najpopularniejsze są sieja oraz sielawa. Oprócz ryb, na talerzach Warmiaków oraz Mazurów często gościły zboża oraz grzyby, rzadziej mięso. Warmia i mazury to również wspaniałe w smaku i aromacie zupy takie jak zupa grochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować
Życie ze smakiemDobra zimowa zupa z kapusty, na wędzonce, która rozgrzeje każdego smakosza. -- Skład: kapusta biała 1,0-1,5 kg, włoszczyzna 0,5-0,7 kg, kości wędzone z mięsem 0,5-0,7 kg, kiełbasa 0,5 kg, wędzonka na skwarki 0,25 kg, sól, pieprz, listek, ziele, przecier pomidorowy. Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno i wkładamy do dużego garnka(...)litrów zimnej wody. Włączamy grzanie na dosyć duży ogień, który jak się zagotuje możemy zmniejszyć. Kiełbasę i wędzonkę kroimy w kostkę i smażymy powoli na patelni. Gdy zupa pogotowała się już 12-15 minut, to dodajemy przecier pomidorowy. Następnie dodajemy przesmażone skwarki z kiełbasą. Na tej samej rozgrzanej patelni ...z 2-3 łyżek mąki możemy przygotować zasmażkę. Potem
chleba naszegozłożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe wystarczyło już tylko połączyć składniki, zblendować zupę, spakować do pojemników i wstawić(...)czasu. Za to po ich upieczeniu mieliśmy już dwa obiady w połowie gotowe. Dwa razy w ciągu tygodnia jedliśmy też pieczoną polędwiczkę – trafiła do wspomnianego pęczotto i do chińskiej zupy z noodlami. W ten sposób mieliśmy dwa zupełnie inne dania, choć z tego samego mięsa. 3. Maksymalnie wykorzystaj piekarnik – piecz razem składniki na kilka dni Pieczone jedzenie jest mniej
Niedzielny kucharzZapraszam na smaczną zupę z pieczarkami. Aby zachęcić moje dziecko do jedzenia, starłam marchewkę, pietruszkę i seler ma ozdobnej tarce od Borner Polska . Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Polecam Składniki: 150 g pieczarek 1 średnia marchew 1 średnia pietruszka kawałek selera 2 średnie ziemniaki 500 ml bulionu 100 g śmietany 18% kwaśnej sól, pieprz Przygotowanie: Bulion przelewamy(...)seler obieramy, myjemy i ścieramy na ozdobnej tarce ( na tarce Borner Polska) i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Pieczarki czyścimy, obieramy oraz kroimy w plastry i dodajemy do zupy. Gotujemy razem z pozostałymi warzywami przez ok. 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki gorącego bulionu i hartujemy ją. Następnie wlewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePisałam o tym na blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały bigos, żeberka i golonkę, do pożywnych gulaszy i wyśmienitych domowych przetworów. W wolnowarze można też upiec ciasto i pieczywo. Świetne przepisy na ciasta i desery z wolnowaru opracowane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego(...)żadnym pozorem nie rozmrażajcie mrożonek polewając je wrzątkiem – to zabójstwo dla ściętego mrozem jedzenia. Jeśli głód Was dociska i nie możecie dłużej czekać, możecie rozmrozić gotowane danie, np. zupę, podgrzewając w garnku z zamiarem skonsumowania zaraz po odgrzaniu. Zobacz nasz przewodnik o zasadach przechowywania mięsa, w którym znajdziesz m.in. informację, jak długo można przetrzymywać rosół w pokojowej temperaturze. Piątek
Niedzielny kucharzwielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego(...)żadnym pozorem nie rozmrażajcie mrożonek polewając je wrzątkiem – to zabójstwo dla ściętego mrozem jedzenia. Jeśli głód Was dociska i nie możecie dłużej czekać, możecie rozmrozić gotowane danie, np. zupę, podgrzewając w garnku z zamiarem skonsumowania zaraz po odgrzaniu. Zobacz nasz przewodnik o zasadach przechowywania mięsa, w którym znajdziesz m.in. informację, jak długo można przetrzymywać rosół w pokojowej temperaturze. Piątek
Niedzielny kucharzObydwie sałatki są wyśmienite, chrupiące i orzeźwiające. Sałatka Goi Tron z krewetkami Sałatka Bun kaczka Na naszym stole pojawia się teraz Udon z pieczoną kaczką, czyli aromatyczna zupa z grubym makaronem pszennym udon, pak choy i lekko kwaśnym bulionem (24,90 zł). Była doskonała! Dawno nie jadłam tak smaczniej zupy. Udon z pieczoną kaczką Teraz czas na drugie dania(...)krewetki Black Tiger panierowane w młodym ryżu Green Sticky Rice (37,90 zł). Od firmy dostajemy też quay, czyli chrupkie na zewnątrz i puste w środku paluchy. Umoczone w zupie smakują wybornie. Krewetki Black Tiger Wszystkie nasze dania są bardzo pięknie podane. To prawdziwa feria barw na naszym stole. Smakuje nam wszystko bez wyjątku, produkty są świeże, a dania
