zupa z pory - 1500 przepisów (strona:16/100)

Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 229

jeszcze marchewkę, która wspaniale ożywiła bladość kalafiora ! A na koniec szczypta płatków chili, żeby się porządnie rozgrzać po powrocie do domu.  No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A  w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim  mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili

Kulinarne przygody Gatity
Żurek z koperkiem 258

takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Rosół z kaczki 183

Rosół uwielbiam o każdej porze roku. Niezależnie czy jest upał czy  mróz. Gotuję go jako podstawę do innych zup i sosów. Właściwie to do większości  potraw. Dzisiaj ugotowałam pyszny rosołek z kaczki. Jeśli nie chcecie, żeby rosół był zbyt tłusty możecie usunąć z kaczki skórę. Składniki 1 korpus z kaczki 3 l wody 4 średnie marchewki

O kuchni z uczuciem
Mocno kremowa zupa z zielonego groszku i pora. 193

Składniki: 1 por 400 g zielonego groszku 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu (przepis tutaj) 200 ml śmietanki 18% sól, pieprz, natka pietruszki Pora kroimy

Moje-pitraszenie
Krem z cukinii z dodatkiem sera gorgonzola i mięty. 197

prostu domowa polska zupa = obiad u mamy :) W związku z tym znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się

DefinicjaSmaku
Zupa pomidorowa 264

zimnej wody. Gotujemy około 20-25 minut. Obieramy włoszczyznę i myjemy. Cebulę opalamy nad ogniem. Przygotowane składniki wraz z ryżem dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa i ryż będą miękkie. Wyjmujemy warzywa, których nie będziemy jeść czyli por, seler, korzeń pietruszki i cebulę. Dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Gotowe!Smacznego

Kolizje Smaków
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 206

Już pisałam o tym, że jestem fanką zup kremów. Robię je z różnych warzyw. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochową, z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony czysty inaczej 234

łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz do przyprawienia zupy do smaku. Sposób przygotowania:Zakwas/sok buraczany:Buraki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry o szerokości(...)pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Krem z pora i kulkami mięsnymi 392

Lubię zupy kremowe, staram się je robić z każdego warzywa jakie tylko jest. Naprawdę wychodzi z wszystkiego. Dzisiaj przepis na krem porowy, który otrzymałam od kolegi, wersja oryginalna bardzo dobra, jednak ja go trochę  urozmaiciłam i dodam coś od siebie :)   Składniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory  3 serki śmietankowe do zagęszczenia(...)innego naczynia i tam blęduję z niewielką ilością bulionu. Jak konsystencja jest już kremowa przelewam do garnka z kulkami. W tej samym naczyniu co blendowaliśmy pora umieszczamy serki i zalewamy je szklanką zupy blendujac. Wszystkie składniki mieszamy razem i zupa jest gotowa. Moje zupy nie są bardzo gęste a to dla tego, że gotuję większą ilość bulionu. Jeżeli chcesz

Niezły Młynek
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 190

Cytryna, czosnek, cebula, chrzan, mają właściwości rozgrzewające i antybakteryjne. Czyli ta zupa jest stworzona na zimową porę. A tak naprawdę to postanowiłam zrobić ten krem jako próbę generalną przed świętami wielkanocnymi. Z tym, że w okresie świątecznym zupka będzie z jajkiem i białą kiełbasą :)Składniki:4 średnie ziemniaki2 cebule2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach1 łyżka masła - do podsmażania1

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa piwna z owocami morza 206

wiem jak wam, ale mi do tej pory owoce morza najlepiej komponowały się w zupie pomidorowej. Tym razem postanowiłam je wykorzystać do zupy piwnej, na gorzko-słodkim ciemnym piwie korzennym. Połączenie tych smaków wyszło rewelacyjne. A słodka śmietanka dopełniła całości.Przypominam o konkursie urodzinowym, kończy się jutro o 23.59. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 219

szpinak.   Należy wówczas  odpowiednio zmniejszyć ilość  płynu w stosunku do  pozostałych składników.  Do zupy można  wykorzystać również makaron  gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki(...)dekoracji  ok. 150 g  zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati  Wykonanie: -Warzywa  dokładnie  umyć i obrać. -Ziemniaki , koper  i seler pokroić w kostkę, por  w krążki . -W garnku na zupę rozgrzać oliwę . -Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić. -Wlać gorący  bulion i gotować do miękkości  warzyw. -Pod koniec gotowania  dodać pokrojony szpinak

Zakamarki mojej kuchni
Gęsta zupa z łososiem czyli chowder łososiowy 207

lekki rybny smak. Myślę, że ci, którzy za zupą rybną nie przepadają, a lubią ryby, mogą spokojnie spróbować takiej kombinacji. Jest wyjątkowo smaczna! Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340 g ziemniaków1 duży por - biała część750 ml bulionu z kurczaka1/4 szklanki śmietany(...)garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę boczek, podsmażać na małym ogniu aż się lekko zbrązowi i nieco wytopi - ok 5 minut. Odlać nadmiar tłuszczu, dołożyć seler i por, mieszać i smażyć  przez kolejne 5 - 6 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez

Stare Gary
Pikantny krem z dyni piżmowej 207

Skoro jesień nadeszła, pora na pikantny i rozgrzewający krem z dyni piżmowej - zapraszam! Zupa krem z dyni Składniki na 8 porcji:  - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera  - pietruszka korzeń  - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy:  - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy

Sajkofanka smaku
Barszcz ukraiński 296

pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 czubata łyżka majeranku(...)garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz poszatkowaną kapustę. Całość zalać 3 litrami zimnej wody, dodać ulubioną przyprawę do zupy, liścia laurowego, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować na małym ogniu przez około 40 minut.Po tym czasie dodać starte buraki i gotować przez kolejne

Gospodyni Miejska