zupa z selera - 5925 przepisów (strona:152/395)

Mus z buraków z orzechami 82

jedno z najzdrowszych warzyw naszego polskiego stołu. Jednak jest pomijany w naszym menu. Wolimy marchew czy seler a buraczki na dalszym planie. Burak jest skarbnicą wszelakich dobroci i powinno się go zajadać jak najczęściej, ja lubię, Przemek też a Ty? Zupę - mus można zajadać na zimno jak i na ciepło. Buraczany mus z orzechami włoskimi. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Boczniakowa pomidorowa z makaronem 107

Lubię i pomidorową, i grzybową, dlatego połączyłam oba smaki w jednej, pysznej zupie :) Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 4 ziela angielskie liść laurowy 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera korzeniowego kawałek pora łyżka masła sklarowanego 25 dag boczniaków 1 ząbek czosnku 10 dag suchego makaronu świderki 8 dag koncentratu pomidorowego 30% - malutki słoiczek sól pieprz(...)kurczaka zalałam zimna wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku i ugotowałam do miękkości. Włoszczyznę obrałam i opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora drobno posiekałam. Mięsko wyjęłam z rondla, bo było mi potrzebne do czegoś innego, do wywaru wsypałam rozdrobnioną włoszczyznę. Boczniaki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam gąbczaste

Kuchenne zapiski Edyty
Flaczki z pstrąga 144

większości to udane eksperymenty. A ta modyfikacja należy do naszych ulubionych. Pikantna, korzenna, rozgrzewająca, sycąca i zdrowa zupa rybna. Pyszna, polecam z całego serca :).  Przepis na flaczki z pstrąga: 450-500 g filetu z pstrąga 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora mała cebulka 1-2 łyżeczki masła (opcjonalnie) przyprawy: sól, 5-6 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela(...)zmielony pieprz Dodatki: świeży chleb lub grzanki natka pietruszki Jak zrobić flaczki z pstrąga? Pstrąga obrać ze skóry i pokroić w paski, lekko posolić, odstawić do lodówki. Marchewki, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą (ok.1 l), dodać cebulę, kawałek pora, listek, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i zagotować. Chwilę pogotować 8-10 minut. Dodać pokrojonego pstrąga, masło

Rodzinka w kuchni
Zupa pomidorowa z makaronem orzo, szpinakiem i pesto 181

zupy począwszy, na mięsnym ragù skończywszy. Kiedyś często smażono soffritto na smalcu, czasami na najtłustszej pancettcie, a najczęściej – na oliwie. W zależności od tego, do czego soffritto używamy, smażone jest krócej lub dłużej – tylko do zrumienienia, do skarmelizowania, albo nawet do momentu aż warzywa zaczną tracić swój kształt i będą przypominać gęsty przecier. Marchew cienko obieramy skórki, obieramy cebulę, seler(...)smaku. Podajemy zupę gorącą, posypaną drobno startym twardym serem. Do uzupełnienia tej zupy świetnie pasuje grzanka przygotowana ze skropionego oliwą z chleba na zakwasie, natarta rozciętym ząbkiem czosnku. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 3-4 łyżki oliwy 180-200g marchewki 180-200g selera naciowego 180-200g cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 litr rosołu drobiowo-jarzynowego

Karo in the Kitchen
grochówka z grzankami s. Anastazji 151

miękkości a następnie miksujemy blenderm na papkę. Pietruszkę, marchewkę oraz selera myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w krążki. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy tłuszcz, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do gotowych warzyw przekładamy zmiksowany groch, dodajemy majeranek, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Kremowa zupa z kalarepy i szparagów 166

kremowe zupy ze szparagami... i okazuje się, że trudno wyczerpać pomysły na szparagowe zupy, bo sezon na te warzywa trwa dość krótko. Dzisiaj szparagi w duecie z kalarepą - warzywem, które moi synowie uwielbiają. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 duża kalarepa 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła(...)zdrewniałe końcówki, kalarepę obrać, odciąć włókniste części i razem z selerem pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa wraz z koperkiem i pietruszką umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Po kilku minutach można wyjąć szparagi i odciąć im główki, wykorzystując do sałatki lub dodać do zupy już po jej zmiksowaniu. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować

Czerwień i błękit
Cebulowa zupa krem 161

jakoś idąc targiem zauważyłam cebulę i kupiłam z odważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii(...)dzieła!!! W bulionie (może być z kostki lub po prostu ugotowany rosół drobiowy z warzywami) gotujemy selera, marchewkę i pietruszkę do miękkości. Cebulę kroimy ,,byle jak" i dusimy na maśle aż delikatnie zmięknie. Dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę razem dusimy. Miękką cebulę dodajemy do bulionu i całość gotujemy ok 15 minut. Ugotowane warzywa mielimy blenderem na gładką masę. Na patelni

sierotka maRysia w kuchni
Barszcz ukraiński 162

takie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz(...)rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu

O kuchni z uczuciem
Gazpacho z tortillą 97

Gazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania, jednak można podawać ją również na ciepło. Składniki: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 seler naciowy 1 świeży ogórek 1 ostra papryczka 1 puszka pomidorów 10 dag grzanek ½ litra bulionu warzywnego 1 owoc awokado sól, cukier, natka pietruszki ½ cytryny 2 placki tortilli 8 łyżek oliwy Wykonanie: Cebulę, czosnek(...)łodygi selera pokroić drobno razem z papryczką i zeszklić na połowie oliwy. Dodać pomidory z puszki, bulion i grzanki. Gotować około ½ godziny, następnie zmiksować, przyprawić do smaku i schłodzić. Awokado obrać ze skórki, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym ogórkiem. Tortillę zrolować pokroić w plastry i obsmażyć na pozostałym oleju na złoty kolor. Masę

Tradycyjna Kuchnia
Zupa krem jarzynowa z dynią 127

SKŁADNIKI 1/2 kalafiora 3 marchewki 1 pietruszka 1/6 selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dyni garść liści lubczyku garść natki pietruszki pieprz i sól szczypta chilli 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE Warzywa dokładnie umyć i obrać. Pokroić w kostkę. Włożyć do garnka wraz z przyprawami i zalać 1,5 litra wody. Lubczyk, liścia laurowego, ziele(...)jałowej :) wtedy nie będzie nam sprawiało problemu wyłowienie przed zmiksowaniem. Gotujemy na małym ogniu. Prawie jak na rosół. Mamy wydobyć z warzyw pełnie smaku. Na koniec pozostaje nam zmiksować zupę blenderem. Dobrze jest też przecedzić ją przez np. w moim przypadku sitko

ClauditteMissCooking
Zupa a’la bolognese 74

fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak zwykle dylemat…co zrobić na obiad. Zachciało nam się najpierw makaronu, później zupy…kolejny kompromis.   Składniki: 250 g boczku surowego 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 200 ml czerwonego wina wytrawnego 1 litr bulionu wołowego 330 ml passaty pomidorowej z pomidorków koktajlowych 1 łyżka

R'n'G Kitchen
Bulion warzywny z resztek warzyw 147

który bardzo przyda Ci się w kuchni. W okresie świątecznym przez naszą kuchnię przewijają się spore ilości warzyw: składniki do sałatek, zup itp. generują nam sporo warzywnych odpadów. Są to na przykład: niewykorzystane elementy pora, obierki z marchwi, selera, pietruszki.. To […] Artykuł Bulion warzywny z resztek warzyw pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
GULASZOWA Z RYŻEM. NA WOŁOWINIE. 141

która podkręca smak zupy, a mnogość warzyw dodaje jej aromatu. A wszystko skompane w pomidorowej passacie ...  Zakochałam się w tej zupie ... 💓 Składniki: 500 g rozbefu wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 4-5 pieczarek passata pomidorowa 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka papryka ostra papryka

Walijskie Pichcenie
Pierogi z farszem z dorsza i łososia 132

umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem bulion zrobiłam samodzielnie, ponieważ później posłużył mi do przygotowania zupy (przepis w następnym poście). W szerokim, niskim rondlu zagotuj 1 l wody z marchewką, pietuszką, kawałkiem selera, pora i gałązki lubczyku. Dorzuć 1 listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotuj około 30 minut. Dołóż kawałki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rosół z perliczki 106

Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki.  Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz     Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół

R'n'G Kitchen