się nimi zajadają , szczególnie jeśli chodzi o zupy na żołądkach lub serduszkach ..mniam , sama je uwielbiam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 żołądków indyczych 3 l wody niepełna szklanka ,suszonej, drobnej, fasolki białej 1 duża marchewka kawałek pora kawałek korzenia pietruszki 1 łyżka koncentratu
Ogrodnik w podróżyCiężkie czasy ostatnio nastały. Będzie już z miesiąc jak Gnom nie widział przedszkola. Zgredek ząbkuje już szósty miesiąc. A matka jest tylko jedna 🙂 Zatem żeby rodzina
gotować!taka brzydka pogodę. lubię gotować zupy na bazie pachnących lasem grzybków suszonych , które zbierałam pod koniec lata.Same warzywa ,kapusta pekińska i przyprawy jak seler i majeranek skutecznie przeganiają jesienną handrę.A jak jest u Was?.Zapraszam. 30DAG.ZIEMNIAKÓW W KOSTCE 1MARCHEW 1PIETRUSZKA 1CEBULA 1/2SELERA(...)1ŁYŻKA MAKI 1 LIŚĆ LAUROWY 1LIŚĆ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 1 POR 2ZĄBKI CZOSNKU GARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW 2ŁYZKI SMALCU 1 KOSTKA ROSOŁOWA PO 1/2 ŁYŻECZKI KMINKU,MAJERANKU NATKA PIETRUSZKI NAĆ SELERA SÓL,PIEPRZ `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WARZYWA OBRANE I UMYTE POKROIĆ W KAWAŁKI.DROBNO POSIEKAĆ CEBULĘ,ZRUMIENIĆ NA SMALCU,DODAĆ WARZYWA I PODSMAŻYĆ .WSYPAĆ MĄKĘ,WYMIESZAĆ.PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ,DORZUCIĆ GRZYBY,ZIEMNIAKI
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania. Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów). Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw
Codziennik KuchennyW tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka
kuchnia doskipora, staram się wykorzystać je jak tylko można, rozkoszując się przy tym ich świeżością i dojrzałością. Zawsze w upale jedliśmy makaron z truskawkami, które miksowałam z jogurtem naturalnym, odrobiną miodu i cynamonu. Tego nauczył mnie Tato, który wychowany na wsi w wielodzietnej rodzinie, nie raz jadał takie obiady, zupy owocowe, rozmaite smakołyki z wykorzystaniem
W kuchni Karmel-itkipatelnię z oliwą i lekko podsmażamy. Zupę nakładamy na talerze, wrzucamy kilka główek szparagów, które odłożyliśmy wcześniej i dekorujemy szałwią. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturenalewania zupy i równomiernie obie zupy jednocześnie wlewamy na talerz, tak żeby w połowie się połączyły. Talerz ozdabiamy kawałkami cukinii, a na środek dajemy kleksa śmietany. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturemąką i też dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy natkę pietruszki i podajemy z makaronem. Prawda, że proste? Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureNazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa, zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład
Tradycyjna Kuchniainauguruje u mnie zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym. Zawsze przygotowuję jej spory garnek, żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;) Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków
Kulinarne Inspiracjebotwinki "skończył" tym razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się z pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego i was zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję.Składniki:pęczek botwinki3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków)włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera6 ziemniakówjogurt naturalny lub śmietanajajka
Smakowity Blog Kulinarnyjest tak samo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej. Składniki: - ok.3 litrów bulionu- średnia kapusta (ok.900g)- ziemniaki- ok. 300g wędzonego boczku- ok. 300g kiełbasy- 2 marchewki- młode części pora- 2 pomidory- 1 główka czosnku- 1 cebula - 1 papryka czerwona- ½ świeżej chilli- cebulka prażona- sól, pieprz- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek, kminek Kapustę(...)boczek, przekładamy do miseczki. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie pokrojony w słupki czosnek. Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę z marchewką oraz pokrojony w talarki por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa są cienko pokrojone, więc nie wymagają długiego gotowania). Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski
mojewypiekiinietylkożółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny pieprzsólWłoskie dodatki:żółtka (1 żółto na jedną porcję)ok. 150 g tartego(...)jedynie delikatnie „pyrkać”,9. przed zagotowaniem zbieramy szumowiny cedzakiem, żeby rosół był klarowny. Wiadomo, że szumowiny to zdrowe białko, ale by zupa miała piękny przejrzysty kolor, musimy je zbierać. Można też ubić pianę z białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru
Bon Appetit Małgorzatyzupą będę raczyć się z mężem i muszę zrezygnować z ziemniaków i śmietany. Jajka na szczęście mogły zostać. Bez jajek zupa byłaby dla mnie niejadalna. Dobrze, że mogłam ją jeszcze czymś zabielić (polecam to robić ze względu na szczawiany), ja dodałam do niej odrobinę jogurtu naturalnego, na który My może sobie od czasu do czasu pozwolić. Zupa szczawiowa z jajkami(...)cytryn, które często ratują niejedną potrawę. Makaron orkiszowy możecie oczywiście zastąpić jakimś innym. W ogóle ostatnią porcję zupy zjadłam z czerwonym ryżem. Też była smaczna. Zróbcie sobie taką wersję jaką chcecie. A, i jeżeli nie jesteście na diecie przeciwgrzybiczej, dodajcie do zupy jedną większą marchewkę – szczawiowa będzie jeszcze lepsza. I na zdrowie. Jeżeli ktoś z Was wszedł
Kardamonovytaką, której nie lubię najbardziej. Kiedy przez pewien czas pracował jak normalny człowiek, czyli między siódmą a szesnastą, byłam w siódmym niebie. Razem z domu wychodziliśmy, wracaliśmy o podobnych porach. Jadaliśmy razem obiady, wieczorami oglądaliśmy filmy, chodziliśmy spać niezbyt późno, żeby następnego dnia wstawać bez ociągania.Gdy pracowaliśmy oboje, ja rano, on popołudniami, niemal się nie widywaliśmy(...)mięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie, niewiarygodnie pyszne. Często tanie, z niewielu składników. Minimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu.Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni. Ugotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskrzydło z indyka, 3 do 4 l wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, 5 cm pora :) kawałek selera, 700 g przetartych pomidorów z czosnkiem (użyłam Passaty z Biedronki), 2 łyżki mrożonej lub świeżej bazylii, 1 łyżeczka curry, 3 ziele angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz. Mięso czyścimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Solimy i gotujemy przez(...)czasie dodajemy starte na tarce warzywa i gotujemy kolejne 20 minut. Następnie wlewamy pomidory i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, ziele, licie laurowe i miksujemy zupę, po czym ponownie odstawiamy na palnik. Przyprawiamy curry, pieprzem oraz bazylią. Ja podają z makaronem lub ryżem. Zupa nie przypomina zupy krem, ale jest dość gęsta. Mięso ze skrzydła indyka
Delicious TitbitsKlopsiki zapiekane na młodej kapuście to bardzo smaczne danie, które warto przygotować w sezonie na młodą kapustę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zazwyczaj staram się korzystać z tego
Przepiski.plsprawdzają się w zupach: Zupa z batatów , Najlepsza zupa rybna z batatami , można z nich robić zapiekanki, frytki, czy placki. To także skarbnica zdrowia. Zawierają beta-karoten i błonnik, potas i witaminy B6, C i D. Bataty pomagają obniżyć poziom cholesterolu i mają działanie przeciwzapalne. Bataty można teraz kupić w praktycznie każdym warzywniaku bez względu na porę roku, dlatego można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsamym zdobywamy jego zaufanie. Gotowanie i jedzenie zbliża ludzi na całym świecie. Od dawna przymierzałam się do przedstawienia Wam Japonii od strony kuchni. Kuchnia tego kraju do tej pory kojarzyła mi się z rolkami sushi, rybami i sake, ale na pewno nie z mięsem i whisky. Zmieniłam swoje postrzeganie tego kraju, po relacji z podróży do Japonii mego Syna(...)pory mój Syn, a jest jego wielkim smakoszem . Pasaż handlowy na dworcu, restauracja Uogashizushi. Shizuoka – Chirashi Don: miska ryżu z różnymi owocami morza, plastrami sashimi (surowa ryba cięta w odpowiedni sposób) oraz omletem. Shizuoka – Tennen Maguro, dosłownie naturalny tuńczyk: miska ryżu z różnymi kawałkami świeżego tuńczyka, marynowane warzywa i zupa
Kuchcik gotujezimne dni. Zupa pożywna i z powodzeniem zastąpi dwa dania. Możemy go przygotować dzień wcześniej. Nabiera wtedy głębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych. Składniki: -1/2 kg mięsa wołowego z kością -1/2 kg buraków -1/2 szklanki suchej fasoli -pęczek włoszczyzny:marchewka, pietruszka, zielona część pora, kawałek selera, cebula
Kulinarne przemysleniapora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi
Ogrodnik w podróżybaza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są niezwykle przyjemne. Rozgrzewający, aromatyczny, rodzinny i pyszny. W czasie zimowo-jesiennych pluch rozgrzeje nasz organizm i postawi do pionu przeziębionych. Składniki: 3 duże udka 20 dag mięsa wołowego z kością np. szponder por 1/2 pietruszki 3 marchewki natka pietruszki(...)wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie do zagotowania. Po pojawieniu się szumowin, zdejmujemy je łyżką i zmniejszamy gaz. Dodajemy obrana i umyta marchewkę, pora, seler oraz nogę pietruszki. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem (należy lekko uchylić pokrywkę) przez ok 30 minut. W tym czasie opalamy cebulę i wraz z zielem angielskim, pieprzem
ChilliJemyPyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać
W królestwie smaków Beaty