Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Zupy Krem pomidorowy - zupa dobra, ale tylko dobra. Najlepszą zupę pomidorową póki co jedliśmy u znajomej, z którą byliśmy, więc nasz punkt widzenia równa wszystko do tego poziomu. I w większości przypadków pozycje restauracyjne przegrywają ;); koszt: 19 zł Wyśmienita zupa rybna na pomidorach z sandaczem, łososiem i mięsem raka - nie próbowałam(...)jedyna niedoprawiona rzecz, której próbowaliśmy ;)); koszt: 34 zł Zupa z soczewicy - mam wrażenie, że soczewica była tylko w nazwie, bo zupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami i wędzoną kaczką - tak samo jak w przypadku zupy rybnej - kompletnie niedoprawione danie. Aż dziw bierze, bo i wędzona kaczka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!podróży będzie na blogu dużo więcej – sporo bowiem z tego, co tam degustowaliśmy i oglądaliśmy chcielibyśmy skopiować w domu. Nie liczę oczywiście na tą ogromną różnorodność ryb i owoców morza – ale i w naszych sklepach co raz więcej z tego asortymentu możemy znaleźć. Restauracja La Falua to 3-gwiazdkowy lokal na ulicy Calle Santander 22 - położony(...)świeżych pomidorów ) Uważajcie! To pułapka! Są tak pyszne, że możecie najeść się już przed obiadem. Zwłaszcza, że jak znikną przyniosą wam dokładkę. Zupy nas zachwyciły. Rybna – to właściwie zupa morska, pełna owoców morza i kawałków rybiego mięsa. Gazpacho okazało się puszystym kremem pomidorowym, bardzo świeżym i doskonale doprawionym z oddzielnie podanymi, drobno krojonymi dodatkami ( cebula, papryka ). Było całkiem inne niż
Smaki EwyD ietetycznie, wcale nie znaczy niesmacznie! Od pewnego czasu zrewolucjonizowałam swoje podejście do posiłków zawierających śmietanę lub majonez . Obywam się bez tej tłustej „dobroci”, zastępując
Grunt to przepis!obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać w kuchni, by zjadł choć łyżkę surówki, kompletnie się do niej przekonał!Marchewka ta świetnie komponuje się z rybami, jest sycącym dodatkiem do dań głównych. Robi się praktycznie sama, zanim zdążysz zorientować się, że jesteś w kuchni. Dla zapracowanych mam, zabieganych kobiet, mężczyzn i wszystkich tych, którzy cenią(...)Składniki:5, 6 średniej wielkości marchewek1 średnia cebula2,3 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego olejupół szklanki wodykostka rosołowa (lub własny bulion)2 łyżki gęstej śmietany ( najlepiej do zup i sosów), może być też 18%garść posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:Skrój marchewkę w słupki i wrzuć do miseczki. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Na szerokiej i dość głębokiej patelni rozgrzej oliwę
Gotowanie to kochanieoraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”A oto moje odpowiedzi na zadane pytania: Potrawa bez której nie mógł/mogła byś się obejść.Zupa pomidorowa (w każdej wersji) ! Niedzielny obiad dla mnie to...czas mile spędzony z mężem, wspólnie przygotowane smakołyki. Jaki film ostatnio obejrzałeś/łaś?Po raz setny Lejdis - uwielbiam. Czy słuchasz muzyki(...)jaki smak?Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach?Raz na jakiś czas, za każdym razem w innej - lubię testować nowości. Co polecił/a byś na uroczysty obiad?Indyjską zupę pomidorowo - marchewkową z soczewicą, cytrynową pierś z kurczaka z tagliatelle i ptysie - łabędzie, a do tego kilka różnych przystawek. Moje pytania do nominowanych blogerów: Od jak dawna gotujesz? Czekolada, chilli
Kulinarny Pamiętnikziemniakami, kalafiorem, cebulą, pomidorami z puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną lub w całości, do samodzielnego podziału. A to jest dobry sposób na to jak wykorzystać filety głęboko mrożone, z grubą warstwą lodu na wierzchu, nie niszcząc struktury i smaku ryby. To curry znalazłam u Jamiego Oliviera ale mocno zmieniłam(...)nasze kubki smakowe – tamto było trochę zbyt byle jakie i mdłe, aromatycznie bezbarwne. U mnie jest więcej przypraw, kokosowe mleko i odrobina ostrości, która świetnie współgra z białym mięsem ryby nie zabijając i nie tłumiąc jednocześnie jego smaku. Szykujemy sobie duży rondel z grubym dnem i po kolei wszystkie składniki które będą w nim lądować. Filety rybne wkładamy w lodzie
Karo in the KitchenDoskonały pomysł na gotowanie kaszy w soku, nadającym jej lekko owocowego smaku. Podpatrzyłam i już tak gotuję, jest super. Świetna galaretka, ta palona nuta.. no i świetnie przygotowana ryba. Ośmiornica - kasza kuskus/granita z pomarańczowego pomidora/ puder z czarnej oliwki. Ciepła, miękka, delikatna ośmiornica, kuskus w soku z pomarańczy, puder z suszonej czarnej oliwki i granita z pomarańczowego pomidora(...)jarmuż - tak jak lubię. Halibut - pure z patisona /quinoa / szpinak pędowy/ oliwa z szałwią melonową. Halibut idealny. Jest gotowany z ośćmi, które wyjmowane są po ugotowaniu, dzięki czemu ryba ma pełniejszy smak. Czy wszyscy wiemy, że szałwia ma różne smaki i zapachy? I to już koniec, zdecydowanie zabrakło deseru. Bo przecież deser jest wspaniałym zakończeniem posiłku. Do tej laurki, którą
królestwo garówChoć myśli krążą już wokół świąt, samymi planami o świątecznym menu żyć się nie da :) W tygodniu też należy, a nawet trzeba coś zjeść! Skoro jesteśmy
bistro mamaWszystko pokazała Pani Edyta, dlatego też, możecie ich szukać na jej blogu. Słynny, pyszny hummus z ciecierzycy. To była jedna z rzeczy, które najbardziej mi smakowały. Kolej na zupę dahl - mój kolejny faworyt :3 Muszę zrobić ją w domu, jest bardzo rozgrzewająca. Pychota! Kulki Rafaello z kaszy jaglanej. Chyba każdy uczestnik warsztatów nie mógł doczekać się właśnie tej słodkości(...)pieczarki? i tofu? ... Do pysznych pulpetów a'la meatbalss. Ps. Świetnie smakują z humusem ! A teraz SELERYBA. Coś co jadłam po raz pierwszy. Naprawdę smakuje jak ryba - dzięki glonom. (już dzisiaj kupiłam sobie glony i również będę robić takie selerybki ) Spaghetti z sosem "bolońskim" - z kaszy gryczanej. Przy degustacji tego dania wyszło, kto lubi kaszę gryczaną. Kilka
healthy dreamsPamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itkirazy do roku, prawie z musu, ryba zagości na naszych stołach i to jaka ryba filet z pangi, czy miruny. Dobrze że nasi przodkowie tego nie widzą. Czas by to zmienić. A że zmiany należy przeprowadzić od podstaw, tak też i zaczniemy od zakupu i filetowania ryb. Każdy wie że ryba im świeższa tym lepsza, kilku Szwedów(...)swoje miejsce. Oko świeżej ryby jest " bystre", nie zamglone i w końcu najważniejsze, skrzela ryby muszą być krwisto czerwone i bez nalotu. Oczywiście jest jeszcze kilka innych metod rozpoznawania świeżości ryb ( np po wargach ), ale te podane powyżej są najprostsze i nawet osoby z niewielkim doświadczeniem, nie powinny mieć kłopotu z oceną świeżości ryby. Wiemy już jak dokonać wyboru właściwej
Miód i pieprzDIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ). Dieta śródziemnomorska kojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie urlopu chętnie delektujemy się śródziemnomorskimi potrawami, być może po powrocie również stosujemy zbliżony sposób odżywiania. Ale kiedy nadchodzą chłodniejsze(...)sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie
Chilli Czosnek i Oliwapotraw nie skosztuje ,tyle go w przyszłym roku przyjemności ominie”. Stary zwyczaj nakazywał podanie dwóch, trzech zup. Buraczane barszcze podawano wszędzie. 100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z uszkami. Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce siemieniotka(...)moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze
Kulinarny karnet Christopheraspiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka zdjęć(...)ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski koszt przygotowania. W tej książce Jamie spisał się pod tym względem na medal (wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa
WojnaNaSmaki.pljedzenie po kilku godzinach od przygotowania bez możliwości włożenia go do lodówki lub podgrzania staje się nijakie. Znacznie bardziej wolę wyskoczyć gdzieś w trakcie przerwy i wszamać jakąś ciepłą zupę lub sałatkę. Wyjątkową sytuacją jest za to sushi. Najlepsze jest oczywiście świeże, ale gdy zabieram się za jego przygotowanie, to robię go w takich ilościach, że wystarcza mi na dwudniowe(...)opycham się nim w przerwach do granic przyzwoitości. Moja dzisiejsza propozycja to nietradycyjne sushi w wersji raw, zainspirowane przepisem z książki My New Roots Sarahy Britton. Zamiast ryb wykorzystałem surowe zimowe korzeniowe warzywa, ryż zaś podmieniłem pastą z namoczonego słonecznika z kalafiorem. Więcej zdrowia i składników odżywczych to stanowczo to, czego potrzebujemy zimą. * SKŁADNIKI dla 4 osób
Food Square