zupa ryba - 500 przepisów (strona:16/34)

Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 133

były jako symbol wiecznego życia. Świeże liście to popularna przyprawa do potraw oraz środek konserwujący. Szałwia to dobry dodatek do serów czy dipów z twarożku. Liście możemy dodać do zupy z cebuli, pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości.  Oregano  Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli(...)wzmaga apetyt, najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka

Moja smaczna kuchnia
wywar rybny 230

zupy rybnej jest dobry wywar. Z pewnością nie można polegać na gotowych produktach, bowiem delikates jakim niewątpliwie  jest zupa rybna z owocami morza zamiast delektować nasze podniebienia okaże się klapą. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech osób  700-1000 g gorszych części ryb

Miód i pieprz
Zupa rybna 71

Długo zbierałam się do przygotowania tej ryby aż w końcu wróciłam z zakupów ze świeżymi dorszami więc decyzja zapadła. Postanowiłam przygotować wariant z mieszanką smaków raczej niż dominującym smakiem ryby. Zneutralizowałam go dodając paprykę, dymkę i makaron jajeczny. Zupa jest smaczna i pożywna - z powodzeniem może samodzielnie stanowić lekki obiad czy kolację. Miłośnikom ostrej kuchni polecam doprawienie ulubionym ostrym, azjatyckim

Milion Smaków
Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska 247

Kochani! Cudowna mieszanka przypraw z przeznaczeniem dla wegetariańskiej zupy marokańskiej (już niedługo w Restauracyjce Literackiej!), kurczaka bądź ryby po marokańsku;-)  Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli

Restauracyjka Literacka
Flaki z morskiego ghula 123

każda szanująca się gospodyni powinna na stałe wpisać w swoje menu! Bogata we wszystko, co tylko wartościowe być może, zupa prawdziwego Wilka Morskiego! Palce, haki i drewniane nogi lizać. Mniam! Składniki: 3 tuby z kalmara 100-200 g filetów z ryby morskiej, np. morszczuk,mintaj, halibut 2 litry wywaru rybnego* majeranek, tymianek, natka pietruszki sól,pieprz opcjonalnie odrobina gałki muszkatałowej(...)się rozgotować. Jeśli gotowaliśmy wywar rybny, to śmiało możemy dodać z niego marchewkę do naszej zupy. Dla amatorów nieco pikantniejszych smaków Honorietta poleca np. dodać kilka kropli Tabasco lub odrobinę pasty Sambal Oelec. Jak zrobić wywar rybny? Gdy kupujemy świeże tusze ryb, które następnie filetujemy, to warto "skrawki-odpadki" z tej procedury sobie zamrozić na później. To później,to właśnie

Karczma Honorietty
„Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman 172

m.in: -najbardziej popularne ryby i owoce morza wraz z opisem struktury ich mięsa. -porady po czym poznać, że ryba jest świeża -jak zabrać się za rybę -sposoby przyrządzania ryb W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone na rozdziały tj.: -przystawki -zupy -dania główne -święta -grill(...)wielu świetnych przepisów, które można znaleźć w tej książce. Dla rybnych skrytożerców i nie tylko polecam wydanie z czystym sumieniem. Przecież każdy wie że ryby są zdrowe i powinniśmy ich jeść jak najwięcej. Mięso ryb przewyższa pod względem wartości odżywczych wieprzowinę, wołowinę i drób. Udowodniono, że ryby poprawiają nastrój, sprzyjając produkcji serotoniny

Marta Gotuje
PÓŁMISEK MIĘS … PIECZONE ZIEMNIAKI … SERNIK I SZARLOTKA czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W C.K.BROWAR 206

( zdjęcie to jest własnością C.K. Browar ) )TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA C.K.BROWAR NIE MAJĄ WPŁYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany

Ostra na Słodko
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA 203

przygotowania karpia jest mnóstwo. Ja chciałabym Wam przedstawić mój, na najprostszego, pysznego, chrupiącego, wigilijnego karpia. U mnie przygotowuje się tę rybę chyba w najprostszy z możliwych sposobów, a mianowicie po wyfiletowaniu płatów karpia (ości, płetwy itp.wędrują na zupę rybną ), resztę kroję na mniejsze kawałki, solę przynajmniej na 1h przed smażeniem i odkładam w chłodne miejsce. By uniknąć biegania

