piątek chciałam Wam przedstawić tradycyjny przepis z kuchni włoskiej jeszcze w klimacie świątecznym. Co prawda Ś więta Bożego Narodzenia już za nami, ale we Włoszech czuć jeszcze nastrój świąt, szkoły s ą jeszcze zamknięte a wszyscy czekają na 6 stycznia, Święto Trzech Króli tzw. "Epifania", które(...)według włoskiego przysłowia ostatecznie zamyka okres świąt. Dlatego zapraszam Was na tradycyjne włoskie panettone z kandyzowanymi owocami, ciasto, bez którego wielu Włochów, zwłaszcza z Mediolanu, nie wyobraża sobie okresu świątecznego. Przez wielu włoskich cukierników, panettone nazywane jest "Mount Everestem drożdżowego wypieku", ponieważ wymaga wiele cierpliwości i pracy, samo wyrastanie
La grande e la piccola cuocaPyszny, aromatyczny i wyjątkowy, świąteczny keks Stollen prosto z Drezna <3 Przepis inspirowany jest keksem ze strony " Kuchnia pełna smaków ". Zapraszam do przygotowań! Składniki (I dzień): 200 g rodzynek sułtańskich 100 g rodzynek luksusowych 50 g płatków migdałów 50 g całych migdałów 300-400 ml rumu Składniki (II dzień): 40 g smalcu 50 g margaryny 125 g masła(...)resztą cukru, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas mieszając dodajemy wyrośnięte drożdże, następnie roztopiony tłuszcz, a na koniec wymoczone w rumie bakalie i kandyzowane skórki. Ciasto wyrabiamy w misce bardzo dokładnie przez 15 minut (nikt nie mówił, że będzie łatwo ;) ), przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 5. Marcepan dzielimy
My Culinary ArtWitam serdecznie Chciałabym pokazać jak upiec świąteczną przekąskę w kształcie choinki. Przekąska jest piękna, przepyszna i na pewno każdemu będzie smakowała. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania choinki będziemy potrzebowali: krążki wykrawałam foremką o średnicy 8 centymetrów na ciasto 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 220 ml letniej wody 7 g drożdży instant (1 opakowanie
Uwaga Babcia Gotujesię wykonywać go w określony sposób. Podobnie jest zresztą z miodownikiem , również bardzo popularnym wypiekiem świątecznym; jest wiele jego odmian, wystarczy znaleźć odpowiedni dla siebie przepis lub za każdym razem wypróbowywać inną recepturę :) Wracając jednak do królewca, muszę przyznać, że nie jest to ciasto, które przygotowywało się w moim domu rodzinnym, więc dość sceptycznie podeszłam do przepisu, w którym
Smakołyki BerenikiZapraszam wszystkich na mix świątecznych wypieków. Od ciasteczek do ciast,które mam nadzieje, posłużą jako propozycja na świąteczny stół.
W kuchennym oknie Ewyjuż są pierniczki i piernik na piwie. Przepis na kolejny, tym razem szybki piernik, znalazłam u Anity na blogu. Piernik jest pyszny, a jego największą zaletą jest to, że jest od razu gotowy do jedzenia – tzn. po przestudzeniu…;) Jeśli nie zdążyliście upiec piernika wcześniej a chcielibyście, żeby znalazł się na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować(...)bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego
UgotujmyTo.plRafaello uwielbiam, jak zresztą wszystko co kokosowe To ciasto jest znane i lubiane i każdy ma jego własną wersję. Ja przepis na rafaello dostałam od mojej
UgotujmyTo.plwielbicieli słodkości, małych wypieków i kruchych ciast – małe mazurki orzechowe. Przygotujecie je naprawdę szybko. Takie mazurki są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i do weekendowej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Małe mazurki orzechowe – przygotowanie kruchego spodu * przepis i pomysł własny Małe mazurki orzechowe 2016-05-11 09:51:27 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę. Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami
Słodkie okruszkiksięgarniach. To także świetna propozycja na niebanalny bożonarodzeniowy upominek dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Cytuję: A oto przepis na ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3-4 dni przed świętami, zanim przystąpimy do najintensywniejszej świątecznej twórczości kulinarnej. Można piec i wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym(...)czekoladowym i pięknie ozdobić, lecz i nie zdobiony na pewno zajmie pierwsze miejsce wśród tradycyjnych świątecznych ciast polskich. Tyle Autorzy, a poniżej uwagi Kryni58 , która ten piernik piekła już wielokrotnie: cukru daję 2 niepełne szklanki, dodaję pół na pół masło i smalec, ciasto dzielę na 2 części, piekę w pierniku w temperaturze 170 - 180 stopni przez mniej więcej godzinę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawilgotności. Ciasto jest szybkie, proste w przygotowaniu, bez żadnego większego wysiłku. Nazwa raczej bierze się od tego. Polecam ciasto, bo jest tego warte. Idealne na świąteczny stół. Wystarczy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i prezentuje się skromnie, ale elegancko. PRZEPIS 1 szkl. cukru pudru 4-5 szt. jabłek grubo startych 250 g. maku 150 g. margaryny 6 jajek
Kuchnia Paulettesoknem mróz i śnieg, więc zdecydowanie trzeba sobie ten dzień uprzyjemnić. Po wydumanych ciastach świątecznych naszła mnie ochota na coś prostego i pysznego - klasyczne brownie z orzechami. Ponieważ do tej pory nie było przepisu na brownie na blogu, a kilka osób pytało o niego zatem dzielę się z Wami. Składniki: 375 g masła 375 g czekolady(najlepiej gorzkiej(...)dodajemy przestudzoną czekoladę, a następnie mąkę z solą i orzechy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33cm) i pieczemy w 180 st. C przez ok 25 minut. Ciasto ma być wypieczone z wierzchu ale wilgotne w środku. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'5dafb467-6ff9-49ba-a28c-1781918c63d9','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params;
Cynamonowe szczęściejeszcze troszkę jesienne a nastrój świąt jeszcze bardziej nam się udzielił. Jednak ciasta mają moc niesamowitą... :) Jeśli szukacie świątecznych inspiracji, to możecie zajrzeć do naszych propozycji klikając:"świąteczne".A teraz, tak żeby nic Wam nie umknęło:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY
Wypisz WymalujCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikowniaŚwiąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4 łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej
Kulinarny karnet Christophera