zupa z porów - 5432 przepisów (strona:163/363)

Grochówka mojej mamy 129

600g kości wieprzowych surowych lub wędzonych* 2 marchewki* 1 pietruszka* po kawałku pora i selera* 3 listki laurowe* 4 ziela * łyżka majeranku* pokrojone w drobną kostkę ziemniaki* 2 laski kiełbasy śląskiej Przygotowanie :Ugotować wywar z kości i warzyw. Kości wyciągnąć obrać z mięsa-mięsko dorzucić do zupy. Dodać groch razem z wodą w której się moczył (dzięki temu nie trzeba

Magiczne Życie Marty
Zupa kalafiorowa z makaronem wg Aleex 128

pracy, moi chłopcy mogą liczyć wyłącznie na szybkie dania. Tym razem przygotowałam dla nich zupę kalafiorową z makaronem. Prosta, szybka, sycąca. Po prostu pyszna. W sam raz na coraz chłodniejsze dni. Polecam. Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • kawałek selera • kawałek pora • ziele angielskie, liść laurowy • 1 średni kalafior • 100 g suchego drobnego makaronu • sól, pieprz • kość karkowa(...)pora i seler. 3. Obrać marchewki i pietruszkę, odciąć kawałek pietruszki z natką. Natkę dodać do wywaru. Doprawić solą. Gotować ok. 30 minut. 4. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Razem z zielem i liściem laurowym dodać do wywaru. Gotować przez ok. 25 minut. 5. Wyjąć kość karkową i obrać z mięsa. Kawałki mięsa dodać do zupy. Kość

W mojej kuchni
Kapuśniak z młodej kapusty 170

pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Posypać posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion drobiowy i na jego bazie przygotować zupę

Gospodyni Miejska
Zupa marchewkowo – kokosowa 104

Zachecam! Moim gościom zupa bardzo, bardzo smakowała i każdy wyszedł z przepisem! A na pytanie, czy nie boję sie zdradzać innym swoich receptur, zawsze odpowiadam, że nie, bo każdy wykorzysta do przygotowania potrawy ten sam składnik, ale każdy włoży w to swoją część serca… Składniki 600 g marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta(...)Gotujemy bulion warzywny. Do bulionu dodałam kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Zupę miksujemy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe oraz śmietankę. Chwilę gotujemy całość. Podajemy z podpieczoną bagietką

Raj dla Podniebienia
Zupa pieczarkowa 138

Składniki: - udo z kurczaka - 2,5l wody - 1 marchewka - łyżka posiekanego pora - kawałek selera (ok 30g) - ok. 6-7 pieczarek - pół niedużej cebuli - 1-2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki pszennej - łyżka masła - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki Przygotowanie: Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną(...)kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw

Kulinarne blogowanie
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym 122

Pyszne połączenie pomidorów z delikatnym smakiem mleka kokosowego. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego por biała część 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów krojonych 1,2 l rosołu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 100 g ryżu jaśminowego cynamon mielony sól, pieprz Przygotowanie Warzywa kroimy tak,  jak lubimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pomidory wraz z zalewą(...)dusimy kilka minut i zalewamy gorącym rosołem, wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Zupę doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Krupnik na żeberkach (z kaszą jęczmienną) 205

niektórych smaków trzeba dorosnąć 😎 Krupnik to zupa za którą nie przepadałam w dzieciństwie. Ostatnio postanowiłam "przełamać się" i przygotowałam zupę na na bazie wywaru mięsno-warzywnego wraz z kaszą jęczmienną. Krupnik z poniższego przepisu jest bardzo smaczny - nie musicie go niczym zabielać czy też zaciągać. Polecam przygotować. Składniki na 4 porcje: 2 l wody 0,5 kg żeberek 2 marchewki(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Do wywaru dodać warzywa (starte, pokrojone i pora w całości) oraz przepłukaną w zimnej wodzie kaszę jęczmienną. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i gotować do miękkości/napęcznienia kaszy. Zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Mięso oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Zupę przelać do talerzy

