rosół, w wielu domach niedzielny obiad to właśnie między innymi rosół, pyszna, delikatna zupa, która praktycznie każdy lubi :). Składniki: 1-2 udka lub skrzydełka (w zależności co wolicie, ja osobiście robię na udku i wychodzi fajny, delikatny i pyszny) 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (najlepiej taki, żeby było trochę zielonej części, trochę białej(...)talerzu), pietruszkę kroimy w słupki, pora również w słupki, a seler po prostu na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, na tym etapie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kolejnym etapem jest spalenie cebuli, która nada smak i kolor w zupie. Jeśli macie płytkę gazową, może bezpośrednio przy płomieniu na palnik poukładać
Gotuj z MąkąZupa smakuje rewelacyjnie i naprawdę jest bardzo prosta oraz szybka w przygotowaniu. Poza tym doskonale syci i rozgrzewa, więc przypomnijcie sobie o niej w chłodniejsze dni. Możecie zabielić ją śmietaną, ale ja czasami wolę treściwe jedzenie w odrobinę lżejszej wersji. Polecam! mięso na wywar 1 puszka ciecierzycy 3-4 ziemniaki 2 pomidory 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera(...)liści laurowych, ziela angielskiego i odrobiny soli. Do garnka z wywarem dodać pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać, pomidory bez skórki (**) pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem przesmażyć na łyżce oleju. Całość przełożyć do gotującej się zupy. Pod koniec gotowania na reszcie oleju podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę, którą następnie należy przełożyć do garnka
Di gotujeZupa ogórkowa z koperkiem Zupa ogórkowa z koperkiem Jest to potrawa z niskim indeksem glikemicznym polecana dla cukrzyków. Składniki na 4 porcje: 2 marchewki pietruszka mały seler 4 duże ogórki kiszone por cebula 2 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżki oliwy litr bulionu warzywnego pęczek koperku Wykonanie: Włoszczyznę oraz kalarepę pokroić w kostkę. Pora pokroić w pół(...)zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować przez 20 minut. Następnie dodać starte ogórki wraz z powstałym sokiem i gotować jeszcze przez 10 minut. Podawać posypaną posiekanym koperkiem. Artykuł Zupa ogórkowa z koperkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaszczawiu nazbierane w sadzie, a moim pierwszym samodzielnie przygotowanym daniem była właśnie zupa szczawiowa. Składniki: • 2 garście liści szczawiu • 4 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 cebula • 6 łyżek oliwy • 1/3 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Wykonanie: • Szczaw umyć, osuszyć, drobno posiekać
To co kochamosolonej wodzie do miękkości. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rosołu i gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Do rosołu z ugotowanymi warzywami dodajemy odcedzone ugotowane ziemniaki oraz szczaw. Całość zagotowujemy. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru. Całość wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
Domowy Smak Jedzeniamałym ogniu. Marchew, pietruszkę i selera cieniutko obieramy lub skrobiemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do wrzącej, osolonej wody wkładamy warzywa, gdy są półmiękkie dodajemy ziemniaki, gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy uduszone podgrzybki, ugotowana fasolę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę zagęszczamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze przez chwile gotujemy. Przed podaniem
Domowy Smak Jedzeniajesienne chłody , rozgrzewająca zupa Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: wołowina bez kości - 1 kg ( u mnie wieprzowina od szynki) pieczarki -250 g cebula - 2 szt papryka czerwona -1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt ziemniaki - 4 szt seler - 0,5 szt por część biała- 1 kawałek smalec -2 łyżki magii - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek koncentrat pomidorowy - 1 łyżka(...)plastry. Na pozostałym tłuszczu po mięsie, usmażyć pieczarki, cebulę paprykę i selera, wszystko podsmażyć oddzielnie, przełożyć do garnka z mięsem, dusić kilka minut. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, dodać do mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa. Zalać zupę gotowaną wodą, tak by sięgała 4 cm.ponad warstwę składników. Gdy składniki
