zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:71/164)

Jarmuż – właściwości zdrowotne 213

Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa ziemniaczana z soczewicą 161

jest ta zupa ziemniaczana. Moja ulubiona. Nie ma w niej nic skomplikowanego, a jednocześnie to proste połączenie warzyw z tymankiem jest inne, ciekawsze, smaczniejsze A podana z musztardą zachwyca Zresztą, nie ma co więcej zachwalać – wypróbujcie i sami się przekonajcie! Składniki: 5 średnich ziemniaków 2 cebule 5 ząbków czosnku 3 średnie marchewki 1/4 małej główki kapusty 1 szklanka surowej(...)warzywa będą prawie ugotowane. Wówczas dodajemy kapustę, marchewkę, płatki drożdżowe i gotujemy przez kilka minut – dzięki temu te warzywka będą pysznie chrupiące Jeśli preferujecie je bardziej miękkie, to po prostu wrzucacie je wcześniej. Ja zwykle dodaję też szpinak lub jarmuż – dla smaku i podkręcenia zdrowotnych właściwości tej pysznej zupy Po ugotowaniu solimy do smaku – jeśli nie macie

Lamarida.pl
zupa chińska z kurczakiem - po polsku 291

papryka, sos sojowy...Ugotowałam zupę na wzór chińskiej. Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają. Nie prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało :D Składniki (porcja dla 3 osób): * 1/2 piersi kurczaka * 1/2 małej papryki czerwonej * 1 marchew średniej wielkości * 2 -3 pieczarki * 1 cebula * 1 gałązka selera naciowego * 1-2  liście kapusty pekińskiej * dowolny makaron chiński(...)pokrojoną w paski paprykę. Przyznam się, że paprykę obierałam ze skórki. Gotowałam jeszcze ok 6 minut i wyłączyłam ogień pod zupą. Przyprawiłam do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i solą. Przed podaniem chciałam dodać do miseczek pokrojonej kapusty pekińskiej.....no zapomniałam...Trudno, następnym razem będę pamiętać :D Nie trzeba kapusty gotować, można wrzucić garść przed samym

Pieprzyć z Fantazją
Kimchi - tradycyjne danie kuchni koreańskiej 177

Kimchi (czyt. kimczi) jest znaną potrawą w kuchni koreańskiej. W skrócie to kiszona/sfermentowana kapusta pekińska z warzywami. Doskonale smakuje jako przystawka, dodatek do dania głównego, czy składnik zup oraz gulaszy. Na pewno znajdzie wielu zwolenników, jak też takich osób którym nie podpadnie do gustu, ponieważ posiada naprawdę specyficzny i ostry smak. W zależności od upodobań można je podawać w różnym(...)opisanych przepisów na kimchi. Skusicie się? Dodam, że kimchi zawiera mnóstwo witaminy  A, B i C oraz dobroczynnych bakterii. Poprawia trawienie i zwiększa odporność. Spróbujcie! 1 kg kapusty pekińskiej 2 łyżki soli 1/2 szklanki marchewki pokrojonej w słupki 1/4 szklanki rzodkwi pokrojonej w słupki 1/4 szklanki szczypioru pociętego ukośnie 1/4 szklanki pora pokrojonego w grube półplasterki 1 mała cebula

Di gotuje
Zimowa zupa z wołowiną 207

tłuszczu (użyłam smalcu)garść świeżej pietruszki + trochę do przybrania2 litry bulionu wołowego (miałam wywar na baranich kościach)ew. 2-3 łyżki przecieru pomidorowego (dodajemy jeśli pomidory nie dadzą zupie czerwonego zabarwienia)Przyprawy:2 łyżeczki słodkiej papryki2 łyżeczki pieprzu ziołowego2 łyżeczki kolendry1 łyżeczka soligwiazdka anyżuew. zyra (doczytałam w internecie ,że to kmin rzymski, jeżeli nawet nie, to pasował idealnie)przygotowanieMięso(...)dodać kapustę, wlać pomidory z czosnkiem, wymieszać. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Do misy wolnowaru przełożyć warzywa z garnka, dodać mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę,  ustawić program wolnowaru na low (80 - 90 st C) i zostawić w spokoju na 8 - 10 godzin.Do zupy dodajemy

