zupa z selera - 5925 przepisów (strona:149/395)

Pieczarkowa wigilijna pod gwiazdami 153

innej rybki i symbolicznie dzielę się z Wami opłatkiem. Pyszna zupa grzybowa pieczarkowa z makaronem bezglutenowym pod gwiazdami. Zupa kremowa z dodatkiem serka, aksamitna. Polecam na świątecznym stole i nie tylko.  500 g pieczarek 1 cebula 2 marchewki 1 kawałek selera korzenia 1 por biała część 2 ziemniaki 2 litry wody sól, pieprz natka pietruszki 60 g serka topionego(...)szklanki śmietany 36 % makaron  bezglutenowy fusilli 1 liść laurowy 3 ziela angielskie masło klarowane Marchewkę, seler, ziemniaki obieram myję, por kroję na pół. Ziemniaki i seler kroję na kawałki, marchewkę zostawiam w całości. Warzywa przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę na maśle, dodaję starte

wesoła kuchnia
Krupnik z kaszą orkiszową 121

Składniki: * 2,5 l wody * 1 kg porcji rosołowych * ćwiartka selera * 1 duża pietruszka * dwie marchewki *ziemniaki 2 sztuki * kasza orkiszowa 1 torebka * liść laurowy * ziele

Kulinarne przygody
Zupa z zielonego groszku z miętą 115

Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku pół dużego selera 2-3 ząbki czosnku łyżka włoskich ziół 2 gałązki świeżej mięty lub łyżka suszonej  sól

Czerwień i błękit
Kremowa zupa curry z selera 119

Pyszne rozgrzewająca Składniki 2 łyżki masła 1 cebula 800 g selera naciowego 1 łyżka przyprawy curry 800 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietany kremówki sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Rosół z kury 136

Składniki: kurczak 1 3/4 litra wody sól włoszczyzna (marchewka, kapusta, seler itp) cebula pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Oczyszczoną, kurę włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować

Pychotkaaa
Tortellini Gigantos w Zupos Grzybos :) 54

Składniki: 1 duża marchewka 1 duża biała pietruszka 1/2 selera natka pietruszki zielonej 1 mała cebula 1/2 pora 2 garści suszonych grzybów 1,5 łyżki mąki

ClauditteMissCooking
Zupa chrzanowa 100

mojej mamy. Zapewniam Was, że w tamtych czasach zimy były bardziej mroźne niż teraz 😊 A wiec rozgrzewajmy się pożywnymi zupami z tamtych czasów. Składniki: -25 dag kości cielęcych lub wołowych -15 dag wędzonego boczku -30 dag włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, cebula, por -4 jajka ugotowane na twardo -6 łyżek tartego chrzanu świeżego lub  ze słoiczka -4 ząbki czosnku(...)warzywa z przyprawami. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do wywaru dodajemy starty chrzan, podsmażony boczek, roztarty z solą czosnek. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i zabielić zupę. Zagotować chwilę, aby mąka straciła smak surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkami na twardo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Zupa z brukwi 113

opowiadając mi o tym zdarzeniu, nie miała pewności, czy przekazała wszystko jak należy. Wy nie musicie się tego obawiać ;) ZUPA Z BRUKWI Składniki: - 3 litry wody - 2 średniej wielkości brukwie - 2 nogi z gęsi - 3 marchewki - 4 ziemniaki - kawałek selera - 1 pietruszka - majeranek - pieprz - sól Przygotowanie: Brukiew obieramy, kroimy w sporą kostkę około 3 cm. Wkładamy do miski i sparzamy(...)miksujemy, ( można też rozdrobnić widelcem) Do wywaru dodajemy pozostałe pokrojone warzywa oraz rozdrobnioną brukiew. Przyprawiamy pieprzem i majerankiem, ewentualnie jeszcze raz solą do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta - dolewamy wody.  Zupa jest bardzo sycąca, pożywna i rozgrzewająca. Jeżeli nie mamy gęsi, możemy oczywiście zastąpić ją innym mięsem. Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function

Życie zamknięte w smaku
Corn chowder, czyli kremowa zupa kukurydziana 114

jest jedną z najpopularniejszych zup w Stanach Zjednoczonych. Jej głównym składnikiem jest kukurydza w towarzystwie kilku warzyw , w mojej roślinnej wersji połączona z przyprawami i mlekiem kokosowym. Wspaniale rozgrzewa i wybornie syci. Polecam Składniki: 660 g (około 5 szklanek) odcedzonej kukurydzy z puszki (ja używam 3 puszek) 1 duża czerwona papryka słodka 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 duża(...)siekamy. Obraną i umytą marchewkę kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i seler naciowy. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy paprykę i przyprawy i smażymy przez około minutę. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa zmiękną

