zupa z porów - 5432 przepisów (strona:219/363)

Wigilijny rybny kapuśniak 164

przygotowana  na wywarze z karpia to idealna propozycja tradycyjnej wigilijnej zupy w nowatorskiej odsłonie. Wigilijny rybny kapuśniak z pewnością zaskoczy naszych gości i bez wątpienia będzie hitem świątecznej kolacji. Składniki: 2kg karpia 250g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów np. borowików 3 marchewki 2 pietruszki 60g selera 10cm por 2 ząbki czosnku sok i skórka z 1/2 cytryny 5 liści

Szalona Kuchnia Eweliny
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 warzywnych makaronów 138

szybkich do przygotowania i tanich, ponieważ warzywa o tej porze roku są niedrogie. Na pewno jedliście już zuccini, bo to najpopularniejsze warzywne spaghetti, ale czy próbowaliście rzephetti?:) Albo spaghetti z dyni makaronowej, która w Ameryce jest nie mniej popularne niż mac&cheese? Albo czy próbowaliście chińskiej zupy, w której pływa zielony makaron, ale nie ryżowy? Nie? To musicie spróbować

Niedzielny kucharz
Domowy rosół z kury – bulion 174

Polecam wam także wypróbowanie przepisu na zupę kalafiorową . Ponadto spróbujcie zupę krem z pasternaka i jabłek . Zobacz mój film z przygotowania rosołu z kury Składniki – Domowy rosół z kury 1 ćwiartka z kurczaka (możecie też dodać całego kurczaka, będzie tłusty rosół) 3 duże marchewki pietruszka pół selera por cebula natka pietruszki 7-10 listków laurowych 7-10 kulek ziela

Kuchennyviral.pl
Wigilijna zupa z karpia 145

jest wyjątkowy. Warto chociaż raz ugotować taką zupę. Być może i Wam przypadnie do gustu :-) Łączny czas przygotowywania:  1 h i 30 min. Ilość porcji:  8-10 Składniki: • 2 głowy i ogony karpi • 2 litry wody • 2 średnie marchewki • 1 mały korzeń pietruszki • kawałek pora - około 10 cm • 1 cebula

AniaGotuje.pl
Przepis #7 Makaron gryczany w sosie porowo- marchewkowym 196

kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę trzemy na tarce a por kroimy w półplasterki. Po czym dodajemy do kurczaka. Dolewamy około 1,5 szklanki wody i gotujemy wszystko przez około 15-20 minut. Doprawiamy przyprawami do smaku.  Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżki śmietany (takiej jak do zupy) i zagotowujemy. Aby, danie było gęstsze dodajemy łyżkę mąki i ponownie

Health-Fit-Life
DaTerra w Porto i quiche ze szpinakiem 171

świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć cały dzień. Niestety restauracja działa w porze lunchu do 15, a później otwiera się na kolację od 19.30. Quiche

Pink Envelope
Barszcz czerwony (bez zakwasu) 167

bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-)  SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar:  5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 2 gałązki natki selera 2 liście pora duży ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziela angielskie

Czary - gary w kuchni
Chińszczyzna z makaronem ryżowym 212

podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki) - sos ostrygowy - papryka czerwona - jasne części pora - czosnek - papryczki chilli (ilość według uznania) - świeża kolendra - makaron ryżowy   Umyte

mojewypiekiinietylko
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 192

porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także pyszny rosół. Bardzo aromatyczny i esencjonalny, na pewno zasmakuje wielbicielom rosołów. Składniki: porcja rosołowa z gęsi 5-6 średnich marchewek 3-4 średnie pietruszki pół średniego selera około 12-15 cm pora (z dowolnej strony: białej lub zielonej) pół średniej cebuli (podpieczonej

Codzienna kuchnia niecodzienna
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 176

Wreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi

potrawyregionalne
Krem ziemniaczany z bryndzą i kminkiem 167

Zupę taką jadłam w austriackich Alpach. Ale bez sera. Bardzo mi smakowała. Ostatnio kupiłam w Krakowskim Kredensie bryndzę z kminkiem. Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie.  Wywar warzywny 2 litry biała część pora 1 łyżka oleju 2 łyżki bryndzy z kminkiem 8 średnich ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka papryka słodka

AZgotuj!
Zalewajka na domowym zakwasie żurkowym 157

Wielkanoc zakwas na żur. Przy okazji gotowania którejś z poprzednich zup, przygotowałam zbyt dużo włoszczyzny, dlatego nadmiar zamroziłam w foliowej torebce i teraz były jak znalazł, nie musiałam obierać i ucierać świeżych warzyw :) Zalewajka Składniki: 15 dag startej na dużych oczkach tarki mrożonej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 1,5 litra

Kuchenne zapiski Edyty
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 184

miętą i prażoną gruszką. Tę zupę trzeba koniecznie wypróbować bo brak mi słów, żeby ją opisać. Jest doskonała! Od siebie dodałam grzanki bo ewidentnie mi ich brakowało. Od razu chce uprzedzić, ze nie jest to przepis 100% skopiowany z książki - opisany jest moimi słowami 😉 Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie(...)miodu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry oliwa sól, pieprz w ziarnach szczypta gałki muszkatołowej 2 gruszki 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta imbiru dowolne grzanki Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, pora i selera, obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,5 litra wody. Wrzucamy ziele angielskie, liścia laurowego, sól oraz ziarenka pieprzu. Dodajemy umytą natkę pietruszki i gotujemy

Kuchnia MagdaLeny
Zupa jarzynowa z jaglanką 202

zupy, takie jarzynowe są chętnie przez nas jadane, żeby była zdrowsza i pożywniejsza wzbogaciłam ją kaszą jaglaną.  Doskonale poprawi odporność organizmu. Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu.  Polecam tę wersję jarzynowej. Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 20 dag mostka wołowego ½ szklanki kaszy jaglanej 7 dużych  ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszka 20 dag mrożonej brukselki ½ pora Kilka(...)wrzenia, wtedy wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa i kasza będą miękkie, doprawiamy w trakcie jarzynką lub solą do smaku, wsypujemy cząber, pod koniec gotowania zabielamy zupę słodką śmietanką i podajemy. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Gotujemy wywar na żeberkach wołowych w szybkowarze 249

Wywar na żeberkach wołowych - niezastąpiona baza wielu wspaniałych zup kuchni polskiej. Wywar wzbogaciłam kostkami ogonowymi oraz wędzonymi żeberkami wieprzowymi. Ty oczywiście możesz zrobić wywar tylko na żeberkach wołowych. Do dzieła! Inne, aromatyczne wywary  na blogu: wywar warzywny wywar drobiowy szybki wywar drobiowy wywar na żeberkach wieprzowych wywar wołowy Wywar na żeberkach wołowych. Składniki (Porcji(...)mniejszych 2 kostki ogonowe wołowe, możesz zastąpić żeberkiem wołowym 2 kawałki wędzonego żeberka wieprzowego - opcjonalnie 2 spore marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1 / 2 selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej

Szybko Szybkowar