zupa z porów - 5432 przepisów (strona:31/363)

Botwinka z młodymi ziemniakami 188

żelazo, wapń, fitohormony),   są cennym źródłem błonnika, odkwaszają organizm, wspomagają leczenie infekcji i przeziębień. Z botwiny, czyli młodego buraka ćwikłowego, przyrządza się właśnie   zupę botwinkę.   Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw."   Składniki: (4-5 porcji(...)wlewamy całość do garnka. Na końcu dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i niewielką ilością pieprzu do smaku. Zupę z botwinki podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem. Smacznego! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

bistro mama
Zupa z pora na skrzydełkach z pulpecikami z jajek 160

Delikatny smak zupy połączony z pulpecikami z jajek. Składniki 3 białe części pora 6 skrzydełek 2 marchewki mały seler 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren kolorowego pieprzu sól ,pieprz łyżka masła 2 łyżki drobnego makaronu Pulpeciki: 3 jajka natka pietruszki kiełki owsa mała cebula bułka tarta sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Skrzydełka płuczemy ,zalewamy zimną(...)zagotowujemy. Szumowiny zbieramy ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i pieprz. Gotujemy jeszcze 20 min. Mięso wyjmujemy i studzimy. Oddzielamy mięso od kości i dodajemy do zupy. Marchew i seler kroimy w kostkę ,pora w piórka ,warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy Do zupy ,gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
zupa z fasolką szparagową 162

zupa z fasolką szparagową Każda pora jest dobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu,  3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz  koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc

Miód i pieprz
Kapuśniak z młodej kapusty 204

Składniki : połowa małej główki kapusty 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber Przygotowanie : Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę(...)kapustę , pietruszkę i cebulę -  posolić i zamieszać - gotować chwilę Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy Dosmaczam mielonym pieprzem oraz ociupiną kostki rosołowej ( ale niekoniecznie ) Już na talerzu można dodać śmietanę

Proste Potrawy
Zupa porowa vol. 2 196

mamy czasu gotować obiadu i trzeba wymyślać coś na szybko. Wtedy doskonale sprawdzają się takie mrożonki. Przepis na moją zupę porową znajdziecie tutaj :) Krem z porów Po wyciągnięciu porcji mrożonej zupy z zamrażalnika musimy dać jej nieco się rozmrozić. Kiedy przestanie być już jedną zwartą bryłą możemy miksować. Sprawdzi się zarówno stojący, jak i ręczny blender

Ratunku obiad
Krem z barszczu ukraińskiego 199

pory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę.                                                    Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa  - 200 g cukier do smaku

Kuchnia Danusi
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 243

zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka(...)dokładnie mieszamy. Makrelę obieramy z lśniącej skóry i kroimy ją w drobne paski i dodajemy ją do zupy zostawiając sobie małą część do ozdoby. Zupę podajemy z kleksem śmietany, odrobiną oliwy, świeżo zmielonym pieprzem,porem, koperkiem i cząstkami makreli - lub wedle własnych upodobań. (Jeśli potrzebujemy bardziej sytego posiłku krem możemy podać z pieczonymi grzankami, ulubionym, świeżym pieczywem, grissini lub pieczonymi

Symfonia Smaków
Zupa z botwinki 146

ostatnia  sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym  już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu! Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej! Zupa z botwinki z ziemniaczkami / 6 porcji Składniki: pęczek botwinki

Moja smaczna kuchnia
Zupa porowo-grzybowa z quinoą 176

Wbrew pozorom uwielbiam proste przepisy, do przygotowania tej zupy użyłam kilku składników. Główne to por, podgrzybki, quinoa i wywar z kości, który gotuję raz na jakiś czas, porcjuję i zamrażam, później bardzo się przydaje, właśnie do szybkich prostych zup. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 por 10 - 12 podgrzybków 1 litr wywaru z kości 3 łyżki klarowanego masła(...)podsmażamy na klarowanym maśle. Grzyby oczyszczamy i kroimy na ósemki, dodajemy do pora, cały czas mieszamy, gdy się trochę podsmażą, dolewamy trochę wywaru i dusimy pod przykryciem, aż się zredukuje. Czynność powtarzamy, a gdy składnik są już miękkie dolewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta można dolać wody. Podajemy z ugotowaną quinoą i świeżym tymiankiem

Quinoa Raz!
Co jeść jesienią? 157

najlepszy sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy

365 dni dookoła kuchni
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem 293

duże kiszone ogórki;125 ml soku z kiszonych ogórków;5 średnich ziemniaków;100 g ryżu;1 ząbek czosnku;1 średnia marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek natki pietruszki;Sól;Pieprz;2 litry zimnej(...)oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą.Natkę pietruszki drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, dodać pokrojonego pora, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i gotować około

Gospodyni Miejska
Czwartek: Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką 194

lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia tej zupy (kiedy ją jecie, chcielibyście by ta przyjemność nigdy się nie kończyła!). Zupa powstała po zmiksowaniu upieczonych papryk z domowej(...)plasterki, a potem w słupki. Ściągnij z patelni grzankę, przykryj pokruszonym serem, na wierzch połóż słupki jabłka. Całość włóż do mikrofali na 30 sekund. Na wierzch wysyp pora. Krok 6 Podgrzaną zupę dopraw do smaku solą i pieprzem – nie za dużo, bo sos był już przyprawiany. Krem podaj z tostami z ciabatty. Jeśli nie masz sosu pomidorowego, możesz

Niedzielny kucharz
Krem serowy z pora i cukinii 136

zupełnie przez przypadek. ponieważ w mojej lodówce uzbierało się pora i cukinii, postanowiłam coś z tego zrobić. Na początku miały być placuszki z cukinii i surówka z pora, ale jednak powstała zupa-krem. Kobieta zmienną jest ;) Krem ten jest bardzo gęsty i z dodatkiem grzanek/groszku ptysiowego/ciabatki stanowi sycący posiłek. W smaku jest słodko-ostra. Polecam !   'krem serowy z pora(...)minut). Cukinię obrać i wyciąć pestki. Pokroić w kostkę i dodać do podsmażonego pora oraz delikatnie posolić. Smażyć kolejne 5 minut. Warzywa zalać mlekiem i wywarem. Gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Ser pokroić w kostkę i dodać do zupy i gotować do rozpuszczenia się sera (należy często mieszać zupę, aby ser się nie przypalił

CookYourself
Z... Zupa porowo-cebulowa z serem pleśniowym. 206

zupa cebulowo-porowa została wzbogacona pysznym serem pleśniowym, który rozpływa się w ustach!Składniki:2 średnie pory2 i 1/2 cebuli1 duża marchewka1 ziemniak250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowanyPrzygotowanie:Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w 250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora(...)smak pora!). Można podlać 1/2 szklanką wody.Gdy por i cebula będą miękkie, dodajemy je do bulionu i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy trochę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i suszonej pietruszki, szczyptę papryk.Gotujemy kolejne 5 minut.Gdy marchewka i ziemniak będą miękkie, wszystko blendujemy. Wcześniej proponuję odlać 1 szklanką bulionu. Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody/bulionu.Do zblendowanej

Kitchens Alphabet
Zupa krem z porów z wędzonym łososiem 149

Zupa krem z porów z wędzonym łososiem Składniki: - 2 x por - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 ząbek czosnku - 100g serka mascarpone - garść natki pietruszki - 1 łyżka oleju do smażenia - sól, pieprz Opcjonalnie: - 100g wędzonego łososia Sposób przygotowania: - marchew i pietruszkę obierz i wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sól i pieprz i gotuj aż do miękkości, - por pokrój

MintTaste