doskonałym pomysłem. Smak gołąbków rzeczywiście został zachowany, zupa jest treściwa i pyszna! Tak przypadła mi do gustu, że zamierzam powtórzyć ją jeszcze w tym tygodniu. :-) Polecam szczególnie wielbicielom gołąbków, którym brak czasu lub ochoty na ich formowanie. Satysfakcja smakowa gwarantowana! 500g mięsa mielonego 1/2 główki kapusty 100g ryżu 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 marchewki 2 cebule 4 ziela angielskie(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą paprykę. Gotujemy około 15 minut, po czym wsypujemy ryż. Gotujemy nadal, tyle minut, ile zaleca producent ryżu. 3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniJakiś czas temu miałam okazję odwiedzić w Krakowie na Błoniach restaurację polsko- portugalską Piri-Piri. Wśród dań, które kosztowałam była zupa pomidorowa Alentejano, która jak się okazało w niczym nie przypominała naszej polskiej pomidorówki, za to skradła moje serce. Była to gęsta, aromatyczna zupa z pomidorów i papryki, z grzanką i jajkiem w koszulce. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiejskiej lub podwawelskiej 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego + ewentualnie odrobina pieprzu mielonego do smaku (na koniec gotowania zupy) średni pęczek koperku – ok. 25 g 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego sól do smaku (u mnie 1 płaska łyżeczka – ale ilość soli może się różnić w zależności, jak słony był Wasz bulion, boczek(...)garnka z kapustą. Wstawić garnek z zupą na mały płomień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut (do czas aż warzywa będę już prawie miękkie). Następnie do zupy dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany drobno koperek oraz płaską łyżeczkę soli (i ewentualnie odrobinę świeżo mielonego pieprzu do smaku). Gotować całość jeszcze przez 5 minut. Na koniec, wedle uznania możecie zagęścić
Kulinarne Przebojeciąg dalszy :) Tym razem zupa, taka żeby zadowolić każdego po trochu. Młody chciał pomidorową, mąż też nie protestował, ja znalazłam w lodówce spory kawałek cukinii, marchewkę, więc zupa nie tylko pomidorowa ;)) Smaczna bardzo, do tego uprażony słonecznik i wszyscy zadowoleni :) Mąż zjadł podwójną porcję nawet ;)))) Miłego weekendu Wam życzę :) Inspiracja: klik Składniki: 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku(...)natkę pietruszki, cynamon,kolendrę,cynamon. Chwilkę podgotowałam, zdjęłam z ognia i zmiksowałam blenderem, ale tak, żeby warzywa nie były całkowicie zmiksowane. Słonecznik wrzuciłam na patelnię i uprażyłam na suchej. Zupę doprawiłam jeszcze solą, przelałam do miseczek i dodałam słonecznik
kruche babeczkiPołączenie dwóch pysznych tradycyjnych zup polskich- dyniowej i pomidorowej z dodatkiem zielonego groszku. Składniki: 30 dag miąższu dyniowego, 1 cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 puszka zielonego groszku, 5 ziemniaków, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, mielona ostra papryka do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Miąższ z dyni pokroić i podsmażyć na maśle z pokrojoną cebulą. Dodać obrane(...)pokrojone ziemniaki, zalać odpowiednią ilością wody, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Następnie zupę połączyć z przecierem pomidorowym, groszkiem i gotować jeszcze przez 5 minut. Rozlać na talerze, posypać szczypiorkiem i ewentualnie zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna KuchniaZupa pomidorowa już się od jakiegoś czasu prosiła :) - doczekała się swojej kolejki. Chciałabym przedstawić Wam, jeden z moich pomysłów na klasyczną pomidorówkę. Jej słodycz powoduje , że jadłoby się jej więcej i więcej...Zamiast ryżu możemy dodać makaron. Pamiętajmy że makaron, tak jak i ryż zwiększa swoją objętość, na duży około 10 l garnek 1 szklanka ryżu(...)Kurczaka wyciągamy z rosołu. Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy 10 min- dodajemy pasattę, koncentrat pomidorowy , szklankę ryżu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion- gotujemy 20 min na średnim gazie- od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku i zupa gotowa :) Smacznego
Smaki Edytydoskonały, wyrazisty smak - moja ulubiona zupa krem oprócz kremu z cukinii! Krem paprykowo-pomidorowy jest dość rozgrzewającą zupą, zatem jest idealna podczas nadchodzącej jesieni i zimy! Składniki: - 5 papryk; - 1 duża cebula; - 4 ząbki czosnku; - 2 duże przeciery pomidorowe lub 2 duże pomidory w puszce; - 2 łyżki oliwy; - sól, pieprz do smaku; - pieprz cayenne; - oregano, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania
MintTasteUwielbiam hiszpańską kuchnię! Swego czasu mieszkałam tam kilka lat i ta miłość pozostała ze mną aż do teraz 💓. Dziś zapraszam Was na jedną z moich ulubionych letnich zup. Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy, to idealna propozycja na upalne dni. Zupę zrobimy z trzech podstawowych składników, ktore każdy mam w domu, czyli pomidorów, bułki i oliwy. Dosłownie chwila w kuchni i pyszne(...)Zróbcie ją koniecznie i zaskoczcie swoich współbiesiadników jej rewelacyjnym smakiem. Na blogu znajdziecie też przepis na inną hiszpańska zupę, czyli znane pewno wszystkim gazpacho . Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy Salmorejo, hiszpański chłodnik pomidorowy Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1000 g dojrzałych pomidorów 200 g miąższu z bułki 100 ml oliwy z oliwek EV duży ząbek czosnku sól pieprz opcjonalnie
Kulinarne przygody Gatityfasoli (może być w sosie chilli) 3 duże cebule 500g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczkę chilli 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe pieprz sól majeranek Zupa meksykańska – przepis Na patelni na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, a następnie podsmażamy mięso mielone. W dużym garnku musimy zagotować(...)podsmażone mięso mielone wraz z cebulką. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną czerwoną papryczkę chilli . Gotujemy przez ok. 30 minut aż papryka stanie się miękka. Dodajemy 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego i doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut i mamy gotową pyszną zupę meksykańską. Jeśli ktoś lubi, można ją podać z startym żółtym serem. Moja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się trafiają - no może oprócz klasycznego rosołu, ale za to jest cała gama wywarów z kaszą i warzywami. Dziś podzielę się przepisem na jedną z moich ulubionych zup czyli pomidorowa na żołądkach drobiowych. Składniki: - 1/2 kg żołądków drobiowych - 1 puszka kukurydzy - 1/2 szklanki kaszy pęczak - 1 słoik koncentratu pomidorowego 190g - 1/2 łyżeczki cukru - sól - pieprz - majeranek, tymianek, bazylia(...)mięso, sól, pieprz, cukier i zioła do smaku. 2. Gdy pęczak jest już prawie miękki dodajemy koncentrat i kukurydzę, wszystko razem gotujemy kilka minut i jeśli lubicie pikantne zupy można dodać pod sam koniec łyżeczkę ajvaru
Apetyczna babeczkaniewielkie marchewki przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku sól i pieprz czarny mielony (do smaku) 1 szklanka (240 ml) dobrej passaty pomidorowej (bez dodatku cukru) 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego (lub więcej do smaku) 1 szklanka (240 ml) wody olej do smażenia Wykonanie: Połówki grochu wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i dokładnie “myjemy”: nacieramy(...)patelni. Następnie, zalewamy je passatą, gotujemy przez kilka minut i ściągamy z ognia. Z ugotowanych połówek grochu wyciągamy listki laurowe i dodajemy zawartość patelni, wodę i koncentrat pomidorowy do smaku. Zupę z połówek grochu gotujemy jeszcze przez kilka minut, doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku i gotowe Zupę podajemy z ulubionym pieczywem i świeżymi ziołami. Smacznego! Artykuł Warzywna zupa
Lamarida.plczerwonego barszczu i do zupy pomidorowej lubię zjeść paszteciki. Koniecznie pikantne i z dużą ilością czosnku. Nie potrafię robić ciasta francuskiego. Kilka prób przygotowania takiego ciasta skończyło się fiaskiem. Ułatwiam sobie życie ciastem kupnym. Dzięki temu w 30 minut można zajadać gorącą zupę z parującymi pasztecikami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry