zupa z porów - 5432 przepisów (strona:231/363)

Szczaw do słoików na zimę 192

chyba najbardziej lubiłam szczawiową. Może dlatego, że była to zupa głównie sezonowa, choć babcia zawsze robiła kilka słoików szczawiu na zimę, by i poza sezonem dogodzić wnuczce:) Szczawiową uwielbiam do dziś, zarówno taką tradycyjną z ziemniakami, jak i moje wariacje na jej temat - np. z pokrzywami. Ale do tej pory gotowowałam ją zazwyczaj tylko latem. Zapomniałam zupełnie, że przecież można

Obiad gotowy
Prawdy i mity o piciu wody 142

chodzi tylko o wodę. Płyn mamy w kawie, herbacie, zupie, owocach itd… Poza tym zbyt wiele czynników decyduje o tym, ile wody potrzeba naszemu organizmowi. Jeśli należymy do osób aktywnych to tracimy więcej wody poprzez pocenie się. W efekcie  zapotrzebowanie na płyny roście. Zależy również od innych czynników tj. pory roku, wieku, wagi, przyjmowanych leków i wiele innych

Tradycyjna Kuchnia
Risotto pomidorowe z ziołami 162

dente (jeśli zabraknie zupy, można dodać kolejne opakowanie zupy bądź podlać wodą- ok. 3/4 szkl.)  Pod koniec smażenia do ryżu dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię oraz tymianek, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą.  Przed podaniem posypujemy wszystko parmezanem. (Do risotto opcjonalnie można dodać kilka plasterków świeżego pora dla zaostrzenia

Bon appetit mon amie
Włoska zupa Gosi 190

dzieci ,wnuków i innych przyległości i to właśnie jej zupę jarzynową próbowałam odtworzyć.Użyłam produktów dostępnych o pobliskich sklepach więc pewnie nie była identyczna jaka Marii,ale moim i rodzinki zdaniem wyszła świetnie. Składniki 200 gram surowego wędzonego boczku 3 średnie marchewki 1 mały seler  1 gałązka naciowego 1 por 2  pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku puszka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krupnik I 210

mającą wówczas problemy z układem pokarmowym. Także dla roczniaka zupa jak znalazł, a nawet dla mniejszego dziecia, jeśli tylko zamiast na wywarze z kurczaka, zrobimy go na bulionie warzywnym. Krupnik 3 skrzydełka kurczaka 1 wątróbka indycza 5 szklanek wody 1 szklanka ryżu marchewka pietruszka kawałek selera kawałek jasnej części pora pół pęczka natki z pietruszki kilka ziaren pieprzu, 3 ziela

Przepysznik - BLW i nie tylko
porowa fasolowa 168

Zupa fasolowa w polskiej kuchni jest wydawało by się od zawsze. Podawana zawsze gorąca, zawsze bardzo pożywna i ... no właśnie, ale dlaczego by tej jej typowości, tradycyjności nie złamać czymś nowym? W tej wersji sugerujemy Wam byście spróbowali wersji z porem. Składniki : 200g białej fasoli "jaś" 2 łyżki masła 150g chudego boczku duży por 2-3 gałązki selera naciowego

zobacz ich smak
Odchudzająca zupa kapuściana 229

zupę organizm zużywa więcej kalorii niż ma sama zupa, tzw. ujemne kalorie. No to zaczynamy, nagotowałam gar 8 litrowy, pochwalę się po tygodniu efektami. Składniki: około 1,5 kg kapusta włoska (może być tez biała, ale włoska jest bardzeij lekko strawna) 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 por 3-4 cebule 4-5 pomidowól 2-3 gałązki selera naciowego

greenscarf
Zupa pomidorowa z kaszanką 101

Pożywna zupa pomidorowa z białą kaszanką powstała przez przypadek. Miałem chęć na "zwykłą" pomidorową oraz na kaszankę. Nawał pracy spowodował ,że połączyłem pomidory z kaszanką...wyszło pysznie ,swojsko i domowo. Składniki 2 pętka białej kaszanki puszka pomidorów krojonych 3 ziemniaki marchew por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego łyżeczka smalcu łyżka majeranku łyżeczka mielonego imbiru natka pietruszki sól ,pieprz

R'n'G Kitchen
Bulion na pieczonych wołowych kościach 134

Przepis  na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do

Stare Gary
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 167

rosole,czy wywarze z warzyw,bo podstawa zupy jest wlasnie wywar.Czasem mozna przygotowac wywar z samych warzyw i to wcale bez uszczerbku dla jego smaku,tak jak w przypadku dzisiejszego barszczu.Jest to moja ulubiona zupa.Uwielbiam ten barszczyk z porcja pysznego kremowego puree z ziemniakow,wlasnie o tej porze roku najbardziej.Tego smaku nie zastapi zaden barszcz gotowany na najlepszej wedzonce,zadne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy, boczkiem i jajkiem 145

kaloryczny, ale za to jaki pyszny. 500g białe kiełbasy surowej 150g boczku wędzonego 300-400ml zakwasu 2 marchewki  2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy. W międzyczasie białą(...)zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem.  3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy.  4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki

Szefowa kuchni
Flaczki grzybowe 238

Twierdziła, że są bardzo dobre. Dała mi grzybki, przepis i kazała wypróbować. Tak wyglądają niemki. Przepis na flaczki z niemek. Składniki : 500 gram obgotowanych grzybów 2 średnie marchewki 1/2 por ( tylko biała część ) 1/2 selera 2 kostki rosołowe 3 litry wody 1 łyżka przyprawy do flaków sól, pieprz, magi do smaku 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki 2 liście laurowe(...)laurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem. Flaczki były pyszne

Darcia w kuchni
Barszcz biały na zakwasie 134

zupy na samym końcu gotowania. Dlaczego? A to dla tego, że taką wersję bardzo lubi moja rodzina. Ale sposób podania pozostawiam już Wam. Taki biały barszcz można też podać z ziemniakami. Spróbujcie. Składniki: 1,5 litra wody 150 g wędzonego boczku około 800 ml zakwasu pszennego (polecam domowy, ale można użyć kupny w butelce) 2 marchewki 2 pietruszki 1 por(...)wywaru dodajemy pszenny zakwas. Zakwas powinien być dobrze wymieszany. Doprawiamy całość majerankiem, solą i pieprzem. Przyprawy dodajemy stopniowo i próbujemy, wszystko zależy od indywidualnego gustu i użytego zakwasu. Jeśli zupa do podaniu zakwasu wyjdzie zbyt delikatna można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub łyżkę chrzanu (ja często dodaję ząbek czosnku). Gotujemy barszcz kilka minut, cały czas mieszając (powinien zgęstnieć

Słodkie okruszki
Krem z białych warzyw z chipsami boczkowymi i ziemniaczanymi chruścikami 133

już kiedyś o tym pisałam, ale prawda  jest taka, że zupy jem, aczkolwiek nie są to moje ulubione potrawy. Co innego, kiedy na stole pojawiają się zupy "kremowe" z różnymi dodatkami- grzankami, chipsami z boczku czy warzyw. Te, mogę jeść codziennie 😍 Taką z białych warzyw robiłam po raz pierwszy, zainspirowana przepisem P. Ewy Wachowicz. Wyszła gęsta, ale jakoś wolę(...)chłodne dni w sam raz! Składniki dla 4 osób: 2 łyżki masła 82% 3 duże pietruszki 3 ziemniaki ½ główki kalafiora ½ dużego selera 1 biała rzodkiew 1 biała część dużego pora 3 ząbki czosnku 1 mała biała cebula 2 szklanki mleka 250ml koncentratu warzywnego w płynie (Krakus) 1/3 łyżeczki białego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej   Dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania