zupa z suszonych grzybów - 1009 przepisów (strona:14/68)

Wigilijna zupa grzybowa 174

grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1  pietruszka, 1cebula ,1seler, pół pora ) sól i pieprz odrobinę soku cytrynowego makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu przepis Suszone grzyby, szybko umyte w zimnej wodzie zalewamy 2 l letniej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną dodajemy sporo włoszczyzny oraz pieprz i sól . Po dodaniu włoszczyzny zupę gotujemy

Smakowite Dania
Żurek chłopski 147

niż tylko podczas świąt :) Przygotowując w domu żurek często dodajemy do niego wiele innych składników niż te podane w poniższym przepisie np. suszone grzyby, wędzony boczek, tarty chrzan, czy wędzone żeberka. Jest to bardzo fajna zupa, bardzo pożywna, która daje spore pole manewru, z uwagi na to, że można dodać do niej wiele różnych komponentów lub też zrobić wersję

MyCookBook.pl
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 243

miodu. Jest mocno przyprawiony, tak z gestem, po staropolsku;) Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 1,5 szkl. suszonych grzybów leśnych 10 suszonych śliwek 8 suszonych, wędzonych śliwek 2 marchewki 3 łyżki suszonej żurawiny 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 8 listków laurowych(...)PRZEPISÓW NA TRADYCYJNE POTRAWY WIGILIJNE: Barszcz czerwony wigilijny  (Wege)  Zupa grzybowa  (Wege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką  (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi  (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem    (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji

Codziennik Kuchenny
Pierogi z kapustą i grzybami 267

Pierogi podajemy z czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki na 50-70 pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń

Pełny talerz
Kapuśniak Colbert 153

wywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 40 dag · ziemniaki 3-4 szt · grzyby suszone 2-3 szt · słonina 10 dag · cebula 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · ser biały 10-15 dag · sól · pieprz · ziele angielskie · przyprawa do zup  Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym

Camilla w kuchni
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 272

suszonych grzybów 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 marchewki kawałek selera i pora 1 pietruszka 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 litr wody 2 duże łyżki śmietany 18% sól, pieprz mąka* Grzyby namoczyć na 2 godziny. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na złoto na oleju. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Namoczone wcześniej grzyby lekko(...)odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić na mniejsze kawałki. Do cebuli dorzucić grzyby, pokrojone warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę razem wszystko przesmażyć po czym dolać 1 litr wody. Przykryć i gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki zmiękną. Zdjąć z ognia. Zupę zabielić śmietaną i doprawić solą oraz pieprzem (jeśli będzie taka konieczność można również użyć przyprawy

My simple kitchen
Grzyby do słoików na zimę w słonej zalewie zamiast mrożenia 417

Witam serdecznie Pokażę jak można przygotować i przechować grzyby leśne na zimę, jeżeli nie mamy dużej zamrażarki. A chcielibyśmy po za sezonem przygotować zupę grzybową lub sos z grzybów i to nie koniecznie z suszonych grzybów. Do przygotowania grzybów będziemy potrzebowali: około 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kozaki itp..) do obgotowania grzybów

Uwaga Babcia Gotuje
Prosta zalewajka z ziemniakami 270

regionu. Niektórzy przygotowują ją na żurze, inni na barszczu białym. Zupa jest wyjątkowo pyszna i tania w przygotowaniu. Poniżej przedstawiam wersję tej zupy przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Składniki: 5 większych ziemniaków garść suszonych grzybów 2 laski wędzonej kiełbasy marchew większa cebula około 0,5 l barszczu białego w butelce (oczywiście najlepszy domowej roboty, w ostateczności kupiony bądź(...)dodajemy marchew startą na tarce, czosnek w całości, ziele angielskie, liście laurowy, oraz posiekane na drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodajemy barszcz (do smaku, jeśli lubimy kwaśne zupy dodajemy więcej niż sugeruję w przepisie). Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Całość podsmażamy na niewielkiej

e-PrzepisyKulinarne
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 230

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie(...)nadchodzące Święta Bożego Narodzenia razem z Wigilijnymi uszkami z grzybami . Składniki: (6-8 porcji, ok. 1,5 l) 1,8 kg buraków 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala – ok. 380 g) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego

Moja Delicja
Zupa grzybowa. 107

Zupa grzybowa, to idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można  zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3  - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi

Darcia w kuchni
Rosół z suszonych grzybów 150

Przepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów. Składniki 100 g suszonych grzybów 2 łyżki oleju 500 g wołowiny 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 750 ml bulionu wołowego 750 ml bulionu grzybowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sos sojowy natka pietruszki(...)ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski. Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Barszcz na zakwasie 265

stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin rzymski Jałowiec Grzyby Miód Majeranek Śliwki suszone Jabłko Sól Pieprz Barszcz przygotowuję zwykle w największym garnku, jaki mam – 10 litrów. Oczywiście samej zupy wychodzi znacznie mniej, jednak każda ilość barszczu szybko się rozchodzi. Do zimnej wody (używam butelkowanej) wrzucam włoszczyznę(...)zupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno intensywny zakwas, można dodać ich trochę mniej. Ja wychodzę jednak z założenia, że im więcej, tym lepiej – buraki nie są drogie, a na głównym składniku nie ma co oszczędzać. Na duży garnek dodaję ok. 3kg buraków. Nie może zabraknąć również grzybów

MarcinChef
Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup 171

ziołami, zabielona dużą ilością śmietanki, z którą wszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam! Scroll down for recipe in English Śmietankowa zupa grzybowa (4-5 porcji) Składniki: 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 1 pietruszka, obrana i pokrojona(...)smażenia, 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia. Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której

karmelowy
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 202

Chińska zupa Funghi ze strzępielem Strzępiel to mało znany u nas w kraju grzyb . Raczej sprowadza się go w formie suszonej z Chin . Można go, bez problemu nabyć, przez internet lub w sklepach z orientalną żywnością . Nie będę się tu rozwodzić nad jego magicznymi zdolnościami , ani nad ich brakiem – to nie blog dietetyka , ani botanika " class="wp-smiley(...)urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest , ale dzięki przyprawom ma swój niepowtarzalny smak . Codziennie pewnie by się przejadła , ale od czasu do czasu , fajnie zjeść coś odmiennego i smakowitego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 suszone grzyby fungi ( w paczkach jest

Ogrodnik w podróży