zupa z selera - 5925 przepisów (strona:151/395)

ZUPA NEAPOLITAŃSKA NA INDYKU 181

Pożywna i sycąca. Kremowa i delikatna. Śmietanowa... z dużą ilością posiekanej natki ...  Pyszna po prostu. Serowa zupa neapolitańska skradła moje serce ...  Składniki: (na duży gar) 2 skrzydła z indyka lub 1 szyja 4 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek bulwy selera 3 serki topione po 100 g każdy ( u mnie ementaler, gouda, maasdamer) 100g startego(...)dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i czosnek. Gotujemy kolejne 30 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je na talerz, obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy ponownie do zupy. Następnie do miseczki wkładamy wszystkie nasze sery. Zalewamy odrobiną gorącego bulionu - blendujemy. Przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 10 minut

Walijskie Pichcenie
Zupa spalająca tłuszcz z brokułami 3275

Zupa wspomagająca przemianę materii, którą możecie jeść w każdych ilościach :) Dzisiaj z brokułami I z porem. Polecam. Zaczynamy: Składniki: 1 brokuł mała kapusta 1 papryka - zielona 5-6 łodyg selera 4 marchewki 1 puszka pomidorów sok z połówki cytryny 1 por natka pietruszki, kolendra 1-2 łyżeczek kminku, tymianku, rozmarynu 2 ząbki czosnku 1/4-1/2 łyżeczki cayenne podudzia(...)kurczaka. Skroiłam kapustę, paprykę, marchew I seler. Popłukałam brokuły, pokroiłam por. Wszystkie warzywa dodałam do rosołu. Doprawiłam sokiem z cytryny I przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać puszkę pomidorów I natkę pietruszki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz I pod przykryciem na małym gazie gotować około 20-30 min. Na koniec dodać cayenne. Zupa gotowa :) Smacznego

Smaki Edyty
ZUPA OGÓRKOWA Z JAJKIEM 169

litra. Gotuję 20 minut. Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, dodaję do mięsa wraz z selerem i pietruszką. Wsypuję odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut. Ogórki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach, koperek siekam. Do zupy dodaję ogórki i wlewam wodę z ogórków (powoli, aby zupa nie była zbyt kwaśna). Doprawiam do smaku. Na koniec

JejKuchnia
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 165

udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych  ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa z ogórków małoslonych 179

udka z kurczaka 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 6 sporych ziemniaków 5 dużych  ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą

Kulinarne przygody Gatity
Krem kalafiorowy z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem 124

kalafiora, cebulę, czosnek i seler. Pod koniec smażenia dodajemy curry i sól. Podduszone warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość

Qchnia po prostu
Delikatna zupa kalafiorowa 111

pietruszka z natką, młody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5 ząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie kilka listków maggi (idealnie zastępuje wegetę czy kostkę rosołową) 1 średni kalafior świeżo zmielony pieprz Dodatkowo (jak, kto lubi. Ja zjadłam zupkę z ryżem i jajkami. Dodałam także jogurt naturalny dokładany stopniowo na talerz, dzięki temu zupa zyskała super kwaskowatość) Przygotowanie

ClauditteMissCooking
Wiosenna zupka :) 167

moją ulubioną zupkę - szczawiankę. Uwielbiam jej kwaskowaty smak, ta zupa była moją pierwszą zachcianką ciążową (a było ich wiele ;) i jak tylko odwiedzam dom rodzinny, mama przygotowuje ją dla mnie, więc same najlepsze skojarzenia :)  Składniki: udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek(...)wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy domową vegetę, marchewkę, seler i pietruszkę i gotujemy. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą półtwarde  wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Próbujemy, przyprawiamy solą, pieprzem

Na moim talerzu
Kapuśniak z młodej kapusty 164

kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera i pora • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków(...)paski. • Marchew, pietruszkę i seler pokroić w półplasterki, podsmażyć z cebulą. • Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować 15 minut. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, kapustę pokroić i dodać do warzyw. Gotować 30 minut. • Do gotowej zupy wsypać posiekaną natkę pietruszki

