on sam obchodzi swoje święto – 30 lipca to Międzynarodowy Dzień Sernika . Tradycyjny sernik ostatnio nie ma dobrej sławy. Specjaliści żywieniowi straszą przed szkodliwym wpływem słodyczy na zdrowie, coraz więcej mówi(...)Sernik z brzoskwiniami Wersje dietetyczne też zdarza mi się przygotować i jeść, ale nie będę Was oszukiwać, klasyczny sernik świąteczny w wykonaniu mamy czy babci nigdy nie dorówna wersji fit super light bez cukru i wszystkiego. Przepisów na to ciasto znajdziemy mnóstwo – tych tradycyjnych, czy też tych bardziej nowoczesnych, w których miejsce twarogu zastępują rozmoknięte orzechy nerkowca
365 dni dookoła kuchniopcjonalnie cukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Chłopski kociołek – obiad jednogarnkowy w 30 minut! pochodzi z serwisu Blog
Blog z ApetytemJuż niedługo będziemy zastanawiać się nad wyborem świątecznych ciast. Jednym z absolutnie świątecznych ciast jest keks. Tym razem proponuję upiec Keks Królewski. Rozkosznie słodki z dużą ilością bakalii. Wcześniej zamieściłam przepis na Keks zaparzany . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieświątecznym obżarstwie wszelkich słodkości, postanowiłam upiec coś dietetycznego ;) Szukając ciekawego przepisu trafiam na blog " Zdrowejestczadowe" i zaciekawił mnie przepis ciasta czekoladowego z czerwonej fasoli. Składniki potrzebne w domu miałam, mianowicie puszkę czerwonej fasoli, banany.....ale z racji tego, że lubimy ciasta , a miałam obawy czy nie wyjdzie ciasta za mało... to zrobiłam z podwójnej porcji ;) Zamiast cukru, ksylitol, a wiec
Różne smaki w kuchnisię rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej fazie przepisu odparowuje całkowicie. PPS Brytyjczycy najczęściej traktują to ciasto jako tort i pokrywają grubą warstwą lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka
zadanie-gotowaniekuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty Michała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki: 1 średni kalafior, 1 czerwona papryka
Plate of Joynapęczniałą żelatynę, mieszamy aż żelatyna i cukier się rozpuszczą. Wyłączamy kuchenkę, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Ta polewa jest idealna do ciast, gdyż jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia. Wykorzystałam ją m.in. w tym przepisie na sernik świąteczny. The post Torcik z masą z kaszy manny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTort niezmiennie królujący na imieninach u mojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry
Milion SmakówWarto było czekać te kilka tygodni, żeby piernik dojrzał. Jest doskonały i rozpływający się w ustach. Polecam i to bardzo... Składniki: ciasto na piernik leżakujące w
Pełny talerzKiedy ja i moje siostry byłyśmy małymi dziewczynkami, w naszej rodzinie istniała pewna bożonarodzeniowa tradycja. Wszystkie ją uwielbiałyśmy i każdego roku niecierpliwie jej
Gotowanie to kochaniePrzymierzałam się do tego przepisu już jakiś czas. W końcu nadarzyła się taka okazja- absolutorium studiów inżynierskich.Kransekake jest standardowym norweskim ciastem świątecznym ale także popularne jest na wesela. Składa się z krążków pieczonego marcepana charakteryzującego się ciągliwym środkiem i chrupiącą skórką. Każdy łasuch będzie zadowolony jeżeli dostanie takie słodkości. Zanim zdążyłam zrobić zdjęcie pierwsze krążki już zniknęły dlatego zamieszcza
Pudełko rozmaitościrobiliście to zachęcam do przygotowania. Dziś wersja świąteczna czyli z masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą. Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku. Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru(...)Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy do wyrośniętych drożdży mąkę ze szczyptą soli, jajka, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy je na ok 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiinnych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej raz w tygodniu będę dodawała przepis na jakąś słodkość słodzoną tą cudowną roślinką.Stewia - roślinka, która jest dużo
CzarnawisienkaCiasto miodowe gości na moim stole nie tylko w okresie świątecznym, ale też dość często w ciągu roku tyle,że z azwyczaj robię je z masą budyniową oraz orzechami ( tu przepis na miodownik zwany też orzechowcem). Tym razem chciałam wypróbować jego inną wersję. Wersja ta znana jest pod różnymi nazwami. Znana jest jako ciasto czeskie, ciasto grysikowe, miodownik
Bon appetit mon amieposypka z orzechów . Moje nie są idealne, ale starałam się zachowywać określony standard. Wykorzystałam przepis Bajaderki z forum CinCin. Rogale udały się znakomicie. Są słodkie, ale to ich stała cecha. Świetnie pasują do filiżanki czarnej kawy i doskonale podkreślą świąteczny charakter dzisiejszego popołudnia. Składniki: Na ciasto: • 1 szklanka letniego mleka • 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g drożdży(...)posypania Sposób przygotowania: 1. Dzień wcześniej przygotować ciasto. W misce mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jeśli używacie świeżych, trzeba przygotować z nich rozczyn. 2. Do mąki dodać pozostałe składniki ciasta: mleko, jajka, cukier i sól, ekstrakt z wanilii. Rozetrzeć palcami. 3. Dodać roztopione I przestudzone masło. Wyrobić krótko, do otrzymania jednolitej masy. Ciasto powinno pozostać lepiące. 4. Uformować z niego
W mojej kuchni