zupa z porów - 5432 przepisów (strona:26/363)

Zupa krem z pieczarek 174

Kontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za  tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 3Składniki: 500g pieczarek cebula 60g masła

Kolizje Smaków
Zupa - krem z pora i "Szczęście pachnące wanilią" 181

Zima chwyciła za nos i zatęskniłam za rozgrzewającymi zupami. W ubiegły weekend przygotowałam krem z pora. Uwielbiam jego smak po podgrzaniu na maśle, więc i w tej zupie nie mogło go zabraknąć, choć cena  ostatnio mnie przeraża. Podobnie jak cena mleka, które znów zdrożało, choć pod koniec 2017 roku zapowiadano, że pozostanie bez zmiany. Składniki (na 3 porcje(...)olejem. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki pora. Zeszklić. Do pora dorzucić kostkę ziemniaka i selera. Wymieszać. Warzywa zalać wrzątkiem (ok. 0,8 litra). Dorzucić marchew i pietruszkę w całości oraz liść laurowy i suszoną papryczkę chili. Całość gotować do miękkości warzyw. Wyjąć marchew, chili, liść laurowy i pietruszkę. Zupę zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z brązowych pieczarek 171

Taka zupa pysznie smakuje i pięknie pachnie. Można do niej ugotować makaron lub kluseczki, co poniesie kaloryczność zupy.  Składniki na 3-4 porcje: 300 g brązowych pieczarek 1 średnia marchewka 1/4 niewielkiego selera 1 niewielka pietruszka około 10 cm średniej grubości pora (jasna część) 2 większe ząbki czosnku 70 g masła 2-3 łyżki oleju sól, biały mielony pieprz(...)ewentualnie obrać. )Te pieczarki w swojej skórce mają bardzo dużo smaku, więc polecam pozostawienie jej.) Pokroić w plasterki. Na oleju (można w garnku, w którym będzie się gotowała zupa) podsmażyć krótko por i czosnek, dodać marchew, a następnie seler i pietruszkę. Wszystko razem poddusić razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać masło i dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZUPA SZCZAWIOWA 131

zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku(...)garnka z wodą włożyłam korpus z kurczaka,pokrojone warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam około 30 minut. Na maśle podsmażyłam pokrojoną cebulę i  kawałek pora. Dodałam je do zupy. Wyjęłam mięso i włoszczyznę. Zostawiłam w zupie trochę marchewki. Doprawiłam solą i pieprzem. Dodałam szczaw.   Podgotowałam jeszcze trochę wszystko i zmiksowałam zupę blenderem. Ugotowałam osobno ziemniaki i jajka

potrawyregionalne
ZUPA GRZYBOWA JAK U BABCI 188

zimę. Siostra również zaciera ręce, bo stwierdziła, że wreszcie będzie miała fajne przepisy na grzyby w roli głównej. Po zupie z kurkami i risotto z prawdziwkami , przyszła pora na prostą, domową zupę grzybową, taką jaką robiła moja babcia, zazwyczaj we wrześniu. Dobrze pamiętam, jak ta zupa pachniała i smakowała, jak babcia łyżką, od serca nakładała na talerze, gęstej i gorącej(...)barszcz czerwony.  Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w  pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka z kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki cząbru - 3 marchewki pokrojonych w kostkę - 1 biała część pora - 1 mała cebula cukrowa

SMYKWKUCHNI
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 208

Dziś kolejna propozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down(...)recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego

karmelowy
Zupa rybna 331

filety dorsza, oskórowane (w oryginalnym przepisie była złocica) dwie nieduże marchewki białe wino reńskie (Liebfrauenmilch) pęczek koperku 1 por 2 szalotki 2 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu oliwa z oliwek sól, pieprz Wstaw piekarnik na 180 stopni. Tak, tą zupę będziemy piekli. Bo to nie miała być zupa. Jeśli obczaiłeś link ze wstępu, już to wiesz :). Ponieważ nie miałem(...)uznaliśmy z żoną, że w sumie to i tak wyszło zajebiście :D. Zjadłszy to danie ze smakiem, byliśmy całkiem ukontentowani niespodziewaną, bądź co bądź, zupą. Bo wyszła mi zupa. Marchewka i por puściły wodę, wino zamiast wyparować, zagotowało się i wytraciło alkohol. Ryba, która leżała powyżej poziomu cieczy ugotowała się na parze. Ogólnie rzecz ujmując, danie jest cholernie delikatne

