Załóżmy, że jest lato ;) Zatem idealna pora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny
zadanie-gotowanieZałóżmy, że jest lato ;) Zatem idealna pora na chłodniki. Ten z dodatkiem mięty jest pyszny i orzeźwiający. Stanowi ciekawą odmianę dla niezwykle popularnego chłodnika z botwiny
zadanie-gotowanienajwięcej zup na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż są one bardzo zdrowe i smaczne, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Krupnik jest chyba najczęściej gotowaną zupą w moim domu, aby jego smak się nie znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy. Krupnik gotuję zazwyczaj(...)raczej na mięsie wieprzowym, jednak wersja z drobiem jest lżejsza i bardziej mi odpowiada. Do tej pory krupnik gotowałam z kaszy jęczmiennej o średniej grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek kurczaka
Kuchcik gotujeUlubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki. Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół
R'n'G Kitchenktórych będą one grały główne skrzypce. Zostały mi jeszcze Czosnek, Jarmuż, Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można ją zrobić dobrze, a można spartaczyć robotę, zniechęcając do niej
Ugotowane pozamiataneoraz kwas pantotenowy. Ze wszystkich warzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :) Składniki: 1/2 kg świeżej brukselki 2 marchewki kawałek pora 3 ziemniaki kostka rosołowa 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Brukselkę oczyścić i umyć. Zalać wodą i zagotować. Po pięciu minutach odcedzić. Marchewki
kuchnia doskizamiennik sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka, musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza
Poranek na słodkoPyszna, gorąca i kremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki
Garnkowe fanaberielatem. Zielone szparagi dodaję do makaronu jak w przepisie tutaj , do zupy jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków 2 cebule oliwa do smażenia sól. pieprz, cukier gałka muszkatołowa 2 puszki kukurydzy groszek ptysiowy Brześć
Pobite gary BarbaryPyszny, kremowy i gęsty krem z porów. Lubię takie zupki. Są dość lekkie, smaczne i sycące. robi się dość szybko i zazwyczaj smakują każdemu. Krem z
SMYKWKUCHNIbarszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek z zakwasu na mące żytniej. Stąd własnie różnica między tymi dwiema zupami :) Składniki: 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie pietruszki połówka niewielkiego selera mała cebula ok. 10 cm pora 2 średnie liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu majeranek, sól ok. 500 g wędzonki (np. chudego boczku
Codzienna kuchnia niecodziennaminut. Zdejmij garnek z ognia. Wyłów liście laurowe. Do miękkich brokułów wrzuć z powrotem ugotowane jasne warzywa: pietruszkę korzeń, seler, por i ziemniaki. Zblenduj na gładką masę. Marchewkę pokrój w półplasterki i razem z kukurydzą dorzuć do zmiksowanej zupy. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj pojedynczo kawałki mięsa i smaż na mocnym
Anioszek w kuchniBulion: Schab i ew.inne mięsne składniki zalewamy wodą, dodajemy 2-3 marchewki,małą cebulkę, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora, kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz sól. Gotujemy jak zwykły wywar na zupę. Risotto: Na rozgrzaną, głęboką patelnię wrzucamy pokrojony w paski boczek i seler naciowy. Podsmażamy i wsypujemy nasze produkty mrożone. Chwilę
Karczma Honoriettydopiero w tym roku się na nie skusiłam, co prawda trochę z konieczności. Jakoś do tej pory nie przepadałam za słodkimi potrawami. Zazwyczaj przygotowywałam dla siebie na obiad coś innego, albo pozostawałam przy samej zupie. Czytaj więcej
Wiem co jempopołudniowy chłód i pokapywanie. Do domu wróciłam trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe
Kuchenne zapiski Edyty200 g boczku wędzonego 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 1 por sól, pieprz, majeranek, pieprz czosnek - ok 5 ząbków smalec - 1 łyżka Cebule i por
Jadło i czytadłouważamy, że duża ilość warzyw to najlepsze wspomaganie organizmu. Dlatego dzisiaj zupa jarzynowa na bulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ? Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób) Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 brokuła 1/2 kalafiora 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 zielona część pora 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 bulwy selera 1/2 opakowania makaronu speztle(...)ziemniakami wkładamy do wody zieloną część pora i liść laurowy. Jeden w zupełności wystarczy. Kiedy zacznie się gotować woda z ziemniakami wrzucamy resztę warzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym
vegetanieniej zdrowy makaron orkiszowy :) Co takiego nam potrzeba: - 1 litr wody - 2 duże marchewki - 2 małe pietruszki - kawałek selera - kawałek pora - 1 mała cebulka - puszka krojonych pomidorów - 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego - przyprawy: pieprz ziołowy, czarny, przyprawa do zupy pomidorowej , przyprawa w diecie bezsolnej - makaron orkiszowy, ilość wg uznania Zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie już wrzeć wrzucamy wszystkie obrane i pokrojone
Zdrowie na języku :Pdłużej :)Inspiracją do dzisiejszej zupy była gotowana kiedyś przez mojego szwagra zupa meksykańska, w której obok wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą. Wyszło bardzo smacznie :)Składniki:około 60-70 dkg wołowiny,1 puszka ciecierzycy,4 średnie marchewki,pół średniego pora,1 średnia cebula,3 większe ząbki czosnku,1 łyżeczka słodkiej papryki(...)pora i marchew. Wszystko przełożyć do garnka z mięsem. Dołożyć ziele angielskie, liść laurowy i posolić, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do pozostałej zmielonej wołowiny dodać 3-4 łyżki zimnej wody i pieprz. Wymieszać. Formować malutkie kuleczki i wrzucać na wrzącą zupę. (Kulek
Codzienna kuchnia niecodziennaNareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze.Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek.Składniki:-główka młodej kapusty-kawałek wędzonki ( np. wędzona
Maminek kulinarnyO żółciaku siarkowym pisałam dokładnie już dawno. Teraz jest doskonała pora na szukanie jego owocników a ponieważ mają intensywny kolor więc wcale nietrudno go wypatrzeć. Do
Smaczna Pyzaprzepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry
Buniabaje w kuchniprzyprawa do zup i sosów, ale przygotowana w domowy sposób, bez chemii. Jeżeli ktoś używa kostek rosołowych, proponuję przygotować taki naturalny i o wiele zdrowszy zamiennik. Szczególnie polecam zrobić zapas w okresie letnim, kiedy warzywa są najlepsze. 1 kg marchewki 400 g korzenia pietruszki 1 seler korzeniowy ( ok 200 g) 2 cebule (ok 200 g) 1 mały por 2 łodygi
https:KKuchniaMniamugotować do miękkości.Składniki:- 2 pęczki botwiny (młode buraczki razem z liśćmi)- 150g warzyw: marchew, pietruszka, por (u mnie włoszczyzna słupki)- 700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki- 2 liście laurowe- 6 kulek ziela angielskiego- zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy- sól i świeżo mielony pieprz- kwaśna lub słodka śmietanka (nie trzeba)- 130-150g makaronu
Smaczne Zdrowerzadkiej zupie, ale nie wyczuwa się smaku tej kaszy. Zupa jest sycąca i w zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś średniej • 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 1 pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól(...)oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać również marchewkę i pietruszkę. • Tak samo podsmażyć kiełbasę. • Wszystko razem połączyć z fasolą, dodać pokrojone ziemniaki, zalać ok. 1,5 litra wody i gotować ok. 30 minut, dodając liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. • Gdy warzywa będą miękkie, odlać szklankę czystej zupy i zmiksować
To co kochamzeszłym roku publikowałam trzy rodzaje chłodników ( w dziale zupy ). Dzisiaj przyszedł czas na kolejny już czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i sięgnięcia do już publikowanych. Składniki: 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów ) 1 por 2 ząbki czosnku 2 pędy selera naciowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 czerwone papryki(...)skórki i kroimy w kostkę. Por, seler, czosnek i imbir podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, łyżeczkę tymianku oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 30 minut. Paprykę podpiekamy/ grillujemy i zdejmujemy z niej skórę. Jedną paprykę kroimy na paseczki ( z obu usuwamy nasionka ), odkładamy a drugą paprykę kroimy i dodajemy do zupy. Po przestygnięciu całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem
Smaki EwyBardzo podobną zupę jadłam na stołówce studenckiej. Udało mi się odtworzyć po latach jej smak. Składniki: 2 litry bulionu lub wody 2-3 łodygi selera 1 duża marchew 3 ząbki czosnku pół cebuli lub pora 3 średnie ziemniaki 2/3 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, przyprawa warzywna(...)kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać kaszę i posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku. Śmietankę wlać do zupy. Zupę zdjąć z palnika, kiedy kasza się ugotuje
Czerwień i błękitZupa idealna na każdy dzień roku, ale najlepsza będzie na rozgrzanie w chłodny deszczowy wieczór, kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :) Składniki: 1,5 l bulionu 300 g białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka(...)około 10 minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie
Malinowo w kuchni