Taką sałatkę możemy spożywać na ciepło lub zimno. Polecam, bo jest bardzo dobra. SKŁADNIKI: 1/2 - durszlaka borowików po ugotowaniu pieprz sól 2- łyżki cukier 1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy 4 - szt papryka kolorowa 4 szt -cebula 0,5 - szkl woda, 0,5 - szkl olej, 3- łyżki ocet 10 % ziele angielskie listki laurowe PRZYGOTOWANIE: Borowiki średniej wielkości, oczyścić
Kuchnia Danusiserem. Czas grillowania można skrócić, wówczas tortille pozostaną półmiękkie, ale równie smaczne. Składniki (4 porcje) -4 tortille -250 g mielonego mięsa wołowego -2 łyżki keczupu (albo łyżka koncentratu pomidorowego) -100 g startego żółtego sera -1/2 puszki czerwonej fasoli -2 papryczki jalapeno (albo inne ostre) -ząbek czosnku -kilka kropli sosu piri piri lub tabasco -sól, pieprz -1 łyżka oleju
Zielona Kuchniawieczór. Pozostały jeszcze frytki z nieprzyzwoitą ilością soli...tylko co do nich? Składniki: puszka cieciorki duża marchewka ziemniak wielkości pięści pół cebuli 2ząbki czosnku 1jajko łycha koncentratu pomidorowego Przyprawy: pieprz czarny mielony sól papryka słodka sproszkowane chili zioła prowansalskie czubryca łagodna szczypta cynamonu Co i jak począć...z tym wszystkim na kuchennym blacie by uzyskać ooo tooo
U Fiolkiwoka wlać olej, rozgrzać. Wrzucić posiekane cebulki, czosnek i smażyć chwilkę. Dodać potarty imbir, sos rybny, sos sojowy, chilli w proszku, wymieszać. Do woka wrzucić mieszankę warzyw chińskich, przecier pomidorowy, wlać wodę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Gotować około 10 minut, bardzo często mieszając. Dodać oczyszczone krewetki, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki
Kuchnia Pokoleńlodówki. Po wybranym czasie fermentacji ciasto wyjmujemy w pudełku na blat i dajemy mu godzinę- dwie na nabranie temperatury otoczenia (w tym czasie można już rozgrzać piekarnik, naszykować pomidorowy sos i ulubione dodatki). Wyjmujemy ciasto z pudełka na podsypany mąką blat, dzielimy na równe porcje, starając się o nie odgazować i formujemy. Pamiętajcie, że pizzy nie wałkujemy – kulę ciasta
Karo in the Kitchenwodą i zostawić na noc.Następnie wraz z przyprawami gotować prawie do miękkości fasoli.Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniepostawiłam na potrawkę. Idealnie komponuje się z ryżem. Składniki -4 ćwiartki z kurczaka -mała marchewka -mała pietruszka -cebula -2 czerwone papryki -łyżeczka ostrej papryczki -pół łyżeczki słodkiej papryki -koncentrat pomidorowy -sól, pieprz -ziele angielskie -listek laurowy -olej -opcjonalnie: sos z piri piri Przygotowanie Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać z kości. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju
Zielona Kuchniadanie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri. Składniki - 3 czerwone papryki - 2 średnie cukinie - 2 marchewki - cebula - 200g kiełbasy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju - czubata łyżeczka słodkiej papryki - czubata łyżeczka ostrej papryki - sól i pieprz - listek laurowy - 3-4 szt. ziela angielskiego - majeranek Przygotowanie Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić w plasterki
Zielona Kuchniarybnych już po rozmrożeniu ( u mnie mintaj) 4 merchewki 1/2selera 1 pietruszka 3 cebule 1 por 1/4 średniej kapusty 1 i 1/2 szklanki ryżu surowego 5 małych słoiczków przecieru pomidorowego 1 ketchup Pudliszki 1 butelka oleju rzepakowego 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka cukru 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej WYKONANIE Filety po rozmrożeniu przekręcamy
W kuchennym oknie Ewyświetna, spędziliśmy czas poza domem, na łonie przyrody, ze znajomymi. Były rozmowy, żarty, wygłupy – słowem prawdziwy relaks. Dzisiaj dzień ciągnie się leniwie – obiad, na który zrobiłam m.in. przepyszną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów, potem ciasto, znalezione na kwestii smaku, na pyszny deser. Obiad pewnie już macie, ale może skusicie się na deser? Zapraszam. Składniki: Ciasto: • 450 g mąki pszennej
W mojej kuchnimarchewki 1 czerwona i zielona papryka 1/4 główki białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty ok. 250 g 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki przyprawy carry 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki tymianku suszonego i białego pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego sól, 1/2 szklanki wody Przygotowanie : Czosnek i imbir obrać i posiekać
Proste Potrawysmaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż do garnka. Na tą samą patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Smaż aż szpinak odparuje wodę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojony czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i opłukaną soczewicę. Zalej połową bulionu, posól i gotuj gulasz na małym ogniu przez 40 minut. Podczas gotowania dolewaj bulion aby uzyskać odpowiednią gęstość gulaszu. Podaj gulasz z ryżem, chlebem
codojedzeniasłoiczki mogę potem wykorzystać np. do przetworów czy do przechowywania przypraw. Keczupy mają fajną gładką konsystencję. Nie zawierają sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i stabilizatorów. W smaku przyjemny pomidorowy smak, nie za kwaśny nie za słodki, taki w sam raz. A keczup pikantny jest naprawdę pikantny. składniki: ok 1,5 kg młodej cukinii czubryca zielona olej do smażenia ciasto piwne
Monia miesza i gotujezimnych dodatków. Do majonezu – musztarda i ketchup w odpowiednich proporcjach. Suszona cebula, suszony czosnek i ostra papryka tylko podbijają smak – cebula podkręca kremowość i słodycz majonezu, papryka zaokrągla smak pomidorowego ketchupu a czosnek dodaje aromatu musztardzie. Specjalny składnik to marynata z pikli – słodko-ostra, wyraźna i octowa – smak nie do pomylenia z niczym innym. To ona wszystko łączy i nadaje
Karo in the Kitchenprzynajmniej na godzinę. Po tym czasie ugotować do miękkości,odstawić do wystygnięcia i zmiksować na papkę. Następnie dodajemy: 2,5 szkl. cukru 1 szkl. octu 10% 500 g przecieru pomidorowego (najlepszy domowej roboty) 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka curry 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne Przyprawy
Kolorowa kuchnia Elki