zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:96/164)

Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 124

To już ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona

Niedzielny kucharz
Wigilijna kapusta na wywarze grzybowym 154

Tradycyjna potrawa wigilijna- w nieco nietypowej odsłonie- ugotowana na wywarze grzybowym. Składniki: 1 główka kapusty 2 ½ szklanki wywaru grzybowego sól do smaku cukier do smaku sok

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz ukraiński 183

Jedna z mich ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :).  Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone(...)selera, ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji mięsnej), zagotować i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w paski: kapustę, buraki i fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Po czym dodać sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Zestawić z ognia, dodać zakwas, ew. podgrzać, ale nie dopuścić

Rodzinka w kuchni
Zupa krem brokułowa z kaszą jaglaną. Multicooker REDMOND 181

SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 1.5 l wody 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, cebula, kawałek kapusty włoskiej, natka pietruszki, por) 450-500 g brokułu  pieprz (świeżo zmielony) 1 łyżka suszonego lubczyku PRZYGOTOWANIE: Mięso obmywamy wodą. Przekładamy do misy multicookrea. Zalewamy wodą. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Brokuły odkładamy na bok. Dodajemy(...)przyprawy (liście, ziele i lubczyk oraz pieprz). Zamykamy. Ustawiamy funkcję SOUP i czas 50 minut. Po tym czasie otwieramy misę i wkładamy brokuły po uprzednim wyciągnięciu z zupy pora i porcji rosołowej. Zamykamy na 15 minut. Nie włączamy ponownie opcji gotowania. Brokuły pięknie zmiękły podczas pobytu we wrzątku przez 15 minut. Całość miksujemy blenderem. Zupę podałam z kaszą jaglaną

ClauditteMissCooking
Prawdziwy domowy rosół wołowy 141

Taki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać(...)zebrać, zanim woda się zagotuje. Po zagotowaniu wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny. Po tym czasie dodać włoszczyznę. Na  patelni opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem. Następnie wrzucić: lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie . Gotować na wolnym ogniu. Następnie doprawić solą, pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół

MarciochaKucharzy
ZUPA GOŁĄBKOWA 551

natki pietruszki Wykonanie: *Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę , starte na tarce na dużych oczkach selera i pietruszkę oraz pokrojony w półplasterki por. Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut.  * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem

Z Majeczką w kuchni
Zupa Krem Pomidorowa z Bazyliowymi Kopytkami 162

Składniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego  1 łyżeczka pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do garnka(...)momentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy oraz te z puszki. Gotujemy na małym ogniu 30 minut. Po tym czasie całość miksujemy blenderem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

ClauditteMissCooking
Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść w październiku? 150

wszystkie części i wszystkie znajdują zastosowanie w kuchni. Gałązki przypominają koperek a łodygi wykorzystywane są do zup. Pokrywa dziennie zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas i witaminę B. Zawiera w sobie także błonnik i kwas foliowy. Jarmuż To odmiana kapusty, która nie tworzy główek, a składa się z pomarszczonych liści. Jarmuż , podobnie jak koper włoski

365 dni dookoła kuchni
Kapuśniak 132

Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka lub kapusta młoda. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty nie różni się praktycznie niczym od tego, który przedstawiam w tym wpisie. Zamiast kapusty słodkiej używamy... Tryb czytania Artykuł Kapuśniak

PysiaGotuje.pl
58 najlepszych przepisów z pomidorami 211

Spaghetti z pomidorem i cukinią w natce pietruszki Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa pomidorowa Pizza z cukinią i pieczarkami Pizza z kolorową cukinią Pizza z papryką i czarnymi oliwkami

Moja smaczna kuchnia
Krupnik na gęsinie 112

studzimy, oddzielamy mięso od kości. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem. Gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 191

rodzimy jarmuż i ten toskański są zaliczani do kapust warzywnych i odznaczają się znacznymi właściwościami zdrowotnymi, dzięki bogactwie zawartych w nich witamin i przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się

Even Better Food
szybkowar-gołąbki drobiowe we włoskiej kapuście ze świeżymi pomidorami... 145

woda 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku pomidory umyć, pokroić na kawałki ze skórką i w dzbanku miksera zmiksować dokładnie ryż w woreczkach ugotować i odsączyć z wody, w misce mielone drobiowe dokładnie wymieszać z pieprzem, przyprawą do mielonego, jajkami, kucharkiem, ryżem, koperkiem, utartym czosnkiem w moździerzu z kapusty włoskiej wyciąć głąb i parzyć główkę

W Mojej Kuchni Lubię
Jak jeść i gotować przy niewielkiej ilości czasu 120

warzywne Szybkie w przygotowaniu i pożywne są również sosy, które spokojnie wystarczają na kilka posiłków. Warzywa ugotować można na wodzie, bądź też przy okazji odlać nieco wywaru podczas gotowania zupy. Do całości dodać warto także mięso, pieczarki czy podduszoną na patelni cebulkę. Sosy najlepiej gotować na wolnym ogniu, zabielając przy tym jogurtem lub śmietaną. Do zagęszczenia dodać można także trochę(...)dokroić i dodać surowe warzywa, np. marchew czy kapustę. W zimie jako dodatek szczególnie dobrze sprawdzają się kiszonki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Praktyczne mrożonki Nadwyżek jedzenia nie warto wyrzucać. Mrożenie to najlepsza metoda przechowywania żywności, która pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych poszczególnych produktów. W ten sposób przetrzymywać można warzywa, owoce, zupy, sosy czy chleb, a także dania gotowe. Mrożenie bardzo

Kulinarne Przeboje
Krem z zielonego groszku 197

Wielka wiosenna podróż kulinarna właśnie się rozpoczyna. Pierwsza prosta już obfituje w liczne, wiosną pachnące przysmaki, na straganach, spod główek kapusty i z czeluści natki marchewki  nieśmiało wychylają swoje łebki zielone szparagi. Gdzieś niedaleko zaczynają ze wstydu czerwienić się truskawki, wszak słodyczy im jeszcze brakuje, co z kolorem by mógł współgrać. Żeby tego było mało, wybujałe różowo-zielone łodygi(...)rabarbaru czekają na zaproszenie do ciasta. Sezon rusza dość nieśmiało, jednak już tylko patrzeć jak zasypią nas prawdziwe plony ziemi, która już na dobre pożegnała się z zapachem zimy. Zupę zrobicie w 20 min używając mrożonego groszku, ja często tak robię, bo nieustannie ścigam się z czasem, jeśli jednak dysponujecie swoistym, przedpołudniowym chillout-em to w sezonie na zielone strączki

Słodki Kompromis