Gdybyście byli zmęczeni spacerowaniem po wrocławskim rynku, poczuli lekki głód, koniecznie kierujcie się na ulicę Igielną i wstąpcie do Zupy. Następnie poczekajcie na Las. Co to za miejsce? A więc tak, do godziny 17.00 możecie zjeść pyszną i sycącą zupę np. z ananasa i z rozmarynem, rozgrzewającą meksykańską albo tradycyjną ogórkową z koperkiem. Nie uciekajcie […] Artykuł Po Zupie
Pink Envelopelatem często wykorzystuje, bo fajnie łączy się w daniach z innymi produktami zyskując na smaku. Sama cukinia jest trochę jałowa w smaku ale w daniach mocno zyskuje np w zupach kremach. Dlatego przygotowałam z niej właśnie zupę z pomidorami, a dodatek przypraw wzmocnił smak. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZupa Ramen to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Praktycznie na każdym rogu można spotkać tam miejsca oferujące ten japoński fast-food – od małych budek po restauracje specjalizujące się w tym daniu. Ramen do Japonii przywędrował z Chin w okolicach XIX wieku i z miejsca stał się popularny. Sama nazwa odnosi się do specjalnego makaronu, podobnego do makaronu spaghetti(...)który stanowi bazę zupy. Dodatki natomiast są już kwestią gustu. Dlatego nie istnieje żaden konkretny, jedyny i słuszny przepis na ramen. Każdy japoński kucharz ma swoją własną recepturę. Wspólny jest tylko właśnie ów makaron i rosół. W zależności od tego co wejdzie w skład rosołu wyróżnia się kilka bazowych typów ramenu. Moja wersja to połączenie miso-ramen oraz shoyu-ramen
Jacob TastesLekka, letnia zupa ze świeżych pomidorów. Bez dodatku bulionu i wody. Bez skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Najlepsza o tej porze roku, kiedy nietrudno o pełne smaku, dojrzałe w słońcu pomidory. Przygotowując tę zupę najlepiej kupować gruntowe, miejscami miękkie pomidory, których dodatkową zaletą jest zazwyczaj nieco niższa cena. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 2 kg świeżych pomidorów (miękkich, bardzo dojrzałych; np. malinowych
cool and mintyCukinie umyć. Ściąć od góry "kapelusze" i przy pomocy łyżki wydrążyć środek. Wskazówka : Nie należy wyrzucać środka cukinii, nawet jeśli będzie miał dużo pestek. Można z niego zrobić pyszną zupę. Link do przepisu i zdjęcie zupy znajdziecie na samym dole. Wydrążone cukinie lekko posolić w środku. Nakładać masę mięsno-ryżową i lekko ugniatać. Górę cukinii przykrywać odkrojonym wcześniej "kapeluszem". Całą(...)Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach. Jak wykorzystać środek wydrążony z cukinii? Zrób pyszną kremową zupę z cukinii z dodatkiem chrupiących grzanek 😊 Spróbuj także: Cukinii faszerowanej kaszą jaglaną
Codzienna kuchnia niecodziennaZmiksuj na gładki sos. Krok 3 Przełóż sos do ugotowanej soczewicy, wymieszaj dokładnie. Podawaj z pieczywem, ryżem lub kaszą. Jeśli lubisz dania z soczewicy koniecznie spróbuj super łatwej czerwonej zupy z soczewicy sióstr Hemsley oraz zupy z soczewicy masoor dal Nigeli Lawson lub irackiej zupy z soczewicy . Smacznego! Artykuł Czwartek: Soczewica po marokańsku w korzennym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny
Niedzielny kucharzUwielbiam takie szybkie zupy. Ze świeżych składników, aromatyczne. Składniki: 3 pomidory zwykłe 3 pomidory malinowe 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 5 listków bazylii gorgonzola śmietana 18% Do rondelka wrzucam masło, dodaję oliwę z oliwek, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę duszę. Pomidory sparzam, obieram(...)listki bazylii i gotuję. Blenduję. Doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem. Na talerz wylewam krem, na środek układam łyżkę śmietany, pokruszoną gorgonzolę, zdobię listkiem mięty i podaję rodzinie Artykuł Zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylią i serem gorgonzola pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plniż sałata masłowa. Pasuje do wszelkiego typu sałatek, zwłaszcza z dodatkiem różnego rodzaju serów i dipów. Dobrze komponuje się z owocami granatu i pomidorami.Można ją także dodawać do zup. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo to jedno z dań, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych. Porcje 2 Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 10 min Grillowana sałata rzymska
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj mamy dla Was kolejny przepis, który stworzyliśmy będąc na poście :) Polecamy Wam pyszną, postną i łatwą w przygotowaniu zupę kalafiorową :) Składniki na zupę: – 500 g kalafiora – 1 marchewka – 1 pietruszka – 1 cebula – 3 gałązki natki pietruszki – sól – pieprz – mielony kminek – woda Składniki
Kuchenne Wariacjedodaj sos pomidorowy z 3 steps Tikka Masala Patak’s. Duś na mniejszym ogniu około 15 minut. Podawaj z ryżem, kolendrą i w razie potrzeby z dodatkiem jogurtu greckiego. ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW Ilość porcji: 6 SKŁADNIKI: – 1 kg marchewek – 1 batat ok. 400 – 500g – Słoik 350g Patak’s Korma Sos – ew 1 mała papryczka(...)naczynia ¼ ugotowanych warzyw. Większą część zblenduj na jednolity krem a pod koniec blendowania dodaj słoik sosu Korma Patak’s. Dopraw pieprzem cayenne. 4. Odłożone warzywa przełóż z powrotem do zupy, wszystko wymieszaj i gotowe. 5. Zupę podawaj z jogurtem greckim, kolendrą, możesz podać także placki papadams. SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z MADRAS Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 1 pierś z kurczaka
nietylkopasta.plzimę, bo głównie sezon na botwinkę u nas trwa od czerwca, jeszcze teraz w sierpniu możemy się nią cieszyć do woli. Ale kto twierdzi, że botwinka to tylko zupa sezonowa? Ja zamykam jej smak w słoiku i delektuję się jej smakiem również jesienią i zimą! Latem liście botwinki i buraczki są najsmaczniejsze, jeśli macie do nich dostęp (my mamy(...)działce buraczkową grządkę) koniecznie zróbcie taką botwinkę do słoików na zimę. Botwinka w słoikach jest bardzo prosta do przygotowania. Można potem zrobić z niej sałatkę , chłodnik , zupę z botwinką , albo zmiksować z jogurtem lub kefirem uzyskując pyszny koktajl. Botwinka na zimę , robicie? Może w słoiki? A może mrozicie? Czy robicie ją tylko sezonowo? Składniki na botwinkę do słoików: 5 pęczków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchni warto “grać w zielone”, wiadomo nie od... Artykuł LETNIA ZUPA Z BOBEM I FASOLKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEZUPA-KREM z kalafiora to pyszna letnia zupa:) Do tego kremu potrzebujemy: kalafiora, masło, śmietankę, cebulę, sól, pieprz, chili, imbir. Do garnka wrzuciłam łyżkę masła i pokrojoną dużą cebulę. Podsmażyłam na złoty kolor i wrzuciłam całego w cząstkach kalafiora, chwilę jeszcze smażyłam. Wlałam wodę, ok 1,5 l…wrzuciłam przyprawy. Po ok 30 minutach spróbowałam i jeszcze dodałam przypraw
harrisaupalne dni nie mamy apetytu na bogaty obiad, raczej na coś chłodnego, ale ile możemy jeść chłodników, więc może zimne zupy owocowe?? SKŁADNIKI: 2 słoiki wiśni z cukrem 5 goździków 1 ziarno kardamonu 1 łyżka miodu cukier do smaku kisiel wiśniowy i cytrynowy woda makaron WYKONANIE: wiśnie z sokiem przelewamy do garnka, dodajemy wodę, gożdziki, kardamon, miód, kisiele rozprowadzamy(...)szklance wody, wlewamy do gotującej się zupy, dodajemy cukier do smaku, chłodną zupę podajemy z ugotowanym makaronem
Kuchnia BeatyKorzystając z domowych zapasów, nawet w środku zimy możemy delektować się smakiem kurek. Tegoroczna jesień obfitowała w grzyby, dlatego korzystając z domowej spiżarni, możemy przygotować wyśmienitą zupę kurkową. Ja zrobiłam ją w formie kremu, z dodatkiem sera i świeżą natką pietruszki. Niebo w gębie! Artykuł Zupa kurkowa pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.pl