Fasolowa na żołądkach indyczych 193się nimi zajadają , szczególnie jeśli chodzi o zupy na żołądkach lub serduszkach ..mniam , sama je uwielbiam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 6 żołądków indyczych 3 l wody niepełna szklanka ,suszonej, drobnej, fasolki białej 1 duża marchewka kawałek pora kawałek korzenia pietruszki 1 łyżka koncentratu
Ogrodnik w podróży
Zupa „podwójnie grzybowa” 173Ciężkie czasy ostatnio nastały. Będzie już z miesiąc jak Gnom nie widział przedszkola. Zgredek ząbkuje już szósty miesiąc. A matka jest tylko jedna 🙂 Zatem żeby rodzina
gotować!
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 183się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania. Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów). Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw
Codziennik Kuchenny
Sałatka z grillowanym kurczakiem 256W tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka
kuchnia doski
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 228pora, staram się wykorzystać je jak tylko można, rozkoszując się przy tym ich świeżością i dojrzałością. Zawsze w upale jedliśmy makaron z truskawkami, które miksowałam z jogurtem naturalnym, odrobiną miodu i cynamonu. Tego nauczył mnie Tato, który wychowany na wsi w wielodzietnej rodzinie, nie raz jadał takie obiady, zupy owocowe, rozmaite smakołyki z wykorzystaniem
W kuchni Karmel-itki
Zupa z białych szparagów 152patelnię z oliwą i lekko podsmażamy. Zupę nakładamy na talerze, wrzucamy kilka główek szparagów, które odłożyliśmy wcześniej i dekorujemy szałwią. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture
Dwukolorowa zupa z cukinii 148nalewania zupy i równomiernie obie zupy jednocześnie wlewamy na talerz, tak żeby w połowie się połączyły. Talerz ozdabiamy kawałkami cukinii, a na środek dajemy kleksa śmietany. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture
Zupa pieczarkowa 193mąką i też dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorzucamy natkę pietruszki i podajemy z makaronem. Prawda, że proste? Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture
Barszcz ukraiński czyli buraczany eintopf 181Nazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa, zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład
Tradycyjna Kuchnia
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 206inauguruje u mnie zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym. Zawsze przygotowuję jej spory garnek, żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;) Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków
Kulinarne Inspiracje
Botwinka 218botwinki "skończył" tym razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się z pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego i was zachęcam. Piszcie jeśli macie jakieś ciekawe pomysły, a z chęcią je wypróbuję.Składniki:pęczek botwinki3 duże buraki (lub butelka koncentratu z buraków)włoszczyzna: marchew, pietruszka, por, odrobina selera6 ziemniakówjogurt naturalny lub śmietanajajka
Smakowity Blog Kulinarny
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 175jest tak samo z kapusty kiszonej, jak i słodkiej. Składniki: - ok.3 litrów bulionu- średnia kapusta (ok.900g)- ziemniaki- ok. 300g wędzonego boczku- ok. 300g kiełbasy- 2 marchewki- młode części pora- 2 pomidory- 1 główka czosnku- 1 cebula - 1 papryka czerwona- ½ świeżej chilli- cebulka prażona- sól, pieprz- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- majeranek, kminek Kapustę(...)boczek, przekładamy do miseczki. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła, następnie pokrojony w słupki czosnek. Kolejno dodajemy poszatkowaną kapustę z marchewką oraz pokrojony w talarki por. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem oraz kminkiem. Wszystko mieszamy i krótko smażymy (warzywa są cienko pokrojone, więc nie wymagają długiego gotowania). Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w paski
mojewypiekiinietylko
Rosół z włoskimi akcentami 226żółtkiem i pomidorami :)Składniki na włoski rosół:2 skrzydełka kury2 pałki kurzekawałek wołowiny z kością2 golonki z indyka2 średnie marchewki1 duża pietruszka (sam korzeń)1/2 średniego selera1 cały porze 3 przypalone cebule2 liście laurowe3 ziela angielskie4-5 ziaren czarnego pieprzu5-6 liści świeżego lubczykuświeżo zmielony czarny pieprzsólWłoskie dodatki:żółtka (1 żółto na jedną porcję)ok. 150 g tartego(...)jedynie delikatnie „pyrkać”,9. przed zagotowaniem zbieramy szumowiny cedzakiem, żeby rosół był klarowny. Wiadomo, że szumowiny to zdrowe białko, ale by zupa miała piękny przejrzysty kolor, musimy je zbierać. Można też ubić pianę z białek i wrzucić ją do zupy, po czym wraz z szumowinami zebrać z powierzchni wywaru
Bon Appetit Małgorzaty
Zupa szczawiowa z jajkami i makaronem 123zupą będę raczyć się z mężem i muszę zrezygnować z ziemniaków i śmietany. Jajka na szczęście mogły zostać. Bez jajek zupa byłaby dla mnie niejadalna. Dobrze, że mogłam ją jeszcze czymś zabielić (polecam to robić ze względu na szczawiany), ja dodałam do niej odrobinę jogurtu naturalnego, na który My może sobie od czasu do czasu pozwolić. Zupa szczawiowa z jajkami(...)cytryn, które często ratują niejedną potrawę. Makaron orkiszowy możecie oczywiście zastąpić jakimś innym. W ogóle ostatnią porcję zupy zjadłam z czerwonym ryżem. Też była smaczna. Zróbcie sobie taką wersję jaką chcecie. A, i jeżeli nie jesteście na diecie przeciwgrzybiczej, dodajcie do zupy jedną większą marchewkę – szczawiowa będzie jeszcze lepsza. I na zdrowie. Jeżeli ktoś z Was wszedł
Kardamonovy
Nowy porządek. I krem z cukinii 236taką, której nie lubię najbardziej. Kiedy przez pewien czas pracował jak normalny człowiek, czyli między siódmą a szesnastą, byłam w siódmym niebie. Razem z domu wychodziliśmy, wracaliśmy o podobnych porach. Jadaliśmy razem obiady, wieczorami oglądaliśmy filmy, chodziliśmy spać niezbyt późno, żeby następnego dnia wstawać bez ociągania.Gdy pracowaliśmy oboje, ja rano, on popołudniami, niemal się nie widywaliśmy(...)mięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie, niewiarygodnie pyszne. Często tanie, z niewielu składników. Minimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu.Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni. Ugotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrze