chyba, że jest bardzo szybko, a wiosnę widać na talerzu! Sałatka Zielonej Bogini, pęczotto z zieloną fasolką, pizza na spodzie z komosy z zielonym groszkiem, pasta z zielonym pesto, zupa z groszku i sałatka fattoush, też zielona! Tak wygląda to menu na tydzień. Większość dań przygotujcie w 15-20 minut! Zielono w sercu, za oknem i na talerzu Poczuliście(...)sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pobierz menu na tydzień Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem
Niedzielny kucharzchoć wiem, że jest mało popularne. Mam nadzieję więc, że Was do niego przekonam :) Ściągnijcie PDF, wypróbujcie przepisy i potem koniecznie dajcie mi znać, jak się sprawdziły! Poniedziałek - Wegetariańska zupa harira Harira to gęsta, marokańska zupa kusząca aromatem korzennych przypraw. Dzięki ciecierzycy oraz soczewicy jest pożywna i sycąca. Ugotowana dzień wcześniej smakuje jeszcze lepiej, zatem proponuję przygotować ją w weekend(...)Kliknij - Przepis na zupę harira Wtorek - Saltimbocca z kurczaka Jest to wariacja na temat tradycyjnej włoskiej potrawy, saltimbocca alla romana . Zamiast sznycli cielęcych wykorzystujemy piersi z kurczaka, które owijamy plasterkami szynki parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, który razem z sokami z patelni tworzy apetyczny sos. Saltimboccę z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami
Chilli Czosnek i OliwaZupa grzybowa wiosną to wspomnienie poprzedniego sezonu grzybowego. Pachnąca i pyszna. Domowa najlepsza. Dzisiaj wersja zupy grzybowej na kwaśno. Płachetki zwyczajne vel turki, vel niemki, vel kołpaki to dość pospolite, przynajmniej w niektórych regionach Polski grzyby. W ubiegłym roku udało mi się nazbierać ich naprawdę dużo więc część zakisiłam w słoikach. Wyszły cudowne i właśnie otworzyłam ostatni słoik tego specjału
Smaczna PyzaZupy temat rzeka jedni lubią i się nimi zajadają dla innych są mało treściwe i mówią że wody jeść nie będą. Generalnie zaliczałem się do tej drugiej grupy, jedzenie ma być konkretne i treściwe a nie woda z kluskami. Ale odkąd poznałem zupy krem to polubiłem je jadać. Raz na jakiś czas można sobie taka przyrządzić. Dodajesz wszystko(...)wlewamy bulion, wrzucamy drobno posiekane ziemniaki, przesmażoną cebulę z czosnkiem, wysmażony boczek oraz majeranek i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy serek kanapkowy i mieszając rozpuszczamy go w zupie. Blendujemy i zupka gotowa. Podaję ją z grzankami, mega smakuje również z małymi mięsnymi klopsikami Smaczny i bardzo treściwa zupka. Wartości odżywcze oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana
Smacznie Pysznie KalorycznieZdecydowanie za rzadko na moim stole pojawiają się zupy krem. Lubicie? Ja bardzo. Są łatwe w przyrządzeniu, rozgrzewające i pyszne! A wersji smakowych jakie można przygotować jest tyle, że ciężko się nimi znudzić. Dziś proponuję krem o lekko słodkim smaku, który zupa zawdzięcza batatom. Dodatek aromatycznych przypraw - cynamonu, papryki, kurkumy - równoważy słodkość warzyw. Krem jest sycący i przyjemnie rozgrzewający(...)czosnek oraz marchewkę Podsmażyć chwilę, w razie potrzeby podlać wodą Dorzucić batata i zalać warzywa bulionem (lub wodą) tak żeby wszystkie warzywa były przykryte Gotować do miękkości warzyw Zblendować zupę na gładki krem Przyprawić papryką, cynamonem, kurkumą i pieprzem Dołożyć serek i wymieszać całość
HealthyCreationsDziś prosty , jeden z moich ulubionych kremów z cebuli. Idealna zupa podana z grzankami i natką z parmezanem. Na bazie tych składników po dodaniu większej ilości ziemniaków otrzymuję zupę krem z ziemniaków. Pachnąca cebulą i lubczykiem, pyszna! gorąca i na co dzień Składniki: ok. 2 l wody lub bulionu 6 cebul połowa selera 4 ziemniaki 2 pietruszki 4 kulki ziela
Zasmakuj Kuchnilitrów wody :) Następnie do wywaru dodajemy warzywa, wyciągając wcześniej golonkę. Pora, pietruszkę i selera dodajemy w całości. Marchewkę natomiast kroimy w półplasterki i również dodajemy do garnka. Do zupy dodajemy również przesmażoną kiełbasę z boczkiem. Do smaku dodajemy 6 ziarenek ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Wywar gotujemy przez ok. 40 minut na małym ogniu. Następnie do żurku dodajemy zakwas(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do zupy dodajemy również płaską łyżkę majeranku, szczyptę soli i pieprzu oraz 4 łyżki śmietany. Dobra rada: aby śmietana nam się nie zważyła warto ją najpierw rozmieszać w misce z kilkoma łyżkami gorącego wywaru . Wielkanocny żurek gotujemy jeszcze przez chwilę (ok. 15 minut). Wielkanocny żurek najlepiej smakuje podany z ugotowanymi na twardo jajkami, a jeśli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły nie był, ale postanowiłam go jeszcze(...)mocno wrzeć, tylko delikatnie bulgotać, pyrkać) przez około 1-1,5h. Pod koniec doprawić solą i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! Na bazie tego bulionu polecam wypróbować przepis na zupę pieczarkową Jeśli istnieje taka konieczność, bulion można przecedzić przez sito, by był klarowny. Gotowy bulion można wykorzystać jako bazę do gotowania zup, sosów, czy też do duszenia warzyw. Tak przygotowany