Smaczne Zdrowe
Sushi w dowozie – genialne rozwiązanie… na Święta! 119

wigilijengu menu. Pomysłem słusznie wdrażanym od kilku lat jest sushi w dowozie na święta . A gdyby podejść do świąt zupełnie inaczej? Nowocześnie! Gdyby tak Zupę Grzybową zastąpił ramen ? Gdyby karpia zastąpił grillowany węgorz? Gdyby rybę grecku zastąpić Sashimi? I w końcu – pierogi zastąpić Sushi? A gdyby do tej nowoczesnej i przepysznej wigilii dołożyć jeszce możliwość dowozu sushi? To możliwe

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Halászlé – węgierska zupa rybna 166

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Halászlé to oryginalna, węgierska zupa rybna. Przygotowuje się ją szybko i łatwo. Obowiązkowymi dodatkami jest oczywiście świeża, czerwona papryka, oraz …

My Blueberry Corner
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym i pomidorami czyli Zupowy wtorek i Srodowe Rybki 149

Witajcie o poranku!!! na zegarze wybiła 7.23 :) Mam dzisiaj dla Was wyjątkową zupę. Pełna smaków, pożywna, rozgrzewająca, nic dodać nic ując jedynie ryby trzeba lubić. Przepis jest autorstwa Doroty Wellman i pochodzi z najnowszej książki Lidla "Ryby są super". Jest prosta w przygotowaniu i naprawdę smakuje wybornie :) :) obiecuję, że przepis pojawi się popołudniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO. 219

Uf, jak gorąco! Puf, jak gorąco! Zupełnie jak w wierszu Tuwima. Kto wie, czy w szafie "nie siedzą grubasy, co zajadają same kiełbasy", kto ich tam

W kuchni Karmel-itki
Pan Szczaw w roli konesera. 221

Znowu ciemno. Znaczy - chmury. Sine, siwe i ciężkie niebo. Spozieram na nie rozczarowana.Słońce, gdzie znowu jesteś?Czerwiec w tym roku zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Kraciasta

W kuchni Karmel-itki
Curry rybne 125

Już we wcześniejszych rybnych wpisach ( o mulach  i  zupie rybnej ) pisaliśmy Wam o wspaniałym asortymencie produktów w sklepach MAKRO! Jesteśmy wielkimi fanami ryb i owoców morza, do tego stopnia, że z chęcią jedlibyśmy je o każdej porze dnia i nocy!  Kiedy wczoraj chodziliśmy po MAKRO, spoglądaliśmy na te wszystkie świeże, wędzone oraz mrożone ryby i owoce morza

Plate of Joy
10 rzeczy, których trzeba spróbować na Węgrzech 77

warzyw (przede wszystkim, oczywiście, papryki), a podaje z grubo krojonym węgierskim chlebem. Gulasz Skoro wywołaliśmy już zupę gulaszową, to nie sposób nie powiedzieć również o gulaszu. Jest to w końcu węgierskie danie narodowe. Gulasz przyrządza się z różnych rodzajów mięs, a także z ryb. Od bograczu różni się tym, że jest gęstszy i podaje się go na płytkich talerzach jako(...)przypieczony”). Halaszle Węgry tak bardzo kojarzą się z gulaszem, że często zapomina się o roli, jaką w tamtejszej kuchni odgrywają ryby. A przecież obok bogracza i gulaszu w karcie większości węgierskich restauracji znajdziemy także halaszle, czyli pożywną zupę rybną. Podobnie jak większość węgierskich potraw, także halaszle zawiera cebulę, paprykę i pomidory, jest lekko pikantna, sycąca i rozgrzewająca. Kurtoszkołacz Węgierski

ProstePesto.pl
ŁOSOŚ TERIYAKI Z SALSĄ Z MANGO 83

jesteś fanem ryb i szukasz czegoś jednocześnie pysznego i prostego to jesteś w odpowiednim miejscu. Łosoś teriyaki z salsą z mango to perfekcyjne połączenie zdrowej ryby ze słodko ostrym owocem. Łosoś z mango to danie od którego nie można się oderwać dopóki się nie skończy. Dobrze skomponowane, odpowiednio słodkie, ostre, kwaśne, słone – idealne! INNE PYSZNE DANIA Z RYBĄ I OWOCAMI(...)PESTO I KREWETKAMI     SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI     NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE     ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM   Łosoś teriyaki z salsą z mango: – Dla fanów ryb i owoców morza – Dobrze skomponowany – Odpowiednio doprawiony – Pyszny i prosty – Nie można się od niego oderwać dopóki się nie skończy ILOŚĆ PORCJI

globuskulinarny