zupa z pory - 1500 przepisów (strona:21/100)

Ryżanka – zdrowa i dietetyczna zupa 426

Być może mało oryginalne i mało efektowne danie, ale za to ryżanka to bardzo dobra zupa na wszelkie problemy żołądkowe. Jak wiemy jesień to taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe. Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :) Z całą(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez ok. 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki marchewkę i pietruszkę. Selera i pora dodajemy w całości (później je wyrzucimy). Jak warzywa trochę zmiękną (po ok. 15 minutach) do zupy dosypujemy ryż, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok 25 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Krem groszkowo-serowy 200

Cześć! Wczoraj zaprezentowałam Wam na porowym fanpage apetyczne zdjęcie zupy. Od razu pojawiły się komentarze z prośbami o przepis, więc przyśpieszyłam trochę pracę i przepis już

Pora coś zjeść
Chłodnik litewski (z botwinką) 177

Witam Was!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować kolejną sztandarową potrawę letnią, której nie może zabraknąć na Waszych stołach!Pyszny, orzeźwiający chłodnik, z botwinką, młodymi buraczkami, ogórkiem ;-). Czego

Pora coś zjeść
Parzybroda 387

Ostatnich parę dni było zdecydowanie mało letnich i stąd też rozgrzewająca zupa o nazwie "parzybroda". Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się stosunkowo niedawno i co wielce mnie zdziwiło, bo moja mama robi taką od zawsze tylko nazywamy ją w domu słodkim kapuśniakiem. Można ją podać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek(...)korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju, po czym

W poszukiwaniu inspiracji
Lekka wiosenna zupa z młodą kapustą 257

młodą kapustę. Zupa nie jest skomplikowana ale zawiera wiele witamin. Celowo jej niczym nie zabielałam ( jest na bazie chudego rosołku drobiowego ) więc jest dosyć lekka Proporcje na około 6-7 litrowy garnek: 2 udka z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 średni korzeń selera 1 mała młoda kapusta 4 młode ziemniaki 1 cebula 1 por 3 liście laurowe (można(...)czasie obrać, umyć i pokroić warzywa ( jak kto lubi ). Wrzucić do wody z kurczakiem jak ten będzie już w połowie ugotowany. Cebulę spalić na gazie i dodać do zupy. Dodać sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Jak warzywa będą lekko blanszowane dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie pokrojoną młodą kapustę i czosnek. Na koniec dodać posiekany koper i natkę

Jemy Pijemy
Zupa rybna ze smażonym szczupakiem 171

właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory.  płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki(...)sól ok 1,5 łyżeczki pieprz Obieramy warzywa i kroimy w plasterki, dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy  koncentrat  pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę

AZgotuj!
Zupa ogórkowa na żeberku lub szynce 255

Witam po długiej przerwie związanej z przeprowadzką. Od dzisiaj zamierzam publikować w miarę normalnie :). Tematem dzisiejszego posta będzie pyszna zupa ogórkowa, dokładnie taka jak ta z mojego dzieciństwa. Skład: żeberko lub szynka - ćwierć kilo pół kilo ogórków kiszonych pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebula ziele angielskie liść laurowy sól pieprz   Wykonanie:   Mięso zalać wodą, dodać(...)patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę skrojoną w kostkę i przetarty czosnek. Dodać pokrojoną na tarce na średnich oczkach włoszczyznę (pietruszka, marchew seler por - por w paski). Podsmażyć razem, wsypać do zupy.  Gotować jeszcze około godzinę aż mięso i warzywa będzie miękkie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pozwolić im się ugotować (15-20 minut

Lubczyk i Wanilia
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 125

Święta tuż za rogiem, warto pomyśleć o daniach wigilijnych. Codziennie coś nowego dorzucę z moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowaSkładniki:2 litry bulionu warzywnego2 marchwie1 por biała część1 cebula1 pietruszka2 garście suszonych grzybów4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazankiWykonanie:Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnkawlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby(...)Połowę ugotowanych grzybówodkładamy( przydadzą sie do kapusty np) połowę kroimy w paseczki.Doprawiamy solą i pieprzem wywar, wrzucamy makaron łazanki gotujemy do miękkości. Dokładamy pokrojone grzyby. Śmietanę hartujemy ciepłą zupę, zabielamy