Ugotować
Zupa fasolowa babci Wiesi 193

użyłam wędzonego boczku.Ilości nie podaję, gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości, lecz o sposób przyrządzenia.Fasolę namoczyć dzień wcześniej, a następnie ugotować. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w cienkie talarki. Mięso ugotować w wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec(...)wywaru dodać rozdrobnione warzywa oraz podsmażoną fasolę. Posolić do smaku i delikatnie gotować do miękkości warzyw. Kiedy wszystko będzie miękkie, wtedy doprawić pieprzem i ugotować w zupie kluski kładzione.Na kluski kładzione potrzebujemy jajka, mąkę i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy i łączymy z mąką w takich proporcjach, aby wyszło nam gęste ciasto. Łyżeczką maczamy we wrzącej zupie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lekka, wiosenna zupa ze szparagami 106

korzystać z niego na różne sposoby. Jednym z tych sposobów jest zrobienie zupy ze szparagami. Jest lekka i smakuje wiosną, bo ma w sobie młode warzywa i dużo koperku. 1 pęczek zielonych szparagów 5 pałek z kurczaka  3 marchewki 1 pietruszka 3 gałązki selera naciowego 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku  4 ząbki czosnku vegeta, pieprz(...)główkami, kroimy na dość spore kawałki. Por, marchew i pietruszkę kroimy w półplastry. Seler naciowy, koperek, czosnek i cebulę drobno siekamy.  2. Z nóżek ściągamy skórę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy wszystkie warzywa poza szparagami i koprem. Gotujemy przez 1 godzinę. 3. Z zupy wyjmujemy pałki, oddzielamy mięso od kości. Mięso wrzucamy

Szefowa kuchni
Pyszny domowy rosół 165

wielu domach niedzielny obiad to właśnie między innymi rosół, pyszna, delikatna zupa, która praktycznie każdy lubi :).  Składniki: 1-2 udka lub skrzydełka (w zależności co wolicie, ja osobiście robię na udku i wychodzi fajny, delikatny i pyszny) 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (najlepiej taki, żeby było trochę zielonej części, trochę białej) 3-4 ziela angielskie(...)marchewką na talerzu), pietruszkę kroimy w słupki, pora również w słupki, a seler po prostu na mniejsze kawałki. Do gotującej się wody z mięsem dodajemy przygotowane warzywa, na tym etapie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Kolejnym etapem jest spalenie cebuli, która nada smak i kolor w zupie. Jeśli macie płytkę gazową, może bezpośrednio przy płomieniu

Gotuj z Mąką
Zupa rybna z sandacza 135

Może dlatego, że dawno nie robiliśmy. W Durres zaskoczono nas bardzo i zupą, i sałatką. Teraz proponujemy Wam naszą wersję zupy z makaronem. Składniki: 450 g mrożonych filetów z sandacza 1,2 litra zimnej wody 3 młode marchewki 1 por (biała część) 1 seler 1 pietruszka 1/2 kalafiora 3 łyżki makaronu "trybiki" 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany

R'n'G Kitchen
ZUPA KREM Z ZIELONEJ SOCZEWICY 144

Pyszna, gęsta i pożywna zupa z zielonej soczewicy. Podobna w smaku trochę do zupy grochowej.  W każdym razie smakuje genialnie i jest bardzo zdrowa. Polecam zrobić :) SKŁADNIKI: 2 marchewki 2 cebule kawałek pora kawałek selera mała pietruszka 25 dag zielonej soczewicy 1,5 l wody lub rosołu 1-2 łyżki śmietany 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki

Pani na deser
GULASZOWA Z RYŻEM. NA WOŁOWINIE. 156

podkręca smak zupy, a mnogość warzyw dodaje jej aromatu. A wszystko skompane w pomidorowej passacie ...  Zakochałam się w tej zupie ... 💓 Składniki: 500 g rozbefu wołowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 4-5 pieczarek passata pomidorowa 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka papryka ostra papryka

Walijskie Pichcenie
Kolorowa sałatka z kurczakiem i kiełkami 225

kiełków i dodaję je niemal do wszystkich potraw. Począwszy od zwykłych kanapek, przez jajecznicę po sałatki. Kiełki dodaję nawet do zupy, czy posypuję nimi ziemniaki do drugiego dania zamiast koperku :) Czasem myślę, że jestem od nich uzależniona :) Do tej pory hodowałam kiełki " po staremu " w plastykowych pojemniczkach wyłożonych ligliną. Teraz mam dwie bardzo praktyczne kiełkownice ze sklepu internetowego Semini Kiełkownicę

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa z młodej kapusty 136

drodzy dziś zapraszam was na zupkę z młodej kapusty.Taka zupa nie wymaga wielu przypraw, bo warzywa są smaczne same w sobie. Wystarczy sól, odrobina pieprzu, świeży koperek, marchewka por,seler i pietruszka. Jak przyjemnie zwłaszcza w dzisiejszy gorący dzień zjeść.     Składniki na około 4 litrowy garnek 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 200 g selera 8 ziemniaków