Kuchnia Danusijeszcze przez minutę. Dolać bulion, pokrojony seler i marchewkę i gotować ok. 5 minut. W międzyczasie ugotować jarmuż na parze przez około max. 3-4 minuty aby zachować właściwości. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, jak będą miękkie dodać suszony tymianek i szałwię. Zdjąć z ognia, po kilku minutach jak zupa nie jest wrząca dodać jarmuż, pieprz
w mojej kuchniprzyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była gęsta. Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym
prawdziwe jedzenieSkładniki: 1 skrzydło indyka 2 pietruszki 3 marchewki 1/2 selera 1 cebula 1 duży por 3 ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litrów) i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć zdejmujemy z jej powierzchni szumowiny. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę i cebulę oraz sól(...)pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do zupy wrzucamy obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Pora szatkujemy w piórka a następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju i rozdrobnionego czosnku. Z zupy odławiamy mięso a wrzucamy zeszklonego pora z czosnkiem. Całość miksujemy za pomocą blendera. Zupę podajemy z grzankami
Qchnia po prostuskładniki: 500 g obranej i wydrążonej dyni 500 g ziemniaków 200 g włoszczyzny (por, marchew, seler, pietruszka) 125 ml śmietany 1 łyżka mąki 3000 ml wody sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayenne 2 łyżki masła dodatkowo: makaron natka pietruszki wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu lub przygotowujmy własny. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy masło(...)gotujemy, aż zmiękną. Miękkie warzywa miksujemy blenderem na jednolity krem. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do zupy. Doprawimy i dokładnie mieszamy. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaron i posiekaną natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniacóż. Oczywiście najlepsza jest żółta. Aby pozbyć się ewentualnej goryczki brukiew należy sparzyć lub przemrozić. Idealna zupa na chłodne dni. Składniki: 1 brukiew 2 l. wody ok. 250 gram mięsa ( oczywiście najlepsza gęsina ) 2 – 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 4 ziemniaki Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Brukiew obieramy , kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości razem(...)łyżką cedzakową, również wyjmujemy mięso. Do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy. Mięso obieramy z ewentualnych kości i dodajemy do gotujących warzyw. Brukiew rozdrabniamy widelcem i również umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. Gotujemy jeszcze przez chwilę. SMACZNEGO
Smaki Ewyprzecież bardzo dobre w smaku, bogate w witaminy i składniki mineralne. Można je dusić na sklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem albo upiec. Można dodać do zupy lub spożywać na surowo, w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię(...)lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można wykroić z bulwy twardy środek (i zjeść bo jest pyszny). Wrzuć do miski i dodaj równie cienko pokrojone pozostałe warzywa: seler naciowy z listkami i jabłko (ze skórką), posiekaną pietruszkę i pestki dyni
Moja Mama Gotujegorące, letnie dni i nasz wybór padł na zupę kalafiorową, w nieco odświeżonej za sprawą fasolki szparagowej, wiosennej wersji. Poddajemy ją Waszej ocenie 1,5 h + 5-6 l. 1 kalafior 3 garści fasolki szparagowej 5 podudzi kurczaka 4 średnie ziemniaki 3 duże marchewki 1 pietruszka niewielki kawałek selera por sól pieprz kolorowy ziele angielskie liść laurowy Przygotowujemy wywar(...)ziemniaki, kalafior, marchewkę (większość ludzi, również my wrzuca ją w całości, podobnie jak seler i pietruszkę), fasolkę szparagową (kroimy na 2-3 części). Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości tj. ok 30-35 min. Mięso obieramy i nakładamy na talerz lub wrzucamy z powrotem do zupy. Kalafiorową zabielamy śmietaną 12%. NASZA WIOSENNO-LETNIA KOMPOZYCJA JEST GOTOWA PO OK. 1,5 GODZINIE
Ania i Marcin gotują