Lamarida.pl
Zupa jarzynowa 136

jaką zupę będziemy jeść w weekend zadecydował młodszy syn. Do mojej jarzynowej zawsze dodaję mielony kminek. Latem dodaję jeszcze kalarepkę. I koniecznie koper! Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 selera 1/3 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 1/3 opakowania mrożonej ciętej zielonej szparagówki 2 ząbki czosnku 1/3 białej części pora 3-4 średnie ziemniaki 1/2 kalafiora (lub 1/2 opakowania(...)pół łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Zagotować bulion lub wodę. Selera obrać, umyć, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru razem z fasolką, marchewką z groszkiem, pokrojonym w półplasterki porem i posiekanym drobno czosnkiem. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować

Czerwień i błękit
Zupa gulaszowa 129

minutę,a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę,pietruszkę,seler,paprykę pokrojone w kostkę. Zalać wszystko wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.  Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Zupa grzybowa 148

znam tradycji podawania zupy grzybowej na Wigilię. Pojawiła się raz, ale nie mam akurat z tym świątecznym wieczorem miłych wspomnień... Jednak sama zupa grzybowa przy każdej innej okazji - jak najbardziej!  Tu pojawiła się przy okazji przygotowywania farszu do uszek, które tradycyjnie lepię jakieś 2-3 tygodnie przed świętami. W tym roku przeliczyłam się nieco z ilością i nie pytajcie(...)porcji. Dzięki wodzie, w której gotowały się grzyby, zupa ma intensywny kolor i aromat. Jeśli nie zrobiłabym zupy grzybowej, to pewnie zamroziłabym ten wywar po grzybach i na jego bazie powstałby sos do świątecznej pieczeni. Tak przynajmniej robiłam co roku. A w tym pieczeni nie będzie, ale była za to pyszna zupa grzybowa na grudniowy przedświąteczny obiad.  Składniki: na wywar

bistro mama
Barszczyk z botwinki 192

Według mnie barszcz z botwinki jest jedną z najlepszych wiosennych zup, z dodatkiem świeżego lubczyku i koperku smakuje znakomicie. Składniki: pęczek botwinki 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 2 ząbki czosnku śmietana 18% ocet/sok z cytryny ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, gałązka lubczyku, koperek Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa - cebulę, marchew, pietruszkę, selera oraz(...)Doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Barszczyk najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub z młodymi ziemniakami. Jeśli zamiast śmietany, dodamy (już do talerza) jogurtu, zupa będzie lekka i niskokaloryczna

Dobra karma
Rybny rosół z lanymi kluskami 233

bardzo często malutkim dzieciom gotuje się rosołki na okoniach morskich. Są po prostu zdrowsze niż na drobiu. Składniki na zupę: głowa, kręgosłup, poodcinane resztki z ryby ważącej około półtora kg., 4 średnie marchewki, 2-3 średnie pietruszki, pół średniego selera, mały por, mała cebulka, 2-3 listki laurowe,  6-7 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu. Rybę dokładnie(...)takiego pyrkania wkładamy włoszczyznę i dalej na wolnym ogniu gotujemy do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zupkę delikatnie przecedzamy i solimy. Można dodać mielonego pieprzu, jeśli ktoś lubi bardziej pikantne zupy. Taki rosołek można podać podobnie jak tradycyjny: z lanymi kluskami (tak jak ja to zrobiłam) lub z makaronem. Można też ją zabielić śmietaną, ale wtedy polecam dorzucić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach 219

się, że ten babciny kapuśniak ma wszelakie prawa, by nazywać się kwaśnicą. Dlaczego? Otóż babcia gotowała zupę na wywarze mięsnym z żeberek, dodając kiszoną kapustę z sokiem, a pod koniec gotowania okraszała podsmażoną na smalcu cebulą z drobnymi skwareczkami. Żadnych tam marchewek, selerów, pietruszek czy innych warzyw. Wspominając ostatnio nasze ulubione potrawy z dzieciństwa tak mnie naszło na babciny kapuśniak

Obiad gotowy