Różowa kuchnia
Polędwiczki drobiowe z warzywami 151

natką pietruszki. Naturalna przyprawa kompozycja owowcowo - warzywna od Firmy Green Spoon jest przyprawą świetną zarówno do mięs jak i zup. Nadaje ciekawego słodkawego posmaku.  W składzie ma agrest, żurawinę, korzeń lubczyku, natkę selera, czosnek, cząber, paprykę zieloną, cebulę, por oraz marchew. 100 g suszu przyprawy zastępuje około 1 kilograma świeżych owoców i warzyw. Z całą pewnością przyprawa podkręci smak

VioletoweKucharzenie
Bulion z indyka 198

Bulion stanowi podstawę dla większości gotowanych przeze mnie zup. W związku z czym doczekał się osobnego przepisu. 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól morska pieprz ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie ok. 1-1,2 l bulionu. Przygotowanie. Mięso z indyka dobrze wypłukać i zalać 1,5 litrem wody

Pij soki wyciskane
DOMOWA PRZYPRAWA DO ZUP 178

Warto przygotować domową przyprawę do zup. Niezwykle aromatyczna, wzbogaca smak naszej zupy. Taka przyprawa nie zawiera konserwantów ani żadnej chemii. Jak to u mnie bywa wszystko jest proste ! :) Polecam :) Składniki: - por - natka pietruchy - natka selera - lubczyk  Sposób przygotowania: Woszczyznę umyć, osuszyć. Następnie pora rozdzielić na liście, natkę pietruchy, lubczyk i selera także. Związać w pęczek i powiesić do góry

Kuchnia Paulettes
Zupa pieczarkowa z makaronem 200

rosołu , czy zupy grzybowej z lesnych grzybów . Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione zupy na tę porę roku? Zupa pieczarkowa z makaronem Wywar: 1,75 l wody 3 skrzydełka 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera biała część pora 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól do smaku 250 g pieczarek 1 średnia cebula 1-2 łyżki

Posadzone i zjedzone
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 100

ogórkowa to smak mojego dzieciństwa. Jest prosta w wykonaniu ale też i wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować

Zrób to smacznie
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 148

ogórkowa to smak mojego dzieciństwa. Jest prosta w wykonaniu ale też i wyjątkowo smaczna.  Do przygotowania zupy użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować

Zrób to smacznie
ZUPA PIECZARKOWA 148

Moja propozycja jest dla osób lubiących pieczarki .Szybka i odchudzona zupka( bez śmietany,gdyż nie przepadam za nią w zupach),którą od czasu do czasu warto sobie zrobić. Składniki:   500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera por 1 cebula liście laurowe i ziele angielskie wg uznania 1 łyżka masła sól,pieprz  makaron Zagotować w garnku

Niespełnione zdolności kulinarne
Czernina na podrobach z kaczki 157

Dziś będzie czernina z kluchami szarymi . Więc drodzy smakosze zapraszam. Zupa zrobiona z myślą o dwóch osobach , więc nie ma jej zbyt dużo . Składniki (na 2 osoby):   - marchew, pietruszka, por, seler ( po 50 gram każdego warzywa)   - podroby z kaczki (wątróbka, żołądek, szyjka, skrzydełko) - 1.5 l wody   - jabłka suszone 6 plasterków    - ocet    - cukier

Różowa kuchnia
Zupa z krewetek i kapusty pekińskiej 99

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zupa idealna dla wielbicieli krewetek. Delikatna w smaku <3 Składniki 200 g krewetek tygrysich mała kapusta pekińska 2 marchewki por (biała część) szalotka łyżeczka masła 1 l bulionu krewetkowego trawa cytrynowa (1 szt)  4 łyżki ryżu jaśminowego natka pietruszki sól ,pieprz

R'n'G Kitchen
Tajska zupa z Winiary 186

Smakuje pysznie! Zamieniłam kurczak na indyka, ale różnica mięsa nie zmienia smaku tej przepysznej zupy :) Składniki: Winiary Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem 500g fileta z indyka 200g cukinii 150g marchewki 50g korzenia pietruszki 150g pieczarek 100g cebuli 50g pora 5 łyżek oliwy (3 + 2) 1litr wody (750 + 250) Filet z indyka kroimy na podłużne paski, a następnie smażymy

Smakowy Raj
Zupa-krem z bobu i W kręgu miłości 179

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Sezon na bób trwa. Zapraszam do spróbowania gęstej i pożywnej zupy z tego niezbyt popularnego warzywa. Składniki: 1,5 szklanki bobu 5 ziemniaków, drobno pokrojonych 1 cebula lub 1 por, drobno pokrojone starte na tarce: 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 mały kawałek selera masło/olej sól, pieprz, majeranek, lubczyk Ugotuj

Qlinarnie i Qlinarnie
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 184

Super! Dobrze, że to nie ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan -masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała  Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem. podlewamy ją winem

BaRepas

Proponowane wyszukiwania