pożyczył ją sobie do zupy i był zachwycony ;)). Nie jestem ekspertem od kuchni włoskiej, może faktycznie gdzieś podaje się taką focaccię? Kelnerka przyniosła mi do niej oliwę z chilli (pyszną) jednak jakoś, jak dla mnie, to nie było to… Z niecierpliwością czekaliśmy na dania główne. Wszyscy oprócz mnie zamówili makarony: Garganelli Formaggio – kurczak, szpinak, gorgonzola (25 zł), Garganelli
karmelowySłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking MonsterSłońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy
Cooking Monsterakurat gotowałam wywar na zupę, dzięki temu z dwóch małych kwałków mięsa mam dwa posiłki dla trzech osób - zupkę i drugie danie. Do mięska dodałam marchewkę pokrojoną w kostkę oraz natkę pietruszki przez co sosik dużo apetyczniej się prezentuje. Potrawkę podałam z kaszą bulgur i ogóreczkiem konserwowym . składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 650 ml rosołu
Monia miesza i gotujepołączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs. * Uwaga- podczas gotowania masa była dość rzadka. Może taka zostać ale ja chciałam mieć dość gęsty ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam ją przez sitko. Płyn zapasteryzowałam w osobnych słoiczkach i zimą będzie jak znalazł do zupy paprykowej lub do podlania risotto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś na obiad proponuję pyszne flaczki z żołądków drobiowych. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych flaczków. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 50 dag
Tradycyjna kuchnia Kasisporo. Od czasu do czasu będą pojawiały się na blogu. Dzisiaj prezentuję barszcz wołyński. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Ok. 300 – 500 gram chudego mięsa ( szynka, łopatka, ja ugotowałam na kurczaku ) Główka białej kapusty ( mała około 1 kg ) 2 ½ l wody Buraki ćwikłowe ( około 700 gram ) 1 spora marchew 1 pietruszka 1 cebula Pomidory w całości z puszki, gdy nie ma dobrych(...)marchew z pietruszką i razem wszystko przesmażamy. Dodajemy do kapusty. Buraki obieramy ze skóry i kroimy w zapałki. Pomidory kroimy w ćwiartki i razem z pokrojonym mięsem dodajemy do zupy ( razem z sokiem z puszki ). Razem gotujemy jeszcze około 15 minut. Ale pamiętajmy aby buraków nie przegotować, powinno gotować się delikatnie. Zupę doprawiamy solą. Przed podaniem dodatkowo dodajemy
Smaki EwyKolejny przepis z gatunku - " proste jak konstrukcja młotka ". Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światam.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kalafior średniej wielkości -kawałek mięsa z kością, np. ćwiartka z kurczaka lub golonka indycza -6 szklanek wody -włoszczyzna jak na rosół: marchewka, pietruszka, kawałek selera, zielona część pora, spora cebula, gałąź lubczyku -duży pomidor -5 małych ziemniaków -szklanka śmietany 18% -sól(...)włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z wywaru mięso i włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, resztę włoszczyzny odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, drobimy i wrzucamy razem do wywaru. Zdejmujemy
Kulinarne przemysleniaprzyprawy. Królik przypomina nieco kurczaka. Jest bielutki i trochę taki bez smaku. To oznacza, że możemy przy nim zaszaleć i puścić wodze fantazji. Czyli moi drodzy co tu ma miejsce? Tak jest! Przemyt ! Przemycamy warzywa hurtowo. Powiem Wam, że mój mały lubi wyjadać już te upieczone warzywa w sosie. Powstaje z nich swoista zupa Pełna witamin i aromatycznych przypraw
Krupeczkiwypróbowania. Gotuję teraz głównie zupy, bo najszybciej je odgrzać i zjeść :) A po głowie chodzą myśli związane z kolorami mebli, płytek, ścian... Pewnie już w lipcu (!) sytuacja się uspokoi, to i na blogu będzie więcej ruchu z mojej strony. A póki co publikuję zaległe przepisy, które okupują komputer :) Zapraszam na pyszną lazanię z kurczakiem i brokułem. Składniki: płaty makaronu
Kuchnia domowa Aniwydaniu przygotowałam szybką zupę z kalafiora i batata w roli głównej. Całość zajmuje 20 minut. :) Składniki: 3 różyczki kalafiora 1 mały batat włoszczyzna (1 duża marchewka, kawałek pietruszki, kawałek selera, 1 łodyga selera naciowego, kawałek pora 1 pomidor przyprawa "warzywko" lub jarzynka pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 skrzydełka z kurczaka woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa
Truskawkowa Fiestasię smakiem indyjskiej zupy z ciecierzycą, gulaszu chilli czy chińskich pierożków z niespodzianką . Źródło tekstu: http://szama.abdul.pl/ Składniki: 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki 8 plasterków sera żółtego - ja użyłam Goudy, ale może to być w zasadzie każdy inny 1 pomidor 150 g zielonych oliwek 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 8 listków
ClauditteMissCookingporuszać i odnaleźć to czego potrzebujecie. I tak planuję stworzyć "Lekkie Poniedziałki", "Mięsne Wtorki", w środy wrócą posty z serii "Jedzonko do pracy", "Płynne Czwartki" - czyli wszelkiego rodzaju zupy, "Wege Piątki" (tu także będą ryby), na soboty zaplanowałam posty pt. "Śniadanie do łóżka", czyli moje pomysły na śniadania, w niedziele natomiast będzie słodko, deserowo, a czasami również pojawią się koktajle(...)zrealizować;) A co Wy sądzicie o takim podziale wpisów? Zaczynam od lekkiego przepisu, który podpatrzyłam na Kwestii Smaku (wielu z Was z pewnością zna tę stronę), a mianowicie kurczaka z satayem truskawkowym, czyli grillowane paski z piersi kurczaka z pikantnym sosem truskawkowym. Jak może już wiecie bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, a ten truskawkowy, lekko ostry sos jest
Codzienne Gotowaniezielona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 pomidory 3 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, oregano, słodka papryka świeży tymianek i oregano oliwa opcjonalnie 1 kostka rosołowa (bulion z kurczaka) PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na kawałki ok. 3 cm i podsmażamy na oliwie w dużym garnku (w tym, w którym będziemy robić leczo). Dodajemy sól, pieprz i oregano(...)warzywa poza pomidorami i zalewamy ok. 1,5 szklanki wody. Dodajemy przyprawy do smaku i wrzucamy zwinięte w pęczek tymianek i oregano (tak żeby się nie rozpłynęło po całej zupie). Po ok. 30 minutach gotowania na średnim ogniu dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. W tym momencie można dodać również kostkę rosołową (nie ma takiej potrzeby). Gotujemy jeszcze ok. 15 minut
Kuchnia w biegudomu. Składniki: 1 główka kapusty (u mnie wyjątkowo włoska) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól 3 udka z kurczaka sól i pieprz do smaku Wykonanie: Umyte udka zalewamy wodą, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Następnie kapustę obieramy z wierzchnich liści(...)ścieramy na oczkach, por kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Mięso z ugotowanych udek obieramy i wrzucamy do zupy. Doprawiamy sola, pieprzem i koperkiem. Ponieważ zupa jest gęsta, zazwyczaj dorzucam do niej jakąś kiełbachę petającą się w lodówce, a odpuszczam sobie już wszelkie zasmażki
Walijskie Pichcenie