sezonie jesienno-zimowym to zupa ogórkowa. Na bazie wywaru rosołowego z pysznymi ogórkami kiszonymi (najlepiej domowej roboty). Aromatyczna i niezwykle smaczna :) Czas przygotowania: około 1,5h Ilość porcji: Duży garnek Składniki: Porcja rosołowa Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą być z tego przepisu) Dwie marchewki Dwie pietruszki Dwa ziemniaki Cebula (można pominąć) Seler Por Sól, pieprz Porcje rosołową myjemy(...)bieżącą wodą i obieramy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak zacznie być odrobinę miękki. Wówczas dodajemy do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe
Kolizje Smakówkonkretnie na zupę. Poszperałem i znalazłem przepis sprzed 1930 roku. Powiem tylko tyle...Polecam! Składniki 1 kg brukselki 1 l rosołu drobiowego 250 g boczku wędzonego 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) cebula 3 średnie ziemniaki 50 g wędzonej słoniny łyżka mąki szczypiorek sól ,pieprz Przygotowanie Jarzyny ,cebulę ,wędzonkę ,pokrojone w dużą kostkę ziemniaki ,pora pokrojonego(...)brukselkę i cebulę blendujemy z wywarem. Na patelni robimy zasmażkę ze słoniny i mąki. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy. Marchew ,seler ,boczek kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami ,porem i gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenPrzez przypadek wyszła świetna zupa. Z tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam! składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka(...)pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą
Stare GaryPomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :) Składniki (dla dwóch osób): 400 ml wody 4 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki(...)liście laurowe, doprawiamy curry, pieprzem, solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę, resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy śmietaną 18% i podajemy. Smacznego
My Culinary ArtPrzeglądałam przepisy na rozgrzewające zupy i natknęłam się na zupę soczewicową. Na zdjęciach nie wyglądała zbyt pięknie, ale wydała mi się wyjątkowo "domowa". Zaczęłam
Przepisy AleksandryMasło czy margaryna?” :) Dlaczego polecam tę zupę? Ponieważ seler: zawiera mnóstwo potasu obniżającego ciśnienie jest warzywem ultraniskokalorycznym (1 sztuka 400 g zawiera jedynie 52 kcal!) ma mnóstwo błonnika i jednocześnie duzo wody - szybko powoduje uczucie sytości bez przeładowania kaloriami w połączeniu np. z marchewką wychodzi z niego pyszny, niskokaloryczny sok z kolei por: pomaga przyswajać minerały, m.in. wapń należy(...)czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących się ziemniaków, trzymamy na ogniu do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, rozrabiamy w chochli odrobinę jogurtu z zupą, dolewamy do reszty jogurtu, po czym dodajemy do zupy. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji, doprawiamy i mieszamy
Powiedz dietom niePodany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe;2,5 litra zimnej wody;2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka(...)osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie
Gospodyni Miejskawłaściwości moczopędne , poprawia krążenie krwi , pobudza czynności gruczołów wydzielania wewnętrznego .Marchew i jej liście powinny być dodawane do wszystkich zup jarzynowych , w których występuje por , cebula , czosnek , tymianek , rozmaryn , kalarepa , goździki , liść laurowy , seler , pietruszka . Zupa z marchwi powinna być spożyta w dniu przyrządzenia . Zawiera wtedy mniej azotanów .1 kg marchwi usuwa glisty zprzewodu pokarmowego w ciągu 24 godz. , jeśli(...)marchwi i buraka w proporcji 4 : 1 Soki należy pic 15 - 20 min przed posiłkiem , albo 1 - 1,5 godziny po posiłku ( małymi łyczkami ).Teraz jest odpowiednia pora do przyrządzania świeżych soków albo koktajli warzywnych , owocowych również . Smacznego
Proste Potrawyjeśli jeszcze zupę przygotujemy na bulionie wołowym to właściwie drugiego dania na obiad nie trzeba. Myślę, że to doskonały pomysł na gotowanie w poniedziałkowy ciężki dzień. Składniki (na garnek 5 l): 40-50 dag pręgi wołowej 7-10 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej 1 marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 małego selera 5-6 plasterków pora 2 liście laurowe 1 ziele(...)zajmuje. Kiedy mięso powoli mięknie wrzucamy kaszę jęczmienną - drobną lub średnią w zależności od upodobań. wrzucamy także plastry pora. Obrane warzywa trzemy na grubej tarce i wrzucamy do garnka gdy kasza jest już prawie miękka. Wystarczy 10-15 minut i zupa gotowa. Jeśli okazało się, że krupnik jest zbyt rzadki możemy zagęścić go kaszą jaglaną, która szybko się gotuje
Kuchnia po mojemuJako ciekawostkę mogę dodać, że węgierskie słowo gulyás oznacza właśnie zupę gulaszową, nie zaś to co w polskiej tradycji nazywamy gulaszem. Gulaszowi odpowiadają raczej węgierskie pörkölt lub tokań (tokány). Zupa gulaszowa 2015-01-11 17:55:49 Poniższy przepis różni się od tradycyjnej receptury, jednakże myli się ten, kto uważa, że nie został on przywieziony z Węgier. Dodanie włoszczyzny(...)align: center;width: 50%;} #gallery-41 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-41 .gallery-caption {margin-left: 0;} Zupa gulaszowa - składniki Zupa gulaszowa - zioła i przyprawy Zupa gulaszowa - podsmażanie mięsa Cebulę i por podsmażamy w pierwszej kolejności Następnie dodajemy paprykę i włoszczyznę Zupa gulaszowa - w wersji z ziemniakami i bułką Post Zupa gulaszowa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusagładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie mogłam przestać się nią zajadać Nawet mój anty-warzywny połówek stwierdził, że jest to najlepsza zupa dyniowa jaką zrobiłam do tej pory. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa dyniowa z puree z jarmużu (4 porcje) Składniki na zupę: 1 kg dyni, pokrojonej w grubszą kostkę 1/2 cebuli
karmelowywiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 - 4 łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Spos(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać 3 litry zimnej wody, dodać 1 łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.Następnie dodać starte buraki, marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojonego pora i ziemnaki. Gotować na średnim ogniu
Gospodyni MiejskaMoje zupy dyniowe do tej pory były z curry, papryczką chilli. Już wiało nudą, a kiedy brałam do ust łyżkę to wiedziałam już co poczuje na języku. Zaszły zmiany w mojej zupie. I są niezłe:) Potrzebujesz: 500 gram dyni 1,5 litra bulionu cebula biała włoska 2 łyżki oliwy z oliwek kromka chleba wiejskiego
AZgotuj!może być zimą lepszego niż zupa? Gęsta, gorąca i aromatyczna. Bardzo lubię zupy, a o tej porze roku raz na jakiś czas po prostu muszę jakąś zjeść. Dziś rano przejrzałam lodówkę i szafki i już wiedziałam, co ugotuję. Padło na paprykowo-pomidorową zupę krem. Jak każdą tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite
Ratunku obiadfasolowej opowiem przepisem i zdjęciem. SKŁADNIKI : fasola jaś 1 szklankę (najlepiej zamoczyć na noc) marchew 2- 3 szt 1 korzeń pietruszki pół selera 1 por ziemniaki (wedle upodobań gęstości zupy) ok 40 dag łopatki bez kości (lub kości na zupę) 2 łyżki octu (do smaku) 1 łyżkę cukru (do smaku) śmietanę słodką 18 % ok 1/4 szklanki(...)gotujemy. Między czasie przygotowujemy nasze warzywa, kroimy w kostkę, gdy fasola już zaczyna być miękka dodajemy marchew, seler, pietruszkę,por po upływie ok. 15 minut dodajemy pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości. Ilość wody zależy, ile chcemy ugotować naszej zupy, tak samo ilość warzyw zależy od naszych upodobań jej gęstości. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem (równie dobrze możemy użyć ulubionej
Basia w kuchni