zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:81/164)

Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 178

Dziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy

Kawa z mlekiem
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 189

Dziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy

Kawa z mlekiem
A variation with the Cyprus cabbage 220

Ciekawi co to?? Ostatnio się dowiedziałam, że kapustą cypryjską, z racji swego pochodzenia, nazywany był... kalafior. Jakże to dobrze czasami wyczytać coś ciekawego, a potem wymyślić sobie coś takiego: Wariacja pieczarkowo- kalafiorowa Składniki:  mały kalafior 5 średnich pieczarek groszek zielony kostka rosołowa makaron, np. rurki żółtko (lub śmietana i mąka) natka pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyć, pokroić(...)różyczki, odłożyć tyle ile potrzeba na zupę (ja zawsze robię to na oko). Zagotować wodę z kostką rosołową. Ugotować makaron. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć na oliwie.  Kalafiora wrzucić do wywaru i ugotować na półmiękko. Następnie dodać pieczarki oraz groszek. Chwilę pogotować. Dodać makaron. Zaprawić żółtkiem lub mąką i śmietaną. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki

bastalena
Bigos z kapusty pekińskiej 160

trzydziestych XX wieku. Od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas

mojewypiekiinietylko
Kapuśniak wigilijny, postny 179

Kapuśniak wigilijny postny fot. Moja Książka Kucharska Postny kapuśniak na Wigilię. Klasyczny, postny kapuśniak z grochem i ziemniakami na Wigilię. Pyszna zupa doprawiona ziołami z wyraźnym smakiem grzybowym. Kapuśniak ugotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa. Tradycyjny przepis  na kapuśniak jak u babci. Jak zrobić domowy kapuśniak wigilijny - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Polecam przepis na kapuśniak, korzystajcie(...)Następnie wlać rosół, dodać ziemniaki, grzyby i zioła - podgotować. Krok 3. Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać kiszoną kapustę, groch i gotować do miękkości. Krok 4. Mąkę uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, dodać do gotującego się kapuśniaku . Zupę gotować jeszcze kilka minut, zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem do smaku. smacznego :) Kapuśniak z grochem

Moja Książka Kucharska
Kapuśniak wegetariański z ciecierzycą 152

poszatkować. Rozgrzać olej, wrzucić ciecierzycę i podsmażyć . Dodać cebulę, marchewkę i smażyć przez 2 minuty. Włożyć kapustę, wlać bulion, przełożyć do garnka, gotować jeszcze przez 25 minut i przyprawić solą i pieprzem. Ser rozgnieść widelcem, utrzeć ze śmietaną i szczypiorkiem następnie włożyć do zupy

Tradycyjna Kuchnia
Menu na tydzień: Jednego dnia przygotowuję, drugiego gotuję 131

robić, żeby nie zmęczyć się za bardzo przy gotowaniu na tydzień! Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Tajska zupa Tom Yum ze słoika z krewetkami Wtorek: Kaczka po chińsku z ryżem i surówką z czerwonej kapusty Środa: Steki z kalafior z pęczakiem Czwartek: Filety z kurczaka w sosie balsamicznym z kukurydzą i marchewką Piątek: Letnia pasta z cukinią(...)sobotni wieczór, a dzięki poświęconemu czasowi, w niedzielę mogliśmy sprawnie zabrać się za pracę. Całość zaplanowaliśmy tak, żeby w piekarniku upiec razem: kaczkę, kalafiory na steki, krewetki do zupy tajskiej, i dopiec podsmażone wcześniej filety z kurczaka. Kiedy składniki się piekły, ugotowaliśmy ryż do kaczki po chińsku i kaszę do kalafiora i kurczaka. Osobno robiliśmy prostą pastę z cukinią. Tajska

Niedzielny kucharz
Kapuśniaczek z kuskusem 161

Pyszna zupka.. porcja rosołowa  kasza kuskus Kupiec kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz listek , ziele koperek Porcję rosołową umyć, zalać

Moje domowe kucharzenie
Krupnik jarzynowy 164

fajna pożywna zupka jarzynowa Składniki: - 1 por - 1 średnia kalarepka - 1 marchew - 1 garść czerwonej kapusty - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - 2 ziemniaki - pęczek zieleniny ( pietruszka seler lubczyk ) - wywar rosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę.          - Warzywa przełożyć do garnka(...)zalać wszystko wywarem rosołowym zagotować.          -  Kaszę przelać zimną wodą na sitku wrzucić do zupy mieszać od czasu do czasu            gotować 30 minut doprawić solą i pieprzem jak to woli można kostkę rosołową .          -  Na koniec dodać pokrojoną zieleninę

W królestwie smaków Beaty
Tradycyjny barszcz ukraiński 141

marchewka pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/8 główki kapusty 3-4 ziemniaki 1/2 kg buraków mała puszka białej fasoli puszka pomidorów łyżka masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska do smaku sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku opcjonalnie: śmietana do zabielenia zupy Wykonanie:   Ćwiartkę z kurczaka umyliśmy, możemy zdjąć(...)buraki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe i gotowaliśmy 2 godziny. Następnie dorzuciliśmy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 15 minut przed końcem gotowania dorzuciliśmy pokrojoną kapustę oraz pomidory z puszki. Na patelni zeszkliliśmy cebulkę, która posłużyła nam jako zasmażka. Na sam koniec dodaliśmy przepłukaną fasolkę, przegotowujemy i zdejmujemy z ognia. Podaliśmy do stołu z łyżką śmietany

Sprawni w smaku
Jesienna zupa krem z brukwi 128

naszych rodzimych stołach. Czym jest i jak smakuje to zapomniane warzywko? To niebanalna krzyżówka rzepy z liściową kapustą o ostrym smaku, zbliżonym nieco do rzodkiewki, a dodatkowo pełna wartości odżywczych, witamin i minerałów W Słonecznej Kuchni brukiew zadebiutowała pod postacią aromatycznej zupy krem doprawionej rozgrzewającym chili, delikatnie cytrusową kolendrą, z grzankami i słodką gruszką na kleksie kwaśnej śmietany. Smak absolutnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szczaw – poznaj wyjątkowe właściwości tego niedocenianego przysmaku! 226

Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
155. Barszcz ukraiński 139

pierwszy raz spróbowałam tej zupy w ukraińskiej restauracji wiedziałam, że będę chciała gotować ją w domu. Gęsta i pożywna często podawana jest na obiad i choć jest dosyć pracochłonna a raczej czasochłonna, to jej smak  wynagradza nam wszystko. 1 szklanka suchej fasoli Piękny Jaś 1 ząbek czosnku 4 buraczki ok. ½ kg mięsa i kości do nagotowania wywaru(...)angielskie i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotować ok. 10 minut i następnie dodać pokrojonego pora, kapustę i podsmażoną cebulę. Zagotować dodać fasolę wraz z wywarem i mięso. Na samym końcu dodać starte buraczki i już nie gotować, aby zupa nie straciła koloru. Dodać sok z cytryny, majeranek, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie sól. Przed podaniem

Jadło i czytadło