manslogblog
Zupa krem z pora i cukinii 171

zakupach warto zwrócić uwagę na jego liście. Powinny być jędrne, bez plam i przebarwień. Jadalna jest biała i zielona część pora, choć biała jest bardziej delikatna w smaku. Zielona jest idealna do surówek, z białej przygotujcie zupę, do której dodajcie też cukinię. Będzie delikatna w smaku i o kremowej konsystencji. Świetnie smakuje z mielonym mięsem, papryką i natką pietruszki(...)pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż się przyrumieni. Zupę podajemy z przygotowanym mięsem, czerwoną papryką pokrojoną w kostkę, natką pietruszki i plasterkami pora. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
zupa groszkowa na wołowym bulionie 166

zupa groszkowa O tej porze roku w pogodzie panuje pewne poplątanie, po dniach słonecznych, kiedy zdawać by się mogło że natura raczyć nas będzie słoneczną złotą jesienią, niespodzianie następują dni z deszczową słotą, czy nawet ze śniegiem. Kuchnia ( przynajmniej moja) jest w pewnym stopniu, odzwierciedleniem panującej za oknem pogody i tak w dni słoneczne z lubością przygotowuje lekkie jarzynowe potrawy(...)części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz ponadto do zupy 400 g zielonego groszku ( o tej porze roku mrożonego) 1 marchewka 1 cebula 3 średnie ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka domowego  maggi pół pęczka

Miód i pieprz
Zupa z brokułów z serem cheddar 130

posypką z bułki tartej –  zupa krem z brokuła –  zupa krem z buraczków –  krem z marchewki z pomarańczą i imbirem –  krem z pora z boczkiem –  zupa taco ZUPA Z BROKUŁÓW Z SEREM CHEDDAR PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 mała cebula – 3 ząbki czosnku

nietylkopasta.pl
Krem z pomidorów i marchewki 226

kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco Krem z pomidorów i marchewki PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – pęczek dymki – białe i zielone części – 1/2 łyżki oliwy z oliwek

nietylkopasta.pl
Zupa z wędzonym łososiem 233

kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie ZUPA z wędzonym łososiem PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI

nietylkopasta.pl
Z dalekich wypraw #6 Pora na krem! Gotuje się akcja 225

podobno) typowo norweski krem. Bardzo łatwy w wykonaniu. Zastanawiam się tylko czy on taki norweski przez tego łososia czy przez pora. Bo ryba, fakt, tutejsza, ale warzywa i tak mają w większości z importu. Więc jak to z tą zupą jest? Sama nie wiem. Ale pyszna wyszła!Tym postem chciałam Was serdecznie zachęcić do udziału w akcji "Światowe zupy", którą(...)organizuję na Durszlaku. Dla stałych bywalców reguły są znane. Ale w skrócie je naświetlę. Udział gwarantowany i wpis zatwierdzony będzie pod warunkiem wykonania zupy charakterystycznej dla dowolnego kraju. Następnie przepis wraz z własnoręcznie wykonanym zdjęciem umieścicie na swoim blogu. Wpis zgłoście do akcji... i już!Aha, pamiętajcie o wklejeniu banerka;)Opcja dla "Nie-durszlakowych"- link do posta umieśćcie

bastalena
Zupa warzywna 218

dworze upalnie, na ogródku zielono, pora więc zrobić zupę warzywną. W poniższym przepisie podam wykorzystane przeze mnie składniki, ale w przypadku zupy warzywnej są one dosyć elastyczne, więc możecie śmiało dodać co tylko jeszcze macie na ogródku ;-) Bohater książki "Password" Mirjam Mous również zajada się zupą warzywną, chociaż niestety nie zostaje nam tutaj przybliżony jej skład. "(...) Ugryzł kromkę chleba, popijając(...)wcześniej ich nie widział. (...) Skończył się chleb i zupa. (...)". Mirjam Mous "Password", str. 132 SKŁADNIKI 1 kalafior 2 marchewki 3 kalarepy (u mnie 2 zielone, 1 fioletowa) + klika liści kalarepy 1-2 liście kapusty 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego nieco natki pietruszki i seleru 1 mieszanka warzywna z selerem, porem, brukselką, pasternakiem, fasolką szparagową (lub świeże warzywa

Passions hobbies life

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję