Dzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna Pasjinaprawdę warto. Co do kulinarnych zwyczajów Dishonored 2 – chociaż w Karnace nie brakuje ryb i różnorodnych owoców, takich jak figi, gruszki, winogrona czy jabłka, to samych potraw jest bardzo mało. W pomieszczeniach kuchennych często spotykamy garnki, w których gotują jakieś niezidentyfikowane zupy, zdarza się też, że w bogatszych dzielnicach znajdujemy upieczone wielkie króliki. Jednocześnie już od samego początku widać
Nerds Kitchenwasabi. Ułóż na wierzchu kilka pasków łososia i odrobinę ikry z taszy (lub innej ryby). Udekoruj gałązkami koperku, podawaj na ciepło jako przekąskę, przystawkę lub danie główne, na przykład z sałatą doprawioną sosem winegret. *Np śmietany Szefa Danone 22% do sosów i zup
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje do ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję na kawałki większe niż do zupy. Do tej sałatki lubię kupować małe ziemniaki, kroję je wtedy na ćwiartki. Mają być
Karo in the Kitchenksiążce na wcześniejszych stronach? Wiedzę! Całą wiedzę o rybach i owocach morza! Pierwszy rozdział książki to Rybne ABC! Kilka stron zdjęć różnych ryb i owoców morza z opisem np. jaki to typ ryby, jakie ma mięso, czy to ryba chuda czy tłusta i szybka porada co zrobić, aby dana ryba był np. smaczniejsza czy aby pozbyć się w niej mulistego(...)rybami - np. jak postępować z rybą, aby nam się nie rozpadła podczas smażenia. Możemy poznać też podstawowe zasady grillowania ryb i owoców morza oraz poznamy sposób jak w domu uwędzić rybę! W czwartym rozdziale dowiadujemy się o poszczególnych częściach ryby dostępnych w sprzedaży - jak powstaje rybny filet czy tuszka. Tu dowiemy się też jak dobrze przyprawiać ryby oraz trochę więcej
Plate of JoyLatem jest jakoś tak, że nie ma się ochoty na jedzenia ciężkich rzeczy. Wtedy najlepszym posiłkiem są lekkie sałatki, zupy i chłodniki. A oto
Mango PapajaKuchnia Toskańska ” to książka napisana przez Piotra Adamczewskiego , reportera i krytyka kulinarnego „Polityki”. Książka Adamczewskiego zawiera wiele przepisów na smaczne dania: mięsne, rybne, z owocami morza, wegetariańskie, zupy i desery. Książka "Kuchnia Toskańska" Piotra Adamczewskiego to nie tylko spis włoskich przepisów, ale także interesujący fotoprzewodnik po tym pięknym regionie, który nazywany jest przez autora krainą tysiąca smaków(...)interesujące nazewnictwo rozdziałów np. "Ryba z wieprzka, złoto w płynie" I te zdjęcia! Wydanie jest ubrane w kolorowe ilustracje włoskich pejzaży i apetycznie podanych dań, które zachęcają do głębszego poznania kuchni toskańskiej.Aż chce się jeść oczami. A na dodatek mój ulubiony papier kredowy.... Autor „ Kuchni Toskańskiej ” przedstawia przepisy m.in. na: bruschettę, florenckie naleśniki, zupę pomidorową z grzankami, szaszłyki
Bon Appetit MałgorzatyMiałam przyjemność testować przepisy Opolan. Tym razem był to karp po niemodlińsku. Wykonałam rybę wg tradycyjnej receptury i zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W tym wydaniu tym razem typowe śląskie potrawy wigilijne. "Okolice Niemodlina to kraina stawów.. Niewątpliwie miejsce unikatowe, gdzie najważniejszą rybą w odłowach zostaje do dnia dzisiejszego karp".Tradycja jedzenia karpia przywędrowała(...)który ma najwięcej stawów hodowlanych. Najsmaczniejszy jest karp Zatorski. Pamiętajcie by wybierać te certyfikowane, które gwarantują dobre praktyki producenckie. Następnym razem podam przepis na siemieniotkę. Czyli wigilijną, śląską zupę z ....konopi. Tak, tak. Koniecznie wypatrujcie! :) Karp we włoszczyźnieSkładniki:· 1½ do 2 kg karpia
Bon Appetit Małgorzatyjako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „). Składniki: (4 porcje) 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek (z końcówek zróbcie zupę ) 350 g pomidorków koktajlowych (użyłam mieszanych koktajlowych(...)miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „ źródło
Moja Delicjapikantno-kwaśnej zupy Tom Yum z owocami morza. Coś wspaniałego ! ! ! Trawa cytrynowa, galangal, chilli, sok z limonki, liście limonki kafir, kolendra, ojjj czego tam nie było :) Tom Kha Mniam ! Kurczak na słodko z orzechami nerkowca. Zielone curry z tajską bazylią. Nie pamiętam jak to się nazywało ale było w gęstym sosie i z owocami morza. Kolejna pyszna zupa(...)może się zmarnować .... Świński ryjek A tak w Tajlandii kupuje się zupę na wynos. Drinki można wypić prosto z bambusowego kubka :) Sushi Ostrygi, jeszcze nie oczyszczone I już gotowe do zjedzenia.... Przepyszne ! Uwielbiam ! Małże z grilla Szpinak wodny, Morning Glory z boczkiem i ryżem Zupa Won Ton To było coś na s.... Z owocami morza i jajkiem
Jemy PijemyW książce " Po prostu, po włosku " ten sos nosi nazwę "sos pomidorowy naszej mamy na lato" ( sugo della mamma ). Podaje się go na zimno z ciepłym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięsą, zupa krem to nie zupa, nie mówiąc już o goździkach w zupie pomidorowej (skąd inąd fenomenalnej autorstwa Asi z KwestiSmaku)- w końcu mężczyzna szczęśliwy to mężczyzna najedzony. a najedzony może być tylko po staropolsku dużą ilością mięsiwa i wielkim kubkiem fasolowej zupy. Musiałam zatem sprostać wyzwaniu i przygotować na obiad coś nadzwyczajnie zwyczajnego. Ja, zdeklarowany wróg zup wszelakich(poza(...)jedną) i tłustych golonek, a przede wszystkim kapusty, w każdej innej postaci niż dobra kwaśnica. Jednym słowem nie darzę sympatią tradycyjnej kuchni. Lubię jeść lekko, uwielbiam makarony, dziki ryż, ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam
Zapiski Młodej Żonydanie wtedy będzie świetnym pomysłem na wykwintną kolację. Łososia możemy podać do sałatki zarówno na ciepło, jak i na zimno. Osobiście polecam wersję na ciepło, tym bardziej, że rybę smaży się bardzo krótko. Wszystkie składniki możemy przygotować odpowiednio wcześniej, a łososia usmażyć tuż przed podaniem. SKŁADNIKI SALSA Z GRANATÓW I MIĘTY 1 czerwona cebula 250 g pestek granatu 1 mała(...)włoski myjemy, odcinamy zielone łodygi (możemy je wykorzystać do zupy) i kroimy w cienkie plasterki. Poszatkowany fenkuł zanurzamy w zimnej wodzie z sokiem z cytryny. Mieszankę sałat lub innych zielonych liści myjemy i osuszamy. Filet z łososia myjemy pod zimną bieżącą woda, dokładnie osuszamy. W razie potrzeby oczyszczamy rybę z ości, skórę z łusek. Kroimy w poprzek
Tajemnice Smakuktórych warto spróbować, podróżując po tym ciekawym kraju. Bacalhau a Bras Bacalhau, czyli dorsz, jest najpopularniejszą rybą w Portugalii. Mówi się, że Portugalczycy znają 365 sposobów na jego przyrządzenie. Wśród najpopularniejszych dań obiadowych można wymienić dorsza grillowanego, różne odmiany gulaszu z tą rybą czy właśnie bacalhau a bras, czyli rybną zapiekankę. Bacalhau a bras przygotowuje się z rozdrobnionego suszonego dorsza(...)jajek. Jest popularna praktycznie w całym kraju. Caldo Verde Najbardziej znana portugalska zupa. Pochodzi z północnej Portugalii, gdzie powszechnie uprawia się kapustę galicyjską. To właśnie z tego rodzaju kapusty, a także m.in. zmiksowanych ziemniaków, plasterków kiełbasy i oliwy z oliwek, przyrządza się caldo verde. Zupę podaje się najczęściej z kromkami chrupiącego chleba kukurydzianego. Feijoada a Transmontana Gulasze, zarówno mięsne
ProstePesto.pljest wyjątkowa. Aromat cytrynowy przewija się w cieście, przyprawach i dodatkach, zmienia zupełnie smak i doznania. Łagodne szpinakowe nadzienie świetnie harmonizuje się z cytryną i pomidorami. Było z tą zupą trochę pracy i zachodu, bo tortellini robiłam sama, ale opłacało się. Jestem z tego pomysłu bardzo dumna. :) Zadałam też sobie dziś pytanie, czy uda mi się zrealizować wszystkie moje(...)nadzieję, że będą jeszcze konkursy z zupą pomidorową lub w ogóle z zupami. Ja zupy uwielbiam i wciąż mnie to zaskakuje, jak wielkie pole dają do popisu. Oczywiście wszelkie konkursy są świetnym katalizatorem takich pomysłów, inspiracji i odrobiny rywalizacji. To taka szczypta adrenaliny i ekscytacji, a ja w takich klimatach czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo
Kuchnia Prezydentowej