Stare Gary
Paszteciki na piwie. 189

     Witajcie Kochani. Czy i u Was pada? Korzystając z niepogody mam chwilę, żeby spędzić czas w domu nadrabiając zaległości.  Bardzo lubię sobie

Rozpustne gotowanie
Barszcz z młodych buraczków i fasolki szparagowej 185

kurczaka (0,5 kg) 50 dkg mlodych buraczków 30 dkg fasolki szparagowej 2 średnie  młode ziemniaki 20 dkg białej kapusty 1 srednia marchewka 1 średnia cebula 10 cm pora  100 g słodkiej śmietany do zup 1 łyżka pokrojonego świeżego  koperku 2  ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu winnego Spsób przygotowania: Udka umyć

Gosia gotuje
Kapuśniak na wędzonym żeberku 191

skutecznie rozgrzewać. Dla mnie takim najprostszym sposobem jest zjedzenie gorącej zupy. Staram się, by zupa była w domu codziennie. Jest dobra nie tylko na obiad, ale i na podwieczorek, czasem dla Taty na śniadanie przed wyjściem do pracy. 1 duże wędzone żeberko 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 4 ziemniaki 1 cebula koncentrat pomidorowy sól pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek(...)drobno i wrzucić do gotującego się żeberka.  Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującej się kapusty. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do niej 2 łyżki koncentratu pomidorowego, podusić chwilkę i dorzucić do kapuśniaku.  Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym, czosnkiem i kminkiem do smaku. Żeberko można obrać z kości i mięsko wrzucić do zupy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 205

wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup. Pasuje też do dań typu stir fry. Składniki (dla 2-3 osób): 1 kubek czerwonego ryżu 2 główki kapusty Pak Choi 1 papaja 2 papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem 2 łyżki jasnego sosu sojowego

W SMAK
Zakręcone łazanki 241

się skusić, choć potem kazał sobie wybierać tylko makaron z mięsem. Niech żyje kopciuszek… ale do rzeczy. Składniki: pół sporej główki kapusty białej jedna cebula 2 łyżki oleju 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej żeberek z zupy) dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej(...)1.Kapustę poszatkować drobno. Pokroić cebulę w kostkę. Obrać pieczarki i pokroić. 2. W garnku podgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić.Dodać pieczarki i chwilę je podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Po chwili lekkiego podsmażania podlać szklanką wody. Dodać przyprawy i dusić ok. 30 min aż kapusta będzie miękka. 3. W między czasie pokroić lub porwać gotowane mięso na małe kawałki

Mama z miasta
duszona kapusta czerwona... 154

sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, ocet jabłkowy 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę czerwoną dość drobno pokroić do większej miski, zalać wrzącą wodą, zostawić na 15 minut w tym czasie kilka razy zamieszać, odlać wodę

W Mojej Kuchni Lubię
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 158

Kremowa , delikatna zupa z zielonego groszku .Prosta w wykonaniu . 1/2 kg.zielonego groszku lub groszku mrożonego  włoszczyzna bez kapusty 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego mały kubek kremówki 30% 1 łyżka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz cząber Cukier *********************************** 1 .Warzywa z włoszczyzny umyć , pokroić , dodać listek laurowy i ziele angielskie ,zalać wrzątkiem . 2. Do wywaru

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barszcz ukraiński 178

blogu. Takie tradycyjne i takie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe 3 ziela(...)seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu podawać z kleksem śmietany. barszcz ukraiński

O kuchni z uczuciem
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 198

kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką. Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów.  Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu.  Krem jest bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 133

skleja się jak inne kasze, zachowując indywidualny charakter każdego ziarenka. Pęczak idealnie nadaje się do robienia risotto, jest też wspaniałym dodatkiem do zup, i niekoniecznie musi to być krupnik. Polecamy Wam pyszny krem z kapusty i parmezanu , w którym pęczak, choć stanowi tylko dodatek, odgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia paelli kaszy gryczanej. Przepis inspirowany przepisem Jamiego

Niedzielny kucharz
Surówka z kapusty kiszonej z rzodkiewką 151

kapusty Natkę siekamy i dorzucamy do reszty warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy oliwę i cukier. Mieszamy Artykuł Surówka z kapusty kiszonej z rzodkiewką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 152

kapustę myjemy i kroimy Warzywa wrzucamy do miski. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy według uznania. Warzywa mieszamy z sosem Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i pora pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Czwartek: Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 136

skleja się jak inne kasze, zachowując indywidualny charakter każdego ziarenka. Pęczak idealnie nadaje się do robienia risotto, jest też wspaniałym dodatkiem do zup, i niekoniecznie musi to być krupnik. Polecamy Wam pyszny krem z kapusty i parmezanu , w którym pęczak, choć stanowi tylko dodatek, odgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia paelli kaszy gryczanej. Przepis inspirowany przepisem Jamiego

Niedzielny kucharz
Kapuśniak z pekińskiej 141

Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. Pojawiła się w sklepach fioletowa kapusta pekińska i właśnie z niej przygotowałam kapuśniak. Można oczywiście zrobić z białej, będzie również smaczna. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Pekinkę warto jednak jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale … Czytaj dalej Kapuśniak

gotuj ze mną
Rumpuć 117

przesmażyłem pokrojoną w kostkę łopatkę, boczek wędzony i cebulę. Dodałem do wywaru. Następnie dodałem obrane warzywa: poszatkowaną białą kapustę, rozdrobnioną kapustę kiszoną, pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki. Na koniec dodałem przecier pomidorowy i pokrojone kawałki kwaśnego jabłka. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i kminkiem

R'n'G Kitchen
Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 181

się nadaje do jedzenia podczas przeprowadzania diety dr. Dąbrowskiej. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię

Kulinarne przygody Gatity
Warzywa po grecku (dieta dr Dąbrowskiej) 239

będziemy się rozkoszować rybą po grecku w wersji light. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowy kapuśniak z ziemniakami 165

Póki młoda kapusta w ogródku żal z jej dobrodziejstw nie korzystać,  zawiera wiele cennych składników mineralnych w tym magnezu, potasu, cynku, kwasu foliowego i witamin

Wanilia i Kardamon
Surówka z kapusty kiszonej i pora 127

kroimy. Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy cukier i oliwę. Mieszamy 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-kapusty-kiszonej-pora/ MieszamWGarnku   Artykuł Surówka z kapusty kiszonej i pora pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami 263

Jeśli zajdzie potrzeba, podlewać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/jednogarnkowe-danie-kapusta-kielbasa-ziemniakami/ MieszamWGarnku   Artykuł Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek 128

Składniki surówki umyć i pokroić. Wrzucić warzywa do miski, polać sosem, wymieszać. Posypać natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/jesienna-surowka-kapusty-pekinskiej-antonowek/ BosowKuchni Artykuł Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 199

rozrzucamy po stolnicy aby się nie posklejały.  Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Przechowywanie żywności 164

potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą

moj przepis na
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI- IDEALNE DO BARSZCZU 248

wiem jak u Was, ale u mnie bez barszczu nie ma Wigilii. Jest to obowiązkowa zupa. Taka już u mnie tradycja. A do barszczu koniecznie krokiety. Z kapustą i grzybami- nie mogłoby być inaczej. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, zobaczcie sami   Składniki: naleśniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz

Z Majeczką w kuchni
Zupa jarzynowa z fasolą 170

Pyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać

W królestwie smaków Beaty
Pierwsza Wigilia Lubelskich Blogerów Kulinarnych 211

cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Restauracja uraczyła nas barszczem wigilijnym, zupą grzybową z łazankami oraz kremem chrzanowym z wędzonym pstrągiem. Tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną KLIK Oczywiście aby tradycji stało się za dość oraz jak przystało na blogerów kulinarnych musieliśmy spróbować każdej z potraw dzięki czemu z restauracji

sierotka maRysia w kuchni
Kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą 173

mieszając zrobiłem jasną zasmażkę. Posypałem papryką zalałem niewielką ilością wody, dokładnie wymieszałem. Do garnka z kapustą dodałem ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, zagęściłem przygotowaną zasmażkę. Wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Dodałem 2łyżki śmietany zahartowanej kilkoma łyżkami gorącej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Po rozlaniu do talerzy dodałem kilka kawałków śliwek i posypałem natką pietruszki

R'n'G Kitchen