Dlaczego? Bo zawsze go lubiłam, a nigdy nie stanowił dodatku do zup w mojej kuchni. Dziś przepis wskakuje na bloga. Życzę smacznego! Składniki: 2 brokuły 400g zielonego groszku (mrożony lub z puszki) 3 marchewki 1 łyżka masła 1 duża cebula 4 ziemniaki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku
Słodki Zakątektwardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Świeże warzywa (bez cebuli i pora) gotujemy do miękkości. Wszystko kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, musztardą i majonezem do smaku. 4.36 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-jarzynowa/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczna sałatka jarzynowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuorganizmu. Jednym słowem- pyszne samo zdrowie. Do przygotowania ok. 3 litrów zupy potrzebujecie: 400 ml mleka kokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego
PichceniomaniaSierpień to pora na pomidora ! Jest pyszny, aromatyczny, pełen słońca, witamin i smaku. Jedzmy go na surowo, gotujmy, przerabiajmy... Teraz też jest najlepszy czas na zrobienie pomidorowych przetworów. Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy, jako baza zupy pomidorowej lub sosu do makaronu. Wybierajmy pomidory mięsiste i podłużne. Ja zawsze robię przeciery z pomidorów polnych. Warto jest
Kulinarne przygody Gatityżywność jest droga, nie stać mnie". Ile razy już to słyszałam. Pora, by ostatecznie rozprawić się z tym mitem. Można jeść zdrowo nie wydając fortuny. Wystarczy tylko odpowiednie podejście i minimum kreatywności. Poznajcie moje sposoby na to, żeby jeść zdrowo i nie zbankrutować. 1. JEDZ KASZE I ZUPY Są tanie, bogate w składniki odżywcze, zdrowe. Zupy mogą stać w lodówce
Powiedz dietom nieZupa grzybowa, to idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3 - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku
Darcia w kuchniśluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel. Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło. Leczy kaca :) !!! Jedzmy go zatem aby poprawić sobie humor i polepszyć Nasze zdrowie! SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 mała porcja rosołowa 3 marchewki kawałek pora około 5 cm mała pietruszka (korzeń) kawałek selera (1 garść pokrojonego
ClauditteMissCookingTaki sobie najzwyklejszy, prosty krupnik. Nie cierpiałam tej zupy w dzieciństwie, nie lubiłam w młodości, teraz akceptuję , ale mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są moim domu krupnikowi miłośnicy - no to gotuję !składnikiok 600 g żeberek1 marchewka2 pietruszki1/2 selera1 por - biała część, w plasterkach1 cebula2-3 ziemniakigarść suszonych grzybów150 g kaszy pęczak1/2 pęczka natki
Stare Garybazie świeżych leśnych grzybów z dodatkiem grzybów suszonych, które nadały zupie super zarówno aromat, jak i smak.Polecam, szczególnie iż grzybów w tym roku jest pod dostatkiem. :-)Składniki:- garść suszonych grzybów- mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów- 2 średnie marchewki- 1 korzeń pietruszki- kawałek pora- 2 cebule- 2 łodygi selera naciowego- 1/2 główki czosnku- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
Smaczne Zdroweprostą zupą, ale niezwykle ważny jest tu czas gotowania, który musi być długi i mały ogień, który sprawia, że przesiąka on smakiem. Gdy mamy dostęp do mięsa prosto od gospodarza, to ten smak jest jeszcze bardziej wyjątkowy Składniki: - korpus, dwa skrzydełka; - 2 marchewki; - cebula; - 1/4 selera; - 2 małe lub jedna duża pietruszka; - świeży lubczyk (ja mam zamrożony:)) - kawałek pora; - sól(...)minimum, wyciągamy wszystkie szumowiny i wrzucamy warzywa. Cebulę obieramy i nacinamy w krzyż, ale nie przekrawamy do końca. Opalamy na gazie, aż będzie spieczona z wierzchu. Dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez około 2,5 godziny. Jeżeli dużo wody nam wyparuje można dolać PRZEGOTOWANEJ wody! (ważne, żeby woda była przegotowana, bo inaczej rosół zrobi się
dom-agi.plwarzywnym. Klasyczna włoszczyzna, mięso z kością - wołowina, porcja rosołowa z drobiu, chuda wieprzowina. Moja pomidorowa tworzy się na kilka sposobów: - dodaję passatę pomidorową, - koncentrat pomidorowy - wersja mojej Babci, kolor zupy wspaniały z dodatkiem śmietany, - zmiksowane pomidory z puszki, - świeże pomidory, najlepiej smakują sezonowe. Włoszczyzna z wywaru świetnie nadaje się do sałatki jarzynowej, tkwi w niej sekretny aromat wywaru(...)mięsa z kością - wołowina lub porcja rosołowa, może być mix mięsa 1,5 l wody włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek korzenia selera, 1/2 białej części pora, 1 cebula, trochę kapusty przyprawy: liść laurowy, 2 ziela angielskie, szczypta cukru, sól, pieprz 500-600 g świeżych pomidorów ok. 150 ml śmietany 200 g makaronu opcjonalnie: suszony lubczyk Przygotowanie: Mięso umyć, przełożyć
Zasmakuj Kuchniczarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora. Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę. Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora. Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas(...)warzywa zmiękły. Wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 5 minut. Następnie wszystko zmiksowałam na gładką masę. Powstała aksamitna i gładka zupa o kremowej konsystencji. Ja osobiście lubię ją z grzankami. Można polać na wierzch odrobinę dobrej oliwy i posypać ziołami. Pozostało mi życzyć Wam smacznego
potrawyregionalneZupa meksykańska SKŁADNIKI : 0,5 kg-mięso mielone 0,5 kg-pieczarek pokrojonych w paski 2-papryki słodkie 2-słoiki sosu meksykańskiego 2-puszki fasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka 1-łyżka masła(...)formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut. Papryki pokroić w kostkę, dodać do wywaru, potem odsączoną fasolę, sos meksykański. Przyprawić do smaku przyprawami. Jeżeli zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki, rozrobionej z wodą i gotować jeszcze 5 minut
Kuchnia Danusiłyżki natki pietruszki sól, pieprz Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar . W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran(...)kęs, sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę. Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę. Smacznego. PS. Jeżeli taką zupę ugotujemy na bazie dorsza też będzie wspaniała
Kulinarny karnet ChristopheraKochani - rosół podano. Jak ugotować pyszny rosół? Już kiedyś pisałam , że gotowanie tej królewskiej zupy trzeba celebrować, im mniej się będziemy spieszyć, tym będzie pyszniejsza i
Smaki Edyty