zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:760/1190)

Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 205

dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate.   Dziś zapraszam na zakręconą focaccię. Może wygląda bardziej jak pizza, ale jest bez sera mozzarella i sosu pomidorowego, więc zostańmy przy nazwie focaccia. Muszę przyznać, że zakręcone ciasto drożdżowe wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają jego prostotę. Całość dopełniają świeże listki

Mia Cucina Sofieta
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 567

letniej wody 100 ml mleka Składniki na farsz: 200 g szynki 300 g sera mozzarella( lub innego ciągnącego się) 2 łyżki domowego pesto 3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę ulubione zioła( u mnie oregano), sezam Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił

Mia Cucina Sofieta
Fasolka po bretońsku 242

zbliżającą się zimę;) Składniki: 1kg fasoli "Piękny Jaś", 200 g boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora i selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku, łyżeczka majeranku, olej do smażenia, 1,5 łyżki mąki.   Przygotowanie Fasolę moczyć przez 12 godz

Z miłości do słodkości
Leczo 243

marchewki,  1/2 kg mięsa mielonego,  puszka groszku,  3 cebule,  kawałek selera i pora,  1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,  1/2 czerwonej papryki,  przecier pomidorowy,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano

Z miłości do słodkości
Etlie Pide - turecka pizza 245

kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Farsz: 350g mielonej wołowiny,  duża cebula,  ząbek czosnku,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  puszka krojonych pomidorów,  1/2 łyżeczki tymianku,  1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,  1/2 łyżeczki bazylii,  1/2 łyżeczki oregano,  łyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis), łyżeczka ognistej

Z miłości do słodkości
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 141

był chlebek z mąki orkiszowej i mąki chlebowej z dodatkiem pomidorów i sezamu (co prawda miał być czarny, ale nie miałam więc dałam zwykły). Chlebek wyszedł bardzo smaczny, mocno pomidorowy i ma cudowną chrupiąca skórkę;)) A raczej miał:))) Zaczyn: 55g zakwasu z mąki żytniej,  200g białej mąki orkiszowej,  200g wody,  starte jabłko.  Zaczyn wymieszać z przesianą

Z miłości do słodkości
Faszerowane pomidory 191

Musze przyznac, ze bardzo sie ciesze z Pomidorowego tygodnia, bo w koncu zmobilizowalam sie do zrobienia tego fantastycznego dania, jakim sa pomidory faszerowane. Wiele razy jadlam pomidory w tej wlasnie postaci, ale chyba w tym zestawieniu smakuja mi najbardziej. Nadzienie jest dosc delikatne, a za sprawa sera lepkie i spojne. Poza tym ja bardzo lubie to banalne polaczenie papryki

Przysmaki Karolki
Placuszki dobre na lato 186

jest za luzna dodajemy make. Lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Jako dodatek do placuszkow polecam kwasna smietane lub sos pomidorowy. Ja wykorzystalam ten przepis , dalam jedynie mniej czosnku. Smacznego

Przysmaki Karolki
Slodycz i sol zakleta w tarcie 181

pomidorki. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 50 minut. Przed podaniem tarte posypujemy swiezo zmielonym pieprzem i listkami bazylii. Smacznego! Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Pomidorowy sezon

Przysmaki Karolki
Sałatka na piątek 585

jest okazja to nadrobić. To danie dla tych, którzy lobią makarony na zimno. Idealne rozwiązanie na lato, ale myślę, że i jesienią będzie smakować. Gdy tylko skończy się sezon pomidorowy ja porzucę przygotowywanie tej sałatki, gdyż nie uznaje warzyw sprowadzanych z zagranicy, o czym już nie raz wspominałam. Moja kuchnia jest bardziej sezonowa i lokalna. A wracając do sałatki

Przysmaki Karolki
Zapiekane bakłażany 179

nadmiar płynu. Wyciągamy cynamon i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 2-3 łyżki sosu, a następnie układamy plaster bakłażana, plasterki mozzarelli i trochę sosu pomidorowego. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Na samą górę nakładamy dość grubą warstwę startego parmezanu. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy do chwili aż parmezan się przyrumieni

Przysmaki Karolki
Spaghetti bolognese 216

pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta świata. Ale co z tego ważne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lasagne: 288

specjalnoscia jest lasagne a la moj maz Farsz: ok 600-800 gr miesa mielonego 2-3 marchewki pokrojone w kostki 1 cebula 200 gr pieczarek 1 cukinia koncentrat pomidorowy w tubce lub puszka pomidorow 3 trojkaciki sera topionego 3 zabki czosnku 1 lyzeczka musztardy dijon sol, pieprz, bazylia, ziolowe ziarenka smaku, Sos "beszamelowy" ok 500 ml smietany 1/3 szklanki

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania