gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą, fasolkę zieloną mrożoną, groszek, puszkę fasoli albo cieciorki, soczewice, kapustę kiszoną, co tylko wam przyjdzie do głowy, albo to co macie pod ręką. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszczypioru, lekko posypaną prażonym sezamem. Ta zupa, tak samo jak japońska zupa miso – uwielbia sezonowe dodatki. W lecie warto wzbogacić ją dodatkiem groszku cukrowego, młodego bobu lub fasolki szparagowej. Na jesieni świetnie sprawdzą się grzyby – boczniaki i kanie, grzyby enoki i mun – a także szpinak lub kapusta bok choy. Pasta ssamjang to pasta powstająca z wymieszania ziaren sfermentowanej
Karo in the Kitchenjest takie kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej... SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki kawałek selera 2 cebulki(...)Kapustę cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy
Czary - gary w kuchniŚwięta za pasem więc trzeba pomyśleć o świątecznym obiedzie. Może taki rosół z domowym makaronem zadowoli domowników i gości? Zachęcam do ugotowania bo warto zajadać się
Moje Małe Czarowaniewywaru wystarczy tylko dodać starte kiszone ogórki i, jeśli lubicie kwaśne zupy, nieco soku z ogórków. Wtedy należy uważać z ilością soli, bo z reguły sok jest bardzo słony. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty
Kulinarne przygody GatityWiejska zupa z klopsikami Treściwa, syta i aromatyczna zupa z mnóstwem warzyw, pieczarkami, kaszą oraz mięsnymi klopsikami. Pyszny obiad dla całej rodziny! Składniki: 1,5 – 2 litra wody lub bulionu warzywnego 1/4 główki kapusty 1-2 ziemniaki 1 marchew 1 kalarepa 30dkg fasolki szparagowej pół kalafiora 3-4 pieczarki 1 cebula garść zieleniny typu: pietruszka, koperek, nać(...)jajko 1 łyżka kaszki manny sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików Zasmażka 2 łyżki masła 1-2 łyżki mąki *** Kapustę kroimy w grubą kostkę *** *** Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy oraz kroimy w kostkę *** *** Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki *** *** Fasolkę szparagową myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki *** *** Pieczarki dokładnie myjemy
Blog z ApetytemSkładniki: 300 g wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 700 g kiszonej kapusty 3 listki laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego 1 duża cebula
Atlas SmakówSposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe
Kuchenne aromatyPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 marchwie 1 selera 1/4 selera 1 pora 3 ząbki czosnku 8 ziarenek
Ugotujmy CośKolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki 2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKapusta chińska, czyli bok choy albo pak choi ma pyszne, grubsze, bardziej mięsiste łodygi i liście. Jest delikatnie gorzkawa w smaku i doskonale pasuje do zup i dań z woka, ale najlepsza jest po prostu podsmażona z czosnkiem. To jedno z warzyw, które chciałabym posadzić kiedyś na działce, bo podobno jest dość łatwa w uprawie i ma dobry stosunek(...)Internet np. w Rano Zebran o. Jest dobre samo w sobie, ale jeśli dodamy podsmażony tempeh, tofu lub garść krewetek, to będziemy mieć gotowy obiad. Składniki: 3 “główki” kapusty pak choi – liście oddzielone, umyte i pokrojone wzdłuż na pół 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę pół łyżeczki startego imbiru (świeżego startego na tarce) ćwierć chilli bez pestek
Ugotowane pozamiatanepokroiłem w kostkę , dodałem do wywaru mięsnego. Kapustę i por po opłukaniu pokroiłem na cienkie paski, wrzuciłem do wywaru. Dodałem liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarenka pieprzu, doprawiłem solą. Gotowałem około 45 minut. Pod koniec gotowania wsypałem lubczyk i pieprz mielony. Zdjąłem z ognia, wyjąłem mięso, które po pokrojeniu dodałem ponownie do zupy. Wrzuciłem na koniec posiekany koperek i natkę
R'n'G Kitchendodać marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, buraczki starte na tarce o grubych oczkach i poszatkowaną kapustę czerwoną. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru i odrobinę kwasku cytrynowego. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć żeberko, obrać z kości i mięso wrzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Można zagęścić delikatną zasmażką, ale nie jest to konieczne. Podawać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCo to oberiba pewnie wie tylko rodowity Ślązak. Więc już wyjaśniam. Otóż oberiba to po śląsku kalarepa. Samo słowo zostało zapożyczone z języka niemieckiego, ale musiało
wiecejwarzyw.plminuty. Wsypać rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę razem z nacią selera, pokrojoną dość drobno kapustę, przyprawę węgierską, czerwoną paprykę, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając. Wlać wodę, wsypać pieprz ziołowy, paprykę ostrą i izagotować, na średnim ogniu gotować z 30 minut, na koniec wsypać koperek - zupa jest smaczna, aromatyczna, my lubimy zupę warzywną również zjeść na śniadanie, daje nam energii
W Mojej Kuchni Lubię