Z Majeczką w kuchni
Zupa z botwinką + film 153

smakuje z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek ale można ją również podać z ziemniakami będzie wtedy bardziej treściwa i sycąca. składniki na ok. 2 litra zupy włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora i kapusty włoskiej ) cebula ząbek czosnku 2  pęczki botwinki z buraczkami sok z 1 cytryny 2 gałązki natki pietruszki lub koperku mały pęczek szczypiorku(...)jajka ugotowane na twardo 200g śmietany 18% łyżka cukru czarny pieprz sól przepis Do garnka wkładamy obraną i umytą włoszczyznę ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera i kapusty włoskiej ), wlewamy około 1,5 litra zimnej wody i całość zagotujemy pod przykryciem. Umytą botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane buraczki kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru wrzucamy cebulę oraz czosnek

Smakowite Dania
Zupa Solianka 214

Zupa Solianka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy.  SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy(...)Przekładam do garnka. Dodaję grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa krem z czarnej rzepy 161

dowiecie się o tym niebawem. W każdym razie obie zupy były niesamowicie pyszne. Bo nie pamiętam, czy już dzisiaj wam mówiłem, ale uwielbiam zupy ;) 3 czarne rzepy 1 szalotka biała część jednego pora 2 łyżki oleju rzepakowego 1 korzeń pietruszki 2 ziemniaki (ok. 250 g) 100 g śmietany kremówki 30% sól, biały pieprz do smaku Dodatkowo: kromka żytniego chleba(...)wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy chleb i siemię lniane i prażymy aż powstaną chrupiące grzanki. Zupę podajemy z żytnimi grzankami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Vichyssosie – chłodnik, przysmak kuchni amerykańskiej 205

temu aby rozsmakować się w chłodnych zupach. Ten jest przepyszny. Składniki: Białe części 3 dużych porów 5 łodyg selera naciowego 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18% 1 łyżka maggi 1 l bulionu warzywnego ( możne być z kostki ) 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sól Pieprz Wykonanie: Umyte pory i łodygi selera drobno kroimy. Dusimy(...)maśle z dodatkiem kilku łyżek bulionu. Około 15 minut. Ziemniaki kroimy w małą kostkę, dodajemy do uduszonych porów. Wlewamy pozostałą część bulionu oraz maggi oraz solimy. Gotujemy powoli dalej przez 15 minut ( pod przykryciem ). Po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą zupę miksujemy, dodajemy śmietanę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą o pieprzem. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Czernina z kluchami 151

kości, szyjkę i podroby zalewamy około trzema litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy do wrzenia. Odszumowujemy. Dorzucamy dwie mniejsze marchewki, pietruszkę, seler naciowy i mały por, suszone owoce (dosłownie kilka sztuk, by zamiast zupy nie wyszedł nam kompot) oraz 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela i pieprzu, a także odpowiednią ilość soli. Całość gotujemy na małym ogniu, by wydobyć kwintesencję

Kuchenna Kontrrewolucya
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA 244

tylko jedno danie należą u nas do rzadkości. Nie są to gęste, tłuste, zaciągane zupy, raczej są to zupy pełne warzyw. Zup nigdy nie zaciągam mąką. Często jadamy najzwyklejszy rosołek przyprawiony tylko solą z dodatkiem marchewki, pietruszki , pory i selera naciowego, ( selera w korzeniu do rosołu nigdy nie dodaję- zauważyłam iż zmienia on smak wywaru, na drugi dzień taki(...)zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać rosołem, dolać wodę, wrzucić pokrojone w kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się mrożonymi warzywami w paski ( daję ich ok.0,5kg). Dodać także pokrojony seler naciowy. Posolić i pogotować kilka minut. Następnie dorzucić makaron( lubimy makaron ugotowany w zupie- nadaje jej fajny posmak. i jest to jedyne danie gdy nie przeszkadza nam rozgotowany makaron

Smaczne Zdrowe
Zupa serowa 180

kilku lat jest  jej amatorem, a nawet zdarza mu się ją ugotować. Jeśli dotąd wasi mężowie  stronili lub byli odsuwani od kuchenki, pora zachęcić ich do choćby wspólnego gotowania. Ugotujcie sobie zupę serową, a najlepiej podwójną porcję, odgrzewana jest chyba jeszcze lepsza. Sprawdźcie, czy macie w domu: - 4 średnie ziemniaki - 250g wędzonego boczku - 1 średnią cebulę(...)wędzoną słoniną, u nas rzadko można ją zdobyć. Wystarczy boczek, najlepiej surowy wędzony. Kroję także cebulkę. Gdy ziemniaki się gotują, boczek powolutku wytapia się na bardzo niewielkim ogniu, pora z mąki i ciepłej wody zagnieść  elastyczne ciasto. Wodę dodaję stopniowo, czasem wchodzi mniej, czasem więcej. Formuję kulę z ciasta, następnie spłaszczam ją i rozwałkowuję. Kroję na pasy

I tu będę miała takie te