Kulinarne Przebojesuszonych grzybów lub nasypać odrobinę czarnuszki. Tak przygotowany zakwas na żurek Wielkanocny to gwarancja sukcesu, nie zapomnijcie o dobrej białej kiełbasie do zupy . Możecie skorzystać z mojego przepisu. DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA Domowy zakwas na żurek Składniki: 3-4 łyżki mąki żytniej, najlepiej typ 2000 (grubo mielona) 5 nieobranych(...)zacienione miejsce o temperaturze pokojowej na 4-5 dni, aż pojawi się kwaśny zapach oraz smak oczywiście. Można od razu wlać go do zupy lub przechowywać przez 2 tygodnie w zamkniętym słoju w lodówce. Oto mój przepis na ŻUREK KURONIÓW Artykuł Domowy zakwas na żurek pochodzi z serwisu Jakub
kuron.com.plGrochówka czyli klasyk polskiej kuchni, ale nie tylko. Jest to również bardzo popularna zupa w Holandii i dzisiaj zrobiłam ją na mój sposób. Trochę po polsku, trochę po holendersku właśnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Grochówka składniki: 300 g wędzonej kości z mięsem 1/2 selera 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 marchewki 400 g żółtego, łuskanego grochu 2-3 kiełbasy Grochówka(...)korzeniem pietruszki przez około godzinę. Następnie wyciągamy warzywa i kość, wrzucamy groch i gotujemy przez około 40 minut aż zacznie się rozwalać. Marchewkę kroimy w kostkę dorzucamy do zupy, po 5 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę ziemianki. Doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku. Dodajemy 1 łyżeczkę sosu worcester. Gotujemy do miękkości warzyw. Kiełbasę w plasterki i podsmażamy na patelni
Delusional TrineZupa pieczarkowa wykonana trochę innym sposobem. Można podawać samą , Ja uzupełniłam moją zupę o makaron razowy i tę opcję polecam.Zapraszam do przepisu:) Składniki 300-500 g mięsa z udźca indyka 300 g pieczarek 1 cebula 1 cukinia 3 ząbki czosnku włoszczyzna( marchew,pietruszka,seler,por) 2 cm imbiru papryka w proszku słodka sól , pieprz makaron razowy … Czytaj dalej Zupa
gotuj ze mnąteż tak będzie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zanim zabierzemy się do szykowania tradycyjnego żurka, zastanówmy się ,czy aby nie można było, zasiąść do stołu i delektować się wykwintną zupą chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne są właściwie wszystkie warzywa oprócz marchwi, która by zabarwiła(...)naszą biało-szarą zupę na czerwono. A tego byśmy nie chcieli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liść laurowy - 1 ziele angielskie - 4 pieprze - 4 łyżki tartego chrzanu - 4 jajka - 1 łyżka
Różne smaki w kuchniszparag usuwamy zdrewniałe części, odcinamy główki. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru. 5. Główki smażymy na maśle. Zostawiamy kilka do dekoracji. Pozostałe dodajemy do zupy. Kiedy szparagi będą miękkie, dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość blendujemy. Ewentualnie doprawiamy. 6. Zupę podajemy z grzankami. Smacznego! Reklamy __ATA.cmd.push(function() { __ATA.initSlot('atatags-26942-5ab0102b8d6a7', { collapseEmpty: 'before', sectionId: '26942', width
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPonieważ zima nie odpuszcza to mam przepis na sycąca zupę z soczewicy. I choć wydaje się, że będzie mało ciekawa w smaku, to muszę Wam powiedzieć, że nic bardziej mylnego. Dodatek pasty curry sprawi, że zupa będzie miała "pazur". Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniezacząć planować menu. Dziś przedstawiam niezbędny klasyk na te świąteczne dni, czyli żurek z białą kiełbasą i grzybami z dodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem. Uwielbiam tą zupę, szczególnie z dodatkiem dużej ilości chrzanu, przepyszna! Zapraszam po łatwy przepis. Scroll down for recipe in English Żurek z białą kiełbasą i grzybami (6-8 porcji) Składniki: 2 litry bulionu(...)dodaj zakwas lub koncentrat, czosnek, chrzan i majeranek. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Zdejmij rondel z ognia, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z pokrojoną kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego! English version Sour rye soup with sausage and mushrooms (6-8 servings) Ingredients: 2 l of chicken or vegetable stock large
karmelowy