Stary przepis na kapuśniak. Pyszną, kwaśną zupę z prażokami. Nie wiesz czym są prażoki? Przeczytaj mój wpis, a wszystko wyjaśnię. Przepis na kapuśniak z prażokami Kapuśniak - składniki woda warzywa: pietruszka, marchewka, por, seler, czosnek (2 ząbki) liść laurowy, ziele angielskie mięso (wędzone żeberka) 1 kg kapusty kiszonej zasmażka z boczku (podsmażamy boczek z cebulką i wrzucamy do kapuśniaku) majeranek (łyżeczkę(...)przesmażyć, dodać trochę cebulki i gotowe. Przygotowanie kapuśniaku: Gotujemy mięso z wywarem warzywnym przez 40 minut. Dopiero po tym czasie wrzucamy kiszoną kapustę i gotujemy jeszcze przez godzinę, w międzyczasie dodajemy zioła, przyprawiamy. Na koniec do zupy dodajemy zasmażkę z boczku z cebulką. Kapuśniak i prażoki podajemy na oddzielnych talerzach. Smacznego
Jak u mamyłyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie zalać wodą i zagotować dodać pokrojoną drobno kapustę, gotować z 15 minut dodać masło, kucharka, przyprawy i gotować z 5 minut - zupa jest lekka, smaczna na szybki obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętych co chcą zjeść tanią zupę na obiad, bez dużego nakładu pracy. Składniki: -Jedna ćwiartka z kurczaka -300 g kapusty kiszonej -300 g ziemniaków -dwie kostki rosołowe -łyżeczka smalcu -łyżeczka mąki -ziele angielskie, liść laurowy, magii, pieprz Przygotowanie: Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około(...)zagotowania dorzucamy odsączoną i delikatnie przesiekaną kapustę. Sok z kapusty zachowujemy i dodamy go pod koniec jeśli kapuśniak będzie mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o boku około 1 cm ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy z zupy udko, obieramy dokładnie mięsko i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy
Tanie przepisy studenckiePyszna, aromatyczna, sycąca, zdrowa, gęsta zupa w sam raz na wiosnę. Trochę przypomina barszcz ukraiński, tyle tylko, że bez fasoli i kapusty. Chętnie ją przygotowuję, bo to jeden ze smaków dzieciństwa. Polecam! Składniki na barszcz czerwony z warzywami 1 porcja rosołowa, żeberka, skrzydło indycze lub inna kość lub mięso na zupę 4 buraczki czerwone ugotowane ze skórką 2 marchewki
Rozpustne gotowaniewarzywnych jest to :) że każda jest inna, - przez to o nich też mówimy że są wiosenne :) Zupy są lekki, pożywne I dodające energii zawsze na resztę dnia. Zaczynamy :) Składniki:3-4 marchewki1 pietruszki1 seler3-4 ziemniaki1 mały kalafior1 mała główka kapusty 100 gr pieczareksól, pieprz, paprika , 2-3 liście laurowe Wykonanie:Na rosół z bulionu, lub z kurczaka lub też(...)innego mięsa( gotujemy z liściem laurowym )- wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki , seler I pietruszkę. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy kalafior, kapustę I pieczarki. Gotujemy dalsze 10-15 min. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem I paprika. I zupa gotowa :)Posypujemy świeżą natką pietruszki. Życze smacznego
Smaki EdytyCzas uruchomić kapustę kiszoną, która dojrzewała w spiżarni od lata. Dzisiaj opowiem wam o tym jak przygotować łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem. Zanim przejdziemy do gotowania kilka ważnych informacji. Jak wyglądają łazanki? Łazanki to doskonale znany w polskiej kuchni makaron w kształcie kwadracików o bokach do 1,5 cm. Bywają też większe odmiany. Łazanki przygotowywane są z mąki pszennej(...)może tutaj coś znajdziecie dla siebie. Z przepisów polecam wam także zapiekankę ziemniaczaną z czterech składników . Możecie także spróbować mojego przepisu błyskawicznego na zupę pomidorową . Zobacz mój film z przygotowania łazanek Składniki – Łazanki z kapustą kiszoną i boczkiem 250 g łazanek – tu możecie zamówić łazanki 0,5 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 1 cebula 3 ziarenka
Kuchennyviral.plsitko z dużymi oczkami i mielimy dobrze odciśniętą kapustę kiszoną, następnie zmieniamy sitko na średnie i mielimy ugotowane (najlepiej jeszcze ciepłe) mięso i grzyby. W sporej misce mieszamy zmieloną kapustę kiszoną, mięso, grzyby, dodajemy przesmażoną cebulkę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, pamiętając by farsz był nieco mocniej doprawiony, bo naleśniki "zabiorą" nieco smaku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w lodówce(...)Następnie każdego krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krokiety, aż się ładnie zarumienia. Podajemy jako dodatek do zupy lub z kubkiem gorącego barszczu czerwonego
Rozpustne gotowaniedodatkiem kwaszonych ogórków, co sprawia, że jest lekko kwaśna w smaku, przez co z pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził, że to zupa bigosowa - jakież było jego zdziwienie, gdy powiadomiłam go o braku kapusty wewnątrz garnka ;-) Składniki (6 porcji): 500 g karkówki bez kości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew(...)przyprawy. W tym czasie kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu przez 10 minut, dołożyć starte na drobnych oczkach ogórki i jeszcze przez 10 minut smażyć. Dołożyć do zupy i gotować 10 minut. Zupa powinna być kwaśna, dlatego dolewamy na końcu wodę z ogórków. Najlepiej samemu regulować kwasowość - 250 ml to czysto orientacyjna ilość. Dokładamy Na samym
Poezja Smaków - blog kulinarnydag.mąki 2 jajka sól 2 łyżki oleju Ok.1 szklanki ciepłej wody Farsz: ********************** 60 dag.mięsa z rosołu lub wieprzowego z zupy 1 sucha bułka 1 żółtko 2 cebule sól pieprz Jarzynka: ******************** 1 główka kapusty słodkiej 1 pęczek koperku 4 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 cebula ********************* Bułkę moczymy.Ugotowane mięso mielimy razem z cebulą i odciśniętą bułką.Wyrabiamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:). 500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka(...)kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy
Szefowa kuchnismakuje po dodaniu soku z ogórków kiszonych. Myślę, że równie dobrze można dodać sok z kiszonej kapusty, wtedy będzie „bardziej barszcz”. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa, chociaż nie znałam wtedy zupy chlebowej. Bardzo często u mnie w domu rodzinnym gościł biały barszcz, a serwowany był o dziwnej
To co kochamgochugaru, której ilość w przepisie zależy od tego, jak ostre potrawy lubimy. Kimchi można zajadać samodzielnie jako przystawkę, może być również składnikiem zupy lub dodatkiem do dania głównego. Składniki na jeden duży słój: duża główka kapusty pekińskiej 1/2 marchewki 1/2 białej rzepy szczypior z trzech dymek 5 łyżek soli 10 szklanek wody szklanka wody 3 łyżki mąki z ryżu
wyzwania kuchenneWspaniałe uniesienie smaków <3 Kapusta kiszona z dodatkami <3 Składniki 1/2 kg kiszonej kapusty 4 łyżki masła 1,5 l rosołu drobiowego 1 marchew
R'n'G KitchenKapuśniak - pachnący wędzonką, ugotowany na kapuście zakiszonej przez moich rodziców, pycha. Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytyNiedawno pisałem o bigosie z młodej kapusty i sezonowych warzywach i owocach . Chłodnik z młodych buraków jest kolejnym, jednym z kilku, sezonowym daniem, na które czekam
Marder&Marder Manufacture