zupa z pora - 4000 przepisów (strona:192/267)

Bulionówka domowa warzywno - drobiowa 218

bulionówki z lodówki.  Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki  świeża bazylia kilka ziaren pieprzu czarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej lub Himalajskiej woda Przyprawy i dobrą(...)zieloną natkę pietruszki i świeże liście bazylii.3. Do małego słoiczka przekładamy część bulionówki, którą zużyjemy w krótkim czasie i możemy ją przetrzymywać w lodówce do używania na bieżąco do zup i sosów. Pozostałą część pakujemy w folię do żywności w małych porcjach, układamy w pojemniku i przekładamy do zamrażalki

Apetyczna babeczka
flaki po warszawsku 224

                                    flaki  Wołowe flaki z esencjonalnym 

Miód i pieprz
Pieczone kotlety schabowe z serem i pomidorami 167

Na ten przepis przypadkiem natrafiłam  tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się

kuchnia doski
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 179

por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- Czosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi- zioła:* oregano,* bazylia,/Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę.Wystudzone

Wypisz Wymaluj
Czysty barszcz czerwony 183

Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie.   Składniki : * pół kurczaka

Magiczne Życie Marty
Młoda kapusta - dodatek do obiadu 187

żadne tłumaczenia, że to nie kapusta, tylko sałata, że naprawdę warto spróbować… Na chwilę obecną tak nam zostało. Franek nie tknie sałaty, a Hania pomidora, choć sos pomidorowy albo zupę pomidorową oboje lubią bardzo. Młoda kapusta na ciepło to zupełnie inna bajka. Jedzą oboje bardzo chętnie i często pytają o jeszcze. Nie przeszkadza im dodatek kminku, a dodaję go przede(...)jesiennych. Zostało jeszcze kilka dni, żeby się nią nacieszyć. Można ją również zamrozić i cieszyć się jej dodatkiem do obiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

bistro mama
Krupnik 192

Zup  na blogu jest u mnie troszkę...ale krupniku chyba nie ma..przeglądając swoje zapiski mam zaległych jeszcze zupek[ krupnik też jest, ale inny] i innych wpisów do opublikowania , ale jak to bywa ciągle brak czasu..a teraz na dodatek coś mnie grypa chyba dopadła.. kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki  2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera(...)kawałeczek białej część pora kilka ziemniaków 10 dk g kaszy jęczmiennej  listek laurowy,  ziele angielskie sól,  pieprz vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka,  zalać zimną wodą. Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków]. Dodać przyprawy i gotować.W między czasie obrać ziemniaki i po kroić w kostkę.Dodać

Moje domowe kucharzenie
Rosół wołowy 112

Składniki  Woda około 2/3 l   drób ( kto co woli lub kto co ma   ) ja użyłam 2 nóżki wołowina ( szponder ) jarzyny: pietruszka korzeń, seler, marchewka, por, przypalona cebula, nać do posypania, czosnek   przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz,   3 łyżeczki sosu sojowego   Przygotowanie: Umyte mięso wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy(...)dzięki temu nasz rosół będzie klarowny i nie będzie miał szumowin). Kiedy się zagotuje dodajemy liść laurowy, ziele, solimy. Przypalamy na palniku cebulkę, czosnek. Obieramy włoszczyznę kroimy ,dodajemy do zupy. Gotując nadal na małym ogniu przez 3h, na końcu dodajemy sos sojowy, przyprawiamy.  Smacznego

Kukuleczki
Barszcz sefardyjski 186

buraki podpiekły.  2 . Następnie zalałam bulionem, dodałam przyprawy (całe powinno się umieścić w torebce do gotowania lub koszyczku do herbaty, żeby uniknąć potem przeszukiwania całej zupy - zmiksowana zupa z przyprawami może zgorzknieć!) dusiłam ok. 20 minut.  3. Wyjęłam wszystkie całe  przyprawy, zdjęłam z ognia, zmiksowałam i postawiłam z powrotem na kuchence, wlałam wino, doprawiłam pieprzem, solą(...)gotowałam 5 minut na małym ogniu, mieszając. 4. Nalałam do talerzy, udekorowałam śmietaną, kremowym octem balsamicznym i skórką cytrynową. Bardzo smaczne i całkiem inne niż barszcz, jaki do tej pory jadłam. :) Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 233

zupy możecie użyć zwykłych buraków i zakwasić ją cytryną ale zapewniam, daleko jej będzie do barszczu z kiszonką. Zacznijcie od ukiszenia buraków ( przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :).  Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake(...)minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól

SzczyptaSmaQ
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą, bez glutenu 139

Fasolka po bretońsku z ciecierzycą Składniki: 250 g ciecierzycy 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu duży kawałek selera 1 cebula 1

nietadieta
Forszmak lubelski 192

450 g mięsa (szynka-łopatka) 350 g dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5

Gotowanie jest łatwe
Zupa - krem kalafiorowy 185

Zupka o konstystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora :) Kto za kalafiorem nie przepada , po spróbowaniu tej zupki , kalafior zaliczony będzie do najbardziej ulubionych warzyw ;) Zupka dosc

Słodkości i nie tylko
Barszcz ukraiński - moja wersja 242

Dzisiaj gościła u nas zupa, naszła nas chęć na barszcz ukraiński, przepisów na barszcz ukraiński jest naprawdę wiele, każdy robi tak, jak mu smakuje. Na pewno znajdą się osoby, które powiedzą, że to nie jest prawdziwy barszcz ukraiński itp, ok jasne :), ale każdy ma jakiś swój przepis na niego, i każdy robi inaczej. Ale żeby już nie przedłużając zapraszam(...)pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu mały kawałek pora 1,5 łyżki majeranku śmietana 30% sól pieprz Przygotowanie: Można zrobić dzień wcześniej: Na początek myjemy buraki, zalewamy wodą w garnku i gotujemy ok. 1,5h pod przykryciem

Gotuj z Mąką