Kluski lane to mój ulubiony dodatek do zup. Dzisiejsza zielona wersja pięknie się prezentuje i równie pysznie smakuje. Składniki: 3 jajka Szklanka mąki (1 łyżka ziemniaczanej, pozostała część 50/50 kukurydziana i ryżowa) 1/4 szklanki mleka Sól 2 łyżki posiekanej pietruszki + czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) Wykonanie: Wbić jajka, dodać około pół łyżeczki soli i posiekaną natkę pietruszki. Ja używam mrożonej
Tradycyjna Kuchniapapryki znajdziemy w niej też galangal (tajski imbir), kolendrę, pieprz cayenne i trawę cytrynową. Przyprawa doskonale pasuje do owoców morza, wołowiny, kurczaka, ryżu i ryb. Jest też doskonała do zup, dipów i sosów. Garam Masala to autentyczny smak Indii. Aromatyczna przyprawa w której króluje imbir, cynamon, pieprz i kardamon. Na pewno nada ona ciekawego smaku wielu daniom mięsnym i warzywnym
kruche babeczkiprawda taka wersja jest mniej efektowna, ale uwierzcie- jest równie smaczna. Sałatka jest dzięki dodatkowi mięska i ziemniaków bardzo treściwa i może z powodzeniem stanowić drugie danie obiadowe obok zupy. Polecam także w wersji odwracanej- przepis oryginalny tutaj. Składniki : podwójny filet z piersi kurczaka duży słoik marynowanych pieczarek szczypiorek 4 małe ziemniaki 1 duża marchew spory kawałek sera żółtego
Domowe ciastawykonaniem wszystko widać na zdjęciach :) Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz i kleimy. Później gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Jeszcze ciepłe podajemy ze śmietanką i/lub przyprawą do zup w płynie ( tak jadłam w dzieciństwie i tak najbardziej smakują), albo gdy już troszkę poleżą smażymy z cebulką, słoninką, jak kto lubi
Na moim talerzumało składników w lodówce na obiad , robię placki ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko, sól, pieprz , olej do smażenia Surowe, obrane ziemn iaki
Na moim talerzuKremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki
Na moim talerzuZapiekanka z mięsa mielonego Gołąbki Tort gołąbkowy Kotlety mielone Zupa po meksykańsku Pulpeciki/Makaroniada Klops gotowany Naleśniki po meksykańsku Makaron w sosie pomidorowym
Na moim talerzuŚniadania Zupy Na kanapkę Pierś z kurczaka Schab Ciasta z piekarnika Ciasteczka Ciasta bez pieczenia Torty Coś jeszcze na obiadowym talerzu Bezmięsny obiad Inne dania mięsne Mięso mielone
Na moim talerzuKurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzięki gotowaniu zawsze wychodzi miękka, soczysta a z kolei pieczenie zapewnia chrupiącą skórkę. Kolejnym plusem tego przepisu jest fakt, że przygotowując ją powstaje bulion, który stanowi bazę na jakąś zupę. Składniki – golonka gotowana i pieczona: 3 golonki wieprzowe tylne każda po ok 1 kg 3 marchewki 3 pietruszki kawałek selera 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól himalajska
Ola la LCHFtrybu parowego). Pieczemy ok. 25-30 minut. Studzimy na kratce. W akcji wzięły udział następujące blogi: Akacjowy blog Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Polska zupa Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie Zacisze kuchenne
Dzieje kuchennej Wiewióryoponki wyjmujemy na ręczniczek papierowy i odsączamy z tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Artykuł Puszyste, pyszne twarogowe oponki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuporozpadają (więcej o ziemniakach pisałam m.in. w TYM wpisie). Ziemniaki cienko obieramy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na równej wielkości kawałki, trochę większe niż do zupy. Cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie na cienkie pasterki. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy do miseczki. Jeśli korzystacie z groszku z puszki – odcedzamy go i przepłukujemy na sicie
Karo in the Kitchen