Kulinarne przygody GatityZupa grochowa . Gęsta, pożywna i rozgrzewająca. Ale dzisiaj Środa Popielcowa czyli początek Wielkiego postu, więc tym razem będzie grochówka w wersji postnej, bez wędzonki czy kiełbasy. Delikatna, ale wzbogacona dodatkiem doskonałego śledzia co czyni ją dość niezwykłą. Spróbujcie sami. Post jest praktykowany w wielu religiach na świecie. Oznacza częściowe lub całkowite powstrzymywanie się od jedzenia. Zwykle stosuje się(...)okraszania ich tłuszczem. Mięso było zakazane. Kiedyś też mocno przestrzegano tego postu. Dziś każdy robi jak uważa i nikomu nie grożą oficjalne kary za odstępstwo. Podobna do mojej zupa grochowa ze śledziem znana jest na Kaszubach. Moja wersja tej grochówki odbiega jednak od ściśle postnego dania bo warzywa podsmażyłam na odrobinie tłuszczu. Ale możecie go pominąć i rozdrobnione warzywa wsypać
Smaczna PyzaJedną z najbardziej przez nas ulubionych zup jest barszcz ukraiński. Zupa w sam raz na zimowe dni, z różnymi warzywami. Czasem tak się rozpędza z ich ilością, że nie mieszczą mi się w garnku. A mam do barszczu ukraińskiego przygotowany gar w rozmiarze XXL 😄 . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniebrokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Zupa krem z cukinii Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką
Moja smaczna kuchniamieć u siebie. To spowodowało, iż postanowiłam przepis przypomnieć również Wam. Mój przepis nie zmienił się od tamtej pory. Muszę przyznać, że udało mi się połączyć te dwie zupy w jedną – moja wersja balansuje zatem na granicy obu, jednocześnie łącząc je w jedną. Rosół orientalny wydaje się zatem nazwą doskonałą. Przepis na rosół może też stanowić bazę – możesz(...)pierś z kurczaka, możesz zmodyfikować przepis, aby być bliżej oryginału poprzez dodanie wieprzowiny, do kurczaka możesz także dorzucić kilka krewetek, a jeśli jesteś wegetarianinem całkowicie pominąć te składniki, robiąc zupę na bazie samych warzyw i grzybów. Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku
Garniec Magaliestołu to co było w lodówce. Zanim dowiedziała się, że właśnie zjadła krewetki, nie mogła nachwalić się jak dobre są nasze won tony (Dominika pozdrawiamy :-)). W oryginalnym przepisie na zupę won ton, farsz zazwyczaj robiony jest z mielonej wieprzowiny i krewetek, ale gotowany kurczak też doskonale daje sobie radę. Won ton, czyli połykanie chmur Bardzo ciekawe jest ciasto(...)sezamowy, łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu rybnego, ocet i posiekaną papryczkę chili. Zalej gotowane pierożki gorącym bulionem. Posyp kolendrą lub pietruszką i szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpani menadżer z pytaniem czy to nasz pierwszy raz w lokalu i czy może nam coś z proponowanych dań polecić. Oczywiście korzystamy z polecenia i najpierw zamawiamy zupę z parmezanu. Ale zanim pojawi się ona na naszym stole, jako czekadełko dostajemy chrupiące przygotowane na miejscu grissini w dwóch smakach, a do maczania tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Zupa(...)parmezanu z włoskim piwem, chrupiącymi grzankami, szynką parmeńską i białą fasolką (16 zł), to nowość w tutejszym menu. Zupa jest gorąca, sycąca i bardzo smaczna. Idealna na zimowy dzień. Następnie na naszym stole pojawiają się tortellini z nadzieniem z królika, podane z szynką San Daniele, pysznym i aksamitnym puree z marchewki, przybrane rukola i posypane serem pecorino
Kulinarne przygody Gatitykapuśniak z mięsem i grzybami, który na pewno zaspokoi głód całej rodziny. Dzięki dodatkowi pomidorów, groszku i chilli nabiera charakteru, a i rozgrzeje w te chłodne dni. Jak to zupy mają w zwyczaju – jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Polecam gorąco! Jeżeli posiadasz Tefal Cuisine Companion, to tą zupę zrobi on praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej. Scroll down for recipe
karmelowy