suszonych prawdziwkach, podgrzybkach i maślakach. :-) Dziś prezentuję zupę grzybową z suszonych grzybów. Dobrze smakuje zarówno z makaronem jak i z kromką chleba. 1 szklanka suszonych grzybów, u mnie pół na pół: podgrzybki suszone Nasza Chata i maślaki suszone Nasza Chata 1,5 litra bulionu drobiowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 por sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Szefowa kuchninaszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Włoszczyznę obieramy
Kolizje Smakówsmak który powstał jest nie zastąpiony , więc zapraszam do wypróbowania . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 pora ( biała cześć ) 1 średnia cebulka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 kg pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Wykonanie Na początku do garnka wlewamy(...)uzyskany sok z pomidorów do naszego wywaru oraz koncentrat pomidorowy . Kiedy mamy dodane pomidory zaprawiamy naszą zupkę jogurtem greckim i doprawiamy solą i pierzem , mięso które pozostało nam w zupie możemy pokroić w kawałeczki i także podać z naszą zupką Zupę pomidorową w takiej wersji możemy podać z makaronem ryżowym , ryżem , to już pozostawiam Państwu , według upodobań
Mój SmakHej! Jeśli macie troszkę rosołu i zależy Wam by zaskoczyć rodzinę, to polecam zupę tajską. Smaczna, lekko pikantna, z różnymi smakami. Delicja. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieNo w końcu na dworze jest gorąco. Nie tak jeszcze jak bym chciała, bo czekam na te największe upały, ale jest
To co kochamNo to dziś rosół z dodatkiem warzyw i kurczaka oraz swojski makaron . Lubie czasami zjeść a wy?? Składniki na rosół: udka z kurczaka 3 szt marchew
Różowa kuchniaPolecam szybką warzywną zupkę z serkiem topionym. Wiosenną już można by rzec ;-) Składniki: 3 szt. marchewki 1 szt.pietruszki 0,5 szt. selera kawałek
potrawyregionalneSkładniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy puszka pomidorów z puszki 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej własnej roboty- klik ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pora pokrojonego w
Moja Galeria SmakuTym razem pokusiliśmy się o wzbogacenie pomidorowej o ciecierzycę i pieczarki. Wyszło smacznie. Składniki pomidory krojone z puszki 750 ml bulionu warzywnego 100 g pieczarek
R'n'G KitchenSkładniki: 80 dag szponder wołowy, 1/2 sztuki kurczak, 5 litrów woda, 1 sztuka seler korzeniowy, 2 sztuki pietruszka korzeń, 6 sztuk marchew, 1 sztuka por, 3
W Mojej Kuchni Lubięziela angielskiego pół pęczka koperku 2 łyżki śmietany 18% pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wrzucamy do gotującej wody, dodajemy do tego umytego pora, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy pod przykryciem jakieś 30 minut. Po tym czasie z wywaru wyciągamy warzywa i wrzucamy do niego pokrojone w kostkę, umyte ziemniaki, gotujemy 5 minut(...)starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler i ogórki kiszone, a także zalewę z ogórków, wszystko gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy poszatkowany koperek i świeżo mielony pieprz. Jeżeli zupa jest mało słona, doprawcie ją. Przed podaniem wlewamy śmietanę
Kardamonovyzupa z leszcza pulpetowa Leszcz jest niezwykle smaczną rybą, jego mięso ma lekko słodkawy smak, który wprost idealnie komponuje się w delikatnych, klarowanych zupach . Niestety ma ta ryba też pewną "kulinarną wadę" a mianowicie jest niezwykle oścista. Dziś pragnę przedstawić sposób podania leszcza tak, by oścista niedogodność, nie zepsuła nam radości z posiłku. składniki dla czterech osób(...)spory leszcz, lub kilka mniejszych ryb o wadze ok. 800-1000 g 6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 niewielki por kawałek selera 1 korzeń pietruszki 1 ząbek czosnku Pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki pół pęczka szczypioru 1 jajko sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą, dodając ziarna ziela angielskiego, liście laurowe
Miód i pieprzczerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie. 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duży burak lub 2 małe marchewka cebula 3 ząbki czosnku 1 cm plaster selera 10 cm pora 2-3 ziemniaki puszka fasoli 2-3 wędzone
AZgotuj!dynia, a ja nie trafiłam do tej pory na żadne dyniowe warsztaty), no i szczęścia (moje dyniowe potrawy są do dyni). Dla mnie dynia jest mdła i uważam, że trzeba dużo poczarować, żeby zamieniła się w coś dobrego. Nie mówię, że to jest niemożliwe, jadłam pyszne rzeczy z dyni – np. aromatyczną zupę z mleczkiem kokosowym i imbirem czy obłędnie
Dietologchleba :) Okazuje się, ze o tej porze można jeszcze spotkać pędy orlicy, o której pisałem już tutaj :) Na nasypie szukamy szczawiu, a w lesie szczawiku zajęczego. Wieść głosi, że nadaje się nawet do deserów :) Znalazłem też mniej istotne rośliny z punktu widzenia kulinarnego. Na zdjęciu gwiazdnica. Jak komuś na wyprawie zupa będzie za mało słona to może sobie pożyczyć
Kryzysowa Książka Kucharska