zupa z porów - 5432 przepisów (strona:34/363)

Ramen 220

Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć(...)wywaru wyjmujemy grzyby shiitake -wywar również przecedzamy (kilka marchewek zachowujemy do dekoracji). Oba wywary łączymy w jednym garnku, doprawiamy sosem sojowym do smaku. Makaron udon gotujemy aldente. Teraz pora na „składanie” zupy. Do miseczki wkładamy makaron. Nastepnie układamy – pokrojone w plastry mięso (wołowinę i boczek), sałatę rzymską, paski marchewki, pokrojony ukośnie szczypior, pokrojone grzyby shiitake

mojewypiekiinietylko
Ramen 269

Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć(...)wywaru wyjmujemy grzyby shiitake -wywar również przecedzamy (kilka marchewek zachowujemy do dekoracji). Oba wywary łączymy w jednym garnku, doprawiamy sosem sojowym do smaku. Makaron udon gotujemy aldente. Teraz pora na „składanie” zupy. Do miseczki wkładamy makaron. Nastepnie układamy – pokrojone w plastry mięso (wołowinę i boczek), sałatę rzymską, paski marchewki, pokrojony ukośnie szczypior, pokrojone grzyby shiitake

mojewypiekiinietylko
Barszcz biały na zakwasie 252

gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, kiełbasę, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie

Gospodyni Miejska
Duńska zupa krem z porów 148

bardzo często przygotowuje też dla nas chłodniki. Zdecydowanie moim ulubionym jest chłodnik z botwiny – moje dzieci jednak za nim nie przepadają, ja nie pogardzę… Artykuł Duńska zupa krem z porów pochodzi z serwisu Jaśkowe klimaty-Blog rodzicielsko-lifestylowy

Jaśkowe Klimaty
grzybowa zupa z podgrzybków z makaronem... 197

wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół z gęsi i cielęciny 109

Może pora przerobić „stary” rosół „kurzęcy” na coś bardziej zdrowszego? Zauważycie różnicę, nie tylko w samym smaku ale i aromacie. Składniki: 1 gicz cielęca (około 800

R'n'G Kitchen
Zupa wegetariańska z marchwi i batatów 131

Zupa krem, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię takie zupy są wspaniałym danie na lunch do pracy. Wystarczy podgrzać i gotowe. podawać z bułeczką lub

Kuchnia Pokoleń
Zupa Krem z Pora i Groszku 129

Tyle pyszności od firmy Brześć więc czas na eksperymenty :) Dziś u mnie pyszna zupa krem z pora i zielonego groszku z dodatkiem groszku ptysiowego cudownej firmy Brześć... SKŁADNIKI: groszek ptysiowy firmy Brześć płatki migdałów 450g pora 1,5 szkl. zielonego groszku 2 łyżki masła 200ml śmietany 30% 140g serka topionego 750ml bulionu szczypta gałki muszkatołowa sól, pieprz do smaku WYKONANIE

Dziś Ja gotuje
Pomidorowe kuleczki z czerwonej soczewicy (VEGAN) 146

głównym składnikiem jest moja ulubiona, czerwona soczewica . Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla mięsa i jest bardzo szybka w przygotowaniu - nawet nie wymaga wcześniejszego namaczania!  Do tej pory stworzyłam już zupę krem oraz potrawkę z soczewicy, więc teraz czas na... pomidorowe kuleczki. W sam raz jako zagryzka na imprezę, jak i "mięsny" dodatek do obiadu. Ja najchętniej podaję

Kuchnia Ellie
Lekko kremowa zupa marchwiowa 211

Zupa marchewkowa z porem... pół kremowa, czyli nie do końca zblendowana :-) - bez mięsa i bulionu - prosta i smaczna Czas przygotowywania:  do 20 minut Czas gotowania: 1 h Ilość:  4-6 porcji Składniki: • 4 duże marchewki • 20 cm pora • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła np. klarowanego • szklanka wody • szklanka mleka • przyprawy: łyżeczka

AniaGotuje.pl
Kremowa zupa potrójnie kalafiorowa 118

Pora na kalafiora. Warzywo, które najprawdopodobniej zawdzięczamy królowej Bonie. Jest bogate w witaminy i sole mineralne. Kalafiora można jeść zarówno poddanego obróbce cieplnej, jak i surowego

Pichceniomania
Zupa krem z pora 164

Zupa-krem z PORA Składniki: 2 pory 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 natka pietruszki 3 łyżki koperku świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatałowej sól,pieprz jogurt  grecki 1 litr bulionu Sposób: C ebulę kroimy w piórka, Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, Kroimy pora nie drobno Siekamy koperek ,pietruszkę,i czosnek Zostawiamy troszkę

Viola cooks with passion
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kalafiorem i suszonymi pomidorami 165

suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych pomidorów (a je po prostu uwielbiam), gotowany kalafior, który został mi po zupie kalafiorowej , trochę pora i dwa płaty dorsza. Smażyłam na oleju kokosowym, ale spokojnie można użyć dowolnego oleju np. rzepakowego. Kotlety szybciej zniknęły niż się pojawiły. 2 płaty mrożonego dorsza (może być świeży

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Okołoświąteczne różności - Wielkanoc. 122

może podzieli się z nami jakimś ciekawym przepisem, których w zanadrzu ma wiele? :) A ja? Właściwie nie wiem. Planów nie mam, czekam na kulinarną wenę ;) Ostatnio jadłam pyszną zupę krem z porów u koleżanki (Beatko, pozdrawiam :)). Mam zamiar ją zrobić i jeżeli uda mi się powtórzyć efekt to chętnie podzielę się z Wami przepisem. To gotujmy i świętujmy

zadanie-gotowanie
Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 207

boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych

Plate of Joy
ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW 219

  Czy u was też się gotuje zupę w wielkim garze? Z zapasem? U mnie zdecydowanie tak. Lubimy zupy i nie bardzo sobie wyobrażamy bez nich

Mam To Na Widelcu
Drożdżowe ślimaki z dynią i malinami. Drożdżówki z lukrem! 214

kuchni też dzieje się znacznie więcej niż dotychczas. Sami instynktownie wybieramy produkty, które nas rozgrzewają takie jak imbir, cynamon, cytryna czy miód, częściej niż do tej pory robimy gorące zupy, pijemy dużo gorącej herbaty, sięgamy po kakao w dużym kubku, ale też co raz częściej szukamy produktów, które dostarczają nam więcej energii, w tym czasie jesteśmy nieco bardziej narażeni

SMYKWKUCHNI
Zupa krem porowo-ziemniaczana 205

Dziś znowu szybki wpis, bo dzień jest tak piękny, że postanowiłam go wykorzystać na całego. Także moją dzisiejszą propozycją na tą, jakże cudowną porę jest zupa krem z porów i ziemniaków. Jak dla mnie taka lekka zupka sprawdza się idealnie, gdy nie mam za bardzo ani czasu, ani chęci dłużej stać przy garnkach. Smacznego! Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 duży

psgotujemy
Botwina 182

porze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama w sobie zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm.  Składniki: 2 pęczki botwiny 0,5 pęczka koperku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego słodka śmietana cukier sól ocet Botwinę

Salonik smaków
Pora na zupę z pora 215

script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część

MarciochaKucharzy
JARZYNY NA ZIMĘ 248

przed zakryciem, na słoik położyć przezroczyst ą  foli e spożywczą i dopiero wtedy go zamknąć. Tak zrobione warzywa, wykorzystujemy, w zimowej porze, przy robieniu zup. Pamiętajmy jednak, by ich za dużo do garnka nie dawać, ponieważ zamiast pysznej zupy, będziemy mieli zupę porządnie przesoloną. Na duży garnek wystarczą 2-3 łyżki

Kulinarnie z Polką na Kresach