To co kocham
KREM Z CZARNEJ RZEPY - EKSPRESOWY I KREMOWY 144

wersji wodnej dodajemy masło.  4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie  kremowego serka Arla Apetina "Naturalny". 5. Miksujemy. Doprawiamy do smaku. /Wersja na wywarze mięsnym - ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą ilością warzyw (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta). Doprawiłyśmy.  /Zarówno wersja mięsna jak i jarska mają delikatny

Wypisz Wymaluj
Wiosenna zupka :) 227

moją ulubioną zupkę - szczawiankę. Uwielbiam jej kwaskowaty smak, ta zupa była moją pierwszą zachcianką ciążową (a było ich wiele ;) i jak tylko odwiedzam dom rodzinny, mama przygotowuje ją dla mnie, więc same najlepsze skojarzenia :)  Składniki: udko z kurczaka/ skrzydełka 2 marchewki, pietruszka, seler średni słoiczek szczawiu* 3 łyżki ryżu pół szklanki śmietany sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek(...)wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy domową vegetę, marchewkę, seler i pietruszkę i gotujemy. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą półtwarde  wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Próbujemy, przyprawiamy solą, pieprzem

NA MOIM TALERZU
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 150

wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło.  4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina "Naturalny". 5. Miksujemy. Doprawiamy do smaku. /Wersja na wywarze mięsnym - ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą ilością warzyw (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta). Doprawiłyśmy.  /Zarówno wersja mięsna jak i jarska mają

Wypisz Wymaluj
Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową 156

Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko, a podana w pięknej zastawie (*) wygląda kusząco... Zgadzacie się ze mną? Można mieszać różne kolory fasolki i dodać więcej śmietany. Pycha!  mięso drobiowe na wywar 300g żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki (średnie) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   10 cm pora przyprawa rosołowa 2 listki laurowe 3 ziarna ziela(...)dodatkiem przyprawy rosołowej, ziela angielskiego i listków laurowych. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) oraz fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku.  (*) Już wiele osób pytało mnie

Di gotuje
Włoska zupa minestrone 248

skórce gotują właśnie minestrone. Swoją wersję tej zupy postanowiłam przygotować właśnie ze skórką parmezanu. Nadaje ona zupie intensywny, niepowtarzalny smak i aromat. Trudno porównać go z czymś innym. Do przygotowania mojej minestrone użyłam świeżych warzyw - marchewki, selera, cukinii, zielonej fasolki i papryki oraz kilka plasterków boczku. Składniki:  2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1/2 korzenia selera 1 nieduża(...)minut.  Wyjąć skórkę parmezanu.  Dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Gotować przez 10 minut.  Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Dodać do zupy.  Przed podaniem posypać zupę startym parmezanem

Kulinarne Inspiracje
Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami 406

Smaczna i pożywna zupa z kalafiorem. Może stanowić jednodaniowy obiad, bo dzięki kluseczkom jest bardziej treściwa :) 1 udko z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki 2 plasterki selera 1 suszony grzyb ziarenka pieprzu sól gałązka lubczyku 1/2 małego kalafiora 1 łyżka koperku KLUSECZKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli Udko, warzywa, lubczyk grzyb i ziarenka(...)ogniu. Zbierać szumowiny, które będą się gromadzić podczas gotowania. Kiedy bulion będzie gotowy, wyjąć udko oddzielić mięso i wrzucić ponownie do garnka. Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować ok 10min. Na końcu wsypać koperek. KLUSECZKI: jajka roztrzepać, wlać mleko i dodać sól, mąkę pszenną. Wszystko razem połączyć. Odstawić na 10min. Przetrzeć przez odpowiednie sito na gotującą się

https:KKuchniaMniam