zobaczyć w ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki sól do smaku posiekane drobno orzechy - użyłam tartych orzechów laskowych BackMit
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa jarzynowa z burakiem...Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora.A do tego dodatek czerwonego buraka.Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.Pyszny początek obiadu! Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 duży, czerwony burak;4 średnie ziemniaki;Natka pietruszki;2,5 litra zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie(...)osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 10 minut.Buraka umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać, umyć
Gospodyni Miejskaumyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czonek obrać, pokroić w plasterki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa wrzucić pokrojony boczek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować. Do zagotowanego wywaru dodać odcedzoną fasolę, plasterki marchewki, por, seler, pietruszkę i plasterki czosnku. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, po czym dodać pokrojone(...)Gotową zupę przyprawić majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów zupy. Miłośnicy gęstych zup mogą seler i pietruszkę pokroić w kostkę, a por w pióra i w takiej postaci ugotować w zupie. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaOdgrzebałam zdjęcia zrobionej przeze mnie zupy pieczarkowej i zdziwiłam się, że nie zamieściłam do tej pory tego przepisu, więc dziś go dodaję. W kolejce czeka także między innymi zupa krem z podgrzybków z parmezanem. Składniki na zupę pieczarkową (około 2 litry): pieczarki 500 g 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana 12 % makaron(...)garnka. Gotować kolejne 15 minut. W tym czasie przelać do miseczki trochę gorącej zupy, dodać śmietanę i wymieszać, a następnie wlać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wyłowić pora, aby się nie rozpadł. Ugotować osobno makaron w osolonej wodzie
Karola gotujeŚwietna zupa dla miłośników zup-kremów. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Wbrew pozorom łagodna w smaku, gdyż czosnku używamy tutaj pieczonego. Całości dopełnia dodatek grzanek czosnkowych i chipsów bekonowych. Ja uwielbiam:) Polecam. 4 główki czosnku 2 cebule lub 1 większa 1 por (biała część) 3 łyżki masła 1,5 l bulionu drobiowego 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie) 50 g serka topionego(...)rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę, por i czosnek i smażymy przez kilka minut na małym ogniu. Po przesmażeniu łączymy z bulionem. Gotujemy wszystko razem ok. 20 minut na średnim ogniu. W garnuszku roztapiamy masło, stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy mocno. Do przygotowanej zasmażki dodajemy odrobinę zimnej wody. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy chochelkę zupy i znów mieszamy, by nie było
Smaki Na Talerzusię zawsze najelegantszym daniem na świecie -, ale od postanowienia do czynu droga daleka. Poczytałam więc co nieco, podszkoliłam się i wreszcie przystąpiłam do działania. I tak narodziła się zupa krem z pora . Poczułam się wtedy, jakbym konsumowała jadalny aksamit. Ciepły płyn o delikatnym, subtelnym smaku spływał ospale trasą mojego przełyku, naznaczając go już na zawsze. Przyjemne ciepło wypełniało mnie całą(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); I tak zaczęła się moja przygoda z zupami kremami. ZUPA KREM Z MARCHWI Z MARCHEWKĄ GLAZUROWANĄ MIODEM Składniki na glazurowaną miodem marchewkę: - 1-2 spore marchewki - 2-3 łyżki miodu - 50 gram masła - pieprz - sól Przygotowanie glazurowanych miodem
Życie zamknięte w smakuWyobrażając sobie takie potrawy, na myśl przychodzi nam bardzo intensywny, lekko pikantny, zniewalający lekką nutą opalanego drewna smak – stąd pomysł na nietypową, pieczoną zupę pomidorową. Pomidorówka w grze składa się jedynie z 4 składników: pomidorów, pora, czosnku i soli. Nasz przepis wzbogaca tę recepturę jedynie o kilka niezbędnych dla bogatego smaku dodatków, w tym pesto z pietruszki, oliwy i sera(...)lekką nadinterpretację. Zupa wymaga minimum wysiłku, a smakuje tak dobrze, że zapewne trafi do Waszego jadłospisu na stałe. Także rozpalajcie swoje domowe piece i do dzieła! Zobacz, jak zupa wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 511 kcal | 24 g białka | 16 g węglowodanów | 39 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK Zaczynamy od rozgrzania piekarnika, ustawiamy
Nerds Kitchen50ml wrzątku, 100ml zimnej wody – na rozczyn)- 400ml ciepłej wody- 3 łyżki oleju- 1,5 łyżeczki soli- 2 białka- 2 żółtka + łyżeczka mleka do smarowania chlebów Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu- 1 kg białej cebuli łagodnej- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki oleju- 2 łyżki masła- cebulka prażona- sól, pieprz, oregano- ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn(...)ciepłe miejsce na 30 minut. Po 30 minutach posmarowałam je żółtkami rozmieszanymi z mlekiem, a następnie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C na 30 minut. Teraz pora na przygotowanie zupy. Na dużej patelni rozgrzałam olej z masłem. Obrane i umyte cebule pokroiłam w półkrążki, wrzuciłam na patelnię. Posoliłam i smażyłam na „wolnym ogniu” ok. 30 minut
mojewypiekiinietylkolubi niespodzianek, szczególnie tych których się nie spodziewamy, lub tam, gdzie się ich nie spodziewamy! 1 opakowanie Winiary pomysł na Zupę tajską z kurczakiem 200 g filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na niespodziankę: 4 duże liście kapusty pekińskiej 1 liść z pora 12 sztuk krewetek tygrysich lub królewskich(...)przyprawić do smaku. 6. Farsz z krewetek podzielić na 4 części i ułożyć na każdym liściu, zawinąć w kwadrat i związać paskiem z pora. 7. Jeszcze ciepłe paczuszki przełożyć do talerzy i zalać gorącą zupą. Dobra rada: Jeżeli ktoś nie lubi krewetek to można je zastąpić kawałkiem gotowanego łososia
Jadło i czytadłoJaponii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć(...)wywaru wyjmujemy grzyby shiitake -wywar również przecedzamy (kilka marchewek zachowujemy do dekoracji). Oba wywary łączymy w jednym garnku, doprawiamy sosem sojowym do smaku. Makaron udon gotujemy aldente. Teraz pora na „składanie” zupy. Do miseczki wkładamy makaron. Nastepnie układamy – pokrojone w plastry mięso (wołowinę i boczek), sałatę rzymską, paski marchewki, pokrojony ukośnie szczypior, pokrojone grzyby shiitake
mojewypiekiinietylkoJaponii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Jest jednym z najczęściej spotykanych dań typu Fast food. Ramen został wykorzystany do stworzenia pierwowzoru tzw. zup błyskawicznych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. Moja wersja Ramen inspirowana jest kilkoma przepisami z internetu. We wszystkie składniki można się zaopatrzyć(...)wywaru wyjmujemy grzyby shiitake -wywar również przecedzamy (kilka marchewek zachowujemy do dekoracji). Oba wywary łączymy w jednym garnku, doprawiamy sosem sojowym do smaku. Makaron udon gotujemy aldente. Teraz pora na „składanie” zupy. Do miseczki wkładamy makaron. Nastepnie układamy – pokrojone w plastry mięso (wołowinę i boczek), sałatę rzymską, paski marchewki, pokrojony ukośnie szczypior, pokrojone grzyby shiitake
mojewypiekiinietylkogęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Jaja ugotowane na twardo - jedno na jeden talerz zupy;600 g białej kiełbasy dobrej jakości - ja zrobiłam bez kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, kiełbasę, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie
Gospodyni Miejskabardzo często przygotowuje też dla nas chłodniki. Zdecydowanie moim ulubionym jest chłodnik z botwiny – moje dzieci jednak za nim nie przepadają, ja nie pogardzę… Artykuł Duńska zupa krem z porów pochodzi z serwisu Jaśkowe klimaty-Blog rodzicielsko-lifestylowy
Jaśkowe Klimatywodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMoże pora przerobić „stary” rosół „kurzęcy” na coś bardziej zdrowszego? Zauważycie różnicę, nie tylko w samym smaku ale i aromacie. Składniki: 1 gicz cielęca (około 800
R'n'G KitchenZupa krem, bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Lubię takie zupy są wspaniałym danie na lunch do pracy. Wystarczy podgrzać i gotowe. podawać z bułeczką lub
Kuchnia PokoleńTyle pyszności od firmy Brześć więc czas na eksperymenty :) Dziś u mnie pyszna zupa krem z pora i zielonego groszku z dodatkiem groszku ptysiowego cudownej firmy Brześć... SKŁADNIKI: groszek ptysiowy firmy Brześć płatki migdałów 450g pora 1,5 szkl. zielonego groszku 2 łyżki masła 200ml śmietany 30% 140g serka topionego 750ml bulionu szczypta gałki muszkatołowa sól, pieprz do smaku WYKONANIE
Dziś Ja gotujegłównym składnikiem jest moja ulubiona, czerwona soczewica . Świetnie sprawdza się jako alternatywa dla mięsa i jest bardzo szybka w przygotowaniu - nawet nie wymaga wcześniejszego namaczania! Do tej pory stworzyłam już zupę krem oraz potrawkę z soczewicy, więc teraz czas na... pomidorowe kuleczki. W sam raz jako zagryzka na imprezę, jak i "mięsny" dodatek do obiadu. Ja najchętniej podaję
Kuchnia EllieZupa marchewkowa z porem... pół kremowa, czyli nie do końca zblendowana :-) - bez mięsa i bulionu - prosta i smaczna Czas przygotowywania: do 20 minut Czas gotowania: 1 h Ilość: 4-6 porcji Składniki: • 4 duże marchewki • 20 cm pora • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki masła np. klarowanego • szklanka wody • szklanka mleka • przyprawy: łyżeczka
AniaGotuje.plPora na kalafiora. Warzywo, które najprawdopodobniej zawdzięczamy królowej Bonie. Jest bogate w witaminy i sole mineralne. Kalafiora można jeść zarówno poddanego obróbce cieplnej, jak i surowego
PichceniomaniaZupa-krem z PORA Składniki: 2 pory 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 natka pietruszki 3 łyżki koperku świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatałowej sól,pieprz jogurt grecki 1 litr bulionu Sposób: C ebulę kroimy w piórka, Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, Kroimy pora nie drobno Siekamy koperek ,pietruszkę,i czosnek Zostawiamy troszkę
Viola cooks with passionsuszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych pomidorów (a je po prostu uwielbiam), gotowany kalafior, który został mi po zupie kalafiorowej , trochę pora i dwa płaty dorsza. Smażyłam na oleju kokosowym, ale spokojnie można użyć dowolnego oleju np. rzepakowego. Kotlety szybciej zniknęły niż się pojawiły. 2 płaty mrożonego dorsza (może być świeży
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoże podzieli się z nami jakimś ciekawym przepisem, których w zanadrzu ma wiele? :) A ja? Właściwie nie wiem. Planów nie mam, czekam na kulinarną wenę ;) Ostatnio jadłam pyszną zupę krem z porów u koleżanki (Beatko, pozdrawiam :)). Mam zamiar ją zrobić i jeżeli uda mi się powtórzyć efekt to chętnie podzielę się z Wami przepisem. To gotujmy i świętujmy
zadanie-gotowanieboczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych
Plate of JoyCzy u was też się gotuje zupę w wielkim garze? Z zapasem? U mnie zdecydowanie tak. Lubimy zupy i nie bardzo sobie wyobrażamy bez nich
Mam To Na Widelcukuchni też dzieje się znacznie więcej niż dotychczas. Sami instynktownie wybieramy produkty, które nas rozgrzewają takie jak imbir, cynamon, cytryna czy miód, częściej niż do tej pory robimy gorące zupy, pijemy dużo gorącej herbaty, sięgamy po kakao w dużym kubku, ale też co raz częściej szukamy produktów, które dostarczają nam więcej energii, w tym czasie jesteśmy nieco bardziej narażeni
SMYKWKUCHNIDziś znowu szybki wpis, bo dzień jest tak piękny, że postanowiłam go wykorzystać na całego. Także moją dzisiejszą propozycją na tą, jakże cudowną porę jest zupa krem z porów i ziemniaków. Jak dla mnie taka lekka zupka sprawdza się idealnie, gdy nie mam za bardzo ani czasu, ani chęci dłużej stać przy garnkach. Smacznego! Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 duży
psgotujemyporze roku tej zupy nie może zabraknąć. Botwina to zupa prosta, szybka, ale jakże wykwintna z jajkiem, śmietanką i dużą ilością koperku. Botwina sama w sobie zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Składniki: 2 pęczki botwiny 0,5 pęczka koperku 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego słodka śmietana cukier sól ocet Botwinę
Salonik smakówscript');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Dziś coś lekkiego, a zarazem sycącego :) Zupa krem z pora SKŁADNIKI: duży pory 1 cebula kilka ziemniaków bulion warzywny sól, pieprz Dodatki : , cebulka prażona pokruszony ser feta Pora oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część
MarciochaKucharzyprzed zakryciem, na słoik położyć przezroczyst ą foli e spożywczą i dopiero wtedy go zamknąć. Tak zrobione warzywa, wykorzystujemy, w zimowej porze, przy robieniu zup. Pamiętajmy jednak, by ich za dużo do garnka nie dawać, ponieważ zamiast pysznej zupy, będziemy mieli zupę porządnie przesoloną. Na duży garnek wystarczą 2-3 łyżki
Kulinarnie z